"Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Rasprave o vjerskim temama.

Moderator: Bloo

Post Reply
User avatar
dr.gog
Posts: 4943
Joined: 09/09/2007 12:52
Location: S@nitet-X
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#1 "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by dr.gog »

Islamska zajednica u BiH obavezala je glavne imame na područjima svih muftijstava da razgovaraju sa organizatorima i predvodnicima, kako se navodi, „paradžemata”, te ih posavjetuju da je njihovo djelovanje štetno za islam i muslimane u BiH

- Obavezuju se glavni imami da do kraja januara 2016. godine obave razgovore sa organizatorima i predvodnicima paradžemata na području medžlisa. Istima je neophodno ukazati na štetnost njihovog djelovanja te zatražiti od njih da odmah, a najkasnije do kraja februara 2016. godine, prestanu sa održavanjem i organiziranjem vjerskih aktivnosti u objektima koje koriste kao mesdžide, a koji nemaju odobrenje za rad od nadležnog organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te ih pozvati da se uključe u rad i aktivnosti naših džemata“, navodi se u uputstvu koje je glavnim imamima poslato iz tuzlanskog muftijstva.

Kako se navodi, uputstvo imamima izdato je na osnovu dopisa reisu-l-uleme IZ u BiH Huseina ef. Kavazovića, te na temelju zaključka usvojenog na sastanku muftija od 14. decembra 2015. godine.


http://www.avaz.ba/
:D ...

Nova kovanica "paradžemat" bi trebala da znači nešto opasno po muslimansku zajednicu, sudeći po tonu Naredbe.

Pažljivom čitaču doduše neće promaći da Kavazović poštuje islamska pravila pristojnosti i strpljenja, sa riječima "ukazati na.." "zatražiti odmah" i "pozvati da se uključe", no logiku dobrih živaca krši zadati rok :oops:

Nesvjesna svoje vlastite unutrašnje slabosti pred novim teološkim izazovima, IZ BiH se pretvorila u Ministarstvo Vjere u Bošnjaka.

Da li IZ ima ikakvo pravo da bilo kome brani okupljanje vjernika koji svjesno i dobrovoljno imaju svoje sastanke, i na njima raspravljaju i uče o svojoj religiji?

Mislim da nema, i sve ovo naliči na rezultat medijske hajke i pritisak bezbjednosnih službi kojima su okupljanja vjernika u privatnim prostorima uzrok paranoje i traženja "unutrašnjih neprijatelja" u borbi protiv "indoktrinacije ekstremizmom".

Neosporna je atmosfera straha koja se širi stvaranjem slike o slobodnim okupljanjima kao o vrbovanju za terorizam, "pranju mozga", "odvajanju od zajednice" itd.

S druge strane, u Bosnu i među muslimane Bosne jeste došlo dosta razdora između tradicionalnog prakticiranja vjere (džamije i škole kao jedina mjesta okupljanja i vjeronauka)- i shvatanja da svako ima pravo pravo pozvati prijatelje ili "braću po vjeri" na druženje i privatnu razmjenu mišljenja o svojoj vjeri.

Selefije u svom okupljanju vide vjersku slobodu i napredak islama,a birokratska tradicionalna zajednica imama koji "zvanično" predstavljaju muslimane u tome vide opasnost.

Selefije imaju, u svom radu, i mnogo unutrašnjih problema, a najveći je fanatizam i militantnost, te netolerancija nekih istaknutih daijja (propovjednika) naspram drugih vjera i svjetonazora. U toj netrpeljivosti, naspram sekularizma, krišćanstva, te posebno izražen antisemitizam i patološka mržnja prema Izraelu i SAD, javnost prepoznaje negativne znake djelovanja tih "grupa". Velika većina selefija veoma jasno izražava svoje faktičko "odvajanje" od stava većine tradicionalnih vjernika, u brojnim pitanjima. Oni to shvataju kao reformu propalog i naturenog sistema i zajednice,a Islamska zajednica kao opasnost za svoj status u društvu i brojne privilegije.

Oni najekstremniji odlaze u rat, po facebooku lijepe stotine parola i polemika, ili javno deklamuju protiv cijelog društvenog sistema i sekularnih građanskih zakona( naročito ravnopravnosti žena, homoseksualaca, i prava drugih da javno ispoljavaju svoje svjetonazore).Pozivaju i druge na nasilje i revoluciju, shvatajući sebe kao neku vrstu "probijanja leda" u širenju "pravog islama".Ali njih je , kako vele dosadašnje špijunsko-policijske hajke, uhvaćeno jako malo. S obzirom na broj obavještajnih, policijskih i sigurnosnih službenika BiH i svih onih špijuna stranih ambasada koji haraju Sarajevom, Zenicom i Tuzlom, u mreži je završilo tek šaka fanatika,a u zemlju je pokopano tek par zaluđenika poginulih u Siriji.

Almir Džuvo, bivši šef OSA-e, jedan od najokorjelijih policijskih foteljaša u bijednoj istoriji postratne BiH, nekoć je tvrdio da Bosnom šeta 3000 potencijalno opasnih ljudi, sa jasnim aluzijama na "vehabije", tj selefije. Tim proglasom, loše sačinjenim i besmislenim policijskim pamfletom, ovaj drugorazredni špijunski pisar je na metu postavio sve one koji su "pustili bradu i skratili pantalone", čineći ih tako društveno nepoželjnima. Orwellovski idiotizam par-exellance...

