Paraga - dvostruko suđenje

Post Reply
RNG_25

#176 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by RNG_25 »

Bijeli look wrote:Otimam sebi dragocjeno vrijeme, ali samo postojanje ove teme bode u oči, pošto je o. p. ili nesposoban ili zlonamjeran. Prije će biti da je ovo drugo, i iskreno se nadam da će moj odgovor doprinijeti da on i njegovi sličnomišljenici otvore oči. Iznijeću neke nepobitne činjenice, od kojih bi prva sama bila dovoljna da se tema zaključa, i dodaću par insinuacija na kraju, čisto da daju neko drugo značenje ovoj raspravi, kad je već otvorena.
Prije svega, kako je već navedeno, Bosna i Hercegovina nije potpisnik Europske konvencije o međunarodnom važenju krivičnih presuda. Ovo implicira da se za isto krivično djelo može suditi u EU ili konkretno u Italiji, bez obzira na postojeću pravosnažnu presudu u Bosni i Hercegovini.
Znači, za ovo nije kriva Italija, koju postavljač teme optužuje na početku, već Bosna i Hercegovina, jer nije pristupila ovoj Konvenciji, koju su potpisale i Crna Gora, i Srbija, kao naravno i Hrvatska, kao članica Europske Unije. Mi kaskamo, ali nadoći ćemo, samo polako…
Link na sadržaj konvencije na srpskom jeziku: http://www.minoritycentre.org/sites/def ... resuda.pdf.
Vijest o hapšenju i mogućem izručenju Hanefije Prijića Italiji, u kojoj se navodi i razlog, odnosno nepotpisivanje konvencije od strane BiH. http://ba.n1info.com/a73503/Vijesti/Vij ... aliji.html
OK, Italija manifestuje svoju moć i pravo i td. Sve uredu. BiH - nula bodova.

No čemu nastavljanje sa ovom srceparajućom pričom? Je li želiš da nam se srca... isparaju? Mislim, ovo je odveć presmiješno:
Pri povratku su namjeravali povesti u Italiju 60ak udovica i siročadi i spasiti ih od ratnih strahota.
Hvala, ali ne hvala na ovoj "pomoći". Treba neko i da ostane, znaš, da izgradi razrušenu državu, te ovakav vid "pomoći" mi je više odmaganje.
Postavljač teme navodi da su bili špijuni, što je naravno potpuno pogrešno.
Naravno da je pogrešno, jer:
Italijani su poznati kao veliki humanitarci i to su dokazali u BiH i još uvijek dokazuju širom svijeta. Imaju nezanemarljiv problem što se previše uzdaju u razumijevanje i susretljivost zaraćenih strana i često su gubili živote u ratnim zonama na vrlo glupe načine.
ovo je razlog što ne smijemo sumnjati u špijunsku aktivnost? Stvarno?
Što se insinuacija tiče, postoje izjave Paraginog advokata da je u jednom vozilu iz konvoja pronađeno skriveno oružje. Otac od jednog od ubijenih (S. Lana) je nakon presude izjavio da su ga ovi navodi užasnuli, pošto je njegov sin bio veliki humanista i protivnik oružja, koji je čak iz tog razloga odbio služenje vojnog roka. Ako je stvarno bilo oružja u jednom od vozila, njegov sin sigurno nije znao za to, što bi impliciralo da je iskorišten na najgori mogući način. Otac se nada da će istraga biti nastavljena i da će ovi navodi biti rasvijetljeni.
Ma da, isto kao što za svakog teroristu u npr. Njemačkoj njegova rodbina kaže "ma nema šanse da bi on to uradio". Ma da...
Prosudite sami, na osnovu ovih konkretnih informacija.
Lp.
Prosuđujem da je sve mutno, nejasno, nepotvrđeno i višesmisleno. Ali se slažem s' tobom da Italija samo radi ono što bi svaka država trebala raditi za svoje građane, a BiH je ovdje gubitnik, bar trenutno.
RNG_25

#177 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by RNG_25 »

exliberal-ex wrote:
PM72 wrote:Ne provaljuj se - živ bio.

