po kojim?cogni wrote:Jeste se protiv birokratije tesko izboriti, ali cak i ovaj jad od RS prijeti da prestigne FBIH po nekim ekonomskim pokazateljima, meni bi to bio znak za uzbunu.sheilak wrote:@cogni
Pa svako zeli biti beg u svom ( mini ) begluku iliti ban u svojoj banovini - medjusobna raspodjela moci i novca.
Ovo narod zeli...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#26 Re: Ovo narod zeli...
- DobroJutroKolumbo
#27 Re: Ovo narod zeli...
Ne valja ti anketa u startu , jer nije objektivna , a ti zelis da cujes sta svi misle na ovom forumu...Ja jesam za ukidanje RS-a i FBiH , ali ti kao pokretac ankete si stavio FBiH velikim slovima ,a rs malim , sto je u ovom slucaju sugerisanje da je FBiH nesto dobro pravo , a rs ne valja... Pa budimo kolegijalni pa promjeni oboje na mala slova , da docaramo da je i jedno i drugo sranje ili stavi oboje napisano velikim slovima,kako bi trebalo po pravopisu, pa nek i ljudi iz drugog entiteta koji ovde forumaju daju svoje misljenje!
Za mene je ustrojstvo ove drzave govno u globalu, bilo malim ili velikim slovima, GOVNO!
Za mene je ustrojstvo ove drzave govno u globalu, bilo malim ili velikim slovima, GOVNO!
- Bihac_4_ever
#28 Re: Ovo narod zeli...
Priznam tu gresku,ako administrator ima volje neka to ispravi!!!DobroJutroKolumbo wrote:Ne valja ti anketa u startu , jer nije objektivna , a ti zelis da cujes sta svi misle na ovom forumu...Ja jesam za ukidanje RS-a i FBiH , ali ti kao pokretac ankete si stavio FBiH velikim slovima ,a rs malim , sto je u ovom slucaju sugerisanje da je FBiH nesto dobro pravo , a rs ne valja... Pa budimo kolegijalni pa promjeni oboje na mala slova , da docaramo da je i jedno i drugo sranje ili stavi oboje napisano velikim slovima,kako bi trebalo po pravopisu, pa nek i ljudi iz drugog entiteta koji ovde forumaju daju svoje misljenje!
- cogni
#29 Re: Ovo narod zeli...
Nisam neki ekonomista da bih mogao kvalitetno uobličiti odgovor, ali trend je uočljiv. Po nekim stvarima je vec ispred, recimo javna potrošnja je daleko manja, stopa nezaposlenosti, prosječna plaća je izjednačena. Prije 5-6 godina situacija je bila drastično bolja u FBIH nego u RS.Chmoljo wrote: po kojim?
- Zox
#30 Re: Ovo narod zeli...
PItanje u anketi je pogresno postavljeno. Ono na sta bih ja pristao nije AUTOMATSKI i ono sto je najpravednije za sve. Da je tako, nikad ne bi doslo ni do rata, ni do sadasnjih podjela.
- Lincoln-Burrows
#31 Re: Ovo narod zeli...
Jasno da ne može biti najpravednije za sve, svi se nečeg moraju odreć,Zox wrote:PItanje u anketi je pogresno postavljeno. Ono na sta bih ja pristao nije AUTOMATSKI i ono sto je najpravednije za sve. Da je tako, nikad ne bi doslo ni do rata, ni do sadasnjih podjela.
ne može se samo od drugih tražiti da se odriču a svoje gurat naprijed
- Bihac_4_ever
#32 Re: Ovo narod zeli...
Zox wrote:PItanje u anketi je pogresno postavljeno. Ono na sta bih ja pristao nije AUTOMATSKI i ono sto je najpravednije za sve. Da je tako, nikad ne bi doslo ni do rata, ni do sadasnjih podjela.
