Patike za trcanje

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

muniza

#51 Re: Patike za trcanje

Post by muniza »

alica.k wrote:imali samo jedan par ovih salomonki veceras...i to onaj u izlogu i to mi preprevelike :(.
nisam skontala onog jel ce dobivat jos il nece, oticu pogledat u drugim intersportovima.

probala merrellice i dobro mi leze na nozi, prelagane :D.
Jesi bila na Socijalnom ili?
Prije odprilike mjesec dana je bilo najmanje 5-6 raznih modela Salomonki i dosta brojeva a i mene su malo zbunile jer nisu bile među gojzama već tamo kod kopački i druge sportske obuće, možda si fulala ko i ja.
alica.k

#52 Re: Patike za trcanje

Post by alica.k »

pitala ja ciku, na socijalnom, kaze samo taj u izlogu. a opet mozda ni on nije pojma imao, nismo ni isli do tamo dje su sve ostale tenee :S a gledala sam ostale tamo kod gojzi. one nekakev comet ajaooooooooooooooooooo u njih sam se zaljubila!
Image

ove

al nisam ih uzela...ocu one da probam!
madnessa

#53 Re: Patike za trcanje

Post by madnessa »

uh uh... koristenje patika 4god je predugo. patike bi se trebale mijenjati na predjenih 300 do 500 milja (da zaokruzim 500 do 800km). Sto je osoba teza, tezi teren, nacin trcanja i polozaj noge neprirodniji (tj. svi uslovi koji patiku vise trose) cifra je manja. Tako da imate u vidu. Happy running to you all! :run: (cak imamo i smajlija... :mrgreen: )
alica.k

#54 Re: Patike za trcanje

Post by alica.k »

zavisi kako cesto ih koristis, ne?
madnessa

#55 Re: Patike za trcanje

Post by madnessa »

naravno. :mrgreen:
ali tada treba paziti na uredno skladistenje, jer vlaga, toplota i drugi neprimjereni uslovi mogu znatno uticati na materijale u patici, narocito na vezivne (ljepilo).
alica.k

#56 Re: Patike za trcanje

Post by alica.k »

pa dobro, zato i jesu izdrzale 4 godine :) to je bilo moje blago, cuvala sam ih ko oci u glavi :)
muniza

#57 Re: Patike za trcanje

Post by muniza »

alica.k wrote:pitala ja ciku, na socijalnom, kaze samo taj u izlogu. a opet mozda ni on nije pojma imao, nismo ni isli do tamo dje su sve ostale tenee :S a gledala sam ostale tamo kod gojzi. one nekakev comet ajaooooooooooooooooooo u njih sam se zaljubila!

al nisam ih uzela...ocu one da probam!
E pa to se i meni tako desilo, zato sam ti to i napisao al ne slušaš :)
madnessa

#58 Re: Patike za trcanje

Post by madnessa »

ma vjerujem da si ih pripazila. ja to malo vise pisem kako bi drugi imali ovo u vidu.
alica.k

#59 Re: Patike za trcanje

Post by alica.k »

gdje jos ima kod nas uzeti merrell osim intersporta? ima li u sport life?
muniza

#60 Re: Patike za trcanje

Post by muniza »

alica.k wrote:gdje jos ima kod nas uzeti merrell osim intersporta? ima li u sport life?
U sport life nema koliko sam mogo skontati, osim intersporta nisam vidio nigdje a obišao sam većinu radnji gdje bi moglo biti...
Šta je sad, ipak merrell prevlado :)? Što se kvalitete tiče tu su negdje Merrell i Salomon jedino što su ti oni Salomon modeli o kojima smo pričali prikladniji za trčanje
alica.k

#61 Re: Patike za trcanje

Post by alica.k »

odlucila sam bit peglativna i sve isprobat pa onda kupit
gledam one barefoot od merrella :) cemu ono sluzi?

a jos uvjek su mi najljepse ove salomon :)
muniza

#62 Re: Patike za trcanje

Post by muniza »

alica.k wrote:odlucila sam bit peglativna i sve isprobat pa onda kupit

Ma tako sam i ja sve probao i istraživao ali sam se svo vrijeme potajano nadao da ću naći salomon i uspjelo :)
Čemu onaj brafoot služi nemam pojma, možda da ostavljaš tragove poput jetija :-D
alica.k

#63 Re: Patike za trcanje

Post by alica.k »

sigmabh wrote:
alica.k wrote:odlucila sam bit peglativna i sve isprobat pa onda kupit

:lol: :lol: ovo sam ja bila prosle hefte
reci mi samo kakvu nogu imas :D kod mene je malo sire stopalo i strah me da mi zato nece odgovarati :( a merrell su inace poznate da odgovaraju ljudima sa sirom nogom :)
Crvena Tifoza

#64 Re: Patike za trcanje

Post by Crvena Tifoza »

Koristio sam prije Asics patike za trčanje dok nisam probao ove Nike Lunar Glide. Njih koristim zadnja tri mjeseca i mislim da su odlične. Nemam primjedbi. Mislim da ću kupiti isti model kad ove budem mjenjao, a trčim tri do četiri puta sedmičbo.
Rauber

