Papagaji - pitanja i odgovori

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
pesimist

#801 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by pesimist »

Odustao sam od papagaja ako.je vec tako potrazicemo nesto drugo jer ribice vec ima .Hvala svima pozz
photo&video

#802 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by photo&video »

DaysleepeR wrote: 03/04/2024 14:37 Djeca prirodno brzo gube interes za stvari, a za umiljatog i odanog papagaja treba mnogo vremena, truda i strpljenja.

OP je pitao za papagaja za kćerku, ja ne preporučujem.

Nadam se da sam čovjeka odgovorio, pogotovo kada je konura u pitanju, to nije ptica ni za svaku odraslu osobu.
Papagaj koji je u stanju da nekontrolisano vrišti satima je ljubimac samo za hard core vlasnike.
A ne možeš pticu stalno držati pokrivenu. Bolje je ni ne uzeti onda.
Imam dvije braunouhe konure. Nekad, vrlo rijetko znaju da kreste ali mozda pola minute. Pricaju obje i po cijeli dan su mimo kaveza osim navecer. Jos na te dvije imam dva mala aleksandra i te cetiri “zvijeri” ne bi mjenjao ni za sta :). Ako cete se posvetiti pticama imat cete super ljubimce, ali uvijek imajte na umu da su to zivotinje i nisu igracke. I sto se tice ishrane, 30% su samo sjemenke, ostalo im pravim i mixam. Uglavnom sve preporuke za papige :)
DaysleepeR

#803 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by DaysleepeR »

photo&video wrote: 03/04/2024 14:52
DaysleepeR wrote: 03/04/2024 14:37 Djeca prirodno brzo gube interes za stvari, a za umiljatog i odanog papagaja treba mnogo vremena, truda i strpljenja.

Nadam se da sam čovjeka odgovorio, pogotovo kada je konura u pitanju, to nije ptica ni za svaku odraslu osobu.
Papagaj koji je u stanju da nekontrolisano vrišti satima je ljubimac samo za hard core vlasnike.
Imam dvije braunouhe konure. Nekad, vrlo rijetko znaju da kreste ali mozda pola minute. Pricaju obje i po cijeli dan su mimo kaveza osim navecer. Jos na te dvije imam dva mala aleksandra i te cetiri “zvijeri” ne bi mjenjao ni za sta :). Ako cete se posvetiti pticama imat cete super ljubimce, ali uvijek imajte na umu da su to zivotinje i nisu igracke. I sto se tice ishrane, 30% su samo sjemenke, ostalo im pravim i mixam. Uglavnom sve preporuke za papige :)
Veselo znači :D
DaysleepeR

#804 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by DaysleepeR »

pesimist wrote: 03/04/2024 14:43 Odustao sam od papagaja ako.je vec tako potrazicemo nesto drugo jer ribice vec ima .Hvala svima pozz
:thumbup:
John Cleese

#805 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by John Cleese »

Vecina djece, da - sva djeca, ne.

I mislim da smo bili dovoljno jasni - o ptici se ne moze iskljucivo brinuti dijete, jer ptica nije igracka.

U pravu si i za dodatne razloge za vrlo pazljiv izbor kucnog ljubimca - vec i nimfe znaju biti jako iritantne i glasne, sto zaista nije svakome prihvatljivo i tada je bolje i da ne uzima pticu.
John Cleese

#806 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by John Cleese »

photo&video wrote: 03/04/2024 14:52 Imam dvije braunouhe konure. Nekad, vrlo rijetko znaju da kreste ali mozda pola minute. Pricaju obje i po cijeli dan su mimo kaveza osim navecer. Jos na te dvije imam dva mala aleksandra i te cetiri “zvijeri” ne bi mjenjao ni za sta :). Ako cete se posvetiti pticama imat cete super ljubimce, ali uvijek imajte na umu da su to zivotinje i nisu igracke. I sto se tice ishrane, 30% su samo sjemenke, ostalo im pravim i mixam. Uglavnom sve preporuke za papige :)
:thumbup: :D
Naslovnica

