Papagaji - pitanja i odgovori

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#1 Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by Zah »

O PRIRODI PAPAGAJA
Sve tekstove napisao S.Jakovljevic

Image

Veoma mali broj ljudi nije čuo, ili video prelepog aru ili dekorativnog amazonca, papagaje iz južne Amerike, ne toliko koloritne koliko inteligentne i pametne žakoe i ljubavne papagaje (porodica Agapornisa) iz Afrike, kao i extravagantne kakadue, magično i nestvarno koloritne lorije iz istočne Azije, Indonezije i Australije, kao i papagaje Novog Zelanda, radoznale crvenočele papagaje i kuriozne kee. Svi zajedno predstavljaju jednu veliku ornitološku porodicu koja broji čak 326 vrsta i neverovatnih 816 podvrsta počev od najvećeg are, dugačkog oko 1m, pa do najsitnijih pigmejskih papagaja čija je veličina samo od 5-10cm. Ako se ovome pridoda i nekoliko stotina genetski izvedenih mutacija dolazi se do zaključka da je reč o najvećoj porodici ptica, najrazličitijih oblika, veličina i svih mogućih boja i nijansi.

GDE PAPAGAJI ŽIVE

Image

Većina vrsta papagaja živi u tropskim i subtropskim krajevima južne Amerike, Afrike i Australije. Manji broj vrsta naseljava Aziju i Novi Zeland, pa se iz ovoga vidi da je jedino Evropa, u prirodi, lišena prisustva ovih fascinantnih stvorenja. Međutim, u poslednje vreme, primećena je migracija azijskih papagaja-aleksandara u Englesku, pa je za očekivati da će ovi lepotani u budućnosti naseliti i neke naše oblasti, kako i mi ne bi ostali uskraćeni divljenju njihovim bojama i njihovom ekstravagancijom. Za sada neke od ovih specifičnih vrsta žive, ili veoma severno, ili veoma južno (na pomenutim kontinentima), dok drugi žive u veoma specifičnim uslovima i regionima kao što su planine, pustinje, travnati delovi neke regije-stepe, planinske šume, žbunje eukaliptusa, stenje, duga korita i kanjoni reka, u blizini civilizovanih mesta, pa, čak i na periferijama nekih gradova. Jednom rečju,ima ih na svim mestima.

TIPIČNE KARAKTERISTIKE SVIH PAPAGAJA

Image

Građa tela -svi papagaji se mogu opisati kao veoma zdepaste životinje. Dužina im uglavnom zavisi od dužine repa. Za to je najbolji primer ara, jer njemu rep daje sjajan efekat, što dužine, što elegancije, dok to nije slučaj kod nekih drugih kratkorepih papagaja, te oni deluju zdepasto, poprilično nespretno i negraciozno.
Kljun -kod većine papagaja kljun je moćan, jak, gornji deo je levkastog oblika i povijen, dok je donji deo, takođe, levkastog oblika i uglavnom se perfektno uklapa u gornji, što im omogućava ljuštenje, tj.otvaranje raznoraznog semenja. Zavisno od vrste hrane, neki imaju veoma dugačak kljun, dok drugi, kao naprimer kakadu, imaju veoma skladan kljun u odnosu na celokupno telo, što je posebno uočljivo kada se ptica posmatra iz profila. Osnovna namena kljuna je ishrana, međutim, ne retko, koriste ih i kao idealno sredstvo za samoodbranu, a kod većine vrsta, kljun praktično zamenjuje nogu u cilju penjanja i izvođenja vratolomija u periodu udvaranja kada nastoje da impresioniraju ženku.
Prsti -svi papagaji imaju četiri prsta, izuzetno dugačka, raspoređena u odnosu -dva napred, dva pozadi stopala. Ovakva postavka, prirodno uslovljena, omogućava im perfekciju pokreta pri vešanju i pentranju u svim životnim sredinama. Takođe im služe za precizno i čvrsto držanje hrane, jer veliki broj vrsta papagaja prilikom ishrane koristi nogu kao mi ruku. Prsti se završavaju uglavnom snažnim, povijenim noktima, čija je boja od belo rozikaste do crne, kao što je i slučaj sa prstima.
Perije -većina vrsta ima složeni kolorit perija pri čemu dominiraju are. Neke druge vrste, naprimer amazonci, imaju specifične koloritne nijanse zelene boje, koje se skladno utapaju sa plavim, žutim i crvenim delovima tela, dok je u primeru žakoa, to nijansiranje istaknuto belom bojom koja se od glave naniže preliva u mnogo nijansi sive boje i jako tamnih tonova, sve do repa, koja odozdo ima jarko crvenu dom bordo boju. U svakom slučaju može se dati bezbroj primera boja papagaja, što i nije slučajno kad je reč o najkoloritnijom porodicom ptica.

KARAKTERISTIKE ZAJEDNICA

Image

Ishrana -u odnosu na druge populacije pernatog sveta, papagaji se svrstavaju u rasipnike kada je ishrana u pitanju. Njihova nespretnost i bahatost pri konzumaciji hrane je prepoznatljiv original ponašanja u njihovim životnim sredinama. U glavnom koriste samo sitne mrvice koje su najukusnije u raznovrsnoj ishrani koju upražnjavaju. Ova ''ekstravagancija'' je zapažena kod papagaja koji jedu semenasto voće, kod koga obično i najčešće koriste samo sočno semenje bogato vitaminima i mineralima, dok od celokupnog ploda koriste samo manji deo. Ostatak ploda uglavnom rasipaju -bacaju, ali na taj način kao da je taj ritual sasvim slučajan.

Lojalnost i privrženost -zbog velike lojalnosti prema suprotnom polu, još dok su mladi, pa do svoje duboke starosti, papagaji se, kod najvećeg broja vrsta, vezuju za jednog i isključivo za samo jednog partnera kada je reč o jedinkama u prirodi. U slučajevima kad od oformljenog para ostane samo jedan papagaj, bez obzira na pol, uglavnom doživljavaju onaj ljubavni faktor tuge i patnje, koji mogu da izazovu ozbiljne psihofizičke traume, pa čak i smrt. U ovakvim slučajevima, preostala jedinka napušta svoje stalno prebivalište pri čemu rapidno smanjuje konzumaciju hrane, pa samim tim, ubrzano, dovodi sebe do smrti.

Image

Životni vek -na žalost, ne postoji precizna statistika o životnom veku pojedinih vrsta papagaja, i ako je ta oblast veoma dugo i koncizno istraživana, kako u prirodi, tako i u zatočeništvu (u raznim zoo vrtovima i kod primeraka tretiranih kao kućni ljubimci). Većina amazonaca i žakoa po statistici dostiže starost od optimalnih 50godina, kakadui žive i preko 80godina, dok veliki broj vrsta srednjih papagaja žive između 20-35godina. Starosni vek onih najmanjih papagaja iznosi maksimalno 18 godina.

Ponašanje i karakter -pored svoje lične gracioznosti i oholosti, papagaji iskazuju svoju dobroćudnost i veliku sposobnost adaptacije da u svim situacijama iskažu svoj temperament i karakter. Poznati su po tome, što ih izdvaja od ostalih pernatih životinja, da se veoma lako vezuju za čoveka kao za prijatelja, ali često nailazimo na situacije da postaju privrženi i nekom od naših, već postojećih, kućnih ljubimaca, što jasno ukazuje na njihovu druželjubivost.
Inteligencija-papagaji, opšte uzevši, su sigurno najinteligentnije ptice na planeti. Ima mnogo primera njihove odlične memorije koja se, kao i kod ljudi, rapidno uvećava svakodnevnim radom sa određenom jedinkom. Poznato je da imaju veliku moć rasuđivanja i sposobnost snalažljivosti i inovacija. Njihova ljubavna igra u periodu parenja, jogunaštvo u stalnom dokazivanju, odnosno demonstraciji inteligencije, čini ih takvima da im u zarobljeništvu ne možemo odoleti, pa s toga i nije čudo što su najzastupljeniji kućni ljubimci.

Image

Sposobnost imitiranja (oponašanja) -predmet najveće sposobnosti oponašanja većine vrsta papagaja su razni zvici zato što i sami spadaju u porodicu zviždača, pa im je to i najprihvatljivije. Većina je u mogućnosti da masterizuje zvuke, a neki i veoma autntično mimikom oponašaju nečije pokrete i to do savršenstva. Često i sami reaguju na plakanje i galamu u svom okruženju kada su u svojstvu kućnog ljubimca, trudeći se da pri tom nadjačaju svoje okruženje. Veoma brzo nauče da oponašaju zvuke prilikom otvaranja čepa sa flaše, sirena automobila, alarme, lajanje i mjaukanje, ako imamo psa ili mačku. Kako je ovo početna faza oponašanja, to su u stanju da u kasnijem radu sa pticom, veoma uspešno nauče da imitiraju nekog od ukućana (najčešće onog ko je sa njim i najviše u kontaktu) veoma sličnim tonom, iz čega proizilazi i govor koji se od jedne reči razvija do čitavih logičkih rečenica. Naravno, pojedine vrste, mogu da nauče da oponašaju i po nekoliko stotina reči, što i nije čudo ako se uzme u obzir njihov vek.

Kućni zahtevi -ako želimo da od papagaja stvorimo odanog i privrženog kućnog ljubimca, onda mu moramo i posvetiti svakodnevnih nekoliko sati, sve dok se ne ostvari kontakt vezanosti. Kada se taj kontakt uspostavi, što je uslovljeno i sazrevanjem papagaja, postaje toliko srodan čoveku da je nemoguće razdvojiti ga od ostalih članova porodice. Ptica, tj.ljubimac, vezuje se za jednog člana porodice, kao za partnera. Kada se odlučujete da kupite ovakvog ljubimca osnovni kriterijum je da jedinka bude zdrava i mlada, a tu mogućnost ćete imati samo kod odgajivača. Ako ih kupujete u paru ili želite više ptica, onda ih treba uzeti istovremeno, jer naknadno dopunjavanje jata uglavnom dovodi do rivalstva i borbe između starih i novih jedinki.

Image

Oni rade stvari koje mogu da vas iznerviraju :
Glasni zvuci -jedinke veoma često znaju da se nadglašavaju sa ljudima tako što saspu ''šaržer'' tonova, ali rade isključivo iz ljubavi prema vama. Najbučnije zvuke proizvode u trenucima kad se ptica oseti zapostavljenom, a to se dešava kad ukućani vode međusobnu konverzaciju zanemarivajući papagaja, što dokazuje njihovo uklapanje u novonastalu životnu sredinu.
Uvek su prisutni -papagaji uvek žele da budu deo svega što se oko njih dešava, slično majmunima, pa shodno tome neizmerno se trude da vas ometaju u nekim vašim obavezama, a u cilju dokazivanja njihove prisutnosti .Nered (zbrka) -perije prilikom mitarenja, razbacano semenje i ljuske pojedinog semenja, ekstremna radoznalost, nastojanje da izađu iz kaveza i budu u vašoj neposrednoj blizini, sve su to prave karakteristike ovih kućnih ljubimaca. Kada je papagaj van kaveza, onda do izražaja dolazi njegova kreativnost usko povezana sa radoznalošću, pa su česte pojave ovih nestašnih ljubimaca stradanje vaših vizit kartica ili knjiga koje su mu dostupne, otvaranje kanti za smeće, preturanje ili skrivanje svih predmeta koje su sposobni da premeste ili obore. Pa ipak, sve ovo ih čini specifičnim i neodoljivim kućnim ljubimcima.

Nehigijena van kaveza -ako se papagaj, kada se nalazi van kaveza, iz svoje radoznalosti ili nespretnosti umrlja ili potopi u neku tečnost koja nije otrovna po njega, odmah ga obrisati papirnim ubrusom, a nikako sušiti fenom ili ga stavljiti blizu grejalice. U slučaju da ne može da se očisti papirnim ubrusom, sprati ga vodom niz perije od glave ka repu i opet ga obrisati. Ako se, pak, ufleka nečim što nije voda, čaj ili kafa, npr.mastilom ili tekstilnim bojama, pustiti da se prirodno osuši, a onda ga oprati sapunom vodeći računa da mu pena ne dođe u dodir sa kljunom i očima.

Image

Destruktivnost -kuriozitet papagaja ogleda se u tome da sve što im je dostupno gricnu, sruše svojim kljunom, prevrnu ilil pomere, budite sigurni da će to uraditi ako su u prilici. Znači, može vam se desiti da vam strada neka vaša dragocenost ili ukras kao npr. slika, knjiga, vaza i da je pronađete u delićima. S toga, moj savet je da kada niste u prostoriji gde je papagaj, njegovo mesto je isključivo u kavezu jer je jedino tako pod kontrolom.
Detinjarijama nikad kraja -pored njihove inteligencije i sklonosti ka učenju i oponašanju, zavisno od vrste i uzrasti papagaja, morate shvatiti njihovu važnost i postojanje, jer mentalni status zrele ptice je u nivou uzrasta predškolskog deteta (ako se u obzir uzmu dobro dresirani žakoi ili kakadui), papagaj, taj nenadmašni kućni ljubimac, će vam ceo svoj život biti kao nestašno dete.

Odmor (odsutnost od ptice) -s obzirom na svakodnevnu semensku ishranu i vodu, kao i na povremenu ishranu voćem i povrćem, u slučaju vašeg odlaska na godišnji odmor, morate iznaći način da obezbedite ishranu za vašeg ljubimca sve do vašeg povratka. Najidealnije je ostaviti ga sa kavezom kod nekog vašeg rođaka ili prijatelja koji je već više puta bio u kontaktu sa pticom, kako ga je ova memorisala i ostaviti im sve potrebštine koje ptica zahteva, jer je to i garancija da će ptica manje tugovati zbog vašeg odlaska i da sa tim u vezi neće odbijati hranu do vašeg povratka.

