Goran Bregović se vraća u Sarajevo sa porodicom!
Patrijarh Bartolomej SVAKA ČAST
- no_pasaran
#26 Re: Patrijarh Bartolomej SVAKA ČAST
Ovo je malo off topic ali mi nikako nije jasno šta su se ovo zamumljeni danas zaletili ovoliko
- Tvrtko II Kotromanić
#27 Re: Patrijarh Bartolomej SVAKA ČAST
no_pasaran wrote:Ovo je malo off topic ali mi nikako nije jasno šta su se ovo zamumljeni danas zaletili ovoliko
Goran Bregović se vraća u Sarajevo sa porodicom!
polako bice i za to tema
- psydelija
#28 Re: Patrijarh Bartolomej SVAKA ČAST
Respect patrijarse i srecan ti Bozic!
- BSn
#29 Re: Patrijarh Bartolomej SVAKA ČAST
Respect, uz patrijarhu, ide i egipatskim i njemackim muslimanima, koji su bili prisutni tokom sinocnjih molitivi uz Kopte, kako ne bi povampirenjaci dobili priliku da terorisu u njihovo ime.
Cini se da vise ne postoji kukolj u zitu, nego zito u kukolju.
-
SOMA
#30 Re: Patrijarh Bartolomej SVAKA ČAST
BSn wrote:Respect, uz patrijarhu, ide i egipatskim i njemackim muslimanima, koji su bili prisutni tokom sinocnjih molitivi uz Kopte, kako ne bi povampirenjaci dobili priliku da terorisu u njihovo ime.![]()
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#31 Re: Patrijarh Bartolomej SVAKA ČAST
Pretpostavljam da su ih 1945. "oslobodioci" oslobodili od silnog blaga.PipiDugaDevetka wrote:Bravo za Bartolomeja. Ovo me podsjeti na testament Hadži Makse Despića koji se nalazi u Despića kući depandansu Muzeja grada. Bio odredio poveliku sumu da se razdjeli muslimanskoj, jevrejskoj, katoličkoj i pravoslavnoj sirotinji u Sarajevu.
Zlatnim kašikama su jeli Despići, a bogatsvo stekli praveći i trgujući krznom. Prvo bh. pozorište imali.
- ultima_palabra
#32 Re: Patrijarh Bartolomej SVAKA ČAST
Nažalost u našim krajevima prevladava Amfilohije, a ne Bartolomej...
Preostali narod koji je izdržao petovijekovno tursko ropstvo, izdržaće nesumnjivo i ovo novo i najnovije, vjeran svom kosovskom zavjetu, rekao je Amfilohije
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da je izuzetno značajno što je, uprkos nedaćama, srpski narod ostao pri zdravoj pameti, prošavši nezapamćeno raspeće, posebno od devedesetih godina prošlog vijeka do danas, prikovan pritom na stub srama od savremenih moćnika, prenosi Srna.
"To svjetlo u tami naših starih i novih nesreća i lutanja potvrđuje da će srpski narod, gradeći na zdravim sabornim temeljima koje nosi u sebi, graditi i moći da gradi i zdravu budućnost", rekao je Amfilohije, navodeći da je pozitivno u srpskom društvu obnavljanje vjere i duha čovjekoljublja.
Rane
On je rekao da su brojna iskušenja crkve na Kosovu te da današnje stanje u ovoj pokrajini "ustvari predstavlja nastavak njegove nacifašističke okupacije iz Drugog svjetskog rata, i što je tragičnije - sa dugoročnijim posljedicama".
"No, tamošnji preostali narod koji je izdržao petovijekovno tursko ropstvo - izdržaće nesumnjivo i ovo novo i najnovije, vjeran svom kosovskom zavjetu", rekao je Amfilohije.
On je dodao da prvo i osnovno iskušenje kako za Crkvu, tako i za pravdu i pravednost na Kosovu predstavlja „jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, što je plod domaćeg i međunarodnog nasilja."
"Uz to, duboke su i preduboke kosovske rane, stare i nove: razrušeni hramovi, oteta crkvena i narodna imovina, stotine hiljada protjeranih pravoslavnih Srba sa svojih vijekovnih ognjišta, nemogućnost njihovog povratka, sve veće siromaštvo i egzistencijalna ugroženost preostalih Srba, ali i svih stanovnika Kosmeta", dodao je on.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#33 Re: Patrijarh Bartolomej SVAKA ČAST
Pera Trta wrote:Pretpostavljam da su ih 1945. "oslobodioci" oslobodili od silnog blaga.PipiDugaDevetka wrote:Bravo za Bartolomeja. Ovo me podsjeti na testament Hadži Makse Despića koji se nalazi u Despića kući depandansu Muzeja grada. Bio odredio poveliku sumu da se razdjeli muslimanskoj, jevrejskoj, katoličkoj i pravoslavnoj sirotinji u Sarajevu.
Zlatnim kašikama su jeli Despići, a bogatsvo stekli praveći i trgujući krznom. Prvo bh. pozorište imali.
Eeee, kamo sreće da nam ja sada više tih oslobodioca...