#807 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Naslovnica »

Za ljubimca preporučujem kunića.
Mi smo djetetu kupili "patuljastu" i umiljatu Mazu koja je bila sa nama nekoliko mjeseci i porasla i udebljala se k'o krava. :D
Naravno, sve je to smrdilo koliko god da smo čistili.
Maza je na kraju završila kod rodbine na selu, u štali, uz saglasnost djeteta.
Jednog dana Debela maza je pobjegla, odskakutala u šumicu kod svojih šumskih prijatelja zecova. 8-) :lol:
Naravno, Maza nije nikuda odskakutala nego je završila na trpezi. :(
Preporučujem kunića u obliku Hasenpfeffer-a.
https://web.coolinarika.com/recept/hase ... 42ac120051
Dijete i dan danas ne zna šta se zaista desilo sa Mazom. :lol:
DaysleepeR

#808 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by DaysleepeR »

Kunići koji se mogu kupiti u Zoo centrima vrlo brzo dobiju strašne tumore i deformacije radi inbreedinga.

Nije lijepo i ne preporučujem.

Udomite macu, nema boljeg ljubimca za dijete, mačka je low maintenance, nit je moraš izvoditi, sama se čisti, malo jede.
Naslovnica

#809 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Naslovnica »

Ali mačku ne možeš pojesti kada dosadi djetetu...
:gunjastajl:
:lol:
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: točak skot
Horoskop: imam

#810 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by anex »

Kuniči, žabe, ribe, konji...imamo za to druge teme, ovu cemo ostaviti za papagaje.
shape of despair

#811 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by shape of despair »

Mi imali mužijaka nimfu i pobjegne nam. Taj je i pjevao i bio harambaša pravi, čopao ženi cvijeće, jeo špagete... ma budala prava, ali je bio extra zanimljiv.
Sad nabavili novu nimfu ali po svoj prilici ženka: ne pjeva, glasa se ali uvijek isto, od sviju u kući samo meni ide na glavu, nikom drugom neće ili hoće rijetko, svima fino kad je van kaveza a samo mene jebe. NIje harambaša ko ovaj prije, i jako je dosadna jer kad zavre na nešto ne popušta. Nikako mi nije jasna ptica: rjetko gdje da hoće sletiti, na namještaj, stolicu i sl. osim ako nema neke hrane, samo je meni po glavi nogama i ramenu pretežno.
Sušta suprotnost od onog predhodnog. Ali ipak je volimo
Meda_s_kasike

#812 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Meda_s_kasike »

Pozdrav ekipa,
već duže vrijeme gledam neku vrstu ptice/papagaja da uzmemo žena i ja. Te životinje su mi sve više i više fascinatne kako sve više čitam o njima.
Ono što bi mi voljeli je neka ptica koja bi znala malo i koju riječ progovoriti (da nije tigrica i nimfa), da nije puno bučna jer živimo u stanu i da (da me ne shvatite pogrešno) ne bude usamljena brzo jer mi npr radimo do 17h ali vikendima bi imala full pažnju jer smo tu. Imao sam priliku da se družim sa Kakadu pticom jedno vrijeme ali znam da ta ptica zahtijeva baš posebnu pažnju i u ovom trenutku nisam spreman za tako neku egzotičnu i skupu pticu.
Kavez bi bio i više nego adekvatan, stan je dosta prostran pa bi imala koliko toliko prostora da leti te joj sigurno ne bi nedostajalo ljubavi i pažnje kad smo tu.
Da li bi mi mogli preporučiti neku pticu koja bi te kriterije pokrila?
anex
Nindža revizor

#813 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by anex »

Ne treba ti ptica...
Cijeli dan nema nikog, hoćeš da nije bučna a želiš da priča koju rijec...ali da nije tigrica ili nimfa...
Nemoj nabavljati nijednu pticu...
DaysleepeR

#814 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by DaysleepeR »