Jedna napomena: NIsam poznavalac papagaja ali cu pokusati koristeci opise sa internetu, da vam predstavim razne vrste papagaja, kao i najosnovnije informacije o njima. Poslije toga mogli bi zaljubljenici u ove ptice da pisu svoje kometare . Dakle, dozvolite mi da zavrsim ono sto sam naumio.
Pozdrav Zah
Last edited by Zah on 09/11/2008 01:46, edited 1 time in total.
Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#2 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by Zah »

OSNOVNI PREDUSLOVI ZA DONOŠENJE ODLUKE O KUPOVINI PAPAGAJA KAO KUĆNOG LJUBIMCA

Image

1. Da li ste vi i vaša porodica spremni i sposobni da prihvatite odgovornost prema papagaju dokle god je živ?
2.Da li imate prostoriju u kojoj životni uslovi potrebni za normalan život papagaja u potpunosti neće biti uskraćeni?
3.Da li imate dovoljno slobodnog vremena koje ćete posvetiti ovom pernatom ljubimcu?
4.Papagaji su uvek spremni da naprave nered kada su van kaveza. Da li ste spremni na to?
5.Kako ćete reagovati ako papagaj ne nauči da govori?
6.Šta ako se dogodi da vas danima nema kod kuće?
7.Da li imate malu decu? Ako je tako, kljun velikih papagaja im može naneti veoma ozbiljne povrede.
8.Da li imate još nekog kućnog ljubimca? Pas može, ali ne i mačka, jer ako je u pitanju veliki papagaj, onda je mačka ta koja može postati žrtva. Veliki papagaj može biti opasan i po druge manje ptice, kao i po vaš akvarijum, ako ga imate.
9.Računajte s' tim da papagaj troši novac (hrana, vitamini, minerali, proteini).
10.Ako su u pitanju mali papagaji (tigrice), da li je neko od ukućana alergičan na perije i prašinu iz perija?

VAŽNO
Papagaja NIKADA ne držati u kuhinji. Sva isparavanja, česte promene temperature usled kuvanja i provetravanja mogu da vašem pernatom ljubimcu nanesu ozbiljne probleme!

PRAKTIČNI SAVETI ZA ARANŽIRANJE KAVEZA ILI LETELICE

Image

Održavanje patosa -najbolje je da dno kaveza prekrijete tankim slojem peska ili tako da izmet, ljuskice oljuštenog semenja, kao i svo ostalo đubre koje ptica napravi takoreći odmah propadne kroz pesak. Ako je kavez napravljen tako da mu je žičano dno odignuto nekoliko santimetara od postolja, onda se postočje može prekriti upijajućim papirom, s tim što se zamena istog mora znatno češće upražnjavati.

Postavljanje stajalica -sve veštačke (plastične, metalne) stajalice i pomagala treba izbaciti iz kaveza.Umesto njih treba postaviti drvene.Veoma bitna stvar je da stajalice, izuzev jedne, ne budu postavljene horizontalno, jer u prirodi, takva mesta, odnosno takve grane, gotovo da i ne postoje. U kavezu, pod uslovom da je dovoljno veliki u odnosu na vrstu papagaja kojeg imamo, obavezno treba da postoje merdevine i ljuljaška, jer time omogućavamo papagaju svakodnevne vežbe nogu i prstiju. Iz tog razloga i stajalice treba da budu različite debljine.

Važno -papagaju moramo uvek u kavez ubacivati tanke grančice od ne tvrdog drveta (višnja, trešnja, šljiva) radi njihovog upražnjavanja cepkanja. To je,takođe, još jedan razlog zbog kojeg i stajalice moraju da budu drvene.

Broj stajalica -najbitnije je da u kavezu postoji stajalica u nivou sa posudom za hranu, tako da ljubimac može da se hrani u maksimalnim uslovima. Takođe je bitna jedna visoko postavljena stajalica, kako bi ptica imala odgovarajuće mesto za prenoćište, što znači da može normalno da se ispravi i protegne krila. Treba obratiti pažnju da kavez ne pretrpamo stajalicama jer u protivnom ptici uskraćujemo dnevni komfor.

Image

Gde nabaviti prirodne stajalice -na Zapadu, u zemljama koje imaju tradiciju gajenja pernatih kućnih ljubimaca, sve zoo radnje poseduju u prodaji stajalice od prirodnih materijala. Međutim, kod nas se mogu kupiti samo neadekvatne, plastične, pa zbog toga ih moramo sami napraviti od ubranih grana voćnog drveća (trešnja, višnja, šljiva, breskva) kao što smo već napomenuli.Grane pre stavljanja u kavez morate pažljivo oprati i obrisati jer su uglavnom zatrovane pesticidima ili izduvnim gasovima, a u psolednje vreme, ne retko i kiselim kišama. Ako se to ne uradi, može doći do katastrofalnih posledica po pticu.

Ugođaj hrane -pre kupovine papagaja potrebno je obezbediti odgovarajući kavez, u zavisnosti od veličine odabrane ptice, oprati ga i dobro izbrisati i neposredno pre unošenja papagaja u isti, treba pripremiti dovoljan broj posuda za semenje, vodu, minerle i vitamine, i takozvane jaslice za voće i povrće. Ovo sve treba obaviti na sledeći način:

-Postaviti nekoliko posuda za raličite vrste semenja.
-Napuniti i svakodnevno promeniti vodu iz odgovarajuće posude. Voda treba malo da odsoji, kako bi iz nje ispario hlor, koga nažalost ima u velikoj količini u svim vodovodima naše urbalne sredine.
-U posudu za voće napraviti miks jabuka, banana…
-Jaslice za zeleniš (list maslačka, spanać, list peršuna…) postaviti sa spoljne strane kaveza tako da papagaj kroz žice, nogom ili kljunom može da ga uzme, a istovremeno ne postoji mogućnost da ga uneredi izmetom. Kada je u pitanju glavičasti zeleniš (kelj,karfiol,kupus i ostalo glavičasto povrće), treba ga potpuno izbegavati jer postoji mogućnost dobijanja proliva, pa čak i dizenterije, koja je veoma opasna, čak i pogubna za papagaje.

Igračke -Papagaju je pored svega napred navedenog, potrebna i igra i zabava, kako ne bi postao nervozan u kavezu. Osnovna igračka je ljuljaška, ali u njenoj blizini mora se postaviti stajalica tako da ptica nesmetano može da se penje I silazi sa nje. Takođe može da se za vrh kaveza od debelog kanapa napravi penjalica i zaveže, ali na njoj moramo obavezno napraviti nekoliko čvorova kako bi se papagaj lakše verao. Preporučljivo je ubacivanje grančica od vrbe i videćete šta je papagaj sposoban da uradi sa njima. Ogledalce treba izbegavati, jer ptica u njemu vidi ili partnera ili rivala, što može izazvati nepotrebno udvaranje ili agresivnost, a vi ćete u svakom slučaju biti zanemareni, što postupak pripitomljavanja i zbližavanja znatno otežava, a ponekad i isključuje.

Image
Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#3 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by Zah »

ŽIVOT SA PAPAGAJEM
Pise S.Jakovljevic

Kada posle izvesnog vremena od kupovine papagaja vaš ljubimac prevaziđe strah, to je znak da je došao trenutak za njegov prvi izlazak iz kaveza. Da li je to baš taj trenutak, uverićete se vrlo jednostavno na sledeći način:približite se kavezu i ako se papagaj pri vašem približaanju i otvaranju vrata ne zabija u ćošak, ili ne zaleprša krilima, znači da ste ostvarili prvi željeni kontakt.

Priprema za prvi izlazak -Preduslov je da kavez stoji uvek na istom mestu u prostoriji gde će papagaj i biti pušten. Bilo bi preporučljivo prisustvo svih članova koji žive sa papagajem u trenutku kada se vrata otvore, tako da ptica kada izleti ima jasan pregled svih prisutnih i poznatih likova.
Ukloniti opasnosti -Pre puštanja ptice morate skloniti iz prostorije sve predmete koji su oštri ili koji odsijavaju. Takođe treba ukloniti predmete koji se lako prevrću (male vaze, figurice, lutkice i slično), a sve u cilju da se papagaj po izletanju ne ozledi ili preplaši. Zatvoriti prozore i vrata -Uverite se da su svi prozori i vrata zatvoreni u potpunosti, jer i malo odškrinut prozor, ili vrata neće osigurati bekstvo ljubimca. Skoro je neverovetno koliko malo mesta je dovoljno znatno krupnijoj ptici da se provuče.

Image

Navući zavese -Gde god postoji prozor na njega treba navući zavesu jer papagaji ne razlikuju staklo od brisanog prostora, s toga da se ne bi razbili o staklo i nesrećno slomili vrat.U slučaju da nemate zavese ili roletne uperite svetlost od prozora na suprotnu stranu tako da ptica bude nagonski odbijena od mogućeg udarca u staklo. Papagaji se već posle desetak izlazaka iz kaveza nauče da se kroz staklo ne može.
Prvi let -Kada prvi put otvorite vrata kaveza, napravite malu distancu od njega i bez pokreta posmatrajte pticu. U slučaju da posle nekoliko minuta ptica neće sama da izađe, iznesite je i stavite na krov kaveza. Tada se možete nadati da će ptica imati dobro poletanje kao i sletanje. Ako se papagaj, što je ređi slučaj, ponovo vrati u kavez, postupak treba ponoviti. Kad prvi put poleti, zaustaviće se, sigurno,na nekom visokom mestu, za njega bezbednom, odakle ga ne treba juriti, već imati strpljenja.

Povratak u kavez -Uzmite bar proso u klasu i stavite ga na ruku, polako se približavajući papagaju uz obavezno strpljenje. Glad će preovladati strah, ptica će doći na ruku i onda je polako unesite u kavez. Ako se ptica ipak ne odluči da vam ukaže poverenje, treba biti strpljiv, pa čak je i ostaviti da prenoći van kaveza, na mestu koje je sama odabrala, a sutradan postupak ponoviti.U slučaju da se i tada ne ispuni očekivanje, ostavite pticu napolju bez hvatanja, jer glad će je sigurno naterati da se i sama vrati u kavez, pošto je ona sigurno, za vreme provedeno u njemu, dobro memorisala njegovu poziciju i zna da je tamo očekuje hrana.

Važno: U slučaju da nemate vremena ili strpljenja da sačekate da vam se papagaj popne na ruku, treba pokušati sa njegovom ličnom stajalicom, onom na kojoj najviše biva, pa kad se popne na nju, brzo ga prebaciti do kaveza.

Najveća opasnost –bekstvo -Uz sve mere opreza i predostrožnosti dešava se da papagaj iskorist trenutak nepažnje, kada je van kaveza, i pobegne -izleti iz kuće. Svaki odbegli papagaj je ekstremno ugrožen u prirodi.U zavisnosti od godišnjeg doba kad papagaj pobegne proističe i vreme koje će preživeti napolju. Nedostatak standardne hrane na koju je navikao kao i veliki broj predatora kojima je napolju izložen, sigurno mu neće omogućiti dugu egzistenciju. Ako ga ipk vidite na obližnjem drvetu ili zgradi, jedan od načina da vratite ljubimca je taj što ćete izneti kavez u njegov vidokrug, jer on zaista zna da je to njegov dom. Ako to ne uspe, a u situaciji ste da mu se dovoljno približite, najefikasniji način je da ga polijete kofom vode koja će mu nakvasiti perije toliko da spreči dalji let. Ovi metodi nisu zagarantovani, ali svejedno nemate šta da izgubite.

Image

Zbog toga moj savet

Ako prostorije u kojoj je smešten papagaj ima jedan ili više prozora, obavezno postaviti ram sa pletenom žicom (veličina okaca 15x15mm) na jedan prozor koji u svako doba dana , u tom slučaju možete otvoriti ili provetravati prostoriju, a istovremeno obezbediti sigurnost svom ljubimcu.

Trening -posle potpunog prilagođavanja vašeg papagaja na sve članove porodice u čijem je okruženju, što znači kada ostvari kontakt sa svima kada je van kaveza, vreme je da se otpočne sa treningom, nešto slično kao što se postupa u dresuri pasa. Najbitnija stvar je ta da pticu naučite da određene stvari i predmete ne sme da dira (žice, knjige, važne papire, ukrasne predmete, vaze, slike, itd.), što znači, ako ptica krene ka predmetu koji ne sme da dira, u trenutku njenog približavanja treba joj oštrim i glasnim tonom reći: ''NE, NE!'', obavezno dva puta ponoviti i time je sprečiti u nameri. U slučaju da vas ljubimac ne posluša, budite uporni oko 10min, ali i ako i tada vaša nastojanja ne urode plodom, to jest, ako ne uspete da razbijete tvrdoglavost ptice, vratite ga u kavez. Vremenom, u to budite sigurni, vaš papagaj će shvatiti reči upozorenja, samo je neophodna upornost kao i za sve ostale vidove treninga (dolaska na poziv, penjanje na prst,rame, glavu itd). Jedan interesantan primer mog papagaja, kućnog ljubimca, je taj da svako veče, u vreme večere, jednom zazvoni o zvonce koje mu visi u kavezu. To upućuje da i njemu treba dati nešto od hrane koju nije dobio u toku dana, a i dokaz da i oni sami sebe dresiraju na neke stalne navike koje postanu stečene.