Postavlja se pitanje, gdje vodi paranoična hajka na ljude koji veze nemaju sa ekstremizmom,a ne žele da vjeru prakticiraju po ustaljenim zakonima institucije IZ BiH?

Također, kako se odrediti prema onima koji svojim ekstremizmom zaista prijete smrću i nasiljem? Ko treba da očisti svoje redove i na koji način?

Sloboda okupljanja je neupitna, proglas IZ - po meni besmislen i iznuđen, a sljepilo i teološka netrpeljivost selefija neprihvatljiva.
User avatar
arzuhal
Posts: 20826
Joined: 03/06/2008 11:26
Location: u čajdžinici "Kod nefsu-l-levvame"

#2 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

Servus, dottore :mrgreen: Nadam se da si dobrog zdravlja, na hajr :mrgreen:

Samo kratki upad zasad: ova odluka je samo dio mozaika (ili potrebne akcije u nekoj široj operaciji) koji ima veze za općim preslagivanjem stvari i unutar IZ-a BiH, kao i pozicioniranjem same IZ u BiH i rasejanju, a u (uskoj i bliskoj) vezi je i s potpisivanjem Ugovora između IZ BiH i države BiH, "monopola" na korištenje prefiksa islamsko, pa preko ogoljenih odbijanja podrške terorizmu sve do rašćišćavanja ili jasnijeg istupanja po pitanju akaidsko-filozofsko-političkih detalja (uzmimo kao radni primjer ideološki dokumentarac "Sunije i šiije" i sl.) i svega što dotiče živote vjernika.

Dakle, mislim da upotreba termina "paradžemat" (koji sigurno neće biti vezivan samo i isključivo za selefijsko-vehabijsku opciju, iako hoće najviše) hoće jasno da ukaže na pitanje odgovornosti: sadašnji reis Kavazović, dok je bio muftija tuzlanski, išao je lično u Maoču na razgovore s Nusretom Imamovićem, pokušavao je, sa svoje strane, da uključi te ljude na neki način, ali se oni nisu dali preveslati i skrenuti s pravog puta, jel... :mrgreen:


Kada sve uzmem, tu nije riječ o zabrani onih džemata koji neće i ne žele da budu dijelom Islamske zajednice BiH, nego povlačenju crte. IZ BiH (po svome poslanju :mrgreen: ) nije nikada dosad bila tijesna za drukčije, i vjerujem da ti "paradžemati" neće biti napadani i ako opstanu, samo će se znati da oni nisu briga IZ na onaj najdirektniji način.
Mašinac
Posts: 92
Joined: 09/03/2012 09:16

#3 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Mašinac »

I ovaj reiz je kao i onaj prošli.

Na početku su laici i onog hvalili pa se sad ispostavilo ko je zapravo al-kapone. :run:
User avatar
zagortenej
Posts: 3903
Joined: 22/04/2013 13:27
Location: Arš

#4 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

Onaj slijedeći je uvijek bolji od prethodnog. Naravno, tek kad prethodni završi mandat.
User avatar
Towelie
Posts: 7487
Joined: 03/05/2013 19:29

#5 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Towelie »

Podrska reisu. Paradzemati su uglavnom sejali fitnu gde god da se pojave.
User avatar
sinuhe
Posts: 11456
Joined: 03/06/2011 11:33

#6 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by sinuhe »

Ljudi imaju pravo da se okupljaju i da bistre politiku ...ovaj vjeru.
Izgleda kao vadiona IZ -"mi smo sve pokusali" prica. Vise je ovo upuceno vanjskoj publici nego vehabijama ili domacoj javnosti.
aldinjo
Posts: 5019
Joined: 03/07/2011 02:49

#7 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by aldinjo »

Čudo nisu napisali paranormalni!?
User avatar
ExNihilo
Posts: 17073
Joined: 23/01/2008 07:05
Location: In the sheltering shade of the forest

#8 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ExNihilo »

Šta će se dogoditi ukoliko "paradžemati" ne prestanu sa djelovanjem? E, tu stvar počinje da se lomi.

Ako se neće desiti ništa, a vjerovatno neće, tada Reisova naredba zapravo nije nikakva naredba, već signal (kome?) da se IZ distancira od ostalih islamskih denominacija i pravaca na ovim prostorima.

Ako, pak, neposlušnost bude pratila sila zakona, kako se iz medijskih redaka da naslutiti, onda treba reći da:

- Tim činom bi se pogazile osnovne građanske slobode. Ko to može zabraniti skupini građana da se, formalno ili neformalno, okupe u privatnom objektu i zajedno mole i/ili izučavaju svete knjige, sve dok time nikoga ne uzurpiraju i nisu prijetnja? Ako, pak, određene skupine jesu prijetnja, i za to postoje dokazi/indicije, tada još uvijek nije u nadležnosti Reisa da upire prstom na iste i predvodi akcije protiv njih, već na policijsko-obavještajnim strukturama ove države.

- Islam se ne može suziti na interpretaciju Islamske zajednice. Sasvim je legitimno biti pripadnik drugačije denominacije unutar islama od one koju zagovara IZ. Međutim, ovim činom to bi prestalo biti legitimno, a IZ bi se dala koncesija da odredi jedino ispravno tumačenje islama, te sva druga izjednači sa terorizmom i stavi van zakona. Sužavanjem vjerskih sloboda, iste se zapravo ukidaju.

