... a to je da se u kapitalizmu sustavno krsi PRAVO na rad...madner wrote:Naravno, no naknada za nezaposlenost je vremenski ogranicena i vezana za radni staz.
Dakle opet nije univerzalna.
Mislim mozemo do Francuske revolucije i korijena ovog prava u smislu zatvorenih kasti i kvota za zaposljavanje, no opet ce rezultat biti isti.
OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
- nosara
#251 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
- madner
#252 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Da svjesno koristis laznu interpretaciju zbog ideologije.nosara wrote:... a to je da se u kapitalizmu sustavno krsi PRAVO na rad...madner wrote:Naravno, no naknada za nezaposlenost je vremenski ogranicena i vezana za radni staz.
Dakle opet nije univerzalna.
Mislim mozemo do Francuske revolucije i korijena ovog prava u smislu zatvorenih kasti i kvota za zaposljavanje, no opet ce rezultat biti isti.
- Hajvan
#253 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Smor 
Od teme ("OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA...") dođoše pro et kontra -izam ovaj i onaj priče!
Očigledno, "buĐŽetlije" (istinske i one u duši) su zaposjele temeu
Od teme ("OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA...") dođoše pro et kontra -izam ovaj i onaj priče!
- nosara
#254 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Tema je besmislena... Niko ne predlaze nacine povecanja novcane mase, svi bi samo presipanje istih pet feninga tamo-'vamo...
-
muzicar_iz_parka
#255 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Za otpuštanje silnih budžetlija bi morao mobilisati jedno 20-30000 vojnika ili pandura, operativno odstraniti od posla, a to bi opet stvorilo problem šta uraditi sa onima koji su obavili taj prljav posao.
Ja vidim samo jedno rješenje u slamanju lopovskog sistema, svi da se učlane u glavne stranke, pa svi postanemo budžetlije, kad ne bude bilo nikoga ko će nas plaćati odnosno MMF ne bude više davao para onda će se sve samo od sebe sjebati.
Ja vidim samo jedno rješenje u slamanju lopovskog sistema, svi da se učlane u glavne stranke, pa svi postanemo budžetlije, kad ne bude bilo nikoga ko će nas plaćati odnosno MMF ne bude više davao para onda će se sve samo od sebe sjebati.
-
iamia
#256 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
upravo to !...Hajvan wrote:Smor
citam ove mamlaze i ne mogu skontati sta je tema.
a to im je i cilj..
-
iamia
#257 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
nije problem,.muzicar_iz_parka wrote:Za otpuštanje silnih budžetlija bi morao mobilisati jedno 20-30000 vojnika ili pandura, operativno odstraniti od posla, a to bi opet stvorilo problem šta uraditi sa onima koji su obavili taj prljav posao.
.
ako treba ja i par jarana sve stavimo uz zid.
pa nek biraju.
kuca,, ili da rafalamo.
- Hajvan
#258 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Mene zanimaju:nosara wrote:Tema je besmislena... Niko ne predlaze nacine povecanja novcane mase, svi bi samo presipanje istih pet feninga tamo-'vamo...
1. sigurno okurženje
2. kvalitetno školstvo
3. čiste i uredne ulice sa svim popratnim mobilijarima i sadrzajem (rasvjeta, odvojen klonik od pločnika, drvoredi izmedju....)
4. parkovi, igrališta, biciklističke staze
mene ne zanima.
1. birokratski aparat i njihove ulojene guzicce od nerada i žiuvota na mojoj grbači!!
Za novac koji izdvajam porezima ja želim sigurnost, hoću čiste i urbane ulice, sadržajne parkove, kvalitetno školstvo!!!
hajd sad u združni napad
VIDI MI GLOOOOOVE!!!
jest, jest - gledaj mi glOvuu.... niže malo...još nižee
cool
- Paranoid
#259 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Drugi paragraf, stav jedan te treba ITEKAKO ZANIMATI...jer da bi došao do rješenja iz prvog paragrafa i stavki 1 2 3 4, moraš prvo izbaciti "remetilački faktor" iz paragrafa 2 tj. birokratski aparat..Hajvan wrote:Mene zanimaju:nosara wrote:Tema je besmislena... Niko ne predlaze nacine povecanja novcane mase, svi bi samo presipanje istih pet feninga tamo-'vamo...