GOVOR PAPAGAJA
Papagaji imaju karakterističan vokalni sistem komunikacije kojim se služe između sebe, što je i logično. Dok smo mi u situaciji da neke zvuke teško ili gotovo uopšte ne možemo da interpretiramo, papagaji vrlo brzo uspevaju da reprodukuju veliki broj glasova koje čuju. Iako oni nisu u njihovoj uobičajenoj vokalnoj interpretaciji, a to su najpre oglašavanja nekih drugih kućnih ljubimaca (pasa, mačaka), ukoliko ih imate. Zato nemojte biti iznenađeni ako vaš pernati ljubimac počne da ''laje'' ili ''mijauče''. Veoma često, kada su potpuno opušteni, a to je uglavnom kada konzumiraju hranu, ispuštaju nama slične tonove koje su najčešće u situaciji da čuju, kao kada šapućete, kada se smejete, ili pak, ukoliko imate decu, oponašaju vrištanje. U globalu ovi prirodni zvuci su izmiksovani od tonova koje papagaj čuje u svom okruženju i onda ih oponaša. Pored oponašanja laveža, mijaukanja, plača bebe i ostalih svakodnevnih, često prisutnih zvukova, paralelno uče da izgovaraju reči, u početku kratke dvočlane, a ubrzo zatim i kratke rečenice. Najčešće je prva izgovorena reč ime koje smo dali papagaju, koje ne sme da bude dugačko, ili ime nekoga od članova porodice koje se najčešće izgovara u kući. Kad savladaju nekoliko reči, onda uglavnom počinju ekspresno da izgovaraju i reči koje ih i nismo preterano učili, ali koje su bile najzastupljenije u našem svakodnevnom komuniciranju. Tako, ako se u vašem međusobnom razgovoru upražnjavaju i psovke nemojte biti iznenađeni kad vaš ljubimac počne sasvim razgovetno da psuje, iako ga tome niste učili. Moj utisak je da to i najbrže nauče, što naravno, kada je reč o papagaju izgleda simpatično, ali verujte, u nekim situacijama, zna i da obruka vlasnika. Kod inteligentnijih vrsta skoro uobičajena je pojava da pri zvonjavi telefonskog aparata istovremeno kažu: ''Halo'', da vas ujutru pozdrave sa ''Dobro jutro'' ili uveče sa ''Dobro veče'', uvek logički, bez zamene vremena, da vas razlikuju po imenima i da se šale sa vama uglavnom kratkim frazama. Na primer, moj papagaj radi sledeće:svakog jutra kada izlazim iz kuće, kažem mu:''Brzo se vraćam'', i u trenutku kada izlazim on mi odgovara:''Vrati se brzo''. Naravno da sve vrste papagaja nemaju sklonosti, inteligencije ili glasovnih kvaliteta da oponašaju govor, ali one vrste koje to mogu, a koliko će u tome napredovati, isključivo zavisi od vas i vašeg strpljenja i upornosti, koje ćete posvetiti ljubimcu. Najzad, iako mi predstavljamo najinteligentnija živa bića, pa i nama ,setite se, neko je morao par godina po rođenju, da ko zna koliko stotina i hiljada puta ponovi ''mama'', ''tata'', ''baba'', ''deda''..., dok nismo postali u stanju da ih i sami izgovorimo.

Image

KAKO UNAPREDITI GOVOR?

Ako hoćete da vaš papagaj ''progovori'' morate mu pričati sa razumevanjem -često i polako, ujednačenim tonom bez prisustva nervoze i povećanjem intonacije reči. Najbolje je ptici ponavljati reči ili kratke fraze u trenucima kada ga hranite, kada izlazite iz kuće i kad se vraćate, završavajte komunikaciju sa njim uvek na isti način, a to je kratko i odsečno. Prirodno,papagaj će najveću pažnju na vaše reči obratiti kada ga baš ništa ne čini uznemirenim. Ako primetite da vaš papagaj nema talenta za govor, prisilite ga na taj način što ćete prvo pokušati sa zviždanjem ili pevanjem, kako bi ga zaintrigirali da ponovi, do tada za njega, nepoznate tonove. To je iz razloga što većina papagaja veoma pažljivo sluša zvuke oko sebe i automatski pokušavaju i sami da ih interpretiraju i imitiraju, pridajući akcenat na tonove koje poslednje čuju.

KUPOVINA DRUGOG PAPAGAJA

Za kupovinu drugog papagaja čovek se odlučuje kada želi da promeni vrstu ili kada mu dotadašnji ljubimac pobegne, ili u ekstremnim slučajevima ugine od starosti ili neke bolesti kod koje se nije blagovremeno intervenisalo. Međutim, razlog kupovine drugog papagaja može da leži i zbog drugih okolnosti. Ako otkrijete da je,posle izvesnog vremena, vaš papagaj postao distanciran od vas i ukućana, a da se do tada potpuno normalno i druželjubivo ponašao, da je što se kontakta tiče postao za vas nedodirljiv, onda je vreme da mu kupite partnera suprotnog pola i na taj način mu omogućite da ostatak života srećno provede u društvu svoje prirodne vrste.

1. Šta raditi -Kao što sam već rekao, nastojite da mu kupite pticu iste vrste, a suprotnog pola, jer se vaš dotadašnji ljubimac sigurno neće složiti sa papagajem druge vrste ili istog pola. S tim u vezi, ako ste sve ovo uradili na prezentovani način, može se desiti da vaš dotadašnji ljubimac ne prihvati čak ni partnera iste vrste i suprotnog pola, zbog čega nastojite da se dogovorite sa prodavcem gde ste kupili novu pticu o mogućnosti zamene.

2. Momenat dolaska drugog papagaja u kuću -Kao prvo morate apsolutno imati još jedan kavez za novog papagaja. Pri donošenju istog u kuću, spojite kavez sa starim ljubimcem uz kavez u koji ćete staviti novu pticu, kako bi papagaji mogli da ostvare prvi kontakt. Vrata oba kaveza moraju da budu zatvorena tako da će se prvi kontakt ostvariti kljunovima u prorezu između žica kaveza, a koji neće istovremeno biti konstantan. Ptice treba ovako držati par dana, a zatim ih pustiti da obe lete po prostoriji, kako bi se uveili u reakcije vašeg starog papagaja, da li on obraća pažnju na drugog,da li nastoji da i dalje ostvari kontakt sa kljunom, ili, pak, pokušava, što je ređi slučaj, da povredi novu pticu. Ako se dogodi ovo poslednje spomenuto, onda ih treba ponovo vratiti u svoje kaveze i postupak ponoviti posle izvesnog vremena kada primetite da je dobronamerni kontakt kroz žice u potpunosti ostvaren. O svemu ovome morate povesti računa u cilju sigurnosti vaših ljubimaca.

Image

PRAVILNA ISHRANA
Najvažniji segmenat u čuvanju papagaja kao kućnog ljubimca je zasigurno pravilna ishrana, jer od nje isključivo zavisi životni vek, kondicija i opšti izgled ptice. S tim u vezi, u nekoliko podnaslova predočiću vam osnovne klauzule:

Šta papagaji jedu -Za papagaje u njihovoj prirodnoj sredini ishrana varira u zavisnosti od okoline u kojoj obitavaju. Zavisno od vrste i teritorije, hrane se raznoraznim semenjem, bobicama, lešnikom, voćem, povrćem i razno-raznim vrstama trava i lišća, a neki u svom jelovniku imaju i polen, nektar, propolis, razne insekte i njihove larve, cveće, vodene larve, pa čak i životinje do veličine ovce, kakav je slučaj kod Kea-papagaja. Svaka vrsta je prilagođena sredini u kojoj živi. Ako se jedan takav papagaj iz prirode donese u kuću -zarobljeništvo, onda ga je izuzetno teško navići na domaću -kućnu hranu, zato što je ona za pticu nova i neuobičajena, pa će je dugo odbijati. Međutim, kod nas se papagaji uglavnom kupuju po zoo radnjama, ili, što nije često, a opet je indikovano, kod odgajivača, jer jedino oni znaju pravilnu ishranu i starost ptice, pa će vam i reći čime i kako da hranite svog ljubimca. Savet:Nepravilna ishrana može izazvati psihofizičke poremećaje kod ptice, najčešće zbog nedostatka vitamina i minerala, pa na ovo treba obratiti pažnju i blagovremeno konsultovati odgajivača.

Glavna hrana -semenska hrana -Prodavci i odgajivači papagaja uglavnom preporučuju mešavine zrnastog semenja onda kada kod njih kupite pticu. Ovakvi miksevi su uglavnom dobri, pod uslovom da hrana nije stara i da nije dugo zapakpvana u plastičnim kesama, jer se zbog vlažnosti semena, koju svka vrsta mora da poseduje u izvesnom procentu, stvara kondenzat koji može da izazove proliv, koji lako dovodi do uginuća ptice. Iz ličnog iskustva, a odgajam papagaje poprilično dugo vremena i posedujem preko četrdeset vrsta, preporučujem da u kavezu imate najmanje dve posude za hranu -semensku, a u svakom slučaju broj hranilica je uslovljen vrstom papagaja, iz razloga što ste tada u mogućnosti da kontrolišete količinu i vrstu semena koju papagaj preferira. Posmatrajte pažljivo vašeg papagaja u trenucima kada jede i ako to radi halapljivo, onda budite sigurni da ste mu dali pravo seme, jer i oni znaju da uživaju u hrani. Srednji i veći papagaji, pored uobičajenog semena (proso, ovas,suncokret, muhar, svetlo seme, konoplja, sirak šećerac, američki sirak,itd.) treba da dobiju i kukuruz kokičar. Međutim, često se dešava da papagaji, ako nisu naviknuti kod odgajivača, neće da konzumiraju kukuruz kokičar zato što je jako tvrd. Jedini način da ih naviknete i na ovo seme je njegovo prokuvavanje u vodi ne duže od dva sata.Ako sami pravite mešavine od pojedinih vrsta semenja koje ste posebno nabavili, što je i najbolje, s vremena na vreme dodajte u već pripremljeni miks hrane i neku novu vrstu semena koju vaš papagajnije dobijao. Primetite li da konzumira i to, za njega novo seme, uvedite ga u svakodnevnu ishranu.Važno:Ako vašem papagaju dajete već pripremljenu mešavinu semena kao svakodnevni obrok, porcija u osnovi na sme da bude prevelika. Mali papagaji, zbog znatno bržeg metabolizma, mnogo češće konzumiraju hranu i u većim količinama, dok je velikim, dnevna doza znatno manja i svodi se na 10-20 zrna. Bez obzira na vrstu i veličinu papagaja hrana im se mora davati u približno isto vreme bez obzira na doba dana kako bi stekli naviku o obroku i time pre i lakše ostvarili kontakt sa vama. Nepravilna i jednolična ishrana može izazvati avitaminozu, odnosno, devitaminozu koja se uglavnom završava tragično po papagaja.
Sveža hrana u obliku raskvašenog semena -Za papagaja nije dobro svakodnevno davati zrnastu hranu u prirodno čvrstom obliku. Zbog toga povremeno napravite pauzu od davanja čvrste hrane i dva-tri dana dajte ptici raskvašeno seme. Sva semena kada odstoje u vodi oko 24h prolaze kroz hemijsku reakciju, pri čemu se oslobađa više od 50% vitamina zarobljenih u jezgru zrna. Uputstvo za pripremu ovakve hrane izgleda ovako:

1.dan -u činiju ili neku posudu nasuti potrebnu količinu semena i preliti ga vodom, poklopiti posudu, ali tako da obavezno ima lufta-vazduha. Ostaviti da ostoji 24h blizu nekog prirodnog izvora svetlosti (prozor, terasa)
2.dan -procedite seme i isperite ga mlakom vodom, jer ako to ne uradite može biti toksično za vašu pticu, zatim ga ponovo procedite i bez vode ostavite u istoj posudi pored izvora svetlosti poklopljeno da odstoji još 24h.
3.dan -dobro isperite seme u nekoliko voda i onda je spremno za davanje vašem ljubimcu. Ako je toplo u prostoriji gde je papagaj, nemojte mu ovakvu hranu ostavljati duže od 2h u kavezu.

Image

SAVETI ZA ISHRANU PAPAGAJA SVEŽOM HRANOM

S'obzirom da je za nama ostao period zime i smanjene mogućnosti da svoje pernate ljubimce u potpunosti zadovoljimo raznim vrstama voća i povrća, to je pravi trenutak da vas kao dugogodišnji odgajivač, posavetujem kako da ih obradujete sve većom šarolikošću koja je nepresušni izvor vitamina i minerala neophodnih vašem ljubimcu. Razlog više za to je i period kada ženke intenzivno leže na jajima, ili roditelji odhranjuju tek izlegle mladunce, pa im pored neuobičajene semenske hrane, voće, povrće i zeleniš predstavljaju nezamislive potrebe u pravilnoj ishrani. Osnovno je da komadi voća i povraća koji se serviraju ptici treba da budu odgovarajući za njihovu veličinu i vrstu, naročito onim vrstama koji hranu konzumiraju pomoću noge. Imajući u vidu da je većina vaših pernatih ljubimaca kupljena u raznoraznim zoo radnjama, niste u mogućnosti da znate odgajivača od koga je ptica nabavljena, pa samim tim i ne znate čime je prehranjivao njihove roditelje, a preko njih i mlade čiji ste vlasnici vi sada, pa iz toga proističe da određene vrste papagaja neće da jedu hranu koju im dajete, iz prostog razloga što na nju nisu ni naviknuti. Ipak, pokušaću da vam dam nekoliko praktičnih saveta kako da pokušate da ih namamite i naviknete na nove stvari. Pošto su papagaji izuzetno radoznale životinje, treba im privući pažnju na sledeće načine:ako neće da jede zeleniš, ubacite mu u kavez jednu račvastu granu, pa na nju stavite zeleniš; ako neće da jede papriku,vežite je elatičnom gumicom za vrh kaveza i pustite je da visi; ako neće da jede neku vrstu voća, isecite nekoloko kriški, pa mu stavite spolja na vrh kaveza tako da mu izgleda kao da mu u prirodi visi na grani iznad glave. Svi veliki, a i dobar broj vrsta srednjih papagaja konzumira hranu nogom, pa im onda i svežu hranu dajte u kriškama ne većim od 3-4cm dužine, kako bi mogli da ih drže. Za male papagaje i one koji ne koriste nogu kao pomagalo pri jelu, staviti im svežu hranu u neku šarenu posudu koja će im sigurno privući pažnju. Naravno, sve ovo ne mora da urodi plodom, ali zasigurno treba pokušati, s' tim što uvek treba imati u vidu da su papagaji karakterne ptice i da ga ne možete prisliti na bilo šta, ukoliko on to ne želi. Ako nešto ne voli, ili mu se ne sviđa, sigurno je da neće nikada prihvatiti, ali je takođe evidentno da papagaj veoma često neće da konzumira određenu vrstu hrane zato što mu je servirana na pogrešan način.To je zato što papagaj stiče sopstvene navike, a ne one na koje ga vi primoravate, što i predstavlja njegovu ličnost i ego. Tako, na primer, priličan broj papagaja zrnastu hranu potapa u vodu i kozumira je tek kada nabubri, pa im zato treba priuštiti veću pojilicu u koju će oni unositi i potapati suvo zrnasto semenje. Kada smo već kod zrnastog semenja, ono mora da bude sveže, da nije užeglo i da bude pravilno uskladišteno, što podrazumeva da je u papirnim ili kartonskim vrećema ili buradima, da se drži na tamnijim mestima gde je mogućno provetravanje, a to je najčešće slučaj kod odgajivača, jer su oni upravo ti koji najviše vode računa o hrani imajući u vidu da je ona i osnovni uzrok kad je u pitanju održavanje kondicije i zdravlja matičnog jata, a samim tim i mldih jedinki.