- Da je IZ do srži poltizirana, to znaju i ptice na grani. Međutim, ovim činom bi BiH (ili barem njen bošnjački dio) efektivno postala vjerska država. Kako drugačije nazvati državu u kojoj vjerski poglavar predvodi lov na vještice, ima neformalnu političku moć da aktivira državni monopol na silu, suzbija formalna i neformalna djelovanja građanja, limitira vjerske (samim tim i građanske) slobode?

- I na kraju, taj potez bio bi otvoren poziv radikaliziranim pojedincima (i/ili skupinama) na rat, pa bi samim tim bio glup potez. Ponešto zbog toga što nije na Reisu da započinje takav rat, a ponajviše zato što će ugroziti sigurnost onih koje treba da predstavlja: vjernika po džamijama.

Sve u svemu, mislim da je ipak u pitanju signal na tragu odgođenog ezana i deklaracije protiv terorizma. Ostaje da se vidi.
calculator
Posts: 1351
Joined: 25/11/2013 12:32

#9 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by calculator »

dr.gog wrote:
Islamska zajednica u BiH obavezala je glavne imame na područjima svih muftijstava da razgovaraju sa organizatorima i predvodnicima, kako se navodi, „paradžemata”, te ih posavjetuju da je njihovo djelovanje štetno za islam i muslimane u BiH/
Nesvjesna svoje vlastite unutrašnje slabosti pred novim teološkim izazovima, IZ BiH se pretvorila u Ministarstvo Vjere u Bošnjaka.

Da li IZ ima ikakvo pravo da bilo kome brani okupljanje vjernika koji svjesno i dobrovoljno imaju svoje sastanke, i na njima raspravljaju i uče o svojoj religiji?

Mislim da nema, i sve ovo naliči na rezultat medijske hajke i pritisak bezbjednosnih službi kojima su okupljanja vjernika u privatnim prostorima uzrok paranoje i traženja "unutrašnjih neprijatelja" u borbi protiv "indoktrinacije ekstremizmom"..
Nema, naravno, i ova "naredba" IZ je nelegitimna spram muslimana koji nisu njeni članovi, kojom IZ želi postići apsolutni islamski suverenitet na području BiH.

Moje pitanje odnosi se na "paradžemate" u Sandžaku, Sloveniji, Hrvatskoj...ali i u BiH: Ako "paradžematlije" odbiju reisovu naredbu, "ko će da ih bije"?
User avatar
ABH017
Posts: 3620
Joined: 18/05/2010 00:20

#10 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

Do sad je reis Kavazović povlačio ispravne poteze, pa ne vidim razloga zašto mu se ne bi vjerovalo. Znao je on biranim riječima da se obrati i Aleksandru Vučiću, kad ni jedan političar nije. Znao je uzeti pušku i braniti svoj narod, kad je trebalo. Vjerovatno se reis vodio izričitom naredbom iz Kur'ana, "svi se čvrsto držite Allahovog užeta i nikako se ne razjedinjujte". Mislim da je bilo i krajnje vrijeme da se stane u kraj svakakvim ulijetanjima i padobranskim tumačenjima vjere, običaja, tradicije, kako ko hoće i kako ko stigne. Tu treba samo razdvojiti lično tumačenje, koje neko iznosi na običnom sijelu i tumačenje, koje se iznosi na javnim tribinama, u džamijama itd. Ti isti "paradžematlije" osuđuju IZ, kleveću i napadaju, pa zašto bi ona vodila nekog računa o njima i stajala u njihovu zaštitu?
Zašto bi dozvolila da se poistovjećuju sa njom. Ne ulazeći uopšte u odnos, ko je kriv, a ko prav.

Zaintrigorala su me dva nastupa hafiza Adnana Mrkonjića, kojeg izuzetno cijenim cijenim, zbog njegovog znanja i dobre vještine oratorstva. Za razliku od magistra Elvedina Pezića, koji se, po mom mišljenju, provaljuje i derogira svoje znanje, pokušavajući da ispadne smiješan.
Prvi hafizov nastup, koji želim prokomentarisati je njegov nastup na face tv, gdje je isticao kako oni vole svoju zemlju i kako slijede i poštuju IZ, kao vrhovnu vjersku instituciju. Istakao je posebno, kako je reis-ul-ulema, njegov lider.

http://m.youtube.com/watch?v=4_m5QS8M998

A onda pogledam drugi video, u kojem se prepucava sa nekim šejhom (pretpostavljam Kukavicom), i objašnjava kako se treba koristiti medijski prostor. "Medijski prostor je bitka za ljude" kaže hafiz. Nastavlja kako je Kukavica na face tv-u, njih opisao iznenađujuće lijepo, pravo dobro, za nepovjerovat, pa kaže da je to tako rekao samo pred kamerama, to jest "slagao je, normalno". A onda kaže: "ako mene pitate šta ja mislim o njima, onaj,.. morali bi ugasiti kamere".

http://m.youtube.com/watch?v=Z9IseCVPhVQ

Pitam se ja sad, da li se hafiz, gostujući kod Senada, poslužio istim metodom, vodeći "bitku za ljude". Očigledno je svjestan uticaja medija. Da li je hafiz pred kamerama lagao da mu je reis lider, da poštuje IZ, a Bosnu i Hercegovinu i svoj narod voli?
Ako nije lagao, i ako to stvarno misli tako (i on i većina istih), onda ih ova odluka reis-ul-uleme neće mnogo pogoditi, jer će se prilagoditi odluci svog lidera.
Ako je lagao, onda to znači da želi lažima da se dodvori potencijalnim sljedbenicima, da ima skrivene namjere, i da nije tako privržen svom narodu i domovini.
U oba slučaja, smatram reisovu odluku ispravnom i jako potrebnom, a sve u skladu sa gore navedenim ajetom.
User avatar
zagortenej
Posts: 3903
Joined: 22/04/2013 13:27
Location: Arš