1. sigurno okurženje
2. kvalitetno školstvo
3. čiste i uredne ulice sa svim popratnim mobilijarima i sadrzajem (rasvjeta, odvojen klonik od pločnika, drvoredi izmedju....)
4. parkovi, igrališta, biciklističke staze
mene ne zanima.
1. birokratski aparat i njihove ulojene guzicce od nerada i žiuvota na mojoj grbači!!
Za novac koji izdvajam porezima ja želim sigurnost, hoću čiste i urbane ulice, sadržajne parkove, kvalitetno školstvo!!!
hajd sad u združni napad
VIDI MI GLOOOOOVE!!!
jest, jest - gledaj mi glOvuu.... niže malo...još nižee
cool
- Hajvan
#260 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
što je pisac hotiJo reći?!?!
mislim, šyto se tvoj iskaz razlikuje od mog. To ja i tvrdim.
Vrati se i pročitaj ponovo
bez imalo zlob kažem...mislim fakat, ne kontam te.
Edit:
Kad kažem da me birokratska ulojena "buržoazija"
ne zanima, pod tim mislim da ne želim izdvajati svoje/naše novce na njih, možda ipak nisam bio dovoljno jasan 
Do mene
Edit:
Kad kažem da me birokratska ulojena "buržoazija"
Do mene
- Paranoid
#261 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
To je to...a to misli i onih 65000 vlasnika blokiranih racuna i 50 000 zatvorenih firmi...još samo da je nać kakav način zavrtanje MMF pipe...Hajvan wrote:što je pisac hotiJo reći?!?!
Edit:
Kad kažem da me birokratska ulojena "buržoazija"ne zanima, pod tim mislim da ne želim izdvajati svoje/naše novce na njih, možda ipak nisam bio dovoljno jasan
Do mene
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#262 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
smiri doživljajiamia wrote:nije problem,.muzicar_iz_parka wrote:Za otpuštanje silnih budžetlija bi morao mobilisati jedno 20-30000 vojnika ili pandura, operativno odstraniti od posla, a to bi opet stvorilo problem šta uraditi sa onima koji su obavili taj prljav posao.
.
ako treba ja i par jarana sve stavimo uz zid.
pa nek biraju.
kuca,, ili da rafalamo.
-
kerima1
#263 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Tacno receno,malo je onih pravih istinskih boraca za ljudsko pravo,one i kad imaju moc u rukama pridruze se ispravljanju nepravde.hizo ramidovic wrote:fazon je u tome sto najvece galamdzije ovdje, kada bi se kojim slucajem dograbili budzetske sise, jednostavno bi sve svoje komentare obrisali, proslost zaboravili i poceli guslati nesto sasvim drugo.Pisistratus wrote:Ja predlažem da svi ovi ovdje koji se žale na vlast, kako je država loša, i kako se nema, uključujući i mene, se skupe na jedno mjesto, naoružaju toljagama i kamenjem i napadnu prvu kravatiranu budalu koja izađe iz prve vladine zgrade. Pa kome obojci kome opanci![]()
jadno je to, zalosno i licemjerno.
-
bennz
#264 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
spomenuo sam naftu i gas...vidim da ovdje slabo ko obraća pažnju...baš kao što se od nas i zahtjeva da tako radimo...bitne i krucijalne stvari ,stvari zbog kojih nacije nestaju ili se bogate kod nas nisu dio nikakve rasprave iako nas se uveliko tiču...sve govorim iz ličnog iskustva ...živim u mjestu koje je na nekih 20-30 metara poljoprivredno neiskoristivo jer je zagađeno tom tvari...zapaljiva je i znam šta je...ista je situacija i kog mog komšije na 600 metara od mog imanja...naravno da to postoji i u nezamislivim količinama... a spomenuo sam i osobu u prošlom postu koja je to objelodanila i dovela firme da to istraže...radi se i kod nas i u RS-u,kad sam ja u pitanju-ja sam nebitan ali imam unuke kojima ću to svo imanje na njih prevesti pa da ima se u životu barem jednom posreći...e sad vi meni recite...da li je to vrijednost ili glupost...vrijeme će pokazati...mada moram priznati nije uredu ni da se sa tim maše ljudima-strancima jer imamo isuviše svijetlih primjera sa drugim zemljama koje mašu svojim uslovima za izvoz nafte,dakle ima li te ili te nema... strpite se omladino ,ne idite pred rudu ...još jednom pozdrava drugu Titu,Walteru i omladini...