Kako ti se da raspravljat sa ovakvim, vidis da vecina od njih nije ni primirisala rata, dal su bila djecurlija ili su guzice sklonili vani I sad traze ispriku...lafo tako treba, sve zajebani....I ti sa njima u raspravu....ostario a pameti nisi dosao
Sposobnost spoznaje i razumijevanja stvari nije u ekskluzivnom domenu iskustva. Da je tako, onda niko nikada ne bi ništa mogao znati dok ne doživi neki arbitrarno postavljeni "prag iskustva". Drugo, neko čitav život nešto uči, pa nikada ne nauči, a neko ne treba ni da uči a opet mu bude jasno o čemu se radi. I treće, sve što vam ostaje na kraju je slijepo vjerovanje, bilo ljudima, medijima, političarima, zakonima, eliti i drugima, a nikakav kapacitet i volja za vlastito promišljanje.
VjecitiStudent

#178 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by VjecitiStudent »

kako vrijeme prolazi dijaspora sve veće idiote porađa.
exliberal-ex

#179 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by exliberal-ex »

RNG_25 wrote:
exliberal-ex wrote:

Kako ti se da raspravljat sa ovakvim, vidis da vecina od njih nije ni primirisala rata, dal su bila djecurlija ili su guzice sklonili vani I sad traze ispriku...lafo tako treba, sve zajebani....I ti sa njima u raspravu....ostario a pameti nisi dosao
Sposobnost spoznaje i razumijevanja stvari nije u ekskluzivnom domenu iskustva. Da je tako, onda niko nikada ne bi ništa mogao znati dok ne doživi neki arbitrarno postavljeni "prag iskustva". Drugo, neko čitav život nešto uči, pa nikada ne nauči, a neko ne treba ni da uči a opet mu bude jasno o čemu se radi. I treće, sve što vam ostaje na kraju je slijepo vjerovanje, bilo ljudima, medijima, političarima, zakonima, eliti i drugima, a nikakav kapacitet i volja za vlastito promišljanje.

Jesi li ti svjestan sta ti pises, znas li ti koliko je konvoja doslo u bosnu a koji su bili oranizovani po privatnoj ili crkvenoj inicijativi, znaci svi oni su bili potencijalni spijuni. Znas li ti koliko je ranjenika izvuceno tim konvojima, koliko je djece spaseno I svi su oni radili na razbijanju drzave ?

Najbolja mi je for a kaze nisu trebali izvuc udovice I djecu , treba neko drzavu da pravi poslije rata
da te pitam matere ti , koliko ti imas godina I sta si ti uradio na opravci drzave....

ps
I jos jedna stvar, znas li ti koliko je oruzja prosvercovano sa humanitarcima ?...po tvojoj logici onda su srbi I hrvati imali pravo da zatvore sve prilaze jer je to oruzje koristeno protiv njih...

ja samo cekam kad ce italijani da nadju ko je srusio onaj avion u srednjoj bosni...
exliberal-ex

#180 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by exliberal-ex »

PM72 wrote:
exliberal-ex wrote:

Moraš im klempe paliti.

Jebes me I ti...sad se uhvatih kako ja sa njim raspravljam....to je sve zbog tebe :izet:
PM72

#181 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by PM72 »

neka,da vidiš malo kako je. :lol: Što kolega reče - dijaspora sve veće kretene porađa.Prosto je nevjerovatno šta bilmezi pišu i kakav je njihov nivo razmišljanja.
RNG_25

#182 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by RNG_25 »

exliberal-ex wrote:Jesi li ti svjestan sta ti pises, znas li ti koliko je konvoja doslo u bosnu a koji su bili oranizovani po privatnoj ili crkvenoj inicijativi, znaci svi oni su bili potencijalni spijuni. Znas li ti koliko je ranjenika izvuceno tim konvojima, koliko je djece spaseno I svi su oni radili na razbijanju drzave ?

