Paragliding i Zirokopter Bosna i Hercegovina

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
Bumerang
Posts: 1612
Joined: 27/06/2003 00:00

#1 Paragliding i Zirokopter Bosna i Hercegovina

Post by Bumerang »

Objavljeno 12.07.2012. u 09:39 | Komentari: 9

FOTO

TAKMIČENJE NA OHRIDU

Paragliding reprezentacija BiH 12. na EP-u u preciznom slijetanju

Paragliding reprezentacija Bosne i Hercegovine nastupila je na trećem Evropskom prvenstvu u preciznom slijetanju, koje je održano u Makedoniji u Ohridu od 1. od 8. jula.

Image

Ovo je prvo veliko takmičenje ove vrste na kojem je svoj nastup ostvarila i naša zemlja, a reprezentaciju su činili Mirvad Zenuni, Ferid Memić, Zoran Petrović i Dino Delić. Njihovi ukupni rezultati pozicionirali su BiH na 12. mjesto, ispred ekipa Rumunije, Holandije i Albanije.

"Ne bismo bili iskreni kada bismo rekli da smo zadovoljni našim rezultatom na svom prvom Evropskom prvenstvu, ali kada uzmemo u obzir da su ostale reprezentacije desetak dana prije početka takmičenja vršile trenažne letove i po takmičaru prosječno napravile po 20 slijetanja na cilj, možemo ipak reći da smo imali solidan nastup. Od ukupno 12 serija na takmičenju, koje su bodovane za ukupan rezultat, mi smo u prvih šest upoznavali mogućnosti krila, koja smo posudili za ovo takmičenje i ispitivali poligon za slijetanje", kaže Mirvad Zenuni, selektor reprezentacije.

Image

Nosilac titule evropskog prvaka u kategoriji ekipno je Slovenija, drugo mjesto osvojila je Češka, a treće mjesto je pripal reprezentaciji susjedne nam Srbije. U muškoj pojedinačnoj kategoriji prvo mjesto osvojio je Dimitar Ralev iz Bugarske, Goranu Đurkoviću iz Srbije je pripalo drugo mjesto, a bronzanu medalju je dobio Slovenac Matjaž Sluga. U ženskoj kategoriji titulu evropske prvakinje ponijela je mlada Srbijanka Milica Marinković, vicešampionski rezultat ostvarila je Litvanka Jolanta Romanenko, dok je trećeplasirana bila Čehinja Barbora Smutna.

Pored samog takmičenja, naši reprezentativci su imali i druge zadatke u Ohridu. Naime, promovisali su letilišta u Bosni i Hercegovini te Predsvjetsko i Svjetsko prvenstvo u preciznom slijetanju.

Mirvad Zenuni, direktor pomenutih takmičenja, kaže da je pojavljivanje naše reprezentacije u Ohridu bilo izuzetno važno, jer smo domaćini Svjetskog prvenstva u ovoj paragliding disciplini 2013. godine, koje će biti održano na Bjelašnici.

Image

"Nakon što smo završili prezentaciju našeg takmičenja gotovo su sve reprezentacije učesnice ohridskog takmičenja potvrdile dolazak na Bjelašnicu. Osim evropskih zemalja, svoje učešće su do sada potvrdile Indonezija i Kolumbija", tvrdi Zenuni. Pored najavljenih dolazaka na takmičenja u BiH, mnoge reprezentacije i paragliding škole su pokazale interes za dolazak u našu zemlju radi rekreativnog letenja i upoznavanja naših terena za letenje, što je izuzetno bitno kada je u pitanju razvoj ovog sporta i promocija turističkih potencijala BiH.

"Ovo je sjajna prilika da državljane BiH pozovemo na Predsvjetsko prvenstvo u preciznom slijetanju, koje će biti održano na Bjelašnici od 23. do 26. augusta, kao organizator garantujem dobru zabavu i atraktivno takmičenje. Na taj način ćete dati podršku našim reprezentativcima", zaključuje Mirvad.

Naši piloti paraglidera se nadaju da će u narednom periodu dobiti podršku vlasti i sponzora, jer je za organizaciju ovako velikih takmičenja potrebno dosta materijalnih sredstava i logističke pomoći.

http://www.klix.ba/sport/paragliding-re ... /120712027

-------------------------------
Sve cestitke Paragliding Reprezentaciji Bosne i Hercegovine :thumbup: :bih:
Last edited by Bumerang on 25/11/2023 03:50, edited 1 time in total.
ice2cube
Posts: 707
Joined: 18/03/2012 13:47
Location: Hell

#2 Re: Paragliding Bosna i Hercegovina

Post by ice2cube »