Pitao sam sta je SAD pravedno,stavio sam anketu da se odgovori onako kako je postavljeno pitanje,a ne da se namecu neka pitanja,koja ne stoje,jasno je da ima malih gresaka,ali zato sam uvodno i napisao da se obrazlozi.
- Chmoljo
#33 Re: Ovo narod zeli...
ma nisam ni ja pa te zato pitam. ali to što navodiš je posljedica katastrofalnog administrativnog uređenja Federacije. i nemojmo zaboraviti, autokratizam u RS-u, jer ako Mićo nešto obeća on to vrlo laHko i ostvariti. evo recimo u Sarajevu imaš katastrofalnu situaciju u pogledu nadležnosti (općina, grad, kanton, entitetcogni wrote:Nisam neki ekonomista da bih mogao kvalitetno uobličiti odgovor, ali trend je uočljiv. Po nekim stvarima je vec ispred, recimo javna potrošnja je daleko manja, stopa nezaposlenosti, prosječna plaća je izjednačena. Prije 5-6 godina situacija je bila drastično bolja u FBIH nego u RS.Chmoljo wrote: po kojim?
- Bihac_4_ever
#34 Re: Ovo narod zeli...
Zasto je RS na istom nivou kao i federacija?
-puno manji broj stanovnika
-puno manja administracija
-jedna stranka vlada
-mediji su zauzeti od vladajucih struktura (autokratija)
-demokratija ne postoji,u fbih nije nista bolje
-jedan narod cini 90% stanovnistva
-puno manji broj stanovnika
-puno manja administracija
-jedna stranka vlada
-mediji su zauzeti od vladajucih struktura (autokratija)
-demokratija ne postoji,u fbih nije nista bolje
-jedan narod cini 90% stanovnistva
- cogni
#35 Re: Ovo narod zeli...
Ja sam upravo to i rekao josh u prvom postu, ne vidim oko cega se sporimo.Chmoljo wrote:ali to što navodiš je posljedica katastrofalnog administrativnog uređenja Federacije.
- Chmoljo
#36 Re: Ovo narod zeli...
uistinu ne želim podcjenjivati, ali fakat mi je šega kad vidim koliko se u RS-u busaju onom zgradicom vlade kao, eto, simbola nekog napretka, nekog prosperiteta.
koliko god mi masa ovih novoizgrađenih objekata po Sarajevu izgleda nakaradno (čast izuzecima) ipak je investicija i poređenja sa Banja Lukom su nebulozna, ali hajd'.
koliko god mi masa ovih novoizgrađenih objekata po Sarajevu izgleda nakaradno (čast izuzecima) ipak je investicija i poređenja sa Banja Lukom su nebulozna, ali hajd'.
- Chmoljo
#37 Re: Ovo narod zeli...
ma ni oko čegacogni wrote:Ja sam upravo to i rekao josh u prvom postu, ne vidim oko cega se sporimo.Chmoljo wrote:ali to što navodiš je posljedica katastrofalnog administrativnog uređenja Federacije.
- Bihac_4_ever
#38 Re: Ovo narod zeli...
Chmoljo wrote:uistinu ne želim podcjenjivati, ali fakat mi je šega kad vidim koliko se u RS-u busaju onom zgradicom vlade kao, eto, simbola nekog napretka, nekog prosperiteta.
Nemoj mislit da se samo u sarajevu u fbih gradi...
- Chmoljo
#39 Re: Ovo narod zeli...
o tome baš i govorim. bila je samo paralela između dva najveća u najrazvijenija grada u svakom od entiteta. a gdje su još Mostar, Tuzla, Zenica, BIHAĆBihac_4_ever wrote:Chmoljo wrote:uistinu ne želim podcjenjivati, ali fakat mi je šega kad vidim koliko se u RS-u busaju onom zgradicom vlade kao, eto, simbola nekog napretka, nekog prosperiteta.
