Par pitanja za one koji poznaju islam

Rasprave o vjerskim temama.
ružmarin-a

#2501 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ružmarin-a »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:pa da mu i 10.000 svjedoka treba ne mjenja barbarizam kamenovanja i odjesanja ruke
nije to barbarizam- treba umlatiti svakoga ko hoda oko tuđih žena i muževa, i to dobro izmlatiti da mu ne pa'ne više na um :!:

takođe, odsijecanje ruke je ok- ne zapitaš li se koliko je unesrećen onaj pokradeni :(

a što reče ovaženi @manijak- koliko treba da pređeš levela :D da dođe do toga da ti fiknu (otfikare) ruku :D
HAVANA

#2502 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by HAVANA »

ružmarin-a

#2503 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ružmarin-a »

a ko je stavio lepak za muve da se same pecaju, a

;-)

:mrgreen:

:lol:
Mrs.Zurbrigen

#2504 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Mrs.Zurbrigen »

HAVANA wrote:

klix!!!

svako na svoj nacin ceka da mu sine... :D
HAVANA

#2505 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by HAVANA »

seka wrote:Image
Sidje seko :D

Ne boj se! nisi sam! ima i drugih nego ti
koji nepoznati od tebe žive tvojim životom.
I ono sve što ti bje, ću i što sni
gori u njima istim žarom, ljepotom i čistotom.
Ne gordi se! Tvoje misli nisu samo tvoje!
One u drugima žive
Mi smo svi prešli iste putove u mraku,
mi smo svi jednako lutali u znaku
traženja, i svima jednako se dive.
Sa svakim nešto dijeliš, i više vas ste isti.
I pamti da je tako od prastarih vremena.
I svi se ponavljamo, i veliki i čisti,
kao djeca što ne znaju još ni svojih imena.
I snagu nam, i grijehe drugi s nama dijele,
i sni su naši sami iz zajedničkog vrela.
I hrana nam je duše iz naše opće zdjele,
i sebični je pečat jedan nasred čela.
Stojimo čovjek protiv čovjeka, u znanju
da svi smo bolji, međusobni, svi skupa tmuša,
a naša krv, i poraz svih nas, u klanju,
opet je samo jedna historija duša.
Strašno je ovo reći u uho oholosti,
no vrlo srećno za očajničku sreću,
da svi smo isti u zloći i radosti,
i da nam breme kobi počiva na pleću.
Ja sam u nekom tamo neznancu, i na zvijezdi
dalekoj, raspreden, a ovdje u jednoj niti,
u cvijetu ugaslom, razbit u svijetu što jezdi,
pa kad ću ipak biti tamo u mojoj biti?
Ja sam ipak ja, svojeglav i onda kad me nema,
ja sam šiljak s vrha žrtvovan u masi;
o vasiono! Ja živim i umirem u svjema;
ja bezimeno ustrajem u braći.
HAVANA

#2506 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by HAVANA »

seka wrote: havana :kiss:

Image
ljubav_aha

#2507 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

arzuhal wrote:
ljubav_aha wrote: pitanje za ove,one i sve,koji poznaju Islam:moze li se biti musliman,a koji naravno obavlja sve islamske sarte,ali ne podrzava kamenovanje,odsijecanje ruke ili bicevanje iako je to dio Bozijeg >zakona< :?:
Koliko skromno poznajem stav Ehlu-sunneta:

- onaj koji ne izvršava sve farzove, svjestan da je time griješan, ne prestaje bit musliman, ali je fasik, veliki griješnik;
- onaj koji negira nešto, neki propis ili vjerovanje, što je jasno i nedvojbeno utemeljeno Kur'anom ili sahih-mutevatir hadisom, taj izlazi iz okvira imana i prestaje biti vjernik.

opisao si perfektnog vjernika/nevjernika prema hadisima,a jesu li isti hadisi perfektni :?: Ehlu-sunnet jeste opisan kao jedini izvor tacnih informacija,ali da nije izlozen pravljenu gresaka,to nije tacno
ljubav_aha