Lijepo :)
oniidd
Posts: 1
Joined: 01/03/2013 19:31

#3 Re: Paragliding Bosna i Hercegovina

Post by oniidd »

Dobar dan svima ! :)
Ovako trazim po netu informacije o paragliding skok tandem ali nigdje nemogu da pronadjem kolika je cijena takvog skoka pa molim Vas koji znate tu informaciju, koliko kosta..znam za klub u sarajevu..i jos par njih meni odg klub vertigo iz sa jer sam u blizini ..na njihovoj web stranici nema cijene i nema termina kada pocinju da rade u 2013 god.
Hvala unaprijed ;)
acr0man
Posts: 1
Joined: 02/03/2013 23:41

#4 Re: Paragliding Bosna i Hercegovina

Post by acr0man »

Posjeti web sajt www.extremesport.ba
Tamo imas sve informacije o tandem letu, skoli, cijeni i ostalom.
Pozdrav
User avatar
Bumerang
Posts: 1612
Joined: 27/06/2003 00:00

#5 Re: Paragliding Bosna i Hercegovina

Post by Bumerang »

SPORT

Paraglajdnig bajka u turskom Oludenizu: Čarobno mjesto za ljubitelje akrobatskog letenja

Piše: Edin Isanović/Klix.ba prije 29 min

U turskom Oludenizu se od 11. do 15. oktobra održavaju 17. zračne igre. Mnogi ljubitelji ovog sporta to nazivaju paraglajding bajkom. Već petnaestu godinu članovi sarajevskog kluba Extreme posjećuju tradicionalni Airgames koji se održava svake godine polovinom oktobra u malom turističkom mjestu na jugu Turske pored Fethiye.

Image
1 / 13
To je jedna od najfotografisanijih plaža na Mediteranu, a osim toga, ovu Plavu lagunu, kako je popularno zovu, više su puta visoko ocjenjivali turisti i razni turistički portali te je u više navrata izabrana među pet najljepših svjetskih plaža. Airgames je i ove godine okupio više od hiljadu pilota iz čitavog svijeta. Došli su uglavnom da prezentiraju svoje vještine akrobatskog letenja.

Mirvad Zenuni, predsjednik Paraglajding kluba Extreme iz Sarajeva, rekao je za Klix.ba da je Oludenizu čarobno mjesto.

"U prevodu znači Plava laguna. To je malo turističko selo smješteno u uvali ispod planine Babadag koja se uzdiže na visini od 2.000 metara iznad mora s jedne strane i grada Fethiye s druge strane. Mala je udaljenost od centra Oludeniza, odnosno plaže koja ujedno služi i kao sletište za paraglajdere, do vrha Babadaga na kojem se nalazi više poletišta za paraglajdere. Klima je stabilna, a nevjerovatna panorama koja ostavlja bez daha čini poletište Babadag najboljim u Evropi", kazao je Zenuni.

Kako je paraglajding posljednjih godina doživio veliku ekspanziju u našem glavnom gradu i BiH općenito, pojavljuje se potreba za usavršavanjem letačkih vještina kroz treninge, a posebno kroz SIV kurseve - Simulated Incidente in Flight. Upravo ova činjenica jedan je od razloga što je Extreme klub ove godine najbrojnija grupa letača koja je organizovano posjetila Oludeniz. Ukupno 23 osobe, a od toga 18 pilota iz Bosne i Hercegovine, učestvuju u Airgamesu. Jedan dio novih pilota uspješno je završio SIV kurs uz nadzor instruktora letenja Mirvada Zenunija.

"Impresivna visina planine Babadag koja se uzdiže neposredno pored mjesta u koje se slijeće i koje je na nivou mora više je nego odličan razlog zašto upravo ovo mjesto privlači mnogobrojne akrobatske pilote, pilote koji žele uraditi SIV kurs ili uopće sve paraglajdere. Odlična je organizacija i visok stepen sigurnosti. Sve to daje jednu dozu sigurnosti pilotima sa manje iskustva koji prvi put rade simulacije ili pilotu koji radi i uvježbava akrobacije. Kada kažemo sigurnost, prvenstveno se misli na veliku visinu sa koje počinjete izvoditi manevre, more koje je ispod vas, dva dežurna glisera ukoliko kojim slučajem upadnete u more te uvijek spremno vozilo Hitne pomoći tik na plaži. To je ono što je u našem sportu izuzetno teško naći“, izjavio je Zenuni.

On ističe da se pored paraglajdinga u Oludenizu možete baviti i drugim sportovima kao što su ronjenje, jahanje konja, vožnja bicikla i sportsko penjanje.

"Oblast Fethiye obiluje mnogobrojnim historijskim znamenitostima, a grad nudi mnogo toga“, zaključio je Zenuni.

