Otkrivamo: Vok u Sarajevu???
Moderator: anex
-
- Posts: 3912
- Joined: 11/03/2003 00:00
#26
Pa originalno ih i ima u Canadi i Americi...no....Ako sijes, ili imas nekog ko sije, (masina mora imati onaj endler "bod") nikakav problem da ih sama napravis. Meni ih sije prijateljica iz Osijeka. Jedan je 30 kuna. Skupi su ali boze moj, traju godinama....
Nevjerovatno.....smanji se krvarenje, ublazi pms, nema alergija, nema bolova.....Ma, samo mogu toplo preporuciti.
Nevjerovatno.....smanji se krvarenje, ublazi pms, nema alergija, nema bolova.....Ma, samo mogu toplo preporuciti.
-
- Posts: 3402
- Joined: 26/01/2006 15:08
- Location: www.dobro.ba
#27
ma sad gledam po netu, na onom sajtu Roda, spominju neke tete svalje :D nemam masinu, a ni taj bod :d to je za mene samo hladno oruzje, nazalost.. :sVingo wrote:Pa originalno ih i ima u Canadi i Americi...no....Ako sijes, ili imas nekog ko sije, (masina mora imati onaj endler "bod") nikakav problem da ih sama napravis. Meni ih sije prijateljica iz Osijeka. Jedan je 30 kuna. Skupi su ali boze moj, traju godinama....
Nevjerovatno.....smanji se krvarenje, ublazi pms, nema alergija, nema bolova.....Ma, samo mogu toplo preporuciti.
-
- Posts: 3402
- Joined: 26/01/2006 15:08
- Location: www.dobro.ba
#29
jel to isti gus kao i onaj kod gusanih peci?shin wrote:Gus je liveno zeljezo, veoma krhko.Svemirski_Jebach wrote:sta je gusani? A sta je vok? al fakat sta je vok i sta je gusani?
- Bonnie-Clydova mala
- Posts: 706
- Joined: 26/01/2007 09:06
- Location: Texas
#31
sta?jel se ovdje kupuje wok il ulosci?
-
- Posts: 3402
- Joined: 26/01/2006 15:08
- Location: www.dobro.ba
#32
kupuje se wok a ostalo se navodi u kontekstu korisnog zachatavanja dok nam se H. ne javiBonnie-Clydova mala wrote:sta?jel se ovdje kupuje wok il ulosci?
- Bonnie-Clydova mala
- Posts: 706
- Joined: 26/01/2007 09:06
- Location: Texas
#33
javi nadje li taj wok... mogla bi i ja sebi nabaviti, samo ne znam gdje da nabavim tajlandske zacine i narocito svjez korijander. pa kad smo vec kod ove teme, javite gdje bi moglo biti i toga
-
- Posts: 3109
- Joined: 29/10/2006 21:54
#34
Dragi moji (buduci) makrobioticari ,
obisla sam danas obje one prodavnice sudja. U Mis Irbinoj nema woka, nestalo je prije neki dan, pa je ljubazni ciko pozvao kolegicu na Ciglanama (tamo imaju jos jednu svoju radnju) i ona je potvrdila da imaju cak dvije vrste woka. Tako da sam otisla tamo i nasla zakljucanu prodavacicu. kaze bila neka pucacina tu u okolini pa se osigurala. Uglavnom, tu imaju wok od edelstahl-celika,ali je premazan teflonom. Dno je ravno, rucka je dugacka. Uz to dodje mrezica za parenje, vatrostalni poklopac i drveni stapici i kuhaca. To sve skupa iznosi 99 KM.
Drugi wok je od obicnog celika, vrlo je lagan i zato sam ga odmah eliminisala. Jeftin je, oko 60 km, i rucke su kao kod original voka, one manje usice. Dodje i poklopac.
E, sad. Problem prvog je teflonski premaz. Wok ima garanciju na pet godina, ali se teflon moze zagrebati i nakon godinu dana. Teflon u sebi sadrzi i jedinjenja smola ( fluor i hlor),tako da na visokim temperaturama stvaraju kancerogena jedinjenja-gasove. Vok se mora dobro zagrijati, pa mi to ne zvuci nimalo zdravo. Teflon ne dolazi u obzir.
