OK, Italija manifestuje svoju moć i pravo i td. Sve uredu. BiH - nula bodova.Bijeli look wrote:Otimam sebi dragocjeno vrijeme, ali samo postojanje ove teme bode u oči, pošto je o. p. ili nesposoban ili zlonamjeran. Prije će biti da je ovo drugo, i iskreno se nadam da će moj odgovor doprinijeti da on i njegovi sličnomišljenici otvore oči. Iznijeću neke nepobitne činjenice, od kojih bi prva sama bila dovoljna da se tema zaključa, i dodaću par insinuacija na kraju, čisto da daju neko drugo značenje ovoj raspravi, kad je već otvorena.
Prije svega, kako je već navedeno, Bosna i Hercegovina nije potpisnik Europske konvencije o međunarodnom važenju krivičnih presuda. Ovo implicira da se za isto krivično djelo može suditi u EU ili konkretno u Italiji, bez obzira na postojeću pravosnažnu presudu u Bosni i Hercegovini.
Znači, za ovo nije kriva Italija, koju postavljač teme optužuje na početku, već Bosna i Hercegovina, jer nije pristupila ovoj Konvenciji, koju su potpisale i Crna Gora, i Srbija, kao naravno i Hrvatska, kao članica Europske Unije. Mi kaskamo, ali nadoći ćemo, samo polako…
Link na sadržaj konvencije na srpskom jeziku: http://www.minoritycentre.org/sites/def ... resuda.pdf.
Vijest o hapšenju i mogućem izručenju Hanefije Prijića Italiji, u kojoj se navodi i razlog, odnosno nepotpisivanje konvencije od strane BiH. http://ba.n1info.com/a73503/Vijesti/Vij ... aliji.html
No čemu nastavljanje sa ovom srceparajućom pričom? Je li želiš da nam se srca... isparaju? Mislim, ovo je odveć presmiješno:
Hvala, ali ne hvala na ovoj "pomoći". Treba neko i da ostane, znaš, da izgradi razrušenu državu, te ovakav vid "pomoći" mi je više odmaganje.Pri povratku su namjeravali povesti u Italiju 60ak udovica i siročadi i spasiti ih od ratnih strahota.
Naravno da je pogrešno, jer:Postavljač teme navodi da su bili špijuni, što je naravno potpuno pogrešno.
ovo je razlog što ne smijemo sumnjati u špijunsku aktivnost? Stvarno?Italijani su poznati kao veliki humanitarci i to su dokazali u BiH i još uvijek dokazuju širom svijeta. Imaju nezanemarljiv problem što se previše uzdaju u razumijevanje i susretljivost zaraćenih strana i često su gubili živote u ratnim zonama na vrlo glupe načine.
Ma da, isto kao što za svakog teroristu u npr. Njemačkoj njegova rodbina kaže "ma nema šanse da bi on to uradio". Ma da...Što se insinuacija tiče, postoje izjave Paraginog advokata da je u jednom vozilu iz konvoja pronađeno skriveno oružje. Otac od jednog od ubijenih (S. Lana) je nakon presude izjavio da su ga ovi navodi užasnuli, pošto je njegov sin bio veliki humanista i protivnik oružja, koji je čak iz tog razloga odbio služenje vojnog roka. Ako je stvarno bilo oružja u jednom od vozila, njegov sin sigurno nije znao za to, što bi impliciralo da je iskorišten na najgori mogući način. Otac se nada da će istraga biti nastavljena i da će ovi navodi biti rasvijetljeni.
Prosuđujem da je sve mutno, nejasno, nepotvrđeno i višesmisleno. Ali se slažem s' tobom da Italija samo radi ono što bi svaka država trebala raditi za svoje građane, a BiH je ovdje gubitnik, bar trenutno.Prosudite sami, na osnovu ovih konkretnih informacija.
Lp.