Najbolja mi je for a kaze nisu trebali izvuc udovice I djecu , treba neko drzavu da pravi poslije rata
da te pitam matere ti , koliko ti imas godina I sta si ti uradio na opravci drzave....

ps
I jos jedna stvar, znas li ti koliko je oruzja prosvercovano sa humanitarcima ?...po tvojoj logici onda su srbi I hrvati imali pravo da zatvore sve prilaze jer je to oruzje koristeno protiv njih...

ja samo cekam kad ce italijani da nadju ko je srusio onaj avion u srednjoj bosni...
Znaš čega sam ja svjestan? Da postoji uzročno-posljedična veza svega. Kao jednu od posljedica imamo BiH - kvazi-državu, okruženu ili otvorenim neprijateljima, ili stranama koje Je samo trpe jer moraju, poprilično disfunkcionalnu, kreće se ka raspadu, a jedan od Njenih naroda bi mogao kroz 50 do 100 godina biti istrijebljen.

To je ono čega sam ja dobro, možda i predobro svjestan, i gledam na sve ovo kroz prizmu toga. Shodno tome, nećeš u mom mišljenju naći lažne "umjerenosti" i ostalih perfidnih gluposti. Naći ćeš ili čistu Istinu, ili (ukoliko ne znam, već "mislim") drugačiji i (za tebe) radikalan stav. Moja izlaganja konkretno na ovoj temi, da ti olakšam, spadaju u potonju grupu (tj. "mišljenja").

Glede ove teme, suma mojih stavova, da završim priču, jeste:

1. Ako su ti ljudi bili zaista humanitarci, onda je nad njima počinjen zločin i što im se desilo nije bilo dobro. Počinitelj je kažnjen, Italija manifestvuje svoju moć i radi šta je njoj u interesu, što također vidim kao OK stvar.
2. Neovisno od 1., ako su ti ljudi ušli bez ikakve dozvole, ili znanja tadašnje vlasti, onda je logično da vlast ne može biti sigurna ko su i šta su oni. Shodno tome, a pošto se i greške dešavaju, mogu razumjeti (iako ne i opravdati) njihovu egzekuciju.
3. Neovisno od 2., jasno je da su u BiH legalno ulazili i potencijalno nepoželjni elementi, te stoga nije ispravno smatrati da je jedini kriterij za razlikovanje "poželjnih" od "nepoželjnih" gostiju, u ratnom stanju, taj vezan za legalitet ulaska.
4. Neovisno od svega rečenog, ti ljudi su išli u ratnu zonu, po logici stvari za očekivati je da te neko bude smatrao, iz bilo kojeg razloga, za validnu metu.
5. BiH bi morala se boriti za svog čovjeka, makar bio i zločinac, jer ko je zločinac je također i pitanje relativističke definicije, kao što uostalom možemo vidjeti... pa svuda, iskreno. Jedna Amerika nikada neće smatrati svog Busha mlađeg za zločinca, iako isti nije imao problem sa invazijama na nedužne zemlje i td.

Eto, toliko.
exliberal-ex

#183 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by exliberal-ex »

RNG_25 wrote:
Znaš čega sam ja svjestan? Da postoji uzročno-posljedična veza svega. Kao jednu od posljedica imamo BiH - kvazi-državu, okruženu ili otvorenim neprijateljima, ili stranama koje Je samo trpe jer moraju, poprilično disfunkcionalnu, kreće se ka raspadu, a jedan od Njenih naroda bi mogao kroz 50 do 100 godina biti istrijebljen.

To je ono čega sam ja dobro, možda i predobro svjestan, i gledam na sve ovo kroz prizmu toga. Shodno tome, nećeš u mom mišljenju naći lažne "umjerenosti" i ostalih perfidnih gluposti. Naći ćeš ili čistu Istinu, ili (ukoliko ne znam, već "mislim") drugačiji i (za tebe) radikalan stav. Moja izlaganja konkretno na ovoj temi, da ti olakšam, spadaju u potonju grupu (tj. "mišljenja").

Glede ove teme, suma mojih stavova, da završim priču, jeste:

1. Ako su ti ljudi bili zaista humanitarci, onda je nad njima počinjen zločin i što im se desilo nije bilo dobro. Počinitelj je kažnjen, Italija manifestvuje svoju moć i radi šta je njoj u interesu, što također vidim kao OK stvar.