Od zeljaste hrane, u zavisnosti od vrste papagaja, možete im dati sledeće biljke: patuljastu lisnatu travu (Poa Annua), plavu travu (Poa Pratensis), višegodišnju travu (Lolium Perenne), kadifa travu (Holcus Lanatus), mišljakinju (Stellaria Media), gorku heljdu (Rum Acetola),maslačak (Taraxacum Oficinare), rusovaču (Capsell Bursa-Pastoris), kao i neke vrste čvornovate trave kao što su: žitne trava (Echinocaloa Crusgalli), crveni proso (Panicum Sanguir), zelene čekinjasta trava (Setaria Viridis), sirak metlaš (Panicum Milaceum), travu(Polygonum Aviculare), bobice i divlje voće, planinske bobice (Pyracantha), šipak. Sve ovo bilje u sezoni rasta može se nabaviti i odložiti u zamrzivač, kako bi ptica mogla da ga dobije i u zimskom periodu.

UPOZORENJE :nemojte da sakupljate divlje bilje blizu puteva ili ivica polja, zbog mogućnosti zatrovanja izduvnim gasovima ili pesticidima. Preporuka je da se sve opere mlakom vodom i osuši pre nego što se iznese ptici.

Voće i povrće : Ako vaš papagaj, pored zrnaste hrane, svaki dan dobija sveže voće i povrće, ostaće zdrav, neće biti podložan gojenju koje mu skraćuje vek, a istovremeno će ostati vitalan i zadržaće prelepi sjaj perija. Opet, u zavisnosti od vrste papagaja, za to konsultujte nekog od odgajivača. Od povrća u sirovom stanju mu možete dati spanać, plavi paradajz, grašak, mladi kukuruz, šargarepu, tikvice, paradajz, celerovu stabljiku, lukovicu divlje mirođije, papriku,itd. Povrće koje se ne sme davati : cela porodica kupusa, sirov i zelen krompir, zeleni (svež ) pasulj i list zelene salate, jer su ove vrste povrća za pticu teško ili potpuno nesvarljive, pa je mogućnost dobijanja proliva evidentna. Od voća : svež ananas, kajsija, jabuka, banana, kruška, kupina, sveža smokva, malina, višnja, oljušten kivi, oguljen mango, mandarina, pomorandža, dinja, breskva, papaja. U zavisnosti od vrste papagaja, zavisi i koje ćete voće da dajete.Voće koje se ne sme davati: grejpfrut, limun, šljiva, avokado, zbog svoje nesvarljivosti.

Važni hranljivi sastojci : pored uobičajenih potreba svakog papagaja za vitaminima i mineralima postoje i određene situacije u kojima se doza mora povećavati. Jedna od njih je upravo sadašnji period (proleće), kada ptice menjaju perije (mitare), zatim nedostatak sunca zbog čijih se zraka provitamin D pretvara u vitamin D, ili promena okoline, mogu da stvore stresnu situaciju za vašeg papagaja i da time povećaju potrebu za važnim hranljivim sastojcima. Da biste bili sigurni da vaš papagaj dobija sve hranljive sastojke, dajte mu krečnjak ili minerale u obliku sipine kosti. Po mom ličnom iskustvu najkvalitetniji su minerali belgijskog proizvođača ''Vitamineral'' koji obiluju svim potrebnim mineralima. Za veće papagaje ja i ove minerale obogaćujem čileanskom glinom koja je u prirodi u svakodnevnom meniu i zbog koje veliki papagaji preleću svakodnevno i do 100km kako bi upotpunili svoje prohteve za mineralima koje ova glina poseduje. Naravno da se svi zainteresovani mogu meni lično obratiti, jer ih ja imam uvek u dovoljnoj količini. Navedeni minerali sadrže sve sastojke neophodne za održavanje skeleta i dalji razvoj ptice, a u kavezu ih treba držati u posebnoj posudi, tako da ona može da ih konzumira onda i u onolikoj meri koja joj je potrebna. Pogodnost ovih minerala je i u tome što im je rok upotrebe neograničen. Postoje i neki drugi multivitaminski preparati nemačkog proizvođača ''Vitacraft'' u zrnastom stanju, koje ja takođe redovno upražnjavam u odgoju svojih papagaja, ali prilikom nambavke ovih preparata važno je povesti računa o datumu proizvodnje jer im je rok upotrebe ograničen.Takođe ne smemo zaboraviti i kompleks B vitamina, vitamina A, C i E koji se daju u vodu i u tečnom stanju, a po ličnom iskudtvu najkvalitetniji su nemački ''Quiko'', a takođe se mogu nabaviti u mojoj odgajivačnici.

Pored svih navedenih vrsta voća, povrća i zeleniša, papagaji mogu da dobijaju, naravno povremeno, i nešto od hrane sa naše trpeze, a što ne predstavlja njihovu uobičajenu ishranu. To se odnosi na papagaje kućne ljubimce. Pogrešne su tvrdnje autora pojedinih tekstova koji upozoravaju da papagaj ne sme da pojede ništa sa stola, a što je naša hrana. U narednim stranama ću vam, na osnovu ličnog iskustva, izložiti spisak ''nepapagajske'' hrane koju bez rizika možete davati svom ljubimcu.

Image

HRANA KOJU PAPAGAJ SME DA KONZUMIRA SA VAŠEG TRPEZARIJSKOG STOLA

U predhodnim stranama sam vam sugerisao šta papagajima treba davati od sveže hrane uključujući voće, povrće i zeleniš, a šta je kontraindikovano. Pored svih navedenih vrsta voća, povrća i zeleniša mogu da dobijaju, naravno povremeno, i nešto sa naše trpeze, a što ne predstavlja njihovu uobičajenu hranu. To se odnosi na papagaje koji se drže u svojstvu kućnog ljubimca. Ponekad su oni jeko željni ''nepapagajske'' hrane, a nekoliko namirnica je dozvoljeno, čak i preporučljivo davati.Analogno tome, postoje namirnice koje,ma koliko želeo, ne sme nikad da dobije.

Namirnice koje mogu da konzumiraju:
Jedanput ili dvaput nedeljno pola supene kašike kravljeg belog sira od obranog mleka, obogaćenog sa iseckanim zelenišem ili šargarepom i iseckanim tvrdo kuvanim žumancetom; malu kockicu tvrdog sira; jednu supenu kašiku sveže iseckane pšenice koja je predhodno bila potopljena u polovičnu mešavinu mleka i vode. Takođe veoma bogate vitaminima su i pšenične klice koje se mogu nabaviti u prodavnicama zdrave hrane; vansezonski, možete dati kuvane knedle,preporučljivo pšenične, ili komadić kuvanog krompira pod uslovom da sve ovo bude ohlađeno; parče dvopeka, suvog keksa, kornfleks ili neki tvrdi beo hleb, koji mora predhodno biti potopljen u polovičnu mešavinu mleka i vode; većim i srednjim papagajima, koji svoju hranu konzumiraju uz pomoć noge, možete dati da ''glocka'' sitniju pileću kost ili kuvanu pileću nogu. Oni će takođe sa tih kostiju pojesti u malim zalogajima preostale komadiće mesa ili hrskavice sa kostiju, što im je adekvatna zamena za proteine koje nalaze u prirodi; takođe povremeno, mogu da dobiju i manje komadiće kuvanog pilećeg belog mesa ili kuvane govedine.

Namirnice koje mogu biti opasne po zdravlje papagaja i koje treba potpuno isključiti:
hladna hrana koja dolazi direktno iz frižidera; vruća ili vrela hrana; pokvarena hrana, čak i kada se ukvareni, površinski delovi odklone, jer bakterije nastavljaju da žive i u preostalim delovima takve hrane, iako ne možemo da ih registrujemo golim okom; posoljena, začinjena hrana; zašećerene hrana, čokolada, slatko kremovi, kolači i ostali tipovi slatkiša; mast i masna hrana; alkoholna pića, uključujući pivo; kafa, Coca-cola i svi slični gazirani napici i pića.

Upozorenje : svako ko pušta svog papagaja na trpezarijski sto, mora da bude veoma oprezan jer se može opeći na hranu, može da opeče jezik, ili da se prehladi, ili razboli jedući ono što je opasno po njega!

Voda za piće: Najbolje je da papagaj dobija uvek svežu i čistu vodu, koja će mu stalno biti dostupna, međutim, ako ta voda, što je slučaj u skoro svim urbanim sredinama, dolazi iz vodovoda, onda ona treba da odstoji u nekoj otvorenoj posudi kako bi hlor ispario, a kamenac se delimično vezao za zidove posude.Voda se u principu menja jedanput dnevno, ali kada su vrućine velike, treba je zameniti i po nekoliko puta, zbog algi koje se homogenizuju po obodima pojilice, a to se može uočiti tako što pojilica postaje zelenkasta ili crvenkasta, pa ako se to dogodi, treba je dobro isprati i sipati novu vodu. Pored pojilice, papagaju treba omogućiti i posudu, kupatilo, u kojoj će se ptica kupati, pa čim se to dogodi, vodu treba prosuti, a posudu izvaditi iz kaveza, kako je ptica ne bi pila. Naravno, u zavisnosti od vrste papagaja, posuda za piće treba da bude i različitog oblika i dimenzija, kako bi se omogućilo ptici da prilikom uzimanja vode može nesmetano da spušta i podiže glavu, pri čemu joj voda klizi niz grlo. Delimično zatvorene posude za vodu nisu adekvatne za sve vrste papagaja. Najpreporučljivija voda za piće je negazirana mineralna voda, ali zbog njene cene,u našim okolnostima je ona nepristupačna, pa savetujem predhodna uputstva. Samo bolesnom papagaju treba davati mešavinu prokuvale vode sa slabim crnim čajem ili veoma blagim čajem od herbe ili čajem od određenih algi, ali samo kada je to indikovano od strane stručnog lica, veterinara ili iskusnog odgajivača

Image

ŠTA JOŠ TREBA ZNATI O PAPAGAJIMA

U skladu sa već opisanim karakteristikama papagaja, postoje još neki detalji u ponašanju koji su, manje više, isti kod svih vrsta, iako pojedine vrste imaju svoje specifične osobenosti. O onome što im je zajedničko u ponašanju želim da vas informišem kako bi vaš kontakt sa kućnim ljubimcem bio bliži i prisniji i kako bi što pre uspeli da ''uhvatite'' šablon razumevanja želja i prohteva papagaja.

Neke papagajske vrste vole da spavaju viseći sa grane poput slepih miševa, ili sa stajalica u vašem kavezu, poput nimfi. Ukoliko vaš papagaj pripada nekoj od ovih vrsta, to mu i morate omogućiti, kako bi zadržao svoju prirodnu naviku, tako što ćete uobičajene plastične stajalice u kavezu zameniti prirodnim granama čija će debljina odgovarati stopalima ptice.

Karakteristični pokreti

Letenje i penjanje: stanovnici ravnica i otvorenog stepskog zemljišta obično imaju izuzetne letne sposobnosti. Sa druge strane, stanovnici šuma su često vični penjanju. Njihova hrana je prvenstveno voće, koje oni konzumiraju prilikom penjanja. Pored ''stanovnika šuma'' i ''stanovnici ravnica'' su solidni penjači iz jednostavnog razloga što svaka papagajska vrsta istražuje drveće tražeći pogodno stablo za pravljenje gnezda.
Trčanje po zemlji: to je karakteristika i adaptacija svih vrsta koje u prirodi svoju hranu nalaze prvenstveno na zenlji, kao neke vrste kakadua ili crvenočelih novozelandskih papagaja. Oni su vešti trkači, koji pre upotrebljavaju trčanje nego skakutanje. Nasuprot njima, papagaji ''penjači'' daju utisak nespretnosti dok se kreću po zemlji, zbog svoje anatomije, odnosno građe nogu i stopala, koji su izuzetno jaki zbog prelaska i skakanja sa grane na granu.
Istezanje nogu: s vremena na vreme, posebno nakon odmora, papagaj isteže jednu nogu i krilo sa iste strane, nadole i u stranu. Dok povlače nogu, neki papagaji često skupljaju stopalo u ''pesnicu'' i povlače ga u perije ispod stomaka. Na taj način odmaraju i relaksiraju nogu.To je veoma uočljivo i obično vrlo često kada papagaj zauzima stav za spavanje.