Nemoj mislit da se samo u sarajevu u fbih gradi...![]()
- Bihac_4_ever
#40 Re: Ovo narod zeli...
Chmoljo wrote:o tome baš i govorim. bila je samo paralela između dva najveća u najrazvijenija grada u svakom od entiteta. a gdje su još Mostar, Tuzla, Zenica, BIHAĆBihac_4_ever wrote:Chmoljo wrote:uistinu ne želim podcjenjivati, ali fakat mi je šega kad vidim koliko se u RS-u busaju onom zgradicom vlade kao, eto, simbola nekog napretka, nekog prosperiteta.
Nemoj mislit da se samo u sarajevu u fbih gradi...![]()
i komplet Hercegovina...
- Bihac_4_ever
#41 Re: Ovo narod zeli...
Zamislite koju bi jakost fbih imala kad ne bi imala nikako kantona?
Mada ja smatram da moraju jednostavno postojati 4 kantona u fbih zbog razvoja i daljine odredjenih gradova,cist primjer je Istocna Rs ne razvijena,zato sto nemaju prilike da upravlaju svojim parama.
Mada ja smatram da moraju jednostavno postojati 4 kantona u fbih zbog razvoja i daljine odredjenih gradova,cist primjer je Istocna Rs ne razvijena,zato sto nemaju prilike da upravlaju svojim parama.
- sheilak
#42 Re: Ovo narod zeli...
A zamislite koliko bi BiH bila ekonomski ( i svakako drugacije ) bila jaka bez entiteta, bez politicara naci- kriminalaca i njihovih klanova i geta u koja su nas strpali. Utopija? Ne znam, ali ekonomski razvoj cuda cini, mijenja svijest i osjecaj pripadnosti , samo treba hrabrosti da se stvore uvjeti za tako nesto.
- Bihac_4_ever
#43 Re: Ovo narod zeli...
Prvi uvjet da dodje do toga i jeste upravo SKLANJANJE NACIO-HUSKACA!!! Trebamo se rijesiti otpada,sve dok se to ne ucini imacemo strah i netrpeljivost,uvesti zakon o zabrani:sheilak wrote:A zamislite koliko bi BiH bila ekonomski ( i svakako drugacije ) bila jaka bez entiteta, bez politicara naci- kriminalaca i njihovih klanova i geta u koja su nas strpali. Utopija? Ne znam, ali ekonomski razvoj cuda cini, mijenja svijest i osjecaj pripadnosti , samo treba hrabrosti da se stvore uvjeti za tako nesto.
-Fasista
-Mudzahedina
-Terorista
-Nacista
-Sovinista
-Fundamentalista
...i sve njihove organizacije,stranke,okupljanja i sl. !!!
NAROD PRVO!!!
-
sarlo
#44 Re: Ovo narod zeli...
Nekakav Gordi je napravio cvor koji niko nije mogao raspetljati. Prorocica je rekla da ce onaj ko raspetlja cvor osvojiti svijet. Aleksandar Makedonski je macem presjekao cvor i osvojio svijet.
Ovo je samo legenda iz stare Grcke koja govori da se komplikovani problemi mogu rjesavati samo radikalnim metodama.
Ustroj Bosne kao zemlje ekonomskih regija jeste jedino pravedno rjesenje. I bio bi radikalna promjena. Naravno Amerika bi mogla da je nametne. Nema vise vojnih intervencija i ratova. Oni imaju svoje efikasne metode pritiska.
A sada mala razrada.
Postavio si pitanje na koju bi soluciju uredjenja drzave pristali i koja je pravedna. Znaci zelje i teznje.
Moj odgovor je dva nivoa vlasti opcinski-gradski i drzavni uz vjerovatno 5-6 ekonomskih regija koje bi kako im ime kaze bile samo ekonomske i ne bi imali veci dio instrumenata vlasti.
Da li je ovo realno? Nije, realna -stvarna- su dva entiteta, pc i federacija. Oni koji su za realnost su za ovu podjelu BiH.
