Pad muslimana i propast Islamske civlizacije

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#26 Re: Pad muslimana i propast Islamske civlizacije

Post by Woody »

Glavni uzroci "pada" muslimana i "propasti" Islamske civilizacije (s čime se ja, naravno, nikada neću složiti - nit' su muslimani "pali" nit' je Islamska civilizacija "propala" ni manje ni više nego recimo, hrišćanstvo, budizam i judaizam) su "evolucija" (evo opet antagonizma Islama) ljudske svijesti kao i "neprilagođenost" Islama kritici i promjenama.

Ako rezimiramo da:

"...muslimani u svom nastojanju da se preporode, nisu uspjeli shvatiti činjenicu da je čovječanstvo ušlo u vrlo važnu fazu svog postojanja, tj. doba znanosti i obrazovanja. A, s druge strane, shvataju činjenicu da je napredak i blagostanje (muslimanske) zajednice temelj opstanka iste. Dakle, moderno obrazovanje MORA da postane stožer muslimanskog pokreta za preporod. Mora se transformirati muslimansko gledište iz srednjovjekovnog u moderno."

(Naravno, nisam ovo ja smislio, ovo je neko daleko pametniji od mene - ali se APSOLUTNO slažem sa ovim)

Znači, da bi došlo do uspona muslimana i preporoda Islamske civilizacije MORA se:

1. Stvoriti atmosfera međusobnog razumijevanja između muslimana i svih ostalih svjetskih religija.
2. Uvjeriti muslimane da prihvataju obrazovanje svih (uključujući i žene).
3. Uvjeriti muslimane da se suzdrže od politike nasilne agitacije.
4. Proizvesti intelektualnu klasu iz redova muslimanske zajednice.
5. Provesti sveobuhvatnu društvenu i kulturnu reformu među muslimanskim zajednicama.
6. Održati, a ukoliko je to moguće i NENASLINO promovirati političku i ekonomsku važnost muslimana u svijetu u mjeri u kojoj je to moguće u čak i u zemljama gdje ne čine većinu.

(ni ovo nisam ja smislio ;-) - ali se isto tako APSOLUTNO slažem)

Pozdrav domovini :thumbup:
Post Reply