Članovi Extreme kluba koji borave u Turskoj su Gordan Mašović, Zoran Trogrlić, Igor Sabljić, Dario Stojanović, Almir Manjo, Mirvad Zenuni, Irhad Zukić, Adem Jež, Emir Jažić, Admir Lasić, Enis Hrnjić, Samir Sulja, Jasmin Ihtijarević, Asim Demirdžić i Enver Mulasalihović. Tu su još član kluba Perun Vareš Ahmed Likić, član kluba Vector Zenica Emir Akvić, član kluba Romanija Pale Miroslav Vidojević i član kluba Ljubuški David Šiljeg.

http://www.klix.ba/sport/paraglajdnig-b ... /161014049
User avatar
Blixen
Posts: 3234
Joined: 11/02/2019 14:28
Location: prva decenija bez zeljine titule

#6 Re: Paragliding Bosna i Hercegovina

Post by Blixen »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/da-li-o ... lIGniyV7-g

NA BJELAŠNICI
Da li Općina Trnovo planira rušenje kolibe kluba "ExtremeSport"? Članovi tvrde da je tako
User avatar
Bumerang
Posts: 1612
Joined: 27/06/2003 00:00

#7 Re: Paragliding i Zirokopter Bosna i Hercegovina

Post by Bumerang »

ZANIMLJIV RAZGOVOR

Feđa Štukan i Una Gunjak letjeli žirokopterom iznad Sarajeva: Ovo je apsolutni zen!

N. C.

Feđa i Una u žirokopteru (Screenshot: YouTube)

Image

Feđa Štukan je u svom žirokopteru "ugostio" Unu Gunjak, rediteljicu čiji je film "Ekskurzija" ovogodišnji bh. kandidat za Oscara.


Polazna tačka njihovog leta bilo je Visoko, a letjeli su i iznad Sarajeva. Potom joj je Feđa pojasnio tehničke pojedinosti koje su važne za let.

"Radim trenutno projekat s Unom, jednu seriju, domaću. Međutim, nismo imali nikako prilike da se upoznamo, ni da porazgovaramo, samo smo se jednom vidjeli na kostimskoj probi i par puta na setu, ali na nekim scenama u kojima nismo sarađivali. Imao sam želju da je upoznam", kazao je Feđa.


Una je istakla da je i njoj žao što se do sada nisu upoznali, a da su se nekako do sada mimoilazili.

Na pitanje: "Kako si?" Una je odgovorila da se osjeća uzbuđeno te da je nije strah i da joj je let fascinantan.

"Ovo je apsolutni zen. Fenomenalno je", kazala je Una te upitala Feđu koliko često leti za svoju gušt?


"Pa ja samo letim za svoj gušt. Imao sam puno posla pa nisam stigao da letim ove godine pa sam poželio baš da letim. Malo mi je, znaš... doći iz Sarajeva do Visokog... Dobro, treba jedno pola sata, fino se provozam motorom, ali sad sam se prebacio opet na sarajevski aerodrom pa ću moći i ponekad i zimi letjeti", naveo je Feđa te dodao da mu je stresnije voziti auto nego žirokopter.

Feđa je potom pitao Unu gdje je studirala režiju.

"Prvo sam studirala u Italiji, u Torinu. Gdje sam završila neku teorijsku 'Film Studies' što bi rekli: I onda sam na master otišla na filmsku školu u Englesku gdje sam magistrirala montažu. Onda sam živjela u Engleskoj jedno sedam godina te sam radila najviše kao montažerka. Ljubav za režijom je uvijek postojala, ali vjerovatno je trebalo da sazrijem kao stvaraoc i kao osoba da krenem i da počnem da režiram. Kad se 'Kokoška' desila, kad sam jednostavno sama sebi dala priliku da osjetim je li mi to fah. Nisam imala nikakve sumnje da želim nastaviti da režiram iako još uvijek montažu obožavam", kazala je.

Una je potom istakla da se vrlo često vrati montaži i radi kao montažerka.

"Divna je čitava dinamika pravljenja filma, u smislu, na početku si totalno sam, dok pišeš, onda dolazi milijardu ljudi koji stavljaju upitnik s pravom, na sve što se priprema i nekako čitava ta pretprodukcija je kao da ti neko ćilim ispod nogu stalno malo drma. Onda se uđe u snimanje koje je konstantno donošenje odluka. Meni je psihološki sve to strašno zanimljivo i onda dođeš u montažu u kojoj imaš odnos jedan na jedan s montažerom. Skupa radite film i film je kraj. Naravno, ti na kraju presjecaš odluke ali... Dugo traje, znaš, to je neka mini verzija od 16 do 17 sedmica", kazala je.

