kamen spoticanja wrote: razmisli ovako...tema o BIH keleptomanima svih vrsta su top na ovom forumu u zadnjih pet godina...svi znamo zasto...
e sad da kazna za kradju bude odsjecanje ruke jednom,dva puta,tri puta ,sta mislis koliko bi jos puta kazna bila provedena?
dakle da li bi bilo bolje ili gore...ali ono sto jeste problem definitivno jeste to sto bi mehanizam za kaznjavanje imali u ruka ljudi koji u nasem sistemu imaju svoje top teme...ali to nije do sistema,dakle do serijata...to je do ljudi...sistem je perfektan...zato sto jeste Boziji...isto je i s preljubom...sam sebe zapitaj koliko si se puta u zadnje dvije godine ibretio programskoj semi obn-a i pitao sebe gdje ide ovaj svijet?
prosto je u sustini...jer ono sto se cini humanistickim pristupom ustvari je put kataklizme samo nase vrste...bar se meni tako cini
Sasvim bi bilo dovoljna zatvorska kazna za bh kleptomane kao i novcane kazne...problem nije u visini kazne nego u ne izricanju istih. Tako da ni odstranjivanje ruku nebi nista promjenilo osim sto bi ovo vec poremeceno drustvo odvelo u jednu tamnu proslost.
Mislim da je cisto pretjerivanje kad se kaze da ovaj svijet ide na gore kad je upravo suprotno (ali ocito je to u svakoj generaciji ista prica). Pogledaj samo prava, slobode, ljudske odnose i moralne norme prije nekih 50 godina i danas? Najbolji primjer je europa, pola drzava nije imalo cestit zakon o ravnopravnosti spolova, berlinski zid, hladni rat. Mislim da ne samo na zapadu nego i u islamskim drzavama mi danas imamo puno bolji zivot nego prije.
Pogeldaj tv program prije 15 godina prije 30 godina, ovo danas nije nista ni pametnije ni gluplje,
Preljuba, varanja i kurvarluka je prije bilo u istoj mjeri kao i danas ako ne i vise, nego se vise sutilo, manje se znalo.
Zar mislis da je u jugoslaviji manje bilo varanja i kurvanja? pa jedna od glavnih karakteristika takvog drustva je zataskivanje takvih stvari i da je drustrvo perfektne porodice. Takvu propagandu imas i po islamskim drzavama. S vana se prodaje kao drustvo bez homoseksualaca i kurvarluka(iran), a ako je neko ikad bio na "tajnim" dernecima omladine(iran) vrlo lako ce vidjeti da omladina se isto oblaci kao u nasim turbo folk kaficima, samo skriveno od policije i drzave
Danas svijet je daleko od perfektnog, ali je daleko najbolje otkad postoje ljudi....
Serijatski sistem je mozda bio dobar prije 500 ili 1000 godina, ali u danasnjem civilizovanom svijetu nema mjesta bicevanju i kamenovanju za banalne stvari kao preljuba niti odsjecanje ruke za kradju.