#65 Re: Patike za trcanje

Post by Rauber »

Neki dan bas vidim ove Nike Lunar Glide, odlicne su i bas lagane, ali za mene preskupe, cini mi se da su u intersportu 240 :run:
Ja trcim u Asics GT 2140 i nisam zadovoljan, mislim da Asics vise necu nikad uzeti za trcanja, znam da ovaj model nije najbolji ali bez obzira patiku za trcanje ovako lose napraviti je katastrofa, dzon uopste nije ravan, pogotovo na dijelu gdje je peta, visociji je ovaj vanjski dio od unutrasnjeg tako da su me dugo zglobovi bolili dok se tene nisu razgazale, il su se mozda zglobovi navikli :-)
A i ova mrezica je evo nakon nepunih godinu dana pri kraju, samo sto se ne izdere :x
citroen

#66 Re: Patike za trcanje

Post by citroen »

Ma japanci pravwe najbolje tene za trcanje,probao sam i NIKE,Adidas,Reebok,puma..gotovo sve proizvodjace, ali sam sa asics i Mizuno patikama jedino zaddovoljan. :sax:
ele

#67 Kvalitetne tene za trčanje ?

Post by ele »

Gdje kupiti kvalitetne tene za trčanje u našem gradu ? npr. Acisc , Nike
madnessa

#68 Re: Patike za trcanje

Post by madnessa »

Obisla sam cijeli grad (20ak prodavnica sportske opreme) trazeci patike za ovu sezonu i jedino sto sam uspjela pronaci da lici na patiku za trcanje su Adidas u Skenderiji, SportLife prodavnica. Imaš i u Intersportu neke koje vrijedi pogledati i to je to.
Lično sam uzela najzgodnije koje su mi se uklapale u potrebe, ali garantovano više ovdje neću kupovati patike. Čim mi se ukaže prilika da skoknem van BiH tamo ću ih kupiti, pa makar i kredit morala podići za njih. Izbor je jako loš, prodavači nemaju pojma o patikama koje prodaju, a vrijeme testiranja patike na nozi je 2min koliko prodavač može odvojiti za tebe. Ma nerviraju me i oni teleći pogledi prodavača kada im postaviš pitanje da li imaju patike za trčanje. Kao eto gledaj, pa nađi... Jedva progovore s tobom. :x
Mamasita_for_you

#69 Re: Patike za trcanje

Post by Mamasita_for_you »

Malo je off teme (iskeno s i iz dubine srca izvinjavam :razz: ), ali bih molila za pomoc: povrijedila sam clanak prije neke 2-3 sedmice i to bas onako glupavo ga iskrenula. Isla sam doktoru, rekla ne treba ortoped, samo RICE (rest, ice, compress i elevate). To bi bilo sve divno i krasno da ja nisam 2 dana nakon sto sam iskrenula (a prije nego sam doktoru otisla), trcala 2 dana uzastopno po nekih 4-5 KM i onda je buknulo.

Helem, da skratim: mislila sam da se vratim trcanju, poprilicno se oporavilo, ali da vidim s vama: kakvu bih mogla support koristiti za ovaj clanak? da li da kupim one rastezljive bands (kako se to kaze??) trake sto se stavljaju na koljena kao podrstka, ali one za clanak, da li bi to pomoglo? Sta bih mogla uraditi? ljudi pomazite da se vratim trcanju, tako mi nedostaje.... :sad:
muniza

#70 Re: Patike za trcanje

Post by muniza »

Mamasita_for_you wrote:Malo je off teme (iskeno s i iz dubine srca izvinjavam :razz: ), ali bih molila za pomoc: povrijedila sam clanak prije neke 2-3 sedmice i to bas onako glupavo ga iskrenula. Isla sam doktoru, rekla ne treba ortoped, samo RICE (rest, ice, compress i elevate). To bi bilo sve divno i krasno da ja nisam 2 dana nakon sto sam iskrenula (a prije nego sam doktoru otisla), trcala 2 dana uzastopno po nekih 4-5 KM i onda je buknulo.

Helem, da skratim: mislila sam da se vratim trcanju, poprilicno se oporavilo, ali da vidim s vama: kakvu bih mogla support koristiti za ovaj clanak? da li da kupim one rastezljive bands (kako se to kaze??) trake sto se stavljaju na koljena kao podrstka, ali one za clanak, da li bi to pomoglo? Sta bih mogla uraditi? ljudi pomazite da se vratim trcanju, tako mi nedostaje.... :sad:
Nipošto ne trčati prije totalnog oporavka!
Sebi sam tako navuko probleme na skočni zgob i zglob ruke, nisam imo mira i samo gore napravio. Idi plivaj, vozi eventualno bike ako ti odgovara zbog povrede samo oporavak odradi do kraja kako ti je doktor reko.
Kad vidiš da ti je dosta bolje onda malo radi vježbe istezanja i pokretljivosti zgloba ali ga nipošto nesmiješ opterećivati cijelom težinom pa još kilometrima.
Ako budeš slušala doktora ( i mene :lol: ) možeš biti fit za 4-5 sedmica max. a ako ne onda možeš razvući na dosta duži period plus eventualne posljedice. Steznike koristi kad kreneš trčati kako ti se isto ne bi opet desilo jer je zglob oslabio...
Mamasita_for_you