Dokazano je da su bili humanitarci , da je bio zlocin I da italija ima pravo zbog nesposobnosti drzave da potpise document koji to sprecava

2. Neovisno od 1., ako su ti ljudi ušli bez ikakve dozvole, ili znanja tadašnje vlasti, onda je logično da vlast ne može biti sigurna ko su i šta su oni. Shodno tome, a pošto se i greške dešavaju, mogu razumjeti (iako ne i opravdati) njihovu egzekuciju.

Dali je vlast znala ili ne nije pitanje nego je pitanje zasto nije nista uradila da se to zaustavi (a znali su) , zasto nije pokrenuta istraga kao sto je napisano I zasto se cekalo da se doticni uhapsi I kazni

3. Neovisno od 2., jasno je da su u BiH legalno ulazili i potencijalno nepoželjni elementi, te stoga nije ispravno smatrati da je jedini kriterij za razlikovanje "poželjnih" od "nepoželjnih" gostiju, u ratnom stanju, taj vezan za legalitet ulaska.

Pa sta je po tebi ispravnost, ako je neko nepozeljan iako je usao legalno znaci skreni u prvi potok pa strijeljaj....prijeki sud jel da ?

4. Neovisno od svega rečenog, ti ljudi su išli u ratnu zonu, po logici stvari za očekivati je da te neko bude smatrao, iz bilo kojeg razloga, za validnu metu.

Ti ljudi su svjesno usli u ratnu zonu da pomognu I naravno da su znali da postoji mogucnost da budu ozljedjeni ali da budu ubijeni od onih kojima su nosili pomoc ??!!??

5. BiH bi morala se boriti za svog čovjeka, makar bio i zločinac, jer ko je zločinac je također i pitanje relativističke definicije, kao što uostalom možemo vidjeti... pa svuda, iskreno. Jedna Amerika nikada neće smatrati svog Busha mlađeg za zločinca, iako isti nije imao problem sa invazijama na nedužne zemlje i td.

Ako je tako po tvojoj logici onda srbi imaj opravdanje zasto su krili Karadjica I Mladica, zasto I dan danas nedaju na njih....

Eto, toliko.
fakat

#184 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by fakat »

Moram biti posten pa priznati da je najvise humanitarne pomoci koliko se ja shecam u pocetku barem dolazilo od zapadnih crkvenih organizacija, recimo sjecam se paketa preko ADRA-e, te prve godine oni na prvom mjestu, pa Caritas. Nakon toga primat uzima USAID. Nije da zelim raspravu ko je vise dao nego se sjetih tih dana opsade u SA....prva godina posebno. Sjecanje me izdaje sta je tu jos bilo, naravno unicef folija, bila dobra pravo.
PM72

#185 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by PM72 »

Prvu konzervu sa harfovima pojeli smo 1993...
Fudo387

#186 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by Fudo387 »

exliberal-ex wrote:Dali je vlast znala ili ne nije pitanje nego je pitanje zasto nije nista uradila da se to zaustavi (a znali su) , zasto nije pokrenuta istraga kao sto je napisano I zasto se cekalo da se doticni uhapsi I kazni
Pa vlast je imala preca posla, a Paraga im je trebao da se krvi prsa u prsa sa ustasama. Neko je i to morao.
Bukvalno je sam sa svojim ljudima odbranio Gornji Vakuf u oktobru '92, kad ni on vise nije imao kuda upao je u bazu
engleskog unprofora, oteo im transporter, onaj warrior, i gruho njime po ustasama. Jbg, ni to mu nije bilo legalno, ali, ljudi
su prezivjeli zahvaljujuci njemu. Borba na zivot i smrt, za goli opstanak, cudi me da se i gore stvari nisu desavale.
Ovo rokanje italijana, opste ludilo, glad, i na kraju zlocin, jbg, dobro je pros'o sa dozivotnom.
SkyLimit

#187 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by SkyLimit »