Zapravo mu je tigrica jedina koja bi se uklopila, pod uslovom da nije sama samcijata, možda par tigrica.
Tigrice pričaju, nisu glasne po papagajskim standardima...
Inače svaki papagaj je glasan i zahtjeva pažnju ako hoćeš da imaš pticu koja će ti biti drug onako kako si vidio i čitao...istovremeno da i ptica bude sretna, zdrava i da dugo živi.
anex
Nindža revizor

#815 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by anex »

Tigrica je ekstra za početak, ko nije imao nikakvu pticu...ali kod pojedinaca bi ta ptica bila kao figura na regalu. Onda je ne treba ni nabavljati...
DaysleepeR

#816 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by DaysleepeR »

Veterinar koji zna sa pticama, a da nije Izet?
anex
Nindža revizor

#817 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by anex »

DaysleepeR wrote: 02/06/2025 08:35 Veterinar koji zna sa pticama, a da nije Izet?
Nema takvog...u BiH.

Prije ćeš naci rješenje kod lokalnog uzgajivača papagaja...
Kod veterinara u BiH možeš samo "lijek" dobiti kao preporuku.
DaysleepeR

#818 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by DaysleepeR »

anex wrote: 04/06/2025 06:04
DaysleepeR wrote: 02/06/2025 08:35 Veterinar koji zna sa pticama, a da nije Izet?
Nema takvog...u BiH.

Vetlife, Vedran, riješio je ekstreman i po život opasan slučaj operativnim zahvatom odmah.

Rozenkolis, napravio ekstremno veliko jaje, kao pola svoje veličine, ptice od normalnog jajeta umru za 48 sati kad zaglavi, ova moja je preživjela 72 sata bez da pokaže bilo kakve simptome osim otežanog kakenja.

RTG pokazao o čemu se radi, riješio je odmah.

dr_Evil

#819 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by dr_Evil »

DaysleepeR wrote: 04/06/2025 08:18
anex wrote: 04/06/2025 06:04
Nema takvog...u BiH.

Vetlife, Vedran, riješio je ekstreman i po život opasan slučaj operativnim zahvatom odmah.

Rozenkolis, napravio ekstremno veliko jaje, kao pola svoje veličine, ptice od normalnog jajeta umru za 48 sati kad zaglavi, ova moja je preživjela 72 sata bez da pokaže bilo kakve simptome osim otežanog kakenja.

RTG pokazao o čemu se radi, riješio je odmah.

Imao sam papagaja sigurno 4-5 u zivotu, nikad nisam ni pomislio da mogu imati jaje :D

Ali valjda je i logicno, helem mozda sam ja sve imao mudonje :D
DaysleepeR

#820 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by DaysleepeR »

Ako si imao mudonje sretan si.

Rozenkolis ako je maza onda se stalno maziš sa njom, a ženka ptica to tumači kao da ima partnera i onda nosi jaja serijski i može uginuti i od toga.
A može uginuti i ako joj se jaje zaglavi i ne može da ga snese.
Ovo ovoliko jaje ptica apsolutno ne bi mogla snijeti sama i uginula bi.
Samprotivsviju

#821 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Samprotivsviju »

Izet je vala izvikan, po onome sto sam vidio najmanje se u ptice i razumije, psi su mu glavna specijalnost...

Ugl nema kod nas nekih veterinara, Vedran za ptice nije los, ali nemamo infrastrukturu, salju cesto uzorke kostane srzi, fecesa i sl za Beograd... ne znam kako se sve te silne ambulante ne udruze i naprave 1 zajednicli laboratorij...a ne da cekas nalaze od 5 dana do 2 sedmice, zavisi od zivotinje...a u slucaju ptica vjerujem da dosta njih i ne doceka te nalaze
Samprotivsviju

#822 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Samprotivsviju »

Zna li ko gdje se moze kupiti veci kavez za ptice, pod veci mislim min 80cm sirine, 80cm duzine i 80 cm visine...
Post Reply