#71 Re: Patike za trcanje

muniza wrote:
Mamasita_for_you wrote:Malo je off teme (iskeno s i iz dubine srca izvinjavam :razz: ), ali bih molila za pomoc: povrijedila sam clanak prije neke 2-3 sedmice i to bas onako glupavo ga iskrenula. Isla sam doktoru, rekla ne treba ortoped, samo RICE (rest, ice, compress i elevate). To bi bilo sve divno i krasno da ja nisam 2 dana nakon sto sam iskrenula (a prije nego sam doktoru otisla), trcala 2 dana uzastopno po nekih 4-5 KM i onda je buknulo.

Nipošto ne trčati prije totalnog oporavka!
Sebi sam tako navuko probleme na skočni zgob i zglob ruke, nisam imo mira i samo gore napravio. Idi plivaj, vozi eventualno bike ako ti odgovara zbog povrede samo oporavak odradi do kraja kako ti je doktor reko.
Kad vidiš da ti je dosta bolje onda malo radi vježbe istezanja i pokretljivosti zgloba ali ga nipošto nesmiješ opterećivati cijelom težinom pa još kilometrima.
Ako budeš slušala doktora ( i mene :lol: ) možeš biti fit za 4-5 sedmica max. a ako ne onda možeš razvući na dosta duži period plus eventualne posljedice. Steznike koristi kad kreneš trčati kako ti se isto ne bi opet desilo jer je zglob oslabio...
Wow, ti si pravo pravo rijecit sto se toga tice ha? Znaci da se en za*ebavam, vec vjezbam na neki drugi nacin? Mislim da sam poprilicno usrala stvar, a sada zaboli ono s vremena na vrijeme, evo npr danas nakon 8 sati rada i poprilicnog mirovanja (osim dolaska na posao, odlaska na pauzu, po offisu) je poprilicno ok, ali npr u subotu je navecer bolio, kako kad... :x :x ali nije mi doktorica nist apametno ni rekla, trebalo joj je svega 3 min da me pregleda, izpritiskala vidjela da ne boli na dodir i rekla za ovaj RICE, da li si ti nesto drugo koristio? joj hvala na savjetima :D
muniza

#72 Re: Patike za trcanje

Post by muniza »

Mamasita_for_you wrote:
Wow, ti si pravo pravo rijecit sto se toga tice ha? Znaci da se en za*ebavam, vec vjezbam na neki drugi nacin? Mislim da sam poprilicno usrala stvar, a sada zaboli ono s vremena na vrijeme, evo npr danas nakon 8 sati rada i poprilicnog mirovanja (osim dolaska na posao, odlaska na pauzu, po offisu) je poprilicno ok, ali npr u subotu je navecer bolio, kako kad... :x :x ali nije mi doktorica nist apametno ni rekla, trebalo joj je svega 3 min da me pregleda, izpritiskala vidjela da ne boli na dodir i rekla za ovaj RICE, da li si ti nesto drugo koristio? joj hvala na savjetima :D
A eto, učio na sopstvenim povredama a bilo ih je more :)
Vježbaj kako god znaš i umiješ samo taj zglob maksimalno poštedi napora dok te ne prođe skroz.
Da živimo u normalnom svijetu doktorica bi ti prepisala fizikalnu terapiju ali ne, kod nas fizikalnu dobiješ tek kad isčupaš zglob :-)
Loglično je da te ujutru manje boli jer se tokom dana više krvi slije u noge i automatski i zdrave blago nateknu.
Probaj sa onim mazama tipa Voltaren i slično a stavi malo nogu i u lavor slane vode, i to može ubrzati oporavak.
madnessa

#73 Re: Patike za trcanje

Post by madnessa »

slazem se sa @muniza... niposto ne trenirati do potpunog oporavka, a i tada se treba potruditi i dobro zagrijati taj zglob. iskreno, preporucila bih lagani trening po oporavku i druge oblike cardio vjezbi (elipticni trenazer, bicikl, plivanje...), jer nakon duzeg vremena bez treninga trcanje istim tempom i duzinom opterecenje i na zdrav zglob bi bilo rizicno bez dobrog zagrijavanja i pripreme od par dana laganog treniranja. doktor ti je dao dobar savjet. aplikacija toplo-hladnih obloga pospjesuje cirkulaciju u povrijedjenom podrucju, pa ce otok brze proci i sam zglob ce se brze oporaviti.

brz oporavak!
Mamasita_for_you

#74 Re: Patike za trcanje

Hvala ljudi osevapili se :-D
alica.k

#75 Re: Patike za trcanje

Post by alica.k »

sta su ove cross trainers? imal to neko nase ime?
Post Reply