jastuk1 wrote:Eniac wrote:http://www.klix.ba/vijesti/svijet/pruza ... /140119049
Znam da je to uvedeno da bi se otezale demonstracije, ali zabraniti pruzanje prve pomoci nekome kome treba, ko god to bio, je toliko neljudski i necivilizacijski da onaj kome je to palo na pamet se ne moze zvati ljudskim bicem. U svim civilizovanim drzavama prvo pruzis pomoc pa onda ako ta osoba zasluzuje i smrtnu kaznu, osudis ga i izvrsis tu kaznu. Ali prvo mu spasis zivot da ne umre onako. Koji su to monstrumi.
Jedino monstruozno ovdje je pokvareno i bezobrazno, PERFIDNO I NEISKRENO trčanje pred rudu i osuđivanje. Kao i onih koji su pisali na ovom threadu odmah poslije tebe. Ne vole Tursku i ne vole bilo šta što vodi do jačanja države i smanjenja korupcije u Turskoj. Najsretniji biste bili da je Turska i dalje karikatura i smijurija kolika je bila desetljećima dok je predvodila korumpirana nacionalistička vapidna krmad zvana Krmalisti. Fujine jedne, fujske.
Monstruoznost je izvrtati stvari i govoriti da je jedan progresivni zakon retrogradan.
Prvo, vec je citirano na stranici 2 ove teme iz turskih medija u cemu je problem sa tim zakonom, cini mi se da je citiran clan 33 tog zakona, tako da je, iako mozda ne 100 % tacno preneseno, ipak zakon necovjecan. U najmanju ruku daje prostor da se vlada sveti onima koje ne voli time sto ce im moci uskratiti hitnu pomoc.
Drugo, mene iskreno ne intereuju ni vec odavno pokojni Kemal, niti Erdoan, ali reci da ne volis jedan narod ili jednu drzavu zato sto ne volis trenutnu vlast je smijesno i ne zasluzuje ozbiljno shvatanje.
A trece, zasto bi neko morao ili trebao voljeti Tursku i Turke? Nemoj me pogresno shvatiti, nemam ja nista protiv Turaka ni Turske, ali zasto bih ih morao voljeti? Eto, haman 500 godina su bili okupatori moje zemlje, BiH, pa ih ne mrzim. Ne mrzim ni Austrijance iako su i oni bili okupatori 80 godina. Ne mrzim ni Madjare iako je Eugen Savojski spalio moj grad, Sarajevo. Ali zasto da ih volim? Zasto se neka drzava ili neki narod treba automatski voljeti? Kao sto je pogresno mrziti neki narod, tako nema razloga ni voljeti ga. Mozes voljeti ili mrziti osobe, mozda grupe (politicke partije, trenutnu vlast, portske klubove, itd), moze ti u nekom gradu kada odes biti lijepo ili ruzno, ali voljeti ili mrziti cijeli jedan narod ili drzavu? Svasta.