- nosara
#265 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Zapali sve... Vladajuce drolje su to vec obecale strancima, mi (ni nasa djeca) necemo imat nista od toga... Nista se ne pise, ne govori o tome, gurnuli su sve u drugi plan, tako da mogu fino prepustit gnjidama iz eu, amerike...bennz wrote:spomenuo sam naftu i gas...vidim da ovdje slabo ko obraća pažnju...baš kao što se od nas i zahtjeva da tako radimo...bitne i krucijalne stvari ,stvari zbog kojih nacije nestaju ili se bogate kod nas nisu dio nikakve rasprave iako nas se uveliko tiču...sve govorim iz ličnog iskustva ...živim u mjestu koje je na nekih 20-30 metara poljoprivredno neiskoristivo jer je zagađeno tom tvari...zapaljiva je i znam šta je...ista je situacija i kog mog komšije na 600 metara od mog imanja...naravno da to postoji i u nezamislivim količinama... a spomenuo sam i osobu u prošlom postu koja je to objelodanila i dovela firme da to istraže...radi se i kod nas i u RS-u,kad sam ja u pitanju-ja sam nebitan ali imam unuke kojima ću to svo imanje na njih prevesti pa da ima se u životu barem jednom posreći...e sad vi meni recite...da li je to vrijednost ili glupost...vrijeme će pokazati...mada moram priznati nije uredu ni da se sa tim maše ljudima-strancima jer imamo isuviše svijetlih primjera sa drugim zemljama koje mašu svojim uslovima za izvoz nafte,dakle ima li te ili te nema... strpite se omladino ,ne idite pred rudu ...još jednom pozdrava drugu Titu,Walteru i omladini...
Oni ce, za uzvrat, rastezat ovu zvaku od politike, da sto duze narod sludjuju nebitnim stvarima... Zivio nam ti...
- Hajvan
#266 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
nosara wrote:Zapali sve... Vladajuce drolje su to vec obecale strancima, mi (ni nasa djeca) necemo imat nista od toga... Nista se ne pise, ne govori o tome, gurnuli su sve u drugi plan, tako da mogu fino prepustit gnjidama iz eu, amerike...bennz wrote:spomenuo sam naftu i gas...vidim da ovdje slabo ko obraća pažnju...baš kao što se od nas i zahtjeva da tako radimo...bitne i krucijalne stvari ,stvari zbog kojih nacije nestaju ili se bogate kod nas nisu dio nikakve rasprave iako nas se uveliko tiču...sve govorim iz ličnog iskustva ...živim u mjestu koje je na nekih 20-30 metara poljoprivredno neiskoristivo jer je zagađeno tom tvari...zapaljiva je i znam šta je...ista je situacija i kog mog komšije na 600 metara od mog imanja...naravno da to postoji i u nezamislivim količinama... a spomenuo sam i osobu u prošlom postu koja je to objelodanila i dovela firme da to istraže...radi se i kod nas i u RS-u,kad sam ja u pitanju-ja sam nebitan ali imam unuke kojima ću to svo imanje na njih prevesti pa da ima se u životu barem jednom posreći...e sad vi meni recite...da li je to vrijednost ili glupost...vrijeme će pokazati...mada moram priznati nije uredu ni da se sa tim maše ljudima-strancima jer imamo isuviše svijetlih primjera sa drugim zemljama koje mašu svojim uslovima za izvoz nafte,dakle ima li te ili te nema... strpite se omladino ,ne idite pred rudu ...još jednom pozdrava drugu Titu,Walteru i omladini...
Oni ce, za uzvrat, rastezat ovu zvaku od politike, da sto duze narod sludjuju nebitnim stvarima... Zivio nam ti...
meni ovo djeluje kao da ti sam sa sobom kmuniciraš.
-
Sarajevo11
#267 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Veći moral i odgovornost naše administracije ( plemena ) očekivati je kada im otvorite radna mjesta na njivama i poljima uz kredite koje će uredno vraćati .
- webby-x
#268 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
A što ti znači pravo na rad?nosara wrote:... a to je da se u kapitalizmu sustavno krsi PRAVO na rad...