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#34 Re: Patrijarh Bartolomej SVAKA ČAST
Imali smo ih dovoljno dugo 
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#35 Re: Patrijarh Bartolomej SVAKA ČAST
Pera Trta wrote:Pretpostavljam da su ih 1945. "oslobodioci" oslobodili od silnog blaga.PipiDugaDevetka wrote:Bravo za Bartolomeja. Ovo me podsjeti na testament Hadži Makse Despića koji se nalazi u Despića kući depandansu Muzeja grada. Bio odredio poveliku sumu da se razdjeli muslimanskoj, jevrejskoj, katoličkoj i pravoslavnoj sirotinji u Sarajevu.
- ratata
#36 Re: Patrijarh Bartolomej SVAKA ČAST
Chmoljo wrote:Pera Trta wrote:Pretpostavljam da su ih 1945. "oslobodioci" oslobodili od silnog blaga.PipiDugaDevetka wrote:Bravo za Bartolomeja. Ovo me podsjeti na testament Hadži Makse Despića koji se nalazi u Despića kući depandansu Muzeja grada. Bio odredio poveliku sumu da se razdjeli muslimanskoj, jevrejskoj, katoličkoj i pravoslavnoj sirotinji u Sarajevu.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#37 Re: Patrijarh Bartolomej SVAKA ČAST
Očito ne dovoljno!Pera Trta wrote:Imali smo ih dovoljno dugo
I da, Bartolomeju svaka čast, no premalo ih je takvih na današnjem vaktu. Skoro su kao tartufi među ludarama!
- Vjerujte mi!
#38 Re: Patrijarh Bartolomej SVAKA ČAST
Ko mu je to vjetrom s istoka poslao ezane?
- no_pasaran
#39 Re: Patrijarh Bartolomej SVAKA ČAST
Nije grijeh ne znati nešto.Pera Trta wrote:Pretpostavljam da su ih 1945. "oslobodioci" oslobodili od silnog blaga.PipiDugaDevetka wrote:Bravo za Bartolomeja. Ovo me podsjeti na testament Hadži Makse Despića koji se nalazi u Despića kući depandansu Muzeja grada. Bio odredio poveliku sumu da se razdjeli muslimanskoj, jevrejskoj, katoličkoj i pravoslavnoj sirotinji u Sarajevu.
Ali ne pitati a pri tome još ovako lupati...
Mislim da bi ti i wiki znala na to odgovoriti. Ukratko ugledna stara sarajevska srpska porodica Despić ne samo što je organizovala prvo pozorište u Sarajevu (prve predstave pravili su u svojoj kući) nego su kasnije usljed nedostatka muških potomaka svoju imovinu ostavili gradu Sarajevu.
A stari Despić je na samrti ostavio ogromne sume novca siromašnima i to određeno muslimanima, pravoslavnima, katolicima i jevrejima.
P.S. Kad smo kod oslobođenja, oslobodi se predrasuda.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#40 Re: Patrijarh Bartolomej SVAKA ČAST
Kad se desi nesto pozitivno, tema ima jedva dvije stranice.
Da je nesto negativno, dosad bi imala 42, svi bi imali nesto reci.
Da je nesto negativno, dosad bi imala 42, svi bi imali nesto reci.
-
u_prolazu
#41 Re: Patrijarh Bartolomej SVAKA ČAST
Ne treba ni Bartolomeju vjerovati na prvu svega mi
sve su to ebeni igraci ...a trenutno mu dres Carigradski
Nek zaigra u RS-ovom dresu dvije utakmice pa ce mo ga onda vidjeti
- piupiu
#42 Re: Patrijarh Bartolomej SVAKA ČAST
U duhu Bozica. 
- Zlata M.
#43 Re: Patrijarh Bartolomej SVAKA ČAST
... Spielverderber, killjoy, rabat-joie, خرمگس معرکهu_prolazu wrote:Ne treba ni Bartolomeju vjerovati na prvu svega mi![]()
il' sto bi rekao @muha : ima l' iko da valja ?!
- muha_sa
#44 Re: Patrijarh Bartolomej SVAKA ČAST
Zlato--neka te tako-ne pomjeraj seZlata M. wrote:... Spielverderber, killjoy, rabat-joie, خرمگس معرکهu_prolazu wrote:Ne treba ni Bartolomeju vjerovati na prvu svega mi![]()
Nek zaigra u RS-ovom dresu dvije utakmice pa ce mo ga onda vidjeti![]()
il' sto bi rekao @muha : ima l' iko da valja ?!
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#45 Re: Patrijarh Bartolomej SVAKA ČAST
Posljednji sarajvski Despić je nakon II sv. rata, a po priči kustosa-portira u Muzeju, napravio deal sa tadašnjim novim vlastima. Gradu kuća - Njemu i porodici pristup švicarskim i belgijskim bankama.Romeo 80 wrote:Pera Trta wrote:Pretpostavljam da su ih 1945. "oslobodioci" oslobodili od silnog blaga.PipiDugaDevetka wrote:Bravo za Bartolomeja. Ovo me podsjeti na testament Hadži Makse Despića koji se nalazi u Despića kući depandansu Muzeja grada. Bio odredio poveliku sumu da se razdjeli muslimanskoj, jevrejskoj, katoličkoj i pravoslavnoj sirotinji u Sarajevu.