Drugi wok sam eliminisala jer je naprosto prelagan da bi sprovodio toliku temperaturu i pripremio mi super zdravi i ukusni obrok. To je neki nivo onog turskog posudja koje je lagano ko pero i ne valja nista.
Zvala sam i onu tetu i MakroVite koju sam jucer zamolila da provjeri da li mozemo naruciti gusani wok ravnog dna preko njih. Kaze da ne mogu i da je onaj oblog dna jedini.
Znaci opet nisam nasla nista optimalno. Ali makar znamo da wokova ima u Sarajevu. To tjesi. Nismo ipak tolika rupa kao sto djelujemo.
Sto se tice ulozaka, definitivno ste upravu. Uzmite always ili bilo koje uloske i pogledajte sastojke. Sta vidite? Masu nekih hemikalija. E te hemikalije se oslobadjaju kad vasa menstralna krv dolazi u dodir sa uloskom. I naravno, ulaze u vas organizam. I onda se cudimo epidemiji raka grlica maternice (doduse, tu je glavni uzrocnik virus, ali opet).
Predlazem bio uloske iz MakroVite. Kostaju 5,50 KM.
obisla sam danas obje one prodavnice sudja. U Mis Irbinoj nema woka, nestalo je prije neki dan, pa je ljubazni ciko pozvao kolegicu na Ciglanama (tamo imaju jos jednu svoju radnju) i ona je potvrdila da imaju cak dvije vrste woka. Tako da sam otisla tamo i nasla zakljucanu prodavacicu. kaze bila neka pucacina tu u okolini pa se osigurala. Uglavnom, tu imaju wok od edelstahl-celika,ali je premazan teflonom. Dno je ravno, rucka je dugacka. Uz to dodje mrezica za parenje, vatrostalni poklopac i drveni stapici i kuhaca. To sve skupa iznosi 99 KM.
Drugi wok je od obicnog celika, vrlo je lagan i zato sam ga odmah eliminisala. Jeftin je, oko 60 km, i rucke su kao kod original voka, one manje usice. Dodje i poklopac.
E, sad. Problem prvog je teflonski premaz. Wok ima garanciju na pet godina, ali se teflon moze zagrebati i nakon godinu dana. Teflon u sebi sadrzi i jedinjenja smola ( fluor i hlor),tako da na visokim temperaturama stvaraju kancerogena jedinjenja-gasove. Vok se mora dobro zagrijati, pa mi to ne zvuci nimalo zdravo. Teflon ne dolazi u obzir.
Drugi wok sam eliminisala jer je naprosto prelagan da bi sprovodio toliku temperaturu i pripremio mi super zdravi i ukusni obrok. To je neki nivo onog turskog posudja koje je lagano ko pero i ne valja nista.
Zvala sam i onu tetu i MakroVite koju sam jucer zamolila da provjeri da li mozemo naruciti gusani wok ravnog dna preko njih. Kaze da ne mogu i da je onaj oblog dna jedini.
Znaci opet nisam nasla nista optimalno. Ali makar znamo da wokova ima u Sarajevu. To tjesi. Nismo ipak tolika rupa kao sto djelujemo.
Sto se tice ulozaka, definitivno ste upravu. Uzmite always ili bilo koje uloske i pogledajte sastojke. Sta vidite? Masu nekih hemikalija. E te hemikalije se oslobadjaju kad vasa menstralna krv dolazi u dodir sa uloskom. I naravno, ulaze u vas organizam. I onda se cudimo epidemiji raka grlica maternice (doduse, tu je glavni uzrocnik virus, ali opet).
Predlazem bio uloske iz MakroVite. Kostaju 5,50 KM.