Samnjenje broja kantona u Federaciji vodi stvaranju treceg, hrvatskog, entiteta. Bolje ga je odmah napraviti nego produzavati mrcvarenje.
Visekantonalna BiH jeste bolje rjesenje od postojeceg. Ali ostavlja etnicku podjelu, i skupu i korumpiranu kantonalnu admistraciju. A drzava je manje funkcionalna.
U vezi izbora. Ako niko ne trazi ukidanje entiteta oni nece nikad biti ni ukinuti. Zato obican puk glasa za one koji obecavaju da ce se boriti za to. I opet ce glasati. Neka ukinu entite pa neka naplate koliko i kako hoce.
A trotoari mogu biti zeleni, crveni ili plavi, auta neka budu parkirana po trotoarima. Iako znam da je to nekima najveci problem.
Ovo je samo legenda iz stare Grcke koja govori da se komplikovani problemi mogu rjesavati samo radikalnim metodama.
Ustroj Bosne kao zemlje ekonomskih regija jeste jedino pravedno rjesenje. I bio bi radikalna promjena. Naravno Amerika bi mogla da je nametne. Nema vise vojnih intervencija i ratova. Oni imaju svoje efikasne metode pritiska.
A sada mala razrada.
Postavio si pitanje na koju bi soluciju uredjenja drzave pristali i koja je pravedna. Znaci zelje i teznje.
Moj odgovor je dva nivoa vlasti opcinski-gradski i drzavni uz vjerovatno 5-6 ekonomskih regija koje bi kako im ime kaze bile samo ekonomske i ne bi imali veci dio instrumenata vlasti.
Da li je ovo realno? Nije, realna -stvarna- su dva entiteta, pc i federacija. Oni koji su za realnost su za ovu podjelu BiH.
Samnjenje broja kantona u Federaciji vodi stvaranju treceg, hrvatskog, entiteta. Bolje ga je odmah napraviti nego produzavati mrcvarenje.
Visekantonalna BiH jeste bolje rjesenje od postojeceg. Ali ostavlja etnicku podjelu, i skupu i korumpiranu kantonalnu admistraciju. A drzava je manje funkcionalna.
U vezi izbora. Ako niko ne trazi ukidanje entiteta oni nece nikad biti ni ukinuti. Zato obican puk glasa za one koji obecavaju da ce se boriti za to. I opet ce glasati. Neka ukinu entite pa neka naplate koliko i kako hoce.
A trotoari mogu biti zeleni, crveni ili plavi, auta neka budu parkirana po trotoarima. Iako znam da je to nekima najveci problem.
-
homar
#45 Re: Ovo narod zeli...
Koliki je prosjek penzija u RS i odnos sa F BiH?cogni wrote:Nisam neki ekonomista da bih mogao kvalitetno uobličiti odgovor, ali trend je uočljiv. Po nekim stvarima je vec ispred, recimo javna potrošnja je daleko manja, stopa nezaposlenosti, prosječna plaća je izjednačena. Prije 5-6 godina situacija je bila drastično bolja u FBIH nego u RS.Chmoljo wrote: po kojim?
-
Frankyee
#46 Re: Ovo narod zeli...
treba pitati Dodika da glasa jer jedino njegova vrijedi trenutno
Haris Silajdzic = Fikret Abdic
Haris Silajdzic = Fikret Abdic
- 1gorstak
#47 Re: Ovo narod zeli...
U BiH nemamo komplikovan problem. Imamo jasno definisane i kompatibilne interese. Potrebna je decentralizacija koja nema etnicki karakter. Tako bi se zastitila prava sva tri konstitutivna naroda, a ne bi bilo institucionalizovanog svojatanja tih administrativnih jedinica.sarlo wrote:Nekakav Gordi je napravio cvor koji niko nije mogao raspetljati. Prorocica je rekla da ce onaj ko raspetlja cvor osvojiti svijet. Aleksandar Makedonski je macem presjekao cvor i osvojio svijet.