#11 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

možda je dotični Mrkonjić koristio tukju :-D.
ili kao što jedan njihov pripadnik kaže: "u ratu je sve dozvoljeno", k'o biva oni su već u nekakvom ratu.
User avatar
arzuhal
Posts: 20826
Joined: 03/06/2008 11:26
Location: u čajdžinici "Kod nefsu-l-levvame"

#12 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

Kada su u pitnju bilo kakvi džemati, u zemljama zapadnih demokratija ti džemati su pod nadzorima, pretresima, dođu lole pa protestuju zbog postojanja tih džemata, bacaju se na njih ovim ili onim, murija ih mora čuvat...
U Rusiji imaš index librorum prohibitorum islamskih knjiga kao i učenja (skoro je zabranjen od strane jednog pokrajinskog suda najnoviji prevod Kur'ana na ruski od strane jednog Azera) jer je, kako je navedeno u presudi (ma šta to značilo), "previše selefijski" :lol:
U muslimanskim zemljama, pa kako kod koje, al' uglavnom svaka čuva svoju ideološku matricu, svaka drži svoju stranu a za onu suprotnu, "pogrešnu" islamsku stranu, imaju na raspolaganju sve: od ignorisanja prava i lagaHnog prezira, do zatvora i smaknuća...

A, eto, u BiH je, kako vidimo, situacija najgora, nema govora... :mrgreen: Kada je muftija Kavazović išao na noge Nusretu Imamoviću (bile su i slike, ne mogu sad da nađem), jednom od najljućih predstavnika selefija u BiH i jednog od najvećih kritičara IZ-a BiH, i to prije i poslije onih silnih SIPA-inih akcija u borbi protiv terorozma,
Mnogi su kritikovali potez muftije, jel to IZ BiH podržava te izdvojene džemate, komune, jel ih to ohrabruje?
A sada posrijedi tiranija, dikatura vjerske misli u Bošnjaka i to, a? :lol: :thumbup:

Ni uzjahat ni sjahat s magarca, kazat će čaršija...
User avatar
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji
Posts: 45203
Joined: 05/06/2008 03:41
Location: i vukove stid reći odakle sam...

#13 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Chmoljo »

arzuhal wrote:
Ni uzjahat ni sjahat s magarca, kazat će čaršija...
baš...
User avatar
ExNihilo
Posts: 17073
Joined: 23/01/2008 07:05
Location: In the sheltering shade of the forest

#14 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ExNihilo »

Inače, Rusija perjanica liberalnog svijeta... :D
User avatar
kritichar
Posts: 8678
Joined: 17/10/2010 09:51
Location: Sarajevo-x.com

#15 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

Opet komunjare protiv bilo kakvog djelovanja muslimana, IZ ne valja kad šuti, a ne valja ni kad nešto radi, sva sreća pa se ne pitate u ovoj državi.

Samo se nadam da će i šitski mesdžidi biti isto tretirani, a ako ne bude, ubrzo ćemo imati formiranje i šitske islamske zajednice u BiH
User avatar
zagortenej
Posts: 3903
Joined: 22/04/2013 13:27
Location: Arš

#16 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

kritichar wrote:Opet komunjare protiv bilo kakvog djelovanja muslimana, IZ ne valja kad šuti, a ne valja ni kad nešto radi, sva sreća pa se ne pitate u ovoj državi.

Samo se nadam da će i šitski mesdžidi biti isto tretirani, a ako ne bude, ubrzo ćemo imati formiranje i šitske islamske zajednice u BiH
da, iz njihovih redova je bilo najviše dobrovoljaca u siriju i najviše problema prave po džamijama :roll:
User avatar
Truba
Posts: 81179
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#17 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Truba »

dobra odluka
ali možda malo zakašnjela

ne vidim iskreno načina da se tim ljudima zabrani okupljanje
sem educiranja :?
User avatar
Haris.ba
Posts: 24381
Joined: 08/09/2005 20:08

#18 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Haris.ba »

ZAKON O SLOBODI VJERE I PRAVNOM POLOŽAJU CRKAVA I VJERSKIH
ZAJEDNICA U BOSNI I HERCEGOVINI

Član 1.

Ovim zakonom garantira se svakom čovjeku pravo na slobodu savjesti i vjere u skladu sa Ustavom Bosne i
Hercegovine (u daljem tekstu: Ustav), najvišim međunarodnim standardima ljudskih prava sadržanih u
međunarodnim deklaracijama i konvencijama o slobodi savjesti i vjere, koji su sastavni dio Ustava i
pravnog sistema Bosne i Hercegovine.

Član 4.