-
- Posts: 3109
- Joined: 29/10/2006 21:54
#35
Svjez korijander (on se obicno susi, ne znam za sta ce ti bas SVJEZ?) vjerovatno imaju u Badem-butiku na Carsiji. tamo kupujem i korijander u prahu i onaj i zrnu. Ovaj u zrnu imas u svakom hipermarketu. Sitni sam ja kupila na Carsiji, dodje 250 grama za 3 KM, imam ga vec pola godine i vise. Zacina imas tamo jos svakojakih, a ako trazis bas neku egzotiku, to imas u MakroViti na Chvili.Bonnie-Clydova mala wrote:javi nadje li taj wok... mogla bi i ja sebi nabaviti, samo ne znam gdje da nabavim tajlandske zacine i narocito svjez korijander. pa kad smo vec kod ove teme, javite gdje bi moglo biti i toga
Inace, na njihovom sajtu ima dosta podataka o zitaricama, povrcu i tim organic produktima.
Hrana:
http://www.makrovita.ba/index.php?optio ... &Itemid=38
Bio-kozmetika:
http://www.makrovita.ba/index.php?optio ... &Itemid=45
Meni su super, iako bas ne vjerujem da je onaj organic chips i kečap olicenje zdravlja. Plus cijene su uzasno visoke,pa bi za zdrav zivot trebala imati platu Karle Del Ponte.
-
- Posts: 3109
- Joined: 29/10/2006 21:54
#36
Citala sam jos i to da je kovano zeljezo kvalitetnije od lijevanog. Znaci, wok od kovanog zeljeza bi bio najidealnija stvar. Medjutim, kod nas ce doci vjerovatno za 237 godina plus kosta cijelo bogatstvo.Pearl wrote:jel to isti gus kao i onaj kod gusanih peci?shin wrote:Gus je liveno zeljezo, veoma krhko.Svemirski_Jebach wrote:sta je gusani? A sta je vok? al fakat sta je vok i sta je gusani?
-
- Posts: 8025
- Joined: 31/10/2004 16:03
- Location: negdje
#37
Hierarchija, ja sam nedavno bratu donijela wok iz Austrije. Jest da nije gusani, ali sam ga platila 6 Eurou Ikei
. Kaze da nije los. Ako hoces mogu ga i tebi ponijet Ako mozes cekat 3-4 mjeseca
ovakav samo bez ove mreze. A mislim da se po toj cijeni moze naci i sa mrezom
. Kaze da nije los. Ako hoces mogu ga i tebi ponijet Ako mozes cekat 3-4 mjeseca
ovakav samo bez ove mreze. A mislim da se po toj cijeni moze naci i sa mrezom
-
- Posts: 8025
- Joined: 31/10/2004 16:03
- Location: negdje
#38
a za uloske sam se i ja zapalila moram malo bolje obratit paznju na tu tematiku
odoh ja pokrenut temu o uloscima
odoh ja pokrenut temu o uloscima
-
- Posts: 1108
- Joined: 09/05/2005 14:14
- Location: Sarajevo
#40
Ote mi rijec iz tastature! Okrenes ga naopako, samo sto mu moras odbiti ruckukrkan wrote:Hierarchia (citat):
Citala sam jos i to da je kovano zeljezo kvalitetnije od lijevanog. Znaci, wok od kovanog zeljeza bi bio najidealnija stvar. Medjutim, kod nas ce doci vjerovatno za 237 godina plus kosta cijelo bogatstvo.
pa kupi sac majka mu stara
Fakat, mozda bi to kakav kovac znao iskovat. Ja imam ovaj sa teflonom i malo se sjebah kad procitah ovo za kancerogena isparavanja.
-
- Posts: 3109
- Joined: 29/10/2006 21:54
#42
Ja sam bila na Carsiji kod onih prodavaca bakra. Tu su mi rekli za Kresevo i da bi me to izaslo oko 100 km. Mislim da bi mi oni napravili dobar wok, samo da im dam mustru ili neki kalup. A sto se tice saca, to je super stvar. Nema nista zdravije nego povrce ispod saca, u vlastitom sosu ili s malo maslinovog ulja. i mi imamo svoj wok, nego sta! Doduse, malo obrnut.shin wrote:Odeš u Kreševo da ti urade kovani wok, inaće oni sačevi u Blažuju su iz Kreševa.