Zavlačenje kljuna u perije na leđnoj strani tela: ovakvo ponašanje je takođe deo rituala spavanja kod mnogih vrsta papagaja. Međutim, ako ovu pojavu uočavamo i u toku dana, ne treba da nas preterano alarmira, jer to čine i u svrhu odmaranja. Upozorenje: ovakvo ponašanje može da bude i posledica bolesti ptice, ali pored toga, perije ptice se kostreši i ptica stoji ili sa obe noge na stajalici, ili u dnu i u ćošku kaveza.
Sleganje ramenima: ovo se manifestuje tako što krila papagaja nisu iznad trupa, već ih opuštaju sa strane. Ovakvo ponašanje je karakteristično kada se ptica nedovoljno kreće, ali, uz još neke gestove, gubitak težine, i pokazatelj bolesti. Pri tome papagaj veoma često pokušava da ''ugrize'' vazduh, što ukazuje na bol i strah.

Dizanje krila: vrlo često zapazićemo kako papagaj podiže jedno ili oba krila u vazduh, ali ne poleće. Ovo čine posebno u letnjem periodu kada im je pretoplo, te na taj način regulišu telesnu temperaturu. Kod nekih vrsta to je pokazatelj zadovoljstva,i iskazuju da im se nešto lepo dogodilo i da su srećni.

Image
Izvanred uzgajivac ciji sam tekst prezentirao

Učestala ponašanja
Doterivanja: od svih aktivnosti papagaja, čin doterivanja je primaran i najvažniji.Tome posvećuju i po nekojiko časova dnevno, prelazeći kljunom nanovo svo perije, obično počevši od krila i od perija repa, odnosno, prvo doteruju najduža pera. Zatim sledi ''prepipavanje'' i ''češljanje'' perija po stomaku i leđima, pri čemu se odstranjuje ono koje je iskrzano. Perije na glavi je jedino koje nisu u stanju da dohvate svojim kljunom, zato ga čiste prstima ili trljajući glavu o stajalicu. U prirodi je prisutno međusobno doterivanje, i to posebno u predelu glave, što istovremeno čini deo udvaranja mnogih vrsta, i služi da ojača vezu paru.

Otresanje perija: doterivanje je često povezano sa otresanjem celokupnog perija tela. Ovaj akt služi da vrati sređeno, doterano perije u svoj prvobitan položaj i da ukloni prašinu sa njega.Takođe možete primetiti ovakvo otresanje kada je papagaj pod stresom.Tako naprimer, ukoliko je bio uplašen, nesiguran ili postiđen i situacija nije ponovo stabilna, on će da otresa perije kako bi se smirio.
Mahanje krilima: ova pojava je naročito izražena kod mladih ptica u peridu prvog leta, pri čemu se papagaj čvrsto drži nogama za stajalicu, a lepršajući krilima jača muskulaturu važnu za buduće letenje. Kod odraslih, starijih papagaja, ta pojava je primetna kod ptica u kavezima, kod kućnih ljubimaca, a uzročnik je nemogućnost letenja ili ograničenosti prostora, pa na taj način se razgibavaju. Za razliku od malih i srednjih papagaja koji se pri mahanju krilima drže nogama za stajalicu, veliki papagaji se drže kljunom.

''Timarenje'' kljuna: nakon gotovo svakog obroka papagaj čisti svoj kljun trljajući ga o stajalicu. Međutim, ovakvu pojavu možete uočiti i kada papagaj još nije jeo, a to čini da bi održao rožnatost svog kljuna. Neki papagaji ovo čine i kao pozdrav partneru, ili ukoliko je kućni ljubimac, onda kao pozdrav vlasniku, koga je prihvatio za druga. Ova pojava je tipična ako je u pitanju afrički papagaj-žako, ili neki papagaj iz porodice amazonaca.
''Timarenje'' nogu: kao i perije, papagaj ''timari'' i noge i to čini kljunom, otklanjajući pri tom izumrle ćelije sa njih. Isto tako, samo mnogo agresivnije, poput klešta, kljunom prelazi preko kandži da bi ih očistio.

Zevanje: svi papagaji zevaju, s vremena na vreme, i to je veoma slična pojava kao kod ljudi. Prvi razlog tome je identičan, a svodi se na nedostatak kiseonika, pa ukoliko vaš papagaj zevne nebrojano puta u toku dana, svakako je znak da treba da otvorite prozor i izluftirate prostoriju. Drugi razlog zevanju, kada to čine sa podignutom glavom, je radi istezanja vrata i predela oko kljuna, čime ptica relaksira ove delove tela.
Kijanje: i kijanje kao i zevanje može da ima dvostruke uzroke.Ukoliko je kijanje praćeno sa izbacivanjem sekreta iz nozdrva, onda je u pitanju bolest ptice, odnosno prehlada i tada mu treba davati neki od preparata za disajni trakt uz odgovarajući antibiotik, pri čemu se treba konsultovati sa odgajivačem koji se već sreo sa ovom problematikom, ili sa veterinarom. Međutim, ako kijanje nije praćeno sekrecijom, nemate razloga za brigu. Papagaji kijaju kako bi oslobodili svoj respiratorni trakt od eventualnih bacila ili prašine, ili razlog može da bude i iznenadna promena temperature.
Čula vašeg papagaja

Vid: Papagaji vide svet koloritnije od nas, ljudi, a razlog tome se svakako krije u neprestanoj potrazi za hranom. Šta više, mogu da prepoznaju članove iste vrste na osnovu boja. Zbog položaja očiju, sa strane, papagaji gotovo da imaju perfektan vid, što im omogućava da brzo ugledaju neprijatelja i na vreme izbegnu opasnost. Površina koju vide oba oka u isto vreme je za nijansu manja nego kod ljudi. Ali, ako ovo poređenje pravimo kada je brzina u pitanju, onda su papagaji daleko sposobniji od nas. Ljudsko oko može da primi oko 16 slika u sekundi, za razliku od papagaja koji primaju sto puta više. Brza svetlosna percepcija svih detalja u toku leta je od vitalne važnosti za sve ptice, pa i za papagaje.

Sluh: veoma je očigledno da papagaji imaju razvijeno čulo sluha. To se može zaključiti i iz njihove međusobne konverzacije, skričanjem ili zovom iz velike daljine, pri čemu koriste različite frekvencije, osiguravajući komunikaciju u jatu. U parovima, jedna ptica je u stanju da na osnovu zvuka prepozna glas svog partnera. Za vreme ležanja na jajima, mnoge ženke su u stanju da na osnovu zvuka mladog iz jajeta promene svoje raspoloženje. Najzad, ako i sami imate ovog kućnog ljubimca znate da reaguje i na svaki šum, a kamoli na neki glasniji ton.

Ukus: Papagaji su životinje koje u svojoj ishrani prvenstveno imaju zastupljene razne vrste semenja, pa je i njihovo čulo ukusa manje razvijeno nego kod ptica koje se hrane voćem i nektarom.U zatočeništvu se kod papagaja javlja izrazitost između onoga što vole i što ne vole, što je posledica čime je odgajivač hranio pticu i kolika je raznovrsnost ishrane bila prisutna. To nam daje pravo za tvrdnju da poseduju različitost u ukusu.
Dodir: Čulo dodira kod papagaja se bitno ne razlikuje u odnosu na druga živa bića. Naravno, postoje delovi tela koji su osetljiviji na dodir, a to su grudi i abdomen. Tako na primer, u vreme ležanja na jajima čulo dodira je veoma bitno jer sprečava majku, ženku, da ih nagnječi dok leži na njima, kao i mlade po izleganju. Pored toga, mnoge ptice imaju posebno čulo na vibracije koje im omogućava da osete tanane vibracije i da ih doslovce interpretiraju. Najbolja potvrda ove teze je i oponašanje našeg govora, što je karakteristika velikog broja vrsta papagaja, a u šta smo se svi uverili koji ga imamo kao kućnog ljubimca.

Image

Monogamija

Poznato je da mnogi papagaji izabiraju partnera još u vreme njihove adolescencije i da im ostaju verni do kraja svojih života. Mnogim vrstama je potrebno da prođe nekoliko godina kako bi postigli polnu zrelost. Gubitak pertnera izaziva žalost, što u svakom pogledu oštećuje pticu. U divljini, novi par bi mogao da se formira, što ipak čini retkost, ali ukoliko kućni ljubimac izgubi svog partnera, biće u potpunoj odvojenosti od novodonete ptice suprotnog pola ili će se separatisati od vlasnika, žalost, tuga za izgubljenim partnerom može da mu potpuno promeni karakter, pa čak izazove smrt. Zato je moj savet, da ukoliko vam se dogodi uginuće jedne ptice iz para, prilikom kupovine, novog papagaja stavite u drugi kavez kojeg treba priljubiti uz postojeći, kako bi se ptice posle izvesnog vremena zbližile i upoznale. Onog momenta kad primetite da su jedna uz drugu i da međusobno cvrkuću, da se udvaraju, treba novokupljenu pticu prebaciti u kavez sa starijom.

Formiranje para

U jatu svaki neupareni mužjak traži da osvoji prvu ženku koju vidi, a koja se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini, pa samim tim postaje i njegov izbor. Ukoliko izabrana ženka upozori udvarača da ga je primetila i prihvatila, mužjak udarajući kljunom po grani primiče se ženki sve bliže i bliže, dok je ne dodirne kljunom ili krilom. Ukoliko ovde nema odbijanja, kroz nekoliko dana će se formirati par. Da li je par zaista nastao, uočićete ako obe ptice rade sve zajedno, blizu jedna drugoj. Zajedno traže hranu, u neposrednoj blizini su na grani i dok se odmaraju, dok uz kontakte telom čak povećavaju raspoloženje jedna drugoj. Nastala privrženost ide čak dotle da ukoliko je potrebno da se jedna ptica protegne da bi dohvatila hranu, njen partner će slediti iste radnje u isto vreme.

U divljini, papagaj ima dosta mogućnosti da izabere člana suprotnog pola, dok se u zatočeništvu, u smislu kućnog ljubimca, greškom ili neznenjem prodavca, dogodi da nabavite drugu pticu istog pola.U tom slučaju može se desiti, zbog nemogućnosti izbora, da jedan papagaj preuzme ulogu i ponašanje pola koji nedostaje. To ipak nije zabrinjavajuće, jer su u pitanju kućni ljubimci od kojih se ne očekuje reprodukcija
Last edited by Zah on 09/11/2008 01:45, edited 1 time in total.
Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#4 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by Zah »

TALASASTI PAPAGAJ – TIGRICA
Melopsittacus undulatus

Image

Ovo je jedna od najpoznatijih i najrasprojtranjenije čuvanih papagaja kao kućnih ljubimaca, kako kod nas, tako i širom Evrope, pa i sveta. Postojbina ove vrste je skoro čitava Australija, izuzev obalskih zona. Gnezde se u dupljam drveća i to u jatima, iz čega se vidi da je reč kolektivnoj vrsti papagaja. Njihova osnovna – prirodna boja je zelena sa žućkastom glavom i sa po tri crna pera u obliku minđušica sa svake strane vrata, a krila su prošarana crnim prugama, po kojima je ova ptica i dobila ime, asocirajući na šare tigra, dok je rep plavičasto zelen. Dužina joj dostiže i do 19 cm. U dugotrajnim periodima suše, koji nisu retki za Australiju, migriraju u velikim jatima, do kišovitih predela, gde odmah počinju sa gneždjenjem, a napuštaju okolinu po izleganju mladih. Ženke snesu 5-7 nekada i do 10 belih jaja veličine 9 x 15 mm. Pošto snese drugo jaje, počinje da leži na njima, s tim što jaja snosi svaki drugi dan. Period inkubacije traje od 18-21 dana, a mladi po izleganju ostaju u gnezdu 4-5 nedelja. Dve nedelje nakon izletanja iz gnezda, a to je period u kome uče od roditelja da se sami hrane i usavršavju letenje, mladi su osposobljeni za nezavisan život, pa napuštaju roditelje.

Image

Kada je reč o tigrici, onda je to papagaj koji se veoma dobro odgaja u zatočeništvu. Naučno ju je još 1805 god. Opisao izvesni G-din. Shaw, ali je postala poznata zahvaljujući G-dinu. John Gold, koji ih je prvi doneo u Englesku 1840 godine. Od tada, pa sledećih 10-tak god. masovno je izvožena iz Australije pa je australijska vlada bila prinuđena dekretom da zabrani dalji izlov i izvoz.


Za buduće odgajivače ovih veoma lepih i dinamičnih papagaja, moj savet je, da treba napraviti volijeru dužine 2m, širine 1,5m i visine 2m, što je dovoljno za uspešno parenje 10 parova papagaja. Važno je napomenuti da je preporučljivio da uvek bude jedan mužjak više nego ženki, što uglavom garantuje veći broj mladih ptica i bolje starateljstvo roditelja. Kućica za parenje treba da budu napravljene od daske ili debele šper-ploče, veličine 20 x 15cm u bazi i visine 20cm, sa otvorom od 6cm u prečniku. Dijagonalno od ulaznog otvora na podu treba napraviti udubljenje prečnika 6-7cm i dubine 1cm u koje će ženka položiti jaja i ležati na njima.

Image

Što se ishrane tiče, tigrice su veoma zahvalne i nezahtevne ptice, jer im je ista jednostavna: seme prosa, ovsa, muhara, kanarinsko seme, svetlo seme, a što se tiče voća i povrća, treba im davati jabuke, šargarepu, spanać, lišće maslačka ili trave mišovke.

Ako se ovaj papagaj kao kućni ljubimac drži pojedinačno u kavezu, onda se on uz malo strpljenja može naučiti da opnaša priličan broj reči i to veoma čisto i razgovetno, uz obavezno puštanje iz kaveza, što će mu omogućiti da veći deo dana provede na vašem ramenu ili glavi, što svako od nas i očekuje od kućnog ljubimca.

Image
Muzjak uvijek ima plavo iznad kljuna

Pored zelenih, što im je osnovna, prirodna boja, genetski su izvedene prvo žute (lutino), plave, bele (albino), kao i mešavine svih ovih boja, što ih svrstava u najšarolikije papagaje. Mužjaci se razlikuju od ženki po boji nosa (voštanice) tako što je ta boja kod njih plava, a kod ženki bela, žuta, braon, a najčešće boje mesa. To pravilo je isključeno kod čisto belih i žutih jedinki, jer je kod njih boja voštanice ista - boje mesa, a jedina razlika je što je kod mužjaka voštanica lakirana, dok je kod ženki matirana, Što se tiče veoma mladih papagaja bez obzira na boju pol nije moguće odrediti jer je njihova voštanica rumenkasta.