1. Svako ima pravo na slobodu vjere i uvjerenja, uključujući slobodu javnog ispovijedanja, odnosno
neispovijedanja vjere. Isto tako, svako ima pravo prihvatiti ili promijeniti vjeru, kao i slobodu - bilo sam ili
u zajednici s drugima, javno ili privatno - da na bilo koji način očituje svoja vjerska osjećanja i uvjerenja
obavljanjem obreda, izvršavanjem i pridržavanjem vjerskih propisa, držanjem do običaja i drugih vjerskih
aktivnosti. Svako ima pravo na vjersku pouku, koju će vršiti samo osobe koje na tu službu imenuje
službeno tijelo ili predstavnik njegove crkve ili vjerske zajednice, kako u vjerskim ustanovama tako u
javnim i privatnim predškolskim ustanovama i osnovnim školama i višim nivoima obrazovanja što će se
regulirati posebnim propisima.

Član 5.

2. Zabranjena su također sljedeća djela:

e. javna upotreba službenih simbola, znamenja, atributa i naziva crkve ili vjerske zajednice bez
saglasnosti nadležne vlasti crkve ili vjerske zajednice;
f. osnivanje udruženja vjerskih službenika ili vjernika bez odobrenja nadležne vlasti crkve ili vjerske
zajednice, niti postojeća takva udruženja, osnovana bez nadležne crkvene vlasti, mogu postojati bez
nadležnog odobrenja;


član 7.

Sloboda vjere ili uvjerenja uključuje pravo svake osobe, odnosno crkve i vjerske zajednice, da može
očitovati svoju vjeru ili uvjerenje, bilo pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, uključujući,
između ostalih, pravo:
1. Svakodnevno u javnosti iznositi i zastupati načela svoje vjere ili uvjerenja i prema njima se ravnati s
tim da ne ugrožava slobodu drugih;
2. Vršiti vjerske obrede u svojim ili zakupljenim, odnosno iznajmljenim zgradama ili prostorijama koje,
prema posebnim propisima, ispunjavaju uslove za okupljanje većeg broja osoba, na otvorenim prostorima
vjerskih objekata, na grobljima, te domovima i imanjima svojih vjernika

član 18.

1. Novu crkvu ili vjersku zajednicu može osnovati 300 punoljetnih državljana Bosne i Hercegovine, bez
obzira na njihovo entitetsko državljanstvo. Pod istim ili sličnim imenom postojeće crkve ili vjerske
zajednice ne može se osnovati nova crkva ili vjerska zajednica. Niko ne može bez saglasnosti nadležne
vlasti crkve ili vjerske zajednice koristiti njene službene simbole, znamenja i atribute.

-----
Uputstvo imamima izdato je na osnovu dopisa reisu-l-uleme IZ u BiH Huseina ef. Kavazovića, te na temelju zaključka usvojenog na sastanku muftija od 14. prosinca 2015. godine.

– Obvezuju se glavni imami da do kraja januara 2016. godine obave razgovore sa organizatorima i predvodnicima paradžemata na području medžlisa. Istima je nužno ukazati na štetnost njihovog djelovanja te zatražiti od njih da odmah, a najkasnije do kraja veljače 2016. godine, prestanu sa održavanjem i organiziranjem vjerskih aktivnosti u objektima koje koriste kao mesdžide, a koji nemaju odobrenje za rad od nadležnog tijela Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te ih pozvati da se uključe u rad i aktivnosti naših džemata – navodi se u uputstvu koje je glavnim imamima poslato iz tuzlanskog muftijstva.
dr.gog wrote:Nova kovanica "paradžemat" bi trebala da znači nešto opasno po muslimansku zajednicu, sudeći po tonu Naredbe.
Nije "naredba", već "uputstvo".
dr.gog wrote:Nesvjesna svoje vlastite unutrašnje slabosti pred novim teološkim izazovima, IZ BiH se pretvorila u Ministarstvo Vjere u Bošnjaka.
Nisam čuo da je IZ promjenila ime. :D

dr.gog wrote:Da li IZ ima ikakvo pravo da bilo kome brani okupljanje vjernika koji svjesno i dobrovoljno imaju svoje sastanke, i na njima raspravljaju i uče o svojoj religiji?
Ima pravo da zabrani okupljanje u smislu da proglasi da se ne okuplja pod okriljem IZ. Radi se o tome da se otvoreno kaže, jesi li u IZ, ili nisi. IZ nema pravo na to? Ima čak i po zakonu.
dr.gog wrote: Neosporna je atmosfera straha koja se širi stvaranjem slike o slobodnim okupljanjima kao o vrbovanju za terorizam, "pranju mozga", "odvajanju od zajednice" itd.
Pa ne bi bilo zanimljivo kad si vjernik da toga nema. :D
dr.gog wrote:S druge strane, u Bosnu i među muslimane Bosne jeste došlo dosta razdora između tradicionalnog prakticiranja vjere (džamije i škole kao jedina mjesta okupljanja i vjeronauka)- i shvatanja da svako ima pravo pravo pozvati prijatelje ili "braću po vjeri" na druženje i privatnu razmjenu mišljenja o svojoj vjeri.
Ima svako pravo pozvati prijatelje na druženja i razmjenu mišljenja. Ali o tome se i ne radi. Radi se o:
" prestanu sa održavanjem i organiziranjem vjerskih aktivnosti u objektima koje koriste kao mesdžide, a koji nemaju odobrenje za rad od nadležnog tijela Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini".
Znači,IZ jednostavno hoće da kaže, ako si član IZ, onda postupaš po pravilima IZ, a ako nisi - otvoreno da se kaže. Pa, kad se gleda na te mesdžide kao problem IZ - ne konačno se zna da IZ nema veze sa njima. Ne može IZ nekoga natjerati da ne klanja po objektima. Ali, može javno odrediti šta je u okrilju IZ, a šta ne.
dr.gog wrote:Selefije u svom okupljanju vide vjersku slobodu i napredak islama,a birokratska tradicionalna zajednica imama koji "zvanično" predstavljaju muslimane u tome vide opasnost.
Mislim da vrijeđaš sve članove IZ sa izrazom "birokratska zajednica imama". Niti je to tačno, niti IZ predstavlja muslimane "zvanično" - pod navodnicima. IZ predstavlja sve muslimane u BiH, koji su pripadnici IZ. Ako nećeš da budeš pripadnik, u čemu je problem da to bude javno?
dr.gog wrote:Velika većina selefija veoma jasno izražava svoje faktičko "odvajanje" od stava većine tradicionalnih vjernika, u brojnim pitanjima. Oni to shvataju kao reformu propalog i naturenog sistema i zajednice,a Islamska zajednica kao opasnost za svoj status u društvu i brojne privilegije.
Nije ovdje stvar "faktričkog odvajanja". Već stvar i formalnog odvajanja. Ponavljam, ako si član IZ - onda djeluješ u skladu sa pravilima IZ. Ako nisi, u čemu je problem? Možeš kritikovati IZ, ali treba jasno reći da nisi njen dio. I javnost to treba da shvati.
dr.gog wrote:Postavlja se pitanje, gdje vodi paranoična hajka na ljude koji veze nemaju sa ekstremizmom,a ne žele da vjeru prakticiraju po ustaljenim zakonima institucije IZ BiH?
Treba razdvojiti. Ekstremisti se gone po krivičnom zakonu. Nebitno od njihove vjere. Ako krše zakon zbog ekstremizma uzrokovanog vjerom, ne znači da se ne trebaju goniti zbog prava na ispoljavanje vjere.

