itekako je moguće da su partizanski filmovi bili preteča serijala o Rambou, čijem je scenaristi najvjerovatnije kao arhetip poslužio Ljubiša Samardžić sa obligatornim šmajserom u rukama. Pored Ljubiše u partizanima je bio i Bata. Hitler molio Ruse da uđu u Berlin prije Bate Živojinovića.
slažem se da su taj fazon kad štuka zdrma u stijenu pokupili iz Partizanske eskadrile.
Partizani obaraju rekorde
-
kijameta
#52 Re: Partizani obaraju rekorde
Odlika westerna a posebno partizanskoga westerna je da nema politike,nema stranskih poruka i pouka,osim univerzalnih. Najbolji je primjer Most,napravljen po stripu Julesa Radilovica -Partizani,u cijelom filmu se nijednom i ne spominje,cak ni lokacija mosta. Tako kada bi se pravio partizanski western iz prosloga rata,ne bi bili nijedna odrdzena akcija ni borba,nego univerzalni sukob sila dobra-protiv sila zla. U kojem dobri momci uz velike teskoce,hrabrost i pozrtvovanost na kraju pobjedzuju lose momke.Naravno dobri momci sloze na zemlju nekoliko stotina losih momaka,sto efektnije to bolje. Mada nemamo ni jedan partizanski western iz zadnjeg rata ima ipak jedna strasna western scena iz toga rata. U americkom filmu Iza neprijateljkih linija dobri momak(americki pilot) se provlaci uz teskoce,kroz zapadnu Bosnu,gone ga zli momci(banjalucki korpus vrs),kao i superzlica (srpski nacionalista i specijalac sa PASP-om u ruci) i na kraju kada se cini da je sve gotovo,uz zvuke trube stize konjica(americki helikopteri) pred kojima zli indijanci(banjalucki korpus vrs) padaju kao snoplje.felipe kajetano wrote:Like partizanski vestern... Pogotovo Sibinekijameta wrote:Previse pojednostavljeno. Partizanski film kao zanr ima puno podzanrova. Kao ; western,istorijski,drame,adaptacije knjizevnih djela,djecje,ljubavne. Posto se do sredine 60-ih snimali iskljucivo partizanski filmovi,prica bilo kojega zanra je morala biti zamotana u partizanski film. Ali najkvalitetnija ostvarenja su snimljena krajem 60-ih,70-ih i do polovine 80-ih kada se partizanski film polako gasi.Medzu tim stotinama snimljenih filmova ima remek-djela filmske umjetnosti,osrednjih filmova,pa i cistoga smeca. Umjetnicka vrijednost je cesto bili potpuno suprotna ulaganjima u film,jer sto se je vise para ulagalo,manja je bila umjetnicka sloboda. Od filmova u koje je puno ulozeno,mora se izdvojiti epska Neretva,moze se napomenuti i Sutjeska i Kozara,dok Veliki transport koji je imao basnoslovan budzet je bio potpuni promasaj u umjetnickom i komercijalnom smislu. Dok je u umjetnickom smislu Zafranovic i njegovi filmovi u samom vrhu a oni su svi radjeni sa skromnim budzetom. Sami simboli partizanskoga filma Valter i Most su takodze napravljeni sa dosta skromnim budzetom. Partizanski filmovi su imali puno filmskih rjesenja koje Holivud i danas kopira,posebno rjesenja genija filma Hajrudina Sibe Krvavca,svako ko je gledao borbu izmedzu americkog lovca i dva vanzemaljske letilice u Danu nezavisnosti lako vidi da je to samo obrada borbe izmedzu Ljubise Samardzica i dva njemacka Mesersmita iz Partizanske eskadrile.KatarinaKosaca wrote:Zanimanje ima više razloga. Kao prvo u tim je filmovima Tito odrješio kesu, pa im se ne može osporiti stanovita umjetnička vrijednost. Dalje, kad smo bili mali iz škole smo organizirano išli u kino da ih gledamo. I ja volim pogledati neki partizanski film, jer me to podsjeća na djetinstvo. A djetinstvo je ipak, najbezbrižnije doba.
Isto kao što neki ljudi lamentiraju na donim vremenom. Imali su oni i tada problema financijskih i drugih, ali oni jednostavno žele što više nisu mladi i snažni i zato čeznu za tim vremenima. A partizanski filmovi su jedan od simbola.
Porediti danasnju jadnu produkciju sa par filmova sa ondasnjom prebogatom produkcijom koja je izbacivala more filmova,dobrih,osrednjih i losih je neizvodljivo. Najvise mi je zao sto Siba Krvavac nije vise ziv pa da snimi jedan western na temu iz prosloga rata,popularnost nase borbe bi skocila za 1000 % .Sta bi mogao da snimi i da je ziv..paralela izmedju dva vremena nidje veze i puna nedorecenosti..da snimi epsku "Bitku na Vozuci" kad drug Abu Mali povika naprijed druze Boro "preko vode do slobode"
Ta podjela na dobre i lose,koju smo vidjeli u tom americkom filmu je jedina logicna i moguca i u svakom drugom western filmu,koji bi za radnju ima nas zadnji rat.
- felipe kajetano
#53 Re: Partizani obaraju rekorde
@kijameta
To je stvar subjektivnog dozivljaja o dobrim i losim momcima
Inace ne gledam filmove koji vrijedjaju inteligenciju tipa "Iza neprijateljskih linija" koji po opisu ne mogu svrstati u nikakav western vec u urnebesnu akcionu komediju za holivudske malisane 
To je stvar subjektivnog dozivljaja o dobrim i losim momcima
-
salter071
#54 Re: Partizani obaraju rekorde
Valter je mrtav. Das ist Caco.
- nineinchnails
#55 Re: Partizani obaraju rekorde
[quote="oridjidji"]
....