NAPOMENA: Kao sto vidite ja sam napravio jedan uvod i predstavio papagaja tigiricu. Neko od ucesnika moze predstaviti i neku drugu vrstu. Pod ovim naslovom mozemo postavljatu pitanja i davati odgovore, predstavljati druge vrste papagaja, iznositi svoja iskustva itd,itd.Dakle, nije potrebno otvarati nove naslove.
Pozdrav Zah
shin
Posts: 7092
Joined: 19/09/2005 10:52

#5 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by shin »

Odlicna tema, jos treba napisati nesta o nimfama.
Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#6 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by Zah »

NIMFA
Nymphicus Hollandicus
Pise.S.Jakovljevic
Image
Nimfa, izabela sarena-mutacija

Ova, kod nas veoma poznata i kao kućni ljubimac, vrlo rasprostranjena vrsta papagaja, naseljava otvorene stepe i savane širom Australije. Čak je i u svojoj postojbini, posle tigrica, najpopularniji papagaj. Živi u jatima, a tako se i pari, s tim što već formirani parovi brižno čuvaju prostor oko svog gnezda, koje je uglavnom napravljeno u dupljama drveća.

Osnovna i jedina boja ovih papagaja u prirodi je tamno siva sa nešto svetlijim grudima i belim perima po obodu krila, žuto-sivom ćubom i crvenim obrazima. Mužjak se razlikuje od ženke samo po tome što mu je veći deo glave, isključujući potiljak, žut, dok je glava ženke uglavnom cela svetlo sive boje, a intenzitet crvenila na obrazima je nešto slabiji što je uslovljeno sivom pozadinom same glave. Polno sazrevaju posle osam meseci, a po parenju ženka snese od 4-7 belih jaja, na kojima leži 21 dan. Po izleganju, mladi ptići ostaju u gnezdu 4-5 nedelja, da bi po izletanju ostali uz roditelje još 3-4 nedelje posle čega se osamostaljuju i nastavljaju život u svom jatu.

Hrane se semenjem prosa, ovsa, suncokreta, svetlog semena, sirka šećerca, američkog sirka i konopljom uz dosta voća, povrća i zeleniša. Od povrća treba davati šargarepu isečenu na kolutove ili rendanu pošto ova vrsta papagaja ne jede nogom, već samo kljuca, spanać, listove maslačka, grančice peršuna, seme neljute paprike, krastavac, dok salatu treba izbegavati zbog mogućeg proliva, a kupus i njemu srodno povrće ne treba davati nikada zbog izuzetno teške svarljivosti, iako bi ga ptice jele.

Image
Muzjak lijevo, zenka desno

Kao kućni ljubimac nimfa je veoma pripitomljiva i u tom smislu zahvalna ptica. Voli da se mazi češkanjem po glavi iza ćube i u predelu ušiju što je naročito izraženo kod ženki, dok je mužjak oholiji, ali zato ima lepše oglašavanje. Bez obzira na pol lako uče da oponašaju različite zvuke i zvižduke, pa čak i čitave melodije. Naravno, uz malo više rada naučiće da oponaša i izvestan broj reči, što u svakom slučaju zavisi od vlasnika ovog kućnog ljubimca imajući u vidu životni vek nimfe koji je optimalno oko 20 godina. Kavez u kojem se drži ptica ne sme da bude mali, jer ipak je reč o papagaju čija je veličina oko 30-40cm, pa mu treba omogućiti nesmetano kretanje s'obzirom na prilično dugačak rep. U svakom slučaju posle dvadesetak dana papagaja treba puštati po stanu da slobodno leti uz obavezne zavese na prozorima, kako se ptica ne bi povredila, jer ne vide staklo. Posle izvesnog vremena kad se adaptira na prostor i privikne na glasove ukućana, treba očekivati da doleće na sto, rame, glavu i da jede iz ruke ili usta.

Važno je još napomenuti da pored njene osnovne sive boje, kakva je u prirodi, postoji čitav niz mutacija, pa je tako genetskim putem dobijena perlasta ili kovna nimfa, izabel-boje bele kafe, harlekin-bela sa sivim krilima, šarene sivo-bele, žute, a još 1959.godine je u Americi, tačnije u Kaliforniji dobijena i čisto bela nimfa. Sa genetikom se išlo još i dalje, pa je posle višegodišnjeg rada naučnika dobijena i takozvana recesivna nimfa, koja se od obične razlikuje po tome što nema uopšte crvene obraze, već joj je glava jednobojna. Kao i kod običnih nimfi, tako su i kod recesivnih dobijene sve pomenute mutacije.

Image

Zbog ćube koju ovaj papagaj ima, neki ga svrstavaju u najmanjeg kakadua, jer su kakadui jedini ćubasti papgaji, dok su drugi protiv bilo kakve sličnosti, izuzev vizuelne, sa ovim rodom papagaja. Bilo kako bilo, nimfa spada u veoma rasprostranjenog, privrženog i omiljenog srednjeg papagaja, pogotovo ako se uzme u obzir njena veoma pristupačna cena i ne prevelika probirljivost u ishrani i nezi.

Napomena:Nisam zamislo da samo ja postavljam fotografije i tekstove o papagaijima, tim prije, sto sebe ne smatram poznavaocem papagaja. Istina, bio sam kupio tri papagaja, komisja mi je posudio neki satri kavez u koji sam ih stavio. Kad sam posao na posao, ostavio sam otvoren prozor. Kad sam se vracao, na prozoru sam primijetio zutog papagaja. Znao sam, cim otvorim vrata, on ce odletiti. Tako je i bilo. Pogledao sam u kavez, drga dva papagaja su ranije odletila, jer su se vrata na kavezu otvorila. Od tada sam uzgajao samo kanarince.

Image

Mislim, da bi bi bilo dobro da sva pitanja o papagajima postavljamo pod ovim naslovom. Tako bi na jednom mjestu imali sve o papagajima. Naravno, bilo bi dobro kad bi uz komentar isla i neka prigodna fotografija. Tako bi stranica izgledala ljepsa.Isto tako smatram, da bi i neko drugi mogao prezentirati neku drugu vrstu papagaja, bilo da se sluzi tekstom i fotografijama sa interneta kao ja, ili da iznese svoje sikustvo.Npr. pitanje problema sa noktima papagaja, moglo je ici pod ovaj naslov.
Pozdrav Zah
Last edited by Zah on 09/11/2008 01:45, edited 1 time in total.
User avatar
Baby
Posts: 694
Joined: 04/06/2008 13:14

#7 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by Baby »

nimfe su predivne ptice,imala sam jednu zenku i nazalost sam je morala dati,
Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#8 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by Zah »

PERSONATA
Agapornis Personata
Pise.S. Jakovljevic

Image

Ova vrsta, s tim što ih zbog belog kruga oko očiju još nazivaju i “Maskirani ljubavni papagaji”. Kao i Fišere i ovu vrstu papagaja prvi je opisao istraživač, ornitolog Reichenow još 1887.godine.

Personate su takođe afrički papagaji, kao i svi njihovi srodnici, a obitavaju na prostorima Kenije i severne i centralne Tanzanije. Veličina im je oko 14,5cm, a osnovna boja im je zelena. Čelo, teme i obrazine su crni sa primesama braon boje. Potiljačni deo je maslinasto-braon i narandžasto-crven, a vrat im ukrašava prsten žutog perija. Boja trtice i letnih pera je svetlo plava. Krila su dužine 9,5cm, spoljašnja pera su im narandžasta, a pri krajevima crna. Iris je tamno braon, ko očiju im se nalazi neoperjan beli prsten. Kljun je intezivno koralno crvene boje dužine do 2cm. Noge su sivkaste. Ženka ima slabiji intenzitet boja, u proseku je krupnija od mužjaka,ali sa manjom glavom, ali neretko to ne mora da bude slučaj, jer se i kod njih, kao i kod ostalih ''Agapornisa'' pol prilično teško određuje čak i preko karličnih kostiju.U prirodi obitavaju na nadmorskoj visini između 1100-1800m, a gnezda prave na drveću akacija, kao i na žbunastom rastinju savana i na otvorenim pašnjacima.

Image

Status populacije ove vrste je prilično ugrožen zbog trampe u poslednje vreme, tako da se predpostavlja da u prirodi obitava još 50000 jedinki. Žive u jatima od 20-80 ptica van sezone parenja, koja se skupljaju u kultivisanim regijama radi lakše i bolje ishrane. Pri migracijama oglašavaju se glasno, ali za ljudsko uho krajnje prijatnom pesmom. Vreme parenja u prirodi je tokom suvog perioda u martu i aprilu, pa sve do juna, a nekad čak i do avgusta, pri čemu prave gnezda u dupljama baobab drveća, kao i u rascepima ili u unutrašnjosti drugog drveća, pri čemu, kao i Fišeri, grnčicama prave lavirintsko gnezdo sa dva otvora, dok na dnu, u piljevini, ženka polaže 3-6 jaja veličine 23x17mm. Prirodna ishrana im se sastoji od raznolikog semenja, bobica, pupoljaka i voća.

U volijerskim ili kućnim uslovima, ishrana im je sastavljena od prosa, ovsa, svetlog semena, kanarinskog semena, sirka, američkog sirka i bar prosa uz dodatak voća i povrća kao i neizostavnih minerala i kompleksa vitamina. Od voća nikada ne treba davati kruške, breskve, dinje i lubenice jer mogu izazvati proliv, a od povrća zabranjena je zelena salata, kupus i ostalo glavičasto povrće (kelj, karfiol, ...) Od zeleniša najbolje im je davati list maslačka, mišjakinju, spanać ili grančicu peršuna sa lišćem, a od povrća šargarepu, krastavac, dršku sa semenjem neljute paprike. Takođe im povremeno treba davati meku hranu, naročito mladim pticama, a to je miks od barenih jaja, keksa i malo plavog nemlevenog maka.

Image

Kao i kod većine vrsta, tako i kod Personata pored prirodne boje takozvanog ''normala'', dobijene su i sledeće mutacije: plava, pastelno žuta, lutino, tamno zelena i maslinasto zelena. Međutim, postoje i kombinacije mutacija i to :belo plava (''bela'' = pastelno žuta + plava), albino (lutino+plava), kobalt(plava + tamno zelena), mauva (plava+maslinasta). Posebne mutacije i modifikacije su:šarena, cimetna, falb, narandžasto crvena, crvenokljuna plave serije, polovično obojena, dansko žuta, pastelno plava, sivokrila i ljubičasta.

Kao kućne ljubimce treba ih obavezno držati u paru, obezbediti im dovoljno prostran kavez, hranitiih po napred iznetoj preporuci i obavezno im omogućiti kupatila ili posude za kupanje, jer ovi papagaji to preferiraju. S obzirom da je reč o veoma živim pticama sa prijatnim oglašavanjem, to će posedovanje ovakvog jednog para pričiniti vama neobično uživanje u njihovoj igri i pesmi, pa će vrlo brzo kao takvi postati vaši novi članovi porodice.
User avatar
kemtrejls
Posts: 185
Joined: 01/04/2008 11:42
Location: Iza sedam gora

#9 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by kemtrejls »

Lijepa tema za razliku od mnogih na ovom forumu.

Gospodin Jakovljević je na svojoj web stranici nesebično opisao mnoge vrste papagaja i dao svim ljubiteljima ovih predivnih stvorenja mnogo korisnih savjeta.

Ali jedino mjesto gdje ćete pronaći odgovore na sva pitanja koja vas muče,a vezana su za papagaje pronaći ćete na
stranici http://www.papigice.net/index.php a nakon što malo provirite na stranicu OBAVEZNO se registrujte na forumu http://www.papigice.net/newforum/ jer tamo ima pregršt tema.

Evo i par slikica mojih ljepotana:

Image

Image

Image

Image

Image
Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#10 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by Zah »

Imas jako lijepe i zdrave papagaje. Ocito je da drzis do njih i da ih pravilno hranis, jer imaju jako lijepo perje. Ne znam koliko iskustva imas sa papagajima ali zelim ti ukazati na jedan problem iako nism bio uzgajivac papagaja. Naime, svojevremeno sam kupio dva para papagaja. Imao sam bijelog, zutog kao sto je tvoj, plavog kao sto je tvoj i zelenog. Mislio sam, da je to dobro za pocetak.Zaboravio sam koje su boje bili muzjaci a koje zeneke.Ranije sam napisao, da su svi jednog dana pogjegli, jer se stari kavez otvorio , a prozor od sobe bio je otvoren. Kasnije sam posjecivao neke uzgajivace. Primijetio sam dvije stvari.

Image

Ima uzgajivaca kojima je cilj da imaju sto vise papagaja, jer to ocjenjuju kao neki mali biznis. Sve papagaje drze u jednoj prostoriji 2x2m ili 3x3 m. Na zidovima su okacene kucice za gnijezdenje, iako su neki papagaji sami pravili udubljena u suporeksu i tamo su se gnijezdili i izvodili mlade.Dakle, u tom prostoru su bili papagaji raznih boja, pa se dogadjalo da par cini npr. plavi muzjak i bijela zenka ili plavi muzjak i zelena zenka. Mladi su obicno nisu imali ciste i lijepe boje. Meni se to nije svidjalo, jer ja volim cito plave,cisto zelene, zute ili bijele. Sarenilo bez reda ne volim.

Drugi uzgajivaci su u jednom prostoru drzali samo plave, samo zelene , samo zute i samo bijele. Tako su uvijek imali malde citih bija. Ovo sto ti imas ukazuje da bi mozda imao neki miks. Ako to volis onda nema problema a ako ne volis, onda uzmi jos dva papagaja, kako bi imao par plavih i par zutih.
Pozdrav Zah
User avatar
kemtrejls
Posts: 185
Joined: 01/04/2008 11:42
Location: Iza sedam gora

#11 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by kemtrejls »

Poštovani Zah!