A vjera se ne prakticira po ustaljenim zakonima IZ. Nemoj molim te iskrivljavati. Ako nekome muslimanu smeta IZ, i ne želi da bude njen dio, ima svako pravo na to. I da prakticira vjeru kako hoće. Ali, on onda nije član IZ. I može naći 300 jarana/ica koji isto misle i osnovati svoju vjersku zajednicu (koja se ne može zvati IZ). Ili, ako hoće ne mora ni osnovati vjersku zajednicu. Ali, to ne znači da IZ ne može reći šta misli kako muslimani trebaju da uređuju svoje živote vezane za javno ispoljavanje vjere.
User avatar
ABH017
Posts: 3620
Joined: 18/05/2010 00:20

#19 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

Haris.ba wrote:ZAKON O SLOBODI VJERE I PRAVNOM POLOŽAJU CRKAVA I VJERSKIH
ZAJEDNICA U BOSNI I HERCEGOVINI

Član 1.

Ovim zakonom garantira se svakom čovjeku pravo na slobodu savjesti i vjere u skladu sa Ustavom Bosne i
Hercegovine (u daljem tekstu: Ustav), najvišim međunarodnim standardima ljudskih prava sadržanih u
međunarodnim deklaracijama i konvencijama o slobodi savjesti i vjere, koji su sastavni dio Ustava i
pravnog sistema Bosne i Hercegovine.

Član 4.

1. Svako ima pravo na slobodu vjere i uvjerenja, uključujući slobodu javnog ispovijedanja, odnosno
neispovijedanja vjere. Isto tako, svako ima pravo prihvatiti ili promijeniti vjeru, kao i slobodu - bilo sam ili
u zajednici s drugima, javno ili privatno - da na bilo koji način očituje svoja vjerska osjećanja i uvjerenja
obavljanjem obreda, izvršavanjem i pridržavanjem vjerskih propisa, držanjem do običaja i drugih vjerskih
aktivnosti. Svako ima pravo na vjersku pouku, koju će vršiti samo osobe koje na tu službu imenuje
službeno tijelo ili predstavnik njegove crkve ili vjerske zajednice, kako u vjerskim ustanovama tako u
javnim i privatnim predškolskim ustanovama i osnovnim školama i višim nivoima obrazovanja što će se
regulirati posebnim propisima.

Član 5.

2. Zabranjena su također sljedeća djela:

e. javna upotreba službenih simbola, znamenja, atributa i naziva crkve ili vjerske zajednice bez
saglasnosti nadležne vlasti crkve ili vjerske zajednice;
f. osnivanje udruženja vjerskih službenika ili vjernika bez odobrenja nadležne vlasti crkve ili vjerske
zajednice, niti postojeća takva udruženja, osnovana bez nadležne crkvene vlasti, mogu postojati bez
nadležnog odobrenja;


član 7.

Sloboda vjere ili uvjerenja uključuje pravo svake osobe, odnosno crkve i vjerske zajednice, da može
očitovati svoju vjeru ili uvjerenje, bilo pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, uključujući,
između ostalih, pravo:
1. Svakodnevno u javnosti iznositi i zastupati načela svoje vjere ili uvjerenja i prema njima se ravnati s
tim da ne ugrožava slobodu drugih;
2. Vršiti vjerske obrede u svojim ili zakupljenim, odnosno iznajmljenim zgradama ili prostorijama koje,
prema posebnim propisima, ispunjavaju uslove za okupljanje većeg broja osoba, na otvorenim prostorima
vjerskih objekata, na grobljima, te domovima i imanjima svojih vjernika

član 18.