#2508 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Static-X wrote:
ljubav_aha wrote:pitanje za ove,one i sve,koji poznaju Islam:moze li se biti musliman,a koji naravno obavlja sve islamske sarte,ali ne podrzava kamenovanje,odsijecanje ruke ili bicevanje iako je to dio Bozijeg >zakona< :?:

Auu, prije su bili hadisi a sad se i ajeti negiraju!
negira se prevod i razumjevanej ajeta
BHF_Manijak

#2509 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:
Static-X wrote:
ljubav_aha wrote:pitanje za ove,one i sve,koji poznaju Islam:moze li se biti musliman,a koji naravno obavlja sve islamske sarte,ali ne podrzava kamenovanje,odsijecanje ruke ili bicevanje iako je to dio Bozijeg >zakona< :?:

A sta ti ne negiras Allahati Uzvisenog,oo vjecni skeptiku?!Ne avlja hadis,ne valja prevod,ne valja lanac prenosilaca,ne valja ovo,ne valja ono,sta pod milim Bogom valja tebi u zivotu?!Tvoje drage encijklopedije,one se bezgrijesne i Bogom dane da su tacne?!Ako ne valjaju prevodi Kur`ana koji ih djavo onda i imamo i iscitavamo ih,sto ce nam?!Ljudi godinama se pate,da sto detaljnije i tacnije prevedu ajet i ti se sad nasla ovdje im pametovati da su prevodi netacni...Hajd za promjenu nesto nauci,konkretno arapski,pa nam se opet vrati,hajd Allahati...Svi ucenjaci ovoga svijeta koji imaju veze sa islamskim naukama su talasike a ti svu pamet svijeta pokupila...
Static-X

#2510 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

ljubav_aha wrote:
Static-X wrote:

Dobro,

onda de da vidim prijevod koji ti ne negiras u vezi podebljanog gore.
ljubav_aha

#2511 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

a ja zelim vidjeti podrzavanje kamenovanja od strane Kur'an,a ne haidsa i sl. izvora koji spominju Muhamedov sukob sa Jevrejima :?:

gdje tacno i doslovno Islam podrzava kamenovanje u Kur'an :?:
Bitte_Halt_ja_ja

#2512 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

ružmarin-a wrote:
Bitte_Halt_ja_ja wrote:pa da mu i 10.000 svjedoka treba ne mjenja barbarizam kamenovanja i odjesanja ruke
nije to barbarizam- treba umlatiti svakoga ko hoda oko tuđih žena i muževa, i to dobro izmlatiti da mu ne pa'ne više na um :!:

takođe, odsijecanje ruke je ok- ne zapitaš li se koliko je unesrećen onaj pokradeni :(

a što reče ovaženi @manijak- koliko treba da pređeš levela :D da dođe do toga da ti fiknu (otfikare) ruku :D
Zapitam, ima zatvor, novcana kazna itd. Sansa da se covjek promjeni, rehabilitacija odsteta itd. Kad mu ruku odsjeces vozdra raja. Ne mogu da vjerujem da je moralni sistem pojedinaca ovdje toliko poremecen i zasljepljen da opravdavaju bilo kakvu fizicku kaznu za preljubu, a pored toga jos sjecanje ruke za kradju.

Gluho i daleko bilo da ovo postane standardno razmisljanje u ovoj drzavi.
ljubav_aha

#2513 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Static-X wrote:
Dobro,

kad je obajvljen Kur'an prije 20 godina ili vise :?: naravno,u tom periodu su postojale takve kazne,drugo,sto je sa ajetima oprastanja,sto je sa mogucnsoscu ubijanja nevinih osoba koej nisu ukrale sat i sl. ,u iranu ,osoba danas moze priznati preljubu ili kradju novca,uprkos priznjau,bit ce optuzena na smrt :!: :?:

Kur'an posjeduje narativne dijelove tadasnjeg nacina kaznjavanja,nije puka preporuka prakticiranja
BHF_Manijak

#2514 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:
Static-X wrote:
Dobro,

kad je obajvljen Kur'an prije 20 godina ili vise :?: naravno,u tom periodu su postojale takve kazne,drugo,sto je sa ajetima oprastanja,sto je sa mogucnsoscu ubijanja nevinih osoba koej nisu ukrale sat i sl. ,u iranu ,osoba danas moze priznati preljubu ili kradju novca,uprkos priznjau,bit ce optuzena na smrt :!: :?:

Kur'an posjeduje narativne dijelove tadasnjeg nacina kaznjavanja,nije puka preporuka prakticiranja
"Kradljivcu i kradljivici odsijecite ruku..." nije nikako preporuka,vec onako iz zezancije i radi pouke pise!! :lol: :lol: I jos jedan ajet u kome se kaze "A ti u Allahovu zakonu neces naci nikad promjene!" :wink:
kamen spoticanja

#2515 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by kamen spoticanja »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:
ružmarin-a wrote:

Zapitam, ima zatvor, novcana kazna itd. Sansa da se covjek promjeni, rehabilitacija odsteta itd. Kad mu ruku odsjeces vozdra raja. Ne mogu da vjerujem da je moralni sistem pojedinaca ovdje toliko poremecen i zasljepljen da opravdavaju bilo kakvu fizicku kaznu za preljubu, a pored toga jos sjecanje ruke za kradju.

Gluho i daleko bilo da ovo postane standardno razmisljanje u ovoj drzavi.
razmisli ovako...tema o BIH keleptomanima svih vrsta su top na ovom forumu u zadnjih pet godina...svi znamo zasto...
e sad da kazna za kradju bude odsjecanje ruke jednom,dva puta,tri puta ,sta mislis koliko bi jos puta kazna bila provedena?
dakle da li bi bilo bolje ili gore...ali ono sto jeste problem definitivno jeste to sto bi mehanizam za kaznjavanje imali u ruka ljudi koji u nasem sistemu imaju svoje top teme...ali to nije do sistema,dakle do serijata...to je do ljudi...sistem je perfektan...zato sto jeste Boziji...isto je i s preljubom...sam sebe zapitaj koliko si se puta u zadnje dvije godine ibretio programskoj semi obn-a i pitao sebe gdje ide ovaj svijet?
prosto je u sustini...jer ono sto se cini humanistickim pristupom ustvari je put kataklizme samo nase vrste...bar se meni tako cini
Static-X

#2516 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

ljubav_aha wrote:
Static-X wrote:
Dobro,

Kako sam ja razumio, uslucaju da se osoba ne pokaje istinski onda slijedi navedena kazna!
ljubav_aha

#2517 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Static-X wrote: Kako sam ja razumio, uslucaju da se osoba ne pokaje istinski onda slijedi navedena kazna!
u Kur'an > da,ali u Iranu > ne :!:
ljubav_aha

#2518 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

kamen spoticanja wrote:razmisli ovako...tema o BIH keleptomanima svih vrsta su top na ovom forumu u zadnjih pet godina...svi znamo zasto...
e sad da kazna za kradju bude odsjecanje ruke jednom,dva puta,tri puta ,sta mislis koliko bi jos puta kazna bila provedena?
dakle da li bi bilo bolje ili gore...ali ono sto jeste problem definitivno jeste to sto bi mehanizam za kaznjavanje imali u ruka ljudi koji u nasem sistemu imaju svoje top teme...ali to nije do sistema,dakle do serijata...to je do ljudi...sistem je perfektan...zato sto jeste Boziji...isto je i s preljubom...sam sebe zapitaj koliko si se puta u zadnje dvije godine ibretio programskoj semi obn-a i pitao sebe gdje ide ovaj svijet?
prosto je u sustini...jer ono sto se cini humanistickim pristupom ustvari je put kataklizme samo nase vrste...bar se meni tako cini

a ti ako medicniski radnik zelis tako lijeciti kelptomane :lol:
Static-X

#2519 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Static-X »

ljubav_aha wrote:
Static-X wrote: Kako sam ja razumio, uslucaju da se osoba ne pokaje istinski onda slijedi navedena kazna!
u Kur'an > da,ali u Iranu > ne :!:
Sigurno da ne znamo citavu pricu osim sto zapadnjaci palamude... a sto je najbitnije ta kazna nije protiv Kur'anski propisa!
ljubav_aha