Drago mi je da i na ovom forumu ima neko ko voli papagaje i razumije problematiku.

Mislim da imam dovoljno iskustva,ali nikad dosta,svaki dan se nauči nešto novo.
Što se boja tiče,za mene su prirodna žuto zelena i plava klasa,ali jako volim šarene ptice.
Nije mi prioritet razmnožavanje,prioritet mi je pripitomljavanje i pružanje pticama normale uskove za život.

Ovaj par koji trenutno držim u kući,kod mene je 3 mjeseca,napredak je vidan,a tome u prilog govori i sljedeća slika

Image

Ako imaš problema sa perjem,probaj im ponuditi tuširanje vodom u kojoj je dodano malo jabukovog sirćeta.
Sirće je dobro za čišćenje perja i mislim da ga svaki pravi uzgajivač koristi,usput ubija nametnike,a nije loše i kad ptica proguta koju kapljicu.

Hrana mora biti raznovrsna,uz obavezno davanje voća i povrća.

Ja lično izbjegavam,hemijske preparate,bolje je da ptice konzumiraju prirodno.

Da bismo našim ljubimcima pružili ugodan život,moramo biti dobro informisani,zauzvrat dobivamo zadovoljstvo i njihovo povjerenje,korist je obostrana.
Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#12 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by Zah »

PEVAJUĆI PAPAGAJ
Psephotus Heamatonus

Image

Potiču iz jugo-istočne Australije, a ima ih i u južnom Kvinslendu i Viktoriji.Gnezde se u rupama debala,u panjevima, pa čak i ispod krovova i na sličnim mestima.Veličina ovih papagaja je od 27-28 cm, a razlika među pojovima je, u odnosu na sve druge papagaje, veoma uočljiiva čak i kod veoma mladih ptica, još u gnezdu. Ženke su sivo-zelene, dok mužjaci imaju fluorescentno zelenu glavu i vrat, zelena leđa i rep sa crnim primesama, a grudi su intenzivno žute, dok im je nadrepni deo jarko crvene boje, krila su zelena sa tamno plavim rubovima tj. najdužim letnim perima.

Pored osnovne boje postoji i pastelno žuta mutacija koja je prisutna i na našim prostorima u volijerama naših odgajivača, pa čak i šarena mutacija, dok su poslednjih godina u Nemačkoj, Holandiji i Belgiji uspeli da proizvedu i intenzivno žute, plave i bele mutacije kojih na žalost na našim prostorima još uvek nema zbog velikih cena, a i zbog nemogućnosti uvoza.

Ako se izuzmu tigrice i nimfe,pevajući papagaji su najčešće čuvana vrsta po volijerama naših avikulturista. Veoma su zahvalni za početnike zbog izuzetno finog karaktera i skromne ishrane, kao i lake uočljivosti polova kod veoma mladih ptica iako je, u odnosu na zrele ptice, intenzitet boja nešto slabiji. Mladi papagaji su polno zreli i spremni na parenje posle 6-8 meseci. Stariji i iskusniji odgajivači koriste ove papagaje za izlaganje retkih vrsta papagaja, na taj način što zamenjuju jaja, a s'obzirom da su pevajući papagaji izuzetni roditelji, uspešno odhranjuju do kraja mlade izležene iz poturenih jaja drugih papagaja.

U dupljama drveća ženka nosi od 4-8 belih jaja veličine 19x24 mm i leži na njima 20 dana. Mlade hrani sa puno pažnje i gotovo nikada ne napušta gnezdo, s tim što mužjak napola prevarenu hranu iz vojke povraća ženki u kljun, da bi je i ona po prevarivanju u svojoj vojci, prenela u kljunove mladih. Ptići napuštaju gnezdo posle 4 nedelje od izleganja i bivaju hranjeni naredne 2-3 nedelje od strane mužjaka. Oglašavaju se veoma prijatnim i dosta različitim, ali ne i bučnim pesmama, po čemu su i dobili ime i zapravo su od svih ostalih vrsta papagaja ''kanarici u telu papagaja''.
mužjak pevajućeg papagaja

Osnovna hrana im je proso, ovas, suncokret, kanarinsko seme, listovi maslačka, spanać, šargarepa, jabuka, kao i lišće sa grančicama peršuna, dok mlade treba dohranjivati mešavinom kuvanih rendanih jaja, mlevenog keksa i maka.Takođe moraju da dobijaju vitamine i minerale u čemu, po mom iskustvu prednjače kombinacije istih od veoma renomiranog proizvođača ''Vitamineral'' iz Belgije i ''Vitakraft'' iz Austrije, a mogu se nabaviti kod vrsnih odgajivača koji vode računa o zdravlju i vizuelnom izgledu svojih ljubimaca.U prirodi pevajući papagaji ne menjaju partnera i međusobno kljunovima čiste perije, što je redak slučaj za ptice koje naseljavaju prostore Australije.

Image

Nisu podložni crevnim parazitima, pa im samim tim ne treba davati preparate za prevenciju, a zbog prašine koju seme poseduje bez obzira koliko je čisto, trebalo bi im par puta godišnje dati rastvor hipermangana radi pročišćavanja disajnog trakta.

Kao kućni ljubimac, pevajući papagaj je jako zahvalna ptica, prvo zbog svoje veličine (ne treba mu veliki kavez), drugo zbog svoje prijatne naravi jer ne grize kao većina papagaja i što je najvažnije veoma je prijatnog i nebučnog oglašavanja. Važno je napomenuti da ovu vrstu papagaja treba kupovati u paru, jer tada njihova pesma dostiže pravi vrhunac, dok pojedinačna ptica zna da tuguje.

Autor teksta S.Jakovljevic
User avatar
kemtrejls
Posts: 185
Joined: 01/04/2008 11:42
Location: Iza sedam gora

#13 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by kemtrejls »

Pozdrav Zah!

Pošto si jako predan i trudiš se da sve ljubitelje ptica maksimalno informišeš,bilo bi dobro da postaviš i nekoliko informacija o vitaminima i mineralima.
Kod nas je problem što je jako teško pronaći kvalitetnu hranu,a pogotovo kvalitetne vitamine i minerale.

Ako imaš podatak gdje se mogu kupiti svi potrebni preparati koji su neophodni za zdravlje i ugodniji život naših ljubimaca,molim te da napišeš.

Kod nas kada na mjestima na kojima bi moralo da bude nešto takvo,kada pitate za kalcijum kocku ljudi vas gledaju kao da ste upravo stigli iz neke udaljene galaksije.

Vidim da imaš kontakte sa raznim uzgajivačima pa ako imaš kvalitetnih informacija,mnogi bi ti bili zahvalni.

Uzdravlje!
Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#15 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by Zah »

Ako se ne moze nabaviti kvalitetna hrana za kucne ljumbimce u vecim gradovima BiH, onda bih se ja obratio onima koji tu hranu prodaju ili bih zamolio prodavaca u nekoj od prodavnica u mom gradu, da mi nabavi kvalitetnu hranu. Tom prilikom bih mu ponudio adrese. Naravno, to bi bilo malo skuplje ali ako nabavlja vece kolicine sto je i njegov interes, mozda cijena ne bi bila puno veca. Iskreno receno od 1991.godine ja nemam nikakve informacije o uzgajivacima kucnih ljubimaca, prodavacima hrane u BiH, nisam posjecivao ni izlozbe ali je ljubav prema zivotinjama ostalo. Svoje slobodno vrijeme koristim da procitam nesto na internetu a ono sto smatram interesanim pokusavam prezentirati i drugima, pa su tako nastale i tema na ovom ali i drugi podfirumima Sarajevo-x.com.

Image

Evo nekoliko linkova prodavaca hrane. Da li je ta hrana kvalitetna, ja stvarno ne znam ali znam da su tvoji papagaji izvanredno hranjeni, sto se vidi po perju.
- http://64.233.169.132/search?q=cache:PI ... cd=1&gl=us
- http://www.monitor.hr/2008/12/03/elepha ... 203001.jpg
- http://64.233.169.132/search?q=cache:YR ... cd=6&gl=us
Last edited by Zah on 04/12/2008 02:23, edited 1 time in total.
EI Presidente
Posts: 765
Joined: 17/11/2004 21:24

#16 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by EI Presidente »

Zah ne znam jesil' imao priliku da vidis dokumentarni film The Wild Parrots of the Telegraph Hill, ako ne pogledaj ga obavezno:) sjajna prica o divljim papagajima koji su igrom slucaja osnovali veliko jato u jednom od brdovitih komsiluka San Franciska, i o covjeku, beskucniku, koji ih je godinama hranio.
http://www.wildparrotsfilm.com/
Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#17 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by Zah »

Sad sam sasvim siguran, da ova stranica moze biti puno, puno bolja. Ja sam poceo sa prestavljanjem pojedinih vrsata papagaja, koristeci tekstove sa interneta. Pravio sam kombinacije teksta i slike, kako bi tekst ucinio interesantnijim i ljepsim a sve u zelji da privucem paznju onih koji vole zivotinje. Naravno, ja ne mogu pregledati sve sta ima na internetu. Medjutim, nas vise moze prezentiratiu vise kvalitetnijih sadrzaja, fotografija, kracih filmova.

Image

U tom cilju pozivam sve ljubitelje zivotinja da mi se pridruze, da podforum "Kucni ljubimci" ucinimo boljim i interesantnijim. Ne mora to biti najbolji podforum ali neka bude zaista dobar podforum, koji ce potaknuti mnoge mlade ljubitelje zivotinja da imaju kucnog ljubima a neki ce od njih mozda postati i uzgajivaci. Radimo to tako kako sam ja poceo, malo teksta, malo fotografija ili link nekog fima. Na taj nacin ucinili smo tekst ljepsim i privlacnijim.
Pozdrav Zah
Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#18 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by Zah »

Osnove parenja papiga

Image

Parenje papiga nije odluka koja se lako donosi ako se smatrate za odgovornog uzgajivača, stoga ako želite imati leglo bilo bi dobro da pročitate ovaj članak.
Samo parenje nije previše komplicirano ako poštujete određene propise i pravila. Naravo da prvo trebate dvije ptice mužjaka i ženku. Nemojte se smijati ovoj konstataciji jer često ljudi i krletkama znaju imati papige istog spola, a da toga nisu uopće niti svjesni.Druga jako bitna stvar je i ta da su obje ptice dovoljno odrasle tj. da su postigle sexualnu zrelost. U principu tigrice dostižu spolnu zrelost između 9 i 12 mjeseca života, ali bi željeli ovdje naglasiti da su ipak te ptice premlade ta dob po njihovoj psihičkoj dobi odgovara teenagerskim godinama u ljudi, a to je složit ćete se ipak malo premlado. Budući da su još ipak nezrele neće dobro sjediti na jajima i neće najvjerojatnije pravilno hraniti mlade. Također prerano leglo može biti fatalno i za zdravlje same papige.

Image

Mnoge papige,a posebno veće vrste rastu još i nakon 18 mjeseci i vrlo je bitno da potpuno odrastu da bi imale prvo leglo.
Valjda ste i vi sami svjesni da se isplati razmnožavati samo vrhunske primjerke koji imaju i kupce naime puno je neželjenih ptica koje ne mogu naći udomitelje pa razmislite i o tome. Bilo bi dobro da prije parenja pogledate i koju izložbu ptica pa da i tamo ocijenite kvalitetu svoje ptice, razmijenite iskustva i sa drugim uzgajivačima, a možda ako i nemate prikladnu još jednu papigu nabavite mužjaka ili ženku.

Kada pristupate planiranju samog legla bitno je naglasiti da ćete morati svojim papigama omogućiti prostranu kućicu za svijanje gnjezda koji možete kupiti u pet-shopovima ili ako ste dovoljno vješti možete je i sami napraviti od tankog drveta samo uvijek imajte na umu da kućica bude dovoljno velika i za papigu i za njezin podmladak.Osigurajte i malo suhe trave ili sličnog svojoj papigi da može od toga i svojeg perja saviti gnijezdo.Bitno je naglasiti isto tako cijela krletka mora biti na tihom mjestu zaštićeno od buke i propuha.

Image

Prevladava mišljenje da se papige mogu leći tokom cijele godine ako im se za to omoguće odgovarajući uvijeti, pa ako imaju oko 12 sati dnevno svijetlo bilo prirodno ili umjetno dovoljno hrane i vode to su uvijeti dostatni za cijelogodišnje parenje.

Nakon parenja unutar tjedan do tri ( zavisno o vrsti) počinje lijeganje jaja. Obično je to između 4-6 jaja. Ako se želite uvjeriti u to da li je ptica snjela jaje učinite to izrazito nježno po mogućnosti kada ona ne sjedi na jajima kada izađe malo van podignite malo poklopac od kućice i brzo zatvorite. Ako već imate iskustva u ovome poslu možete nježno sa netoksičnim flomasterom označiti jaja kako bi vam kasnije bilo lakše pratiti ptičice kada se izlegnu. U ovom periodu bilo bi dobro da malo pojačate prehranu ženke i to sa preparatima sa više kalcija i više vitamina E i A.

Sedam do deset dana nakon lijeganja jaja u jajima se pod jakim svijetlom počinje uočavati obris mladog ptića. Obično nakon 19-21 dana izlegu se prvi mladi.U ovom je periodu jako važno da se roditeljima omogući dosta mekane hrane kako bi mogli lakše nahraniti male ptiće. Razmislite da je ova početna dob i pravo vrijeme za prstenovanje ptica pa ako se namjeravate ovime ozbiljnije baviti sada je pravo vrijeme za to.