1. Novu crkvu ili vjersku zajednicu može osnovati 300 punoljetnih državljana Bosne i Hercegovine, bez
obzira na njihovo entitetsko državljanstvo. Pod istim ili sličnim imenom postojeće crkve ili vjerske
zajednice ne može se osnovati nova crkva ili vjerska zajednica. Niko ne može bez saglasnosti nadležne
vlasti crkve ili vjerske zajednice koristiti njene službene simbole, znamenja i atribute.

-----
Uputstvo imamima izdato je na osnovu dopisa reisu-l-uleme IZ u BiH Huseina ef. Kavazovića, te na temelju zaključka usvojenog na sastanku muftija od 14. prosinca 2015. godine.

– Obvezuju se glavni imami da do kraja januara 2016. godine obave razgovore sa organizatorima i predvodnicima paradžemata na području medžlisa. Istima je nužno ukazati na štetnost njihovog djelovanja te zatražiti od njih da odmah, a najkasnije do kraja veljače 2016. godine, prestanu sa održavanjem i organiziranjem vjerskih aktivnosti u objektima koje koriste kao mesdžide, a koji nemaju odobrenje za rad od nadležnog tijela Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te ih pozvati da se uključe u rad i aktivnosti naših džemata – navodi se u uputstvu koje je glavnim imamima poslato iz tuzlanskog muftijstva.
dr.gog wrote:Nova kovanica "paradžemat" bi trebala da znači nešto opasno po muslimansku zajednicu, sudeći po tonu Naredbe.
Nije "naredba", već "uputstvo".
dr.gog wrote:Nesvjesna svoje vlastite unutrašnje slabosti pred novim teološkim izazovima, IZ BiH se pretvorila u Ministarstvo Vjere u Bošnjaka.
Nisam čuo da je IZ promjenila ime. :D

dr.gog wrote:Da li IZ ima ikakvo pravo da bilo kome brani okupljanje vjernika koji svjesno i dobrovoljno imaju svoje sastanke, i na njima raspravljaju i uče o svojoj religiji?
Ima pravo da zabrani okupljanje u smislu da proglasi da se ne okuplja pod okriljem IZ. Radi se o tome da se otvoreno kaže, jesi li u IZ, ili nisi. IZ nema pravo na to? Ima čak i po zakonu.
dr.gog wrote: Neosporna je atmosfera straha koja se širi stvaranjem slike o slobodnim okupljanjima kao o vrbovanju za terorizam, "pranju mozga", "odvajanju od zajednice" itd.
Pa ne bi bilo zanimljivo kad si vjernik da toga nema. :D
dr.gog wrote:S druge strane, u Bosnu i među muslimane Bosne jeste došlo dosta razdora između tradicionalnog prakticiranja vjere (džamije i škole kao jedina mjesta okupljanja i vjeronauka)- i shvatanja da svako ima pravo pravo pozvati prijatelje ili "braću po vjeri" na druženje i privatnu razmjenu mišljenja o svojoj vjeri.
Ima svako pravo pozvati prijatelje na druženja i razmjenu mišljenja. Ali o tome se i ne radi. Radi se o:
" prestanu sa održavanjem i organiziranjem vjerskih aktivnosti u objektima koje koriste kao mesdžide, a koji nemaju odobrenje za rad od nadležnog tijela Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini".
Znači,IZ jednostavno hoće da kaže, ako si član IZ, onda postupaš po pravilima IZ, a ako nisi - otvoreno da se kaže. Pa, kad se gleda na te mesdžide kao problem IZ - ne konačno se zna da IZ nema veze sa njima. Ne može IZ nekoga natjerati da ne klanja po objektima. Ali, može javno odrediti šta je u okrilju IZ, a šta ne.
dr.gog wrote:Selefije u svom okupljanju vide vjersku slobodu i napredak islama,a birokratska tradicionalna zajednica imama koji "zvanično" predstavljaju muslimane u tome vide opasnost.
Mislim da vrijeđaš sve članove IZ sa izrazom "birokratska zajednica imama". Niti je to tačno, niti IZ predstavlja muslimane "zvanično" - pod navodnicima. IZ predstavlja sve muslimane u BiH, koji su pripadnici IZ. Ako nećeš da budeš pripadnik, u čemu je problem da to bude javno?
dr.gog wrote:Velika većina selefija veoma jasno izražava svoje faktičko "odvajanje" od stava većine tradicionalnih vjernika, u brojnim pitanjima. Oni to shvataju kao reformu propalog i naturenog sistema i zajednice,a Islamska zajednica kao opasnost za svoj status u društvu i brojne privilegije.
Nije ovdje stvar "faktričkog odvajanja". Već stvar i formalnog odvajanja. Ponavljam, ako si član IZ - onda djeluješ u skladu sa pravilima IZ. Ako nisi, u čemu je problem? Možeš kritikovati IZ, ali treba jasno reći da nisi njen dio. I javnost to treba da shvati.
dr.gog wrote:Postavlja se pitanje, gdje vodi paranoična hajka na ljude koji veze nemaju sa ekstremizmom,a ne žele da vjeru prakticiraju po ustaljenim zakonima institucije IZ BiH?
Treba razdvojiti. Ekstremisti se gone po krivičnom zakonu. Nebitno od njihove vjere. Ako krše zakon zbog ekstremizma uzrokovanog vjerom, ne znači da se ne trebaju goniti zbog prava na ispoljavanje vjere.