Problem je kada se insistira na svojatanju dijelova BiH nazivom, obiljezjem, praznicima .... to treba rijesiti i bosanskohercegovacki "cvor" je raspetljan. Da manji entitet ima neutralan naziv, da ima neutralno obiljezje, da se Hrvati i Bosnjaci u Bosanskom Samcu osjecaju ravnopravni, broj onih kojima smeta postojanje manjeg entiteta bi drasticno opao. Medjutim, velikosrpskom faktoru je cilj stvaranje srpske drzave na dijelu zajednicke bosanskohercegovacke teritorije. Zato je sasvim moguce da se ova nasa stagnacija nastavi jos pedesetak godina, ili u gorem slucaju, da se ponovo zarati. Da Dodik, Cavic, Bosic, Vasic, Ivanic itd. stvarno zele stabilizaciju, prestali bi sa svojatanjem na kojem je insistirao Karadzic, a dvoentitetska BiH bi ubrzano krenula naprijed. Medjutim, oni to ne zele, i zato smo tu gdje jesmo.
- cogni
#48 Re: Ovo narod zeli...
Interesantno viđenje. U Evropi nemamo puno multinacionalnih država, ali one koje to jesu su decentralizovane po etničkom principu (Belgija, Švicarska). Ja vjerujem da to nije slučajno i da bi decentralizacija po bilo kojim drugim principima samo dodatno otežala situaciju jer bi na josh vishe mesta bilo nužno konsenzualno odlučivanje, koje se pokazalo kao teško dostižan ideal. Druga loša stvar je što bi tada bili josh dalje od građanskog uređenja, jer bi nacionalni ključ postao još važniji.1gorstak wrote: U BiH nemamo komplikovan problem. Imamo jasno definisane i kompatibilne interese. Potrebna je decentralizacija koja nema etnicki karakter. Tako bi se zastitila prava sva tri konstitutivna naroda, a ne bi bilo institucionalizovanog svojatanja tih administrativnih jedinica.
Ili bi se možda dopustila dominacija najbrojnijeg naroda u svakoj regiji ponaosob? Time bismo dobili josh goru situaciju, jer bi mnogo veci dio građana bio nezadovoljan i sa lokalnim nivoom. ne vidim da bi Biscani bili presrecni da im Banjaluka kroji sudbinu, niti Trebinjci da im se ista kroji u Mostaru.
Naravno na državnom se ništa ne bi promjenilo, opet bi bilo teško postići dogovor. Osim ako bi i tamo sasvim ukinuli konsenzualno glasanje, tj ako bi uveli jednostavno većinsko glasanje. Time bi omogućili dominaciju najbrojnijem narodu, što možda i nije loše jer bi država konačno profunkcionirala. Nažalost, onim drugima se to baš i ne sviđa, tako da ako se ne nađe način da im se to nametne, oni na to neće pristati.
Po onome što sam dosad viđao često se nude rješenja koja sasvim ignoriraju multinacionalni karakter države i uređuju je kao da je u pitanju jednonacionalna država. Zbog brojnosti, to znači jednonacionalna država Bošnjaka. Jedino nisam vidio na osnovu čega se misli da će Hrvati i Srbi pristati da BiH promijeni karakter i od multinacionalne države Bošnjaka, Srba i Hrvata, postane jednonacionalna država Bošnjaka.
Da rezimiram, kada govorimo o multinacionalnim državama, barem po meni, ideja građanske države kojoj težimo je jedino ostvarljiva putem etničke decentralizacije. Volio bih da mi neko da drukčiji primjer, ili barem kako zamišlja funkcioniranje te države.
- uvjek dobar gost
#49 Re: Ovo narod zeli...