Image

Nakon 6-8 tjedana možete se vratiti na uobičajenu tvrdu hranu jer u ovoj dobi više nema opasnosti za mlade.Bilo bi sito tako dobro da povećate količinu sviježeg voća i povrća u kavezu kako bi mlade ptice dobile sve potrebne vitamine i minerale, bitno je samo ovdje naglasiti da sve povrće mora biti suho, a ne svježe oprano jer postoji opasnost od diareje.

I eto to bi ukratko bilo sve što se tiče prvih dana mladih papiga no u svakom slučaju preporučujem da se prije prvog legla konzultirate sa nekim iskusnim uzgajivačem koji vam može dati neprojenjive i korisne savjete.

Image
Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#19 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by Zah »

Da li neko moze pomoci u prezentiranju vrsta papagaja. Mislio sam da ce se neko pridruziti ali sad vidim da drugi ili nemaju interesa ili pak nemaju vremena .
User avatar
kemtrejls
Posts: 185
Joined: 01/04/2008 11:42
Location: Iza sedam gora

#20 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by kemtrejls »

Rekao sam ti Zah da ćemo biti usamljeni u ovoj temi.
Pogledaj teme o psima i mačkama.
I onda se oni kao bune zašto iamamo toliko pasa lutalica!
Ako nisi prijavljen na forum papigice.net,uradi to obavezno,tamo si kao kod kuće.
Svaka rečenica koju napišeš bit će podržana i svaka ideja koju prezentiraš naići će na razumijevanje od velikog broja korisnika.
Mene ćeš pronaći pod imenom Almir,javi mi se.

Lijep pozdrav!
Cober
Posts: 916
Joined: 14/05/2005 03:26

#21 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by Cober »

kemtrejls wrote:Pogledaj teme o psima i mačkama.
I onda se oni kao bune zašto iamamo toliko pasa lutalica!
Žao mi je kada pročitam da nako na ovakav način tumači borbu protiv zlostavljanja životinja.
Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#22 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by Zah »

FIŠER
Agapornis Fischeri

Image

Fišeri su takođe poznati kao ''ljubavni papagaji'' o kojima je davne 1887.godine ostavio zabeleške sa svojih istraživanja ornitolog Reichow.

Ova vrsta papagaja, kao uostalom i svi papagaji iz porodice Agapornisa, naseljavaju Afrički kontinent, rasprostranjeni su u oblastima severne Tanzanije, oko jezera Viktorija, Keniji, a u manjim populacijama mogu se naći i u južnoj Ruandi i Burundiji, ali na nadmorskoj visini između 1100 i 2000m.Gnezde se na žbunastom drveću, nekim vrstama palmi i akacijama, međutim pojedine grupacije grade svoja gnezda i u predhodno iskopanim rupama u liticama gde formiraju hodnike i nastrešnice. Žive u jatima koja broje od 20 do 80 jedinki van sezone parenja i u tom periodu su prilično bučni. Sakupljaju se na kultivisanim područjima, odnosno na njivama zasađenim prosom, ovsom, suncokretom i kukuruzom, što im predstavlja osnovnu hranu.Tada jata broje i po nekoliko stotina jedinki, a hranu konzumiraju na zemlji. Nisu previše plašljivi, čak se može reći i da su dostupni. Skloni su migracijama u potrazi za hranom i u sezoni parenja pri čemu formiraju nomadske grupe sa karakterističnim brzim i direktno-pravolinijskim letom, pri čemu se oglašavaju zovom poput zvižduka i cvrkutanjem koje nije karakteristično kod njihovih srodnika, Rozenkolinsa.


Image

Populacija Fišera nije ugrožena, ali se znatno smanjila u poslednje vreme zbog intenzivne trampe i prodaje, te se procenjuje da u prirodi sada egzistira oko 100000 jedinki što ukazuje da se mora povesti računa, kako u budućnosti ne bi dovodili u pitanje opstanak ove vrste.
Veličina Fišera se ne razlikuje mnogo od njihovih srodnika, iznosi oko 15cm i spadaju u grupaciju kratkorepih papagaja. Dominantna boja je zelena, obrazi i vrat su narandžasto-crveni, zadnji deo glave i teme su boje rđe, grudi su narandžasto-žute, stomak i prednji deo su žućkasto-zeleni, trtični deo tela je svetlo plav, krila su plavo-zelena, što je i bija repa. Najizraženiji je predeo oko očiju, snažan crven kljun i sive noge. Ženka se vizuelno ne razlikuje od mužjaka, ni po koloritu, ni po veličini, jedino ornitolozi i odgajivači sa iskustvom mogu da ustanove pol putem prepipavanja karličnih kostiju i rastojanja karlice od grudne kosti koje je neznatno veće kod ženki.


Image


U prirodi sezona parenja traje od suvog perioda u janearu i februaru, preko aprila, juna pa do jula.Tada se parovi izdvajaju i u već izdubljene duplje u drveću ili u tunelima iskopanim u liticama i ženka i mužjak unose ljuspice grančica praveći pri tom sferno gnezdo lavirintskog tipa sa dvostrukim otvorom u koje će ženka položiti 3-6 belih jaja veličine 23x17mm i na kojima će ležati narednih 20 dana, koliki je i period inkubacije, dok će se mladi po izleganju zadržati u gnezdu još 5 nedelja.


Image

Hrane se semenjem prosa, ovsa suncokreta, kukuruza kokičara, sirkom, konopljom i svetlim semenom uz dodatak voća i povrća.Veliki su ljubitelji vode, pa im treba obezbediti posude za kupanje.Treba ih i kao kućne ljubimce držati u paru, jer su ''ljubavni papagaji'', a jedino tako ćemo se uveriti u njihovu privrženost i atraktivnost propraćenu srednje glasnom pesmom, bitno različitom od Rozenkolinsa, a veoma prijatnom za uho.

Image

Genetskim radom došlo se do priličnog broja mutacija, tako da se i na našim prostorima mogu naći žuti, plavi, oliva, silver, pa čak i beli(albino) Fišeri. Ukrštanjem pojedinih mutacija stvorene su i druge varijacije u bojama, međutim, bez obzira na boju, reč je o veoma živahnom i prijatnom papagaju, kome kao kućnom ljubimcu ne treba veliki kavez, a s'obzirom na njegov vek od tridesetak godina, ako se u izboru odlučimo za Fišere, bićemo u prilici da svo svoje slobodno vreme stavimo u funkciju prijatnog odmora i druženja sa ovim malim pernatim lepotanima.

Napomena:Ono sto sam poceo, nastojat cu i da zavrsim. Ipak ocekujem vasu pomoc. Zajedno mozemo uraditi vise i bolje.
Pozdrav Zah
Zah
Posts: 944
Joined: 22/07/2008 02:01

#23 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by Zah »

CRVENOČELI PAPAGAJ
Cyanoramphus Novaezelandiae

Image

Pored njegovog srodnika ''Žutočelog papagaja''(Cyanoramphus Novaezelandiae) ovo je najpopularniji i najrasprostranjeniji papagaj na Novom Zelandu.Veoma je naklonjena, pitoma, radoznala i miroljubiva ptica. Mužjak i ženka su istih boja-fluoroscentno zelene sa crvenim čelom i crvenom linijom koja se proteže od čela do oka i malo iza oka. Razlika u polovima, a to mogu da uoče iskusni avikulturisti, je u veličini i obliku glave i u širini crnog kljuna u korenu ispod voštanice, jer je sve ovo kod mužjaka neznatno veće. Oba pola se oglašavaju slično meketanju jareta, pa im je kod nas,među odgajivačima, odomaćen naziv ''kozica'', premda je to veoma simpatično i nimalo bučno. Dostiže veličinu od oko 27cm.

Kao i na mnogim drugim vrstama papagaja, tako su i na crvenočelim papagajima vršena istraživanja u cilju dobijanja novih boja, pa su u svetu dobijene žute, plave, bele i sive mutacije. Sve one (izuzev žute) kod nas nisu preterano zastupljene, a razloge treba tražiti u vrlo visokim cenama pojedinih mutacija.

Image

Crvenočeli papagaj uspešno odgaja svoje mlade, koji se lako pripitomljavaju. Papagaj, kao kućni ljubimac, može takođe da se čuva i pojedinačno, a onda postaje prava ''napast'' (u pozitivnom smislu) u privrženosti vlasniku, jer veoma brzo po puštanju iz kaveza počinje da otkopčava dugmad, da odrešuje pertle na cipelama, da jede iz ruke, iz tanjira, itd. Naravno, uslov je kupiti mladu pticu, što važi i za sve druge vrste papagaja, ali u pogledu privrženosti crvenočeli papagaj je sigurno među prvima.Veliki deo vremena provodi na zemlji ili podu, pa kad su u pitanju budući odgajivači u volijeri nije potrebno puno stajalica. Njegova snažna stopala omogućavaju mu da se popne uz žicu volijere ili kaveza visoko bez korišćenja krila. Kada nabavlja hranu na zemlji u prirodi koristi noge da bi kopao i čeprkao, slično kokošci.

Image

Ovaj papagaj obožava čeprkanje, pa i pored toga svo voće i povrće ne kljuca, nego jede držeći komad u nozi. Iako je novozelandska ptica, veoma dobro je aklimatizovana da podnosi kako vrućine, tako i hladne evropske zime. Gnezdi se u kućicama veličine 20x30cm u osnovi i visine do 35cm sa otvorom od 7cm u prečniku. Ženka nosi 4-9 jaja na kojima leži od 19-21 dan. Mladi provode oko 5 nedelja u gnezdu od izleganja, pri čemu ih hrani ženka koja je predhodno, sa polusvarenom hranom, nahranjena od mužjaka. Mlade ptice po izleganju iz gnezda ostaju uz roditelje još 2-3 nedelje posle čega se odvajaju. Sparuju se posle 5 meseci kada i postaju polno zreli.

Image

Crvenočeli papagaj uspešno odgaja svoje mlade, koji se lako pripitomljavaju. Papagaj, kao kućni ljubimac, može takođe da se čuva i pojedinačno, a onda postaje prava ''napast'' (u pozitivnom smislu) u privrženosti vlasniku, jer veoma brzo po puštanju iz kaveza počinje da otkopčava dugmad, da odrešuje pertle na cipelama, da jede iz ruke, iz tanjira, itd. Naravno, uslov je kupiti mladu pticu, što važi i za sve druge vrste papagaja, ali u pogledu privrženosti crvenočeli papagaj je sigurno među prvima.Veliki deo vremena provodi na zemlji ili podu, pa kad su u pitanju budući odgajivači u volijeri nije potrebno puno stajalica. Njegova snažna stopala omogućavaju mu da se popne uz žicu volijere ili kaveza visoko bez korišćenja krila. Kada nabavlja hranu na zemlji u prirodi koristi noge da bi kopao i čeprkao, slično kokošci. Ovaj papagaj obožava čeprkanje, pa i pored toga svo voće i povrće ne kljuca, nego jede držeći komad u nozi. Iako je novozelandska ptica, veoma dobro je aklimatizovana da podnosi kako vrućine, tako i hladne evropske zime. Gnezdi se u kućicama veličine 20x30cm u osnovi i visine do 35cm sa otvorom od 7cm u prečniku. Ženka nosi 4-9 jaja na kojima leži od 19-21 dan. Mladi provode oko 5 nedelja u gnezdu od izleganja, pri čemu ih hrani ženka koja je predhodno, sa polusvarenom hranom, nahranjena od mužjaka. Mlade ptice po izleganju iz gnezda ostaju uz roditelje još 2-3 nedelje posle čega se odvajaju. Sparuju se posle 5 meseci kada i postaju polno zreli.

Image

Crvenočeli papagaj konzumira hranu slično i ostalim vrstama srednjih papagaja, a to je seme prosa, ovsa, suncokreta, kanarinsko seme, konoplju, sirak, bar-proso, a naravno neminovna je i jabuka, šargarepa, spanać koje veoma spretno jede držeći ih u nozi. Kupus ne treba davati nikada ni jednoj vrsti papagaja, iako bi ga pojeli, jer od njega dobijaju proliv, pa čak i dizenteriju, koja može da bude kobna po život ptice. Kao i kod drugih vrsta papagaja poželjno je mladima davati miks mekane hrane sačinjena od jajeta, keksa i nemlevenog plavog maka ili dvopeka namočenog u mleko.

S'obzirom da najveći deo vremena provodi na zemlji ili podu odakle i konzumiraju čeprkajući hranu, često oboljevanju od crevnih parazita, te im blagovremeno treba dati neki od antiparazitnih, crevnih preparata pri čemu je najbolje konsultovati nekog odgajivača,jer je to uslovljeno i sa starošću ptice, a vek im je optimalno oko 30 godina. Naravno,kao kućni ljubimci, ovi papagaji veoma retko oboljevaju od crevnih parazita, samim tim što hranu konzumiraju u čistim kavezima, a ne na zemlji, što je slučaj u prirodi.

Image

Na veliku žalost, za ovu vrstu papagaja treba reći da su u prirodi, odnosno na svom prirodnom staništu, dosta redukovani od strane farmera i domorodaca, pa je time i naša odgovornost kao odgajivača i avikulturista daleko veća, kako bi ovu vrstu spasili od istrebljenja. Na nama je da ih razmnožimo kako bi u budućnosti i dalje uveseljavali svojom neobičnom velikom radoznalošću i privrženošću, naše domove, a naročito decu.
User avatar
kemtrejls
Posts: 185
Joined: 01/04/2008 11:42
Location: Iza sedam gora

#24 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by kemtrejls »

Neke od boja i varijacija tigrica imate na linku ispod:

http://www.geocities.com/budgies74/budgietypes.htm
User avatar
kemtrejls
Posts: 185
Joined: 01/04/2008 11:42
Location: Iza sedam gora

#25 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by kemtrejls »

Afrički sivi papagaj – žako
(Psittacus erithacus)

Image

Nisam htio da kopiram jer je tekst dugačak,sve o Žakou čitajte na najboljem forumu o papigama:

http://www.papigice.net/newforum/index.php?topic=1798.0
Post Reply