Eeee, kamo sreće da nam ja sada više tih oslobodioca...
Starica, bez potomaka (nije se udavala), posljednja iz Despića loze živi negdje u Belgiji (Možda je i umrla u međuvremenu otkada sam ja čuo za ovu priču).
-
Pera Trta
#46 Re: Patrijarh Bartolomej SVAKA ČAST
Baš mi je drago da si se ti kao poznavalac istorije Sarajeva, čije znanje cijenim, javio da djelimično potvrdiš ovo što sam natuknuo.
Takav deal naime očito govori da preostali Despić je bio stavljen pred izbor, ili-ili. Ili da mu uzmu kuću i puste ga da ide vani ili da ostane zatvoren u zatvorenoj zemlji, kao i većina drugih oslobođenih.
Uzimala je vlast od svih kojima je preticalo, makar bili i takvi ugledni ljudi i dobrotvori, kakvi su Despići.
Interesantno je da su dvije najuglednije srpske porodice u Sarajevu, Despići i Besarovići, praktično nestale iz javnog života (a možda i iz života kao takvog) ovog grada koji su kreirale decenijama, nakon dolaska slobode i oslobodilaca.
Takav deal naime očito govori da preostali Despić je bio stavljen pred izbor, ili-ili. Ili da mu uzmu kuću i puste ga da ide vani ili da ostane zatvoren u zatvorenoj zemlji, kao i većina drugih oslobođenih.
Uzimala je vlast od svih kojima je preticalo, makar bili i takvi ugledni ljudi i dobrotvori, kakvi su Despići.
Interesantno je da su dvije najuglednije srpske porodice u Sarajevu, Despići i Besarovići, praktično nestale iz javnog života (a možda i iz života kao takvog) ovog grada koji su kreirale decenijama, nakon dolaska slobode i oslobodilaca.
- bailaor
#47 Re: Patrijarh Bartolomej SVAKA ČAST
Hajd to reci majkama Srebrenice ili svim zrtvama u BiH koje su ubijane u ime pravoslavlja.Zlata M. wrote:... prelijepo.![]()
![]()
Bio je to dokaz da covjek voli svoje, da je njegova vjera stvarno - vjera, kojoj je u tom trenutku podigao ugled.
Svako od nas moze (ako to zeli) biti Bartolomej.![]()
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#48 Re: Patrijarh Bartolomej SVAKA ČAST
Hbga, takvo vrijeme bilo za vrijeme ''onih'' oslobodilaca. Smijem se kladiti da je gradonačelnik bio Srbin. Ne znam kako su uopšte preživjeli endehaziju u Sarajevu za vrijeme Drugog sv. rata?Pera Trta wrote:Baš mi je drago da si se ti kao poznavalac istorije Sarajeva, čije znanje cijenim, javio da djelimično potvrdiš ovo što sam natuknuo.
Današnje političare bih natjerao da napamet nauče testament Hadži Makse Despića koji je imao nadimak Babo.
- al_akhisari
#49 Re: Patrijarh Bartolomej SVAKA ČAST
...u vremenu kada se "nasi i njihovi prvaci" utrkuju ko ce biti veci musliman, katolik, pravoslavac, jevrej, i to na kakav nacin
, ovaj i ovakav potez potez vjerskog velikodostojnika je za svaku pohvalu...nazalost, postali smo svijet u kome se ovakve - normalne stvari i ponasanja moraju isticati kao fenomeni...
...u svakom slucaju
...u svakom slucaju
-
Pera Trta
#50 Re: Patrijarh Bartolomej SVAKA ČAST
Zna se ko su bili tri gradonačelnika Sarajeva od 1941.-1945. Sva tri su bili Bošnjaci. Jednog su oslobodioci likvidirali, dva su bili malo u zatvoru poslije, ali nije važno.
Kako su Despići preživjeli rat ne znam, ali to neznanje treba "zahvaliti" našim vrlim istoričarima, koji su za navedeni period uglavnom pisali jednostrane hvalospijeve partizanskoj epopeji, a klonili se istorijski zanimljivih tema. To sam vidio kada sam ovdje davno otvorio temu o životu u Sarajevu, koliko se malo zna. Bosanska istoriografija WW2, sa izuzetkom donekle dijela rahmetli prof. Rasima Hurema i Envera Redžića, najdosadnija je pisana povijest o ovom ratu.
Kako su Despići preživjeli rat ne znam, ali to neznanje treba "zahvaliti" našim vrlim istoričarima, koji su za navedeni period uglavnom pisali jednostrane hvalospijeve partizanskoj epopeji, a klonili se istorijski zanimljivih tema. To sam vidio kada sam ovdje davno otvorio temu o životu u Sarajevu, koliko se malo zna. Bosanska istoriografija WW2, sa izuzetkom donekle dijela rahmetli prof. Rasima Hurema i Envera Redžića, najdosadnija je pisana povijest o ovom ratu.