Zadnji put kada sam gledao partizansku eskadrilu i uvodne scene u film, kada major Begovic tek stize u eskadrilu, a ovi mu pokazuju stanje na terenu, on govori s ovim ne mozemo nista uraditi nemamo uslove. A njegov pretpostavljeni vadi pistolj i govori mu: Znas li sta je ovo? , ovaj odgovara mu: pa da to je pistolj! E s ovim sam krenuo u rat, pa pogledaj dokle sam stigao. Nema nemozes, nego moras.
I kad pogledate Jugu i nas danas, pa sta smo mi uradili da nama bude bolje. Oni su u kojekakvim akcijama, izgradili za ono doba goleme stvari nakon rata, pruge, zgrade, mostove...
Kad saberete samo slogane toga doba, vidjecete koliko su oni zaista radili da njima bude bolje...
Smrt fasizmu sloboda narodu,
zivjelo bratstvo jedinstvo,
nema odmora dok traje obnova i td.
Ipak kad pogledam ocima nekog djecaka koji taj sistem nije odzivio na nacin na koji su to njegovi roditelji odzivili, po svemu sto sam mogao procitati, vidjeti i nauciti o tome sistemu tjera me na pomisao da je taj drzavni aparat puno vise dao ovim ljudima nego sto ovaj danas daje njima i nama.[/quote]
Da....tako ti je to...
....
Zadnji put kada sam gledao partizansku eskadrilu i uvodne scene u film, kada major Begovic tek stize u eskadrilu, a ovi mu pokazuju stanje na terenu, on govori s ovim ne mozemo nista uraditi nemamo uslove. A njegov pretpostavljeni vadi pistolj i govori mu: Znas li sta je ovo? , ovaj odgovara mu: pa da to je pistolj! E s ovim sam krenuo u rat, pa pogledaj dokle sam stigao. Nema nemozes, nego moras.
I kad pogledate Jugu i nas danas, pa sta smo mi uradili da nama bude bolje. Oni su u kojekakvim akcijama, izgradili za ono doba goleme stvari nakon rata, pruge, zgrade, mostove...
Kad saberete samo slogane toga doba, vidjecete koliko su oni zaista radili da njima bude bolje...
Smrt fasizmu sloboda narodu,
zivjelo bratstvo jedinstvo,
nema odmora dok traje obnova i td.
Ipak kad pogledam ocima nekog djecaka koji taj sistem nije odzivio na nacin na koji su to njegovi roditelji odzivili, po svemu sto sam mogao procitati, vidjeti i nauciti o tome sistemu tjera me na pomisao da je taj drzavni aparat puno vise dao ovim ljudima nego sto ovaj danas daje njima i nama.[/quote]
Da....tako ti je to...
-
kijameta
#56 Re: Partizani obaraju rekorde
Film Iza neprijateljske linije je sniman po istinitom dogadjaju i veoma je dobar film,koji je postigao veliki komercijalni uspjeh ali stvarno nisam nikada sreo nijednog srpskog nacionalistu kojemu se taj film svidjeo ,znamo zastofelipe kajetano wrote:@kijameta
To je stvar subjektivnog dozivljaja o dobrim i losim momcimaInace ne gledam filmove koji vrijedjaju inteligenciju tipa "Iza neprijateljskih linija" koji po opisu ne mogu svrstati u nikakav western vec u urnebesnu akcionu komediju za holivudske malisane
Mada i ja imam puno zamjerki na taj film,jer je vrs prikazao previse dobrocudno i naivno,prikazi iz Neretve i ostalih partizanskih filmova mnogo realnije prikazuju srpske nacionaliste.
Cisto filmski,rasplet toga filma,gdje na kraju kao 'rjesenje sa neba' dolaze helikopteri i spasavaju stvar je potpuno preuzet iz westerna i dolaska 'konjice' u zadnji cas.
Ne znam o kakvom subjektivnom dozivljaju ti govoris
Niko normalan na svijetu ne moze zamisliti rusofilne,bradate cetnike sa kokardama na glavama, koji se krvavih ruku vracaju sa rusenja djamija i katolickih crkvi kao dobro momke, za to treba imati izvitorepeni guslarski mozak.
- felipe kajetano
#57 Re: Partizani obaraju rekorde
Gdje je postigao uspjeh?U Bosansko-podrinjskom kantonukijameta wrote:Film Iza neprijateljske linije je sniman po istinitom dogadjaju i veoma je dobar film,koji je postigao veliki komercijalni uspjeh ali stvarno nisam nikada sreo nijednog srpskog nacionalistu kojemu se taj film svidjeo ,znamo zastofelipe kajetano wrote:@kijameta
To je stvar subjektivnog dozivljaja o dobrim i losim momcimaInace ne gledam filmove koji vrijedjaju inteligenciju tipa "Iza neprijateljskih linija" koji po opisu ne mogu svrstati u nikakav western vec u urnebesnu akcionu komediju za holivudske malisane
![]()
![]()
Mada i ja imam puno zamjerki na taj film,jer je vrs prikazao previse dobrocudno i naivno,prikazi iz Neretve i ostalih partizanskih filmova mnogo realnije prikazuju srpske nacionaliste.
Cisto filmski,rasplet toga filma,gdje na kraju kao 'rjesenje sa neba' dolaze helikopteri i spasavaju stvar je potpuno preuzet iz westerna i dolaska 'konjice' u zadnji cas.
Ne znam o kakvom subjektivnom dozivljaju ti govoris![]()
![]()
Niko normalan na svijetu ne moze zamisliti rusofilne,bradate cetnike sa kokardama na glavama, koji se krvavih ruku vracaju sa rusenja djamija i katolickih crkvi kao dobro momke, za to treba imati izvitorepeni guslarski mozak.