#2520 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote: kad je obajvljen Kur'an prije 20 godina ili vise :?: naravno,u tom periodu su postojale takve kazne,drugo,sto je sa ajetima oprastanja,sto je sa mogucnsoscu ubijanja nevinih osoba koej nisu ukrale sat i sl. ,u iranu ,osoba danas moze priznati preljubu ili kradju novca,uprkos priznjau,bit ce optuzena na smrt :!: :?:

"Kradljivcu i kradljivici odsijecite ruku..." nije nikako preporuka,vec onako iz zezancije i radi pouke pise!! :lol: :lol: I jos jedan ajet u kome se kaze "A ti u Allahovu zakonu neces naci nikad promjene!" :wink:
Alah oprasta ako priznas,u Iranu,i ako priznas,ode u vjecni helac :mrgreen:

nije Bog promjenio svoj zakon,vec pojedini njegovi sljedbenici,nenamjerno ili namjerno,naravno

serija niej iskljucivo Boziji zakon,kad ces vise TO nauciti,serijat se djelomicno oslanja na Kur'an,i vec sma ti pisala,taj isit serijat je modificiran u pojeidnim drzavama
kamen spoticanja

#2521 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by kamen spoticanja »

ljubav_aha wrote:
kamen spoticanja wrote:razmisli ovako...tema o BIH keleptomanima svih vrsta su top na ovom forumu u zadnjih pet godina...svi znamo zasto...

a ti ako medicniski radnik zelis tako lijeciti kelptomane :lol:
pojam " kleptoman" ovde je figurativan...znam da ti je bukvalnost jaca osobina ali ovo je ipak previse :-) ...i btw broj svih kleptomana s diagnozom u svijetu ne prelazi cifru od 11 hiljada...ostavit cu tebi da izracunas koji ej to procenat :)
ljubav_aha

#2522 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

Static-X wrote:
ljubav_aha wrote: u Kur'an > da,ali u Iranu > ne :!:
Sigurno da ne znamo citavu pricu osim sto zapadnjaci palamude... a sto je najbitnije ta kazna nije protiv Kur'anski propisa!

ne pisu o otme isklljucivo zapadnjaci,ne budi pristrasan ;-)

o kojim Kur'an-skim propisima tacno pises u vezi kamenovanja, a koji podrzavaju kamneovanje na smrt :?:
arzuhal

#2523 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by arzuhal »

ljubav_aha wrote:
Static-X wrote:
Dobro,

''Kradljivcu i kradljivici odsjecite ruku ili neku primjerenu kaznu izvršite, shodno stupnju vašeg razvoja, pogotovo za one koji budu živjeli u 21. vijeku!'', trebao je glasiti ajet?

Prema šerijatu, kazna odsjecanja ruke se ne izvršava uvijek i za svaku vrstu krađe. Postoje manje kazne do te, krajnje. A postoji i praštanje. A to praštanje pogotovo mora biti izraženo u vremenu neimaštine, gladi, itsl. ili ukoliko je sam kradljivac u bezizlaznoj situaciji, pa ukrade da bi nahranio porodicu, na primjer. U tom slučaju mu ne ide ruka, ima primjera u predajama za to, za one koji vole i poštuju hadise, jel. Halifa Omer je tako jednom odstupio od ajeta o odsjecanju ruke i postupio u skladu sa cijelinom Kur'ana i nije kaznio kradljivca.

A inače, što si tiče kaznenog prava unutar šerijata koji se temelji na Allahovom govoru - šta ba Boga briga šta mi to mislimo danas o Njemu, šta smo mislili jučer, a šta sutra? Ako je Allah poslao svoje poslanike koji su nas pozvali u vjerovanje i skladan život, i privatni i javni, a mi krenemo nekim drugim putem i time omogućimo (bez obzita ko smo i šta smo) hiljadu zala u svijetu, ne pridržavajući se Njegovih propisa, nego se jedni neprestano bogate na račun drugih, pravi se bijeda od ljudi, guraju se ljudi da kradu, bivaju primorani, kada kamata i zelenaštvo uništava društva i države, a pojedinci izvršavaju samoubistva zbog kredita kojeg vraćaju kao žiranti, itd, itd. dakle, kada se ljudi ne pridržavaju Upute, šta je, onda, spram svega toga odsjecanje ruke za krađu? Takođe, ako ljudi negiraju mnogo preče, prioritetnije stvari u vjeri, kakave veze ima što negiraju i šerijat? Pa u 21. smo vijeku, vremenu VEHNA, vremenu kada će muslimani biti poniženi jer će im dunjaluk biti miliji od pomisli na smrt-ahiret-susret sa Gospodarem!