-
AkHolic
#269 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Nepostojanje diskrimanacije prema pripadnicima određenih skupina- ženama,seksualnim i etničkim manjinama i drugima kad je riječ o zasnivanju i trajanju radnog odnosa.Koliko će se uistinu pripadnika tih skupina kao i ostalih koji ne spadaju u te skupine zaposliti ,limitirano je tražnjom radne snage na tržištu rada što sa "pravom na rad" nema neke direktne veze.webby-x wrote:A što ti znači pravo na rad?nosara wrote:... a to je da se u kapitalizmu sustavno krsi PRAVO na rad...
-
guruman
#270 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Evo taze vijest (KLIK danas): Za gen.direktora preduzeća RAD (Sarajevo) izabran neki inkognito lik dipl.ekonomist a radio u
ministarstvu odbrane.Eto to je sve.Raditi će na podizanju nivoa hortikulture ,zelenila,cviječa i drveća.
Niđe veze ni sa čim. A toliko se njih iškolovalo na fakultetima za ovu oblast.
Žalosno je da su se ekonomisti i pravnici uplekali na sve strane pa kao oni mogu sve i svugdje,A stavarnost govori suprotno:
nikad manje prava i pravde,ekonomija propala i mi svi zajedno sa njima.Predlažem da odstupe bar neko vrijeme pa
da narod dahne dušom a država da se oporavi.Nama trebaju kvaliteti tipa Emerik Blum,Božo Matić i slični da povedu.
Ove armije pravnika i ekonomista će ko skakavci pojesti svo zelenilo.
ministarstvu odbrane.Eto to je sve.Raditi će na podizanju nivoa hortikulture ,zelenila,cviječa i drveća.
Žalosno je da su se ekonomisti i pravnici uplekali na sve strane pa kao oni mogu sve i svugdje,A stavarnost govori suprotno:
nikad manje prava i pravde,ekonomija propala i mi svi zajedno sa njima.Predlažem da odstupe bar neko vrijeme pa
da narod dahne dušom a država da se oporavi.Nama trebaju kvaliteti tipa Emerik Blum,Božo Matić i slični da povedu.
- Hajvan
#271 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
boldirano nije domen JKP Radguruman wrote:Evo taze vijest (KLIK danas): Za gen.direktora preduzeća RAD (Sarajevo) izabran neki inkognito lik dipl.ekonomist a radio u
-
guruman
#272 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
U pravu si što se tiče JKP RAD-a, djelatnost spada u parkove KJKP PARk (čini mi se da je to nekad bilo zajedno nisam baš siguran), ali u svezi ostalog sve stoji što je napisano i odnosi se na sijaset drugih javnih firmi koje su okupirane na opisani naćin.
- Panini
#273 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
jedino rjesenje je da bankrotiramo ili da neka visa sila rasturi SDA halku koja se proteze kroz skoro sve federalne i kantonalne kompanije
-
guruman
#274 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
Bankrot je evidentan ,nove teze se serviraju u javnosti "povečanje poreza-PDV-a,novi porezi na dobit,smanjenje plača uPanini wrote:jedino rjesenje je da bankrotiramo ili da neka visa sila rasturi SDA halku koja se proteze kroz skoro sve federalne i kantonalne kompanije
javnom sektoru (nikad se neće dogoditi),plaća se bukvalno sve u prosvjeti,zdravstvu itd. nove teze muže narodne sise.
Niko ne odstupa sa vlasti zbog bankrota i bijede ,aveti stranaka u kojoj kolo vodi SDA ,su se nadvile nad običnom egzistncijom običnog bosanskog čovjeka.Strahovi od drugih nacija,vjera i država se više ne potenciraju jer su besmisleni,sada se sije egzistencijalni strah,strah za najobičnije stvari koje su u komunizmu bile elementarne i dostupne svima.
Svojevrstan mazohizam postaje imanentan u ovom narodu.Niko više nije solidaran ni sa kim osim kad to njegovim interesima odgovara.Radnička klasa je dozvolila da bude opljačkana i kreče se sada iza nekih kvazi zastupnika koji su iznjedreni od strane počinioca pljačke.Prevari pa vladaj ,kao element vrednovanja se udomaćio na svim instancama.
- didžej
#275 Re: OTPUŠTANJE BUDŽETLIJA I KONAČNO POKRETANJE BIH
ima budzetlija i koji vrijedno rade na poslu.
http://www.avaz.ba/vijesti/teme/uposlen ... ita-novine
http://www.avaz.ba/vijesti/teme/uposlen ... ita-novine