A vjera se ne prakticira po ustaljenim zakonima IZ. Nemoj molim te iskrivljavati. Ako nekome muslimanu smeta IZ, i ne želi da bude njen dio, ima svako pravo na to. I da prakticira vjeru kako hoće. Ali, on onda nije član IZ. I može naći 300 jarana/ica koji isto misle i osnovati svoju vjersku zajednicu (koja se ne može zvati IZ). Ili, ako hoće ne mora ni osnovati vjersku zajednicu. Ali, to ne znači da IZ ne može reći šta misli kako muslimani trebaju da uređuju svoje živote vezane za javno ispoljavanje vjere.
:thumbup:
Halal ti ćufte. :D
User avatar
arzuhal
Posts: 20826
Joined: 03/06/2008 11:26
Location: u čajdžinici "Kod nefsu-l-levvame"

#20 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

Inače, u našim džematima, dakle džematima IZ-a BiH, mo'š vidjeti i nekogo selefiju kako klanja do sunije ili sufije, a mo'š vi't i Ibrahima Avdića kako klanja džaferijski, kulira spuštenih ruku.
To je naša IZ BiH zato volimo je svi i čuvajmo je kao zjenicu oka svoga, svi narodi i svi građani, naše bra'stvo i jedinstvo, šarenilo i raznolikost, u tome i u onim zadnjim zalogajima hrane što ti vazda k'o djetetu bilo mrsko pojest je - SNAGA :mrgreen:
Za IZ BiH nema razlike jel neki musliman Bošnjak, Srbin, Hrvat, Bosanac, Krajišnik, Arap, Iranac, ne dijeli po boji kože i to...

:lol:
User avatar
ExNihilo
Posts: 17073
Joined: 23/01/2008 07:05
Location: In the sheltering shade of the forest

#21 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ExNihilo »

Samo se dijele po plaćanju članarine.
User avatar
Haris.ba
Posts: 24381
Joined: 08/09/2005 20:08

#22 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Haris.ba »

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je jedna i jedinstvena zajednica muslimana u Bosni i Hercegovini i Sandžaku, Hrvatskoj Sloveniji i Srbiji, muslimana Bošnjaka izvan domovinskih zemalja i drugih muslimana koji je prihvataju kao svoju.

Reisu-l-ulema predstavlja i zastupa Islamsku zajednicu. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini neodvojivi je dio Ummeta. Ustrojstvo organa i ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i njene djelatnosti temelje se na Kur’an-i kerimu i sunnetu Muhammeda alejhi-s-selam, islamskoj tradiciji Bošnjaka i zahtjevima vremena.

Prava i obaveze pripadnici i članovi Islamske zajednice ostvaruju u džematu, organima i ustanovama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Islamska zajednica je samostalna u određivanju svojih ciljeva i uređivanju djelatnosti, organizacije, pravnih akata, izbornog postupka te u stjecanju imovine i njezinom upravljanju.

U tumačenju vjere i izvršavanju ibadetskih islamskih dužnosti u Islamskoj zajednici primjenjuje se maturidijski akaid i hanefijski mezheb.

Sabor, Reisu-l-ulema, Rijaset, Vijeće muftija i Ustavni sud najviši su organi Islamske zajednice sa sjedištem u Sarajevu.

----
Član Islamske zajednice je njen pripadnik koji prihvati članstvo u Islamskoj zajednici i izvršava
propisane obaveze.
Obaveze člana Islamske zajednice su:
- da se pridržava islamskih normi, štiti islamske vrijednosti i čuva islamske običaje,
- da poznaje i primjenjuje propise Islamske zajednice,
- da plaća članarinu i daje redovne doprinose i druge priloge za potrebe Islamske zajednice,
- da čuva ugled i jedinstvo Islamske zajednice

Aktivno biračko pravo u Islamskoj zajednici ima svaki njezin član koji je navršio osamnaest
godina života.
Pasivno biračko pravo u Islamskoj zajednici ima svaki njezin član koji je navršio osamnaest
godina koji je član Islamske zajednice najmanje tri godine prije izbora i koji izvršava svoje obaveze u
džematu.
Mandat članova svih kolegijalnih organa u Islamskoj zajednici traje četiri godine
User avatar
sinuhe
Posts: 11456
Joined: 03/06/2011 11:33

#23 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by sinuhe »

Kakve veze to ima sa vehabijama?
Vehabije su drustvena pojava iz ovih ili onih razloga i ne moraju nigdje ni biti registrovani.
User avatar
Haris.ba
Posts: 24381
Joined: 08/09/2005 20:08

#24 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Haris.ba »

sinuhe wrote:Kakve veze to ima sa vehabijama?
Vehabije su drustvena pojava iz ovih ili onih razloga i ne moraju nigdje ni biti registrovani.
Ne znam. :D
Stvar je samo jesi li ili ne član IZ. Članovi IZ su registrovani. Koliko znam i članovi drugih vjerskih zajednica u BiH.
Ko neće da bude član neke vjerske zajednice ima pravo da ne bude. Ali, onda ne može se onda ono što radi vezati za tu vjersku zajednicu.

Koliko znam komentara/kritika u svom okruženju od strane članova IZ - da ne radi ništa po pitanju "paradžemata" (da dodam: ko kaže da se ne sluša "baza"). Evo, sad se radi. I odmah "problem". :D

I ako može, nije obavezno - naravno. Da se kaže kad se piše na ovoj temi da li se je član IZ. Evo, ja jesam.
Post Reply