PARTIBREJKERS, 12. FEBRUAR @ SLOGA

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: Bobi

Post Reply
order
Posts: 127
Joined: 16/02/2011 19:02

PARTIBREJKERS, 12. FEBRUAR @ SLOGA

Post by order » 02/02/2016 20:17

Image
PARTIBREJKERS su sinonim za najkonzistentniji rock bend ovih prostora za koji se može reći da djeluje po vlastitom opjevanom načelu: biti isti, poseban, slobodan i samo svoj.

Jedan od temelja YU rock scene, te ujedno muzička lektira onima koji su rođeni kada i njihove najpoznatije pjesme, čak i nakon trideset i tri godine oduševljava svojim neposrednim i moćnim rock zvukom te uvijek iskrenim nastupima, a zbog njihovih rock himni u prvim će se redovima naći različite generacije ljubitelja sirovog zvuka.

Partibrejkers su 1982. osnovali Zoran Kostić Cane i bubnjar Goran Bulatović Manza, a ubrzo im se pridružuju gitaristi Nebojša Antonijević Anton i Ljubiša Konstadinović Ljuba. Iste godine održavaju svoj prvi nastup u Dadovu kao predgrupa bendu The Fifties. U Zagrebu su jednom prilikom za tri dana održali pet koncerata. Tom prilikom na njih je uho bacio i Džoni Štulić koji se ponudio da im bude producent. Već 1985. snimaju svoj prvi album “Partibrejkers I”, koji i danas predstavlja jedan od najutjecajnijih debitantskih albuma ikad objavljenih na području bivše Jugoslavije.

Nakon prekida i ponovnog okupljanja, bend 1988. izdaje novi album, koji se trebao zvati “Kobila i pastuv preljubnik”, no greškom dizajnera koji je zaboravio staviti naslov na omot ploče, album je nazvan “Partibrejkers II”. Bend nastavlja s radom punom parom i već sljedeće, 1989. godine snima treći album na kojem sarađuju sa Giletom iz Električnog Orgazma. “Kreni prema meni”, “Zemljotres”, “Hipnotisana gomila”, “Ono što pokušavam sad” tek su neki od hitova s albuma koji za njih označava definitivnu prekretnicu i proboj na SFRJ scenu. Ovo rezultira velikom turnejom po bivšoj državi, tokom koje su nekoliko puta nastupali kao predgrupa Motorheadu.

U godinama koje slijede, intenzivno nastupaju u inostranstvu i izdaju albume “Kiselo i slatko” “Ledeno doba”, “Gramzivost i pohlepa”, te 2007., nakon gotovo 5 godina stanke, album “Sloboda ili ništa”. 2010. izlazi njihov drugi live album pod nazivom “Krš i Lom”, nastao na dva koncerta u klupskoj atmosferi beogradskog Doma omladine te biografija benda “Srce kuca tu je”.

Partibrejkers se u Sarajevo vraćaju promovisati novi studijski album „Sirotinjsko Carstvo“ koji je krajem ove godine izdala beogradska kuća Odličan Hrčak. Ako je nešto po "meri (rock and roll) čoveka" u ovom trenutku, to je album „Sirotinjsko Carstvo“ Partibrejkersa.


█████████████████

PETAK, 12. FEBRUAR
SLOGA
SARAJEVO
OD 22H

ULAZNICE su u prodaji u klubu Sloga!
Cijena 15 KM, paket od 4 ulaznice 50KM
Kolicina karata je limitirana, po svoju sto prije!


Facebok:https://www.facebook.com/events/1122384081129203/


Post Reply