Zlobni su argumenti da je "malo odležao". Naspram općih moralnih zakona jeste, ali naspram standarda kazni koje domaći, regionalni i međunarodni sudovi uglavnom određuju za ratne zločince zapravo je to što je on osuđen na 15 godina zbog ovoga poprilično stroga kazna.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#188 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by Truba »

u caritasu pola uposlenika nekatolici
u caritasovom vrticu ne moze katolicko dijete bez stele da se upiswe
u kscu katolici manjina
u caritasu ne mozes na red doci za pomoc od ateista i nekatolika
crs sefica muslimanka
u mostaru poznati dolasci na repetu nekatolici
italijanski caritas pomaze svima
poplave...caritas pomaze svima...

medjutim kad se roka onda su humanitarci spijuni
na forumu sw sere ali realnost pokazuje da je draga pomoc caritasa
pogotovo talijanskog

pomozi sirotu na svoju sramotu
humanitarac ne treba izlaziti iz svoje opcine ima dovoljno slucajeva tu...

cuj dolazit u bosnu barbarima pomagat :lol:
od batonovog ustanka iznevjerili smo italiju :lol:
VjecitiStudent

#189 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by VjecitiStudent »

Fudo387 wrote:
exliberal-ex wrote:Dali je vlast znala ili ne nije pitanje nego je pitanje zasto nije nista uradila da se to zaustavi (a znali su) , zasto nije pokrenuta istraga kao sto je napisano I zasto se cekalo da se doticni uhapsi I kazni
Pa vlast je imala preca posla, a Paraga im je trebao da se krvi prsa u prsa sa ustasama. Neko je i to morao.
Bukvalno je sam sa svojim ljudima odbranio Gornji Vakuf u oktobru '92, kad ni on vise nije imao kuda upao je u bazu
engleskog unprofora, oteo im transporter, onaj warrior, i gruho njime po ustasama.
Jbg, ni to mu nije bilo legalno, ali, ljudi
su prezivjeli zahvaljujuci njemu. Borba na zivot i smrt, za goli opstanak, cudi me da se i gore stvari nisu desavale.
Ovo rokanje italijana, opste ludilo, glad, i na kraju zlocin, jbg, dobro je pros'o sa dozivotnom.
:-)
Fudo387

#190 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by Fudo387 »

Sta :-) :-) :-) :-) ?
VjecitiStudent

#191 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by VjecitiStudent »

Rat u GV je počeo puno kasnije, a ovo sa Warriorom je čisti SF.
Fudo387

#192 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by Fudo387 »

Nemas pojma.
I nemoj mi vise kulatat ocima, iscupaces mi zivce, dobicu ban bezveze.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#193 Re: Paraga osuđen na doživotnu

Post by Chmoljo »

Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» SkyLimit, RNG_25

trajni

makar i trolanje, vaši postovi su i ko takvi neprihvatljivi.

ostali, moliću vas da se fokusirate na pitanje dvostrukog suđenja, koje je interesantno sa prvo političkog, a potom i pravnog stajališta, kako i zašto.

pominjani zločin uopšte nije tema.
Capsicum

#194 Re: Paraga - dvostruko suđenje

Post by Capsicum »

Da hoće talijanske sudije preuzet sve sudove kod nas... Imamo najgore i najefikasnije sudstvo i tužilaštvo na planeti. Pravda i pravo kod nas se nisu ni u putu sreli.

A ove gnjide koja je krala humanitarnu pomoć i ubijala humanitarne radnike mi nije žao nimalo. Kamo sreće da se sa ovakvima odmah završilo po kratkom postupku!
JThomas

#195 Re: Paraga - dvostruko suđenje

Post by JThomas »

za talijanske "razigrave" ovo kod nas je dječja igra trule kobile. nismo mi pozvani da ikom pričamo, to ne...ali sve to ružno i negativno, što vežete za politiku i sudske postupke - u suštini je tamo izmišljeno. vama na pamet ne može pasti šta se tamo radilo i radi. uz naravno, mnogo više i onog pozitivnog.
Post Reply