Ne mogu da izdržim... narod želi da ostane u prašini, ne želi da se izdigne iznad dna... narod želi turbo folk, želi da se opusti uz isprazne note i koju rakijicu, narod želi da se opusti uz prazan pogled na poprsije il veliki displej svog novog mobitela...
Šta mogu želiti ljudi koji su polu-obrazovani i po svjetskim standardima nepismeni... šta takav svojet može želiti nego bazu... ono osnovno ...
I jeste sa kim si takav si, narod upravo želi ove štele i štelice, želi provincijalzam i dekadenciju...
To je ista ona priča kojom se pravdaju producenti narodne muzike... neka svako sluša šta hoće i voli.. nama je narodna muzika fol u tradiciji i to baš ovakva... znači neka narod uvijek ostane na nivou gdje je bio prije nekih 100 godina.....
Zar može racionalno razmišljati pa samim tim želiti nešto onaj koji je raspamećen i onaj koji je zaluđen.... ako može pitam se šta li taj i takav narod zaista želi...
narode narode... mućni malo glavom... zar je danas ovo oko tebe to što ti zaista želiš---?
Šta mogu želiti ljudi koji su polu-obrazovani i po svjetskim standardima nepismeni... šta takav svojet može želiti nego bazu... ono osnovno ...
I jeste sa kim si takav si, narod upravo želi ove štele i štelice, želi provincijalzam i dekadenciju...
To je ista ona priča kojom se pravdaju producenti narodne muzike... neka svako sluša šta hoće i voli.. nama je narodna muzika fol u tradiciji i to baš ovakva... znači neka narod uvijek ostane na nivou gdje je bio prije nekih 100 godina.....
Zar može racionalno razmišljati pa samim tim želiti nešto onaj koji je raspamećen i onaj koji je zaluđen.... ako može pitam se šta li taj i takav narod zaista želi...
narode narode... mućni malo glavom... zar je danas ovo oko tebe to što ti zaista želiš---?
- sodom
#50 Re: Ovo narod zeli...
ukidanje kantona bi predhodilo stvaranju ekonomskih regija, ma vidite ljudi, rs ne vjeruje u suzivot, to je istina, sacekacemo jos 20tak godina dok udjemo u eu pa onda tek ce se nesto moci promjeniti. Sada, cisto sumnjam, jer rs zeli autonomiju koju
nikad nece dobit a ostatak zeli cjelovitu bih, eh sada, ja vidim da se jedino mozemo dogovoriti oko toga da radimo zajedno, jer kad pare pocnu kapati vecinu nece ni zanimati kako se zove ono gdje on zivi.
I vecina nas ovdje ovo pise jer nema ni sezonskih ni stalnih poslova, jel...a para da cijeli odmor budes na nekoj vodi nema... dakle ekonomske regije
ps
ukidanjem kantona se ne dobija nista, istina smanjuje se administracija i to je dobra stvar, ali svakako se budzet dijeli na ovaj i onaj dio, kantoni su uvjek tu, cak i kada se ukinu i dalje ce one seronje iz predsjednistva da trose mill na toalet papir i da u jedno auto u istom danu sipaju dizel i benzin gorivo...
nikad nece dobit a ostatak zeli cjelovitu bih, eh sada, ja vidim da se jedino mozemo dogovoriti oko toga da radimo zajedno, jer kad pare pocnu kapati vecinu nece ni zanimati kako se zove ono gdje on zivi.
I vecina nas ovdje ovo pise jer nema ni sezonskih ni stalnih poslova, jel...a para da cijeli odmor budes na nekoj vodi nema... dakle ekonomske regije
ps
ukidanjem kantona se ne dobija nista, istina smanjuje se administracija i to je dobra stvar, ali svakako se budzet dijeli na ovaj i onaj dio, kantoni su uvjek tu, cak i kada se ukinu i dalje ce one seronje iz predsjednistva da trose mill na toalet papir i da u jedno auto u istom danu sipaju dizel i benzin gorivo...