Pasoš nakon udaje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

melb26sa

Post by melb26sa »

xyz2007 wrote:Gospodjo sacekajte malo da vidite da li ce brak da se primi prvo, bar koju godinu.

Sta ako vi sve to izganjate a onda on ili vi zaljubite se u drugu, pa onda razvod braka i opet trka oko promjene vaseg prezimena nazad na djevojacko.

I to sto su vam trazili dokaz da on nije u jos kojoj bracnoj zajednici mimo vas je uvijek plus a ne minus. Time vas zakon stiti od poligamije. :-D
@xyz

Ja sam se udala za stranca (stranca stranca a ne naseg bosanca sa americkim papirima) i odmah promijenila prezime. Sad na jesen ce nam druga godisnjica i nisam se pokajala iako je bilo pred vjencanje silne papirologije posebno sa njegove strane (dobro mu maticarka nije krvna zrnca pocela brojati sta su sve trazili) pa onda ze imigrantsku vizu, ali najvaznije je da smo zajedno :D

a sigurna sam da ce ti se i luciferino javiti...
suncokret13

Post by suncokret13 »

nego sta bi bilo da se uvede BIGAMIJA ? kako onda to regulisati ?
luciferino

Post by luciferino »

@xyz
Uzimajući u obzir količinu dokumenata potrebnih za sklapanje braka sa strancem (ne dijasporičnim nego stranjskim strancem) i još nekih par stvarčica kroz koje smo morali proći da bi ostali zajedno, ne pada mi na pamet da se opet zaljubljujem i švrljam naokolo. :razz: Sa priličnom sigurnošću mogu tvrditi isto i za svoju ljepšu polovinu. Birokratija je inače fantastičan test za oba partnera gdje možete vidjeti šta su sve spremni učiniti da bi bili zajedno. Ako ne puknete još kod matičarke, živjećete u ljubavi do kraja života. :-)

Što se bigamije tiče...ako je brak poput ruskog ruleta, onda je bigamija valjda kupanje u rijeci punoj pirana. Zamisli bolan da imaš dvije punice/svekrve?!?!?!
suncokret13

Post by suncokret13 »

luciferino wrote:@xyz
Uzimajući u obzir količinu dokumenata potrebnih za sklapanje braka sa strancem (ne dijasporičnim nego stranjskim strancem) i još nekih par stvarčica kroz koje smo morali proći da bi ostali zajedno, ne pada mi na pamet da se opet zaljubljujem i švrljam naokolo. :razz: Sa priličnom sigurnošću mogu tvrditi isto i za svoju ljepšu polovinu. Birokratija je inače fantastičan test za oba partnera gdje možete vidjeti šta su sve spremni učiniti da bi bili zajedno. Ako ne puknete još kod matičarke, živjećete u ljubavi do kraja života. :-)

Što se bigamije tiče...ako je brak poput ruskog ruleta, onda je bigamija valjda kupanje u rijeci punoj pirana. Zamisli bolan da imaš dvije punice/svekrve?!?!?!
uhhhh,
brrrrrrrrrrrr

uzas,horror,
grozota.......

jedna(zenska) glava- hiljadu jezika

dvije (zenske) glave- dvije hiljade jezika

cetiri (zenske) glave- cetiri hiljade jezika

a umnozeno s punicom ( punicama )

osam(zenskih) glave- sesnaest hiljada jezika

horror !!!
x0z0y0

Post by x0z0y0 »

kad procitah silne peripetije sa papirologijom pada mi samo jedna svar na pamet:
zadrzati svoje prezime :D 8-)
ozbiljna

Post by ozbiljna »

glupo pitanje: a moram li ja uopste vaditi novi pasos sve dok mi ne istekne onaj sa starim prezimenom? mislim, who cares?
oprostite na nerazumijevanju materije, ali zakletva pade ljetos na vrucim cestama Sarajeva dok su me saltali od mup-a, poste i opstine naizmjenicno: ovo mi je zadnji (bh) koji vadim!!! :x
melb26sa

Post by melb26sa »

ozbiljna wrote:glupo pitanje: a moram li ja uopste vaditi novi pasos sve dok mi ne istekne onaj sa starim prezimenom? mislim, who cares?
oprostite na nerazumijevanju materije, ali zakletva pade ljetos na vrucim cestama Sarajeva dok su me saltali od mup-a, poste i opstine naizmjenicno: ovo mi je zadnji (bh) koji vadim!!! :x
Ja kad sam uzela muzevo prezime, promijenila sam i sve dokumente a posto mi je pasos svakako isticao a i trebao zbog americke vize onda sam i to promijenila.

Vidi, sto se tice pasosa moze ti se desiti da ne mognes na let zbog toga - promijenila si prezime ali ne i pasos i oni te u sistemu imaju pod novim prezimenom - postoji mogucnost da te ne puste na let.
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

ozbiljna wrote:glupo pitanje: a moram li ja uopste vaditi novi pasos sve dok mi ne istekne onaj sa starim prezimenom? mislim, who cares?
uopste ne postoji nikakav zakonski rok u kojem se moraju promjeniti dokumenti, tako da je svejedno hoces li promjeniti ili dodati novo prezime dan nakon vjencanja ili kasnije. Jedino je problem kad su jedni dokumenti na jedno prezime a drugi na drugo.
Post Reply