Ona je zaključila da je montaža intenzivna kao i snimanje, samo što je manje ljudi i ne možete nigdje "pobjeći".

https://www.klix.ba/magazin/showbiz/fed ... /231124189


KraljicaIzJajca
Posts: 3991
Joined: 02/06/2021 10:04
Location: bosansko jajčno mesto

#8 Re: Paragliding i Zirokopter Bosna i Hercegovina

Post by KraljicaIzJajca »

Prekrasno :-D
HelaS
Posts: 5625
Joined: 22/09/2018 13:21

#9 Re: Paragliding i Zirokopter Bosna i Hercegovina

Post by HelaS »

User avatar
JoseMujica
Posts: 27604
Joined: 11/01/2011 14:33
Location: škripe oko Lištice
Grijem se na: Legitimnost
Vozim: Političko Sarajevo
Horoskop: Poskok

#10 Re: Paragliding i Zirokopter Bosna i Hercegovina

Post by JoseMujica »

Bumerang wrote: 25/11/2023 03:56 ZANIMLJIV RAZGOVOR

Feđa Štukan i Una Gunjak letjeli žirokopterom iznad Sarajeva: Ovo je apsolutni zen!

N. C.

Feđa i Una u žirokopteru (Screenshot: YouTube)

Image

Feđa Štukan je u svom žirokopteru "ugostio" Unu Gunjak, rediteljicu čiji je film "Ekskurzija" ovogodišnji bh. kandidat za Oscara.


Polazna tačka njihovog leta bilo je Visoko, a letjeli su i iznad Sarajeva. Potom joj je Feđa pojasnio tehničke pojedinosti koje su važne za let.

"Radim trenutno projekat s Unom, jednu seriju, domaću. Međutim, nismo imali nikako prilike da se upoznamo, ni da porazgovaramo, samo smo se jednom vidjeli na kostimskoj probi i par puta na setu, ali na nekim scenama u kojima nismo sarađivali. Imao sam želju da je upoznam", kazao je Feđa.


Una je istakla da je i njoj žao što se do sada nisu upoznali, a da su se nekako do sada mimoilazili.

Na pitanje: "Kako si?" Una je odgovorila da se osjeća uzbuđeno te da je nije strah i da joj je let fascinantan.

"Ovo je apsolutni zen. Fenomenalno je", kazala je Una te upitala Feđu koliko često leti za svoju gušt?


"Pa ja samo letim za svoj gušt. Imao sam puno posla pa nisam stigao da letim ove godine pa sam poželio baš da letim. Malo mi je, znaš... doći iz Sarajeva do Visokog... Dobro, treba jedno pola sata, fino se provozam motorom, ali sad sam se prebacio opet na sarajevski aerodrom pa ću moći i ponekad i zimi letjeti", naveo je Feđa te dodao da mu je stresnije voziti auto nego žirokopter.

Feđa je potom pitao Unu gdje je studirala režiju.

"Prvo sam studirala u Italiji, u Torinu. Gdje sam završila neku teorijsku 'Film Studies' što bi rekli: I onda sam na master otišla na filmsku školu u Englesku gdje sam magistrirala montažu. Onda sam živjela u Engleskoj jedno sedam godina te sam radila najviše kao montažerka. Ljubav za režijom je uvijek postojala, ali vjerovatno je trebalo da sazrijem kao stvaraoc i kao osoba da krenem i da počnem da režiram. Kad se 'Kokoška' desila, kad sam jednostavno sama sebi dala priliku da osjetim je li mi to fah. Nisam imala nikakve sumnje da želim nastaviti da režiram iako još uvijek montažu obožavam", kazala je.

Una je potom istakla da se vrlo često vrati montaži i radi kao montažerka.

"Divna je čitava dinamika pravljenja filma, u smislu, na početku si totalno sam, dok pišeš, onda dolazi milijardu ljudi koji stavljaju upitnik s pravom, na sve što se priprema i nekako čitava ta pretprodukcija je kao da ti neko ćilim ispod nogu stalno malo drma. Onda se uđe u snimanje koje je konstantno donošenje odluka. Meni je psihološki sve to strašno zanimljivo i onda dođeš u montažu u kojoj imaš odnos jedan na jedan s montažerom. Skupa radite film i film je kraj. Naravno, ti na kraju presjecaš odluke ali... Dugo traje, znaš, to je neka mini verzija od 16 do 17 sedmica", kazala je.

Ona je zaključila da je montaža intenzivna kao i snimanje, samo što je manje ljudi i ne možete nigdje "pobjeći".

https://www.klix.ba/magazin/showbiz/fed ... /231124189


jeben je osjećaj u ovom Feđinom...isto ko da si u dvokrilcu, al se nemaš za šta držat :lol:
Post Reply