Ako ljudi odbijaju vjeru, namaz, ramazan, mevlud, svog Pejgambera - kakve ima veze što odbijaju nešto što u šerijatu dolazi skroz na kraju, kao zadnje?

I veselio vas Bog!
Last edited by arzuhal on 12/07/2010 22:37, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#2524 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

kamen spoticanja wrote:
ljubav_aha wrote: a ti ako medicniski radnik zelis tako lijeciti kelptomane :lol:
pojam " kleptoman" ovde je figurativan...znam da ti je bukvalnost jaca osobina ali ovo je ipak previse :-) ...i btw broj svih kleptomana s diagnozom u svijetu ne prelazi cifru od 11 hiljada...ostavit cu tebi da izracunas koji ej to procenat :)
a oktud tebi ideja da nisam razumejla :lol: pretpostavlaja,jer sam ti rekla da si medicniski radnik,a to sma prije svega aludirala jer si polozio Hipokratovu zakletvu :mrgreen: :dance:
ljubav_aha

#2525 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by ljubav_aha »

arzuhal wrote:
''Kradljivcu i kradljivici odsjecite ruku ili neku primjerenu kaznu izvršite, shodno stupnju vašeg razvoja, pogotovo za one koji budu živjeli u 21. vijeku!'', trebao je glasiti ajet?

Prema šerijatu, kazna odsjecanja ruke se ne izvršava uvijek i za svaku vrstu krađe. Postoje manje kazne do te, krajnje. A postoji i praštanje. A to praštanje pogotovo mora biti izraženo u vremenu neimaštine, gladi, itsl. ili ukoliko je sam kradljivac u bezizlaznoj situaciji, pa ukrade da bi nahranio porodicu, na primjer. U tom slučaju mu ne ide ruka, ima primjera u predajama za to, za one koji vole i poštuju hadise, jel. Halifa Omer je tako jednom odstupio od ajeta o odsjecanju ruke i postupio u skladu sa cijelinom Kur'ana i nije kaznio kradljivca.

A inače, što si tiče kaznenog prava unutar šerijata koji se temelji na Allahovom govoru - šta ba Boga briga šta mi to mislimo danas o Njemu, šta smo mislili jučer, a šta sutra? Ako je Allah poslao svoje poslanike koji su nas pozvali u vjerovanje i skladan život, i privatni i javni, a mi krenemo nekim drugim putem i time omogućimo (bez obzita ko smo i šta smo) hiljadu zala u svijetu, ne pridržavajući se Njegovih propisa, nego se jedni neprestano bogate na račun drugih, pravi se bijeda od ljudi, guraju se ljudi da kradu, bivaju primorani, kada kamata i zelenaštvo uništava društva i države, a pojedinci izvršavaju samoubistva zbog kredita kojeg vraćaju kao žiranti, itd, itd. dakle, kada se ljudi ne pridržavaju Upute, šta je, onda, spram svega toga odsjecanje ruke za krađu? Takođe, ako ljudi negiraju mnogo preče, prioritetnije stvari u vjeri, kakave veze ima što negiraju i šerijat? Pa u 21. smo vijeku, vremenu VEHNA, vremenu kada će muslimani biti poniženi jer će im dunjaluk biti miliji od pomisli na smrt-ahiret-susret sa Gospodarem!

Ako ljudi odbijaju vjeru, namaz, ramazan, mevlud, svog Pejgambera - kakve ima veze što odbijaju nešto što u šerijatu dolazi skroz na kraju, kao zadnje?

I veselio vas Bog!

i ti kao vjernik imao bi snagu dignuti ruku i kamenovati nekoga na smrt,odsjeci ruku ili bicevati :!: hajde,priznaj,da li bi to zaista mogao uraditi :?:
Locked