-
- Posts: 3109
- Joined: 29/10/2006 21:54
#43
Ma ok je teflon, ali je problem kad ga zagrebes.Onda se ta fluorna jedinjenja pocnu salijevati u tvoju hranu. I najmanja ogrebotina je stetna- Definitivno cu nazvati kovace iz Kreseva da vidim sta mogu uciniti i za koje novce.Dendrlix wrote:Ote mi rijec iz tastature! Okrenes ga naopako, samo sto mu moras odbiti ruckukrkan wrote:Hierarchia (citat):
Citala sam jos i to da je kovano zeljezo kvalitetnije od lijevanog. Znaci, wok od kovanog zeljeza bi bio najidealnija stvar. Medjutim, kod nas ce doci vjerovatno za 237 godina plus kosta cijelo bogatstvo.
pa kupi sac majka mu stara
Fakat, mozda bi to kakav kovac znao iskovat. Ja imam ovaj sa teflonom i malo se sjebah kad procitah ovo za kancerogena isparavanja.
-
- Posts: 931
- Joined: 07/09/2006 13:01
- Bonnie-Clydova mala
- Posts: 706
- Joined: 26/01/2007 09:06
- Location: Texas
#46
Hierarchia wrote:Svjez korijander (on se obicno susi, ne znam za sta ce ti bas SVJEZ?) vjerovatno imaju u Badem-butiku na Carsiji. tamo kupujem i korijander u prahu i onaj i zrnu. Ovaj u zrnu imas u svakom hipermarketu. Sitni sam ja kupila na Carsiji, dodje 250 grama za 3 KM, imam ga vec pola godine i vise. Zacina imas tamo jos svakojakih, a ako trazis bas neku egzotiku, to imas u MakroViti na Chvili.Bonnie-Clydova mala wrote:javi nadje li taj wok... mogla bi i ja sebi nabaviti, samo ne znam gdje da nabavim tajlandske zacine i narocito svjez korijander. pa kad smo vec kod ove teme, javite gdje bi moglo biti i toga
Inace, na njihovom sajtu ima dosta podataka o zitaricama, povrcu i tim organic produktima.
Hrana:
http://www.makrovita.ba/index.php?optio ... &Itemid=38
Bio-kozmetika:
http://www.makrovita.ba/index.php?optio ... &Itemid=45
Meni su super, iako bas ne vjerujem da je onaj organic chips i kečap olicenje zdravlja. Plus cijene su uzasno visoke,pa bi za zdrav zivot trebala imati platu Karle Del Ponte.
Svjezi korijander je super, skuzila sam da ga koriste u Hot woku, probaj neko od njihovih jela. upravo svjez korijander daje jelu onaj TAi okus...mnjam!
osuseni je skroz drugaciji...
-
- Posts: 3109
- Joined: 29/10/2006 21:54
#47
Pa zna li neko gdje se moze nabaviti?Bonnie-Clydova mala wrote:Hierarchia wrote:Svjez korijander (on se obicno susi, ne znam za sta ce ti bas SVJEZ?) vjerovatno imaju u Badem-butiku na Carsiji. tamo kupujem i korijander u prahu i onaj i zrnu. Ovaj u zrnu imas u svakom hipermarketu. Sitni sam ja kupila na Carsiji, dodje 250 grama za 3 KM, imam ga vec pola godine i vise. Zacina imas tamo jos svakojakih, a ako trazis bas neku egzotiku, to imas u MakroViti na Chvili.Bonnie-Clydova mala wrote:javi nadje li taj wok... mogla bi i ja sebi nabaviti, samo ne znam gdje da nabavim tajlandske zacine i narocito svjez korijander. pa kad smo vec kod ove teme, javite gdje bi moglo biti i toga
Inace, na njihovom sajtu ima dosta podataka o zitaricama, povrcu i tim organic produktima.
Hrana:
http://www.makrovita.ba/index.php?optio ... &Itemid=38
Bio-kozmetika:
http://www.makrovita.ba/index.php?optio ... &Itemid=45
Meni su super, iako bas ne vjerujem da je onaj organic chips i kečap olicenje zdravlja. Plus cijene su uzasno visoke,pa bi za zdrav zivot trebala imati platu Karle Del Ponte.
Svjezi korijander je super, skuzila sam da ga koriste u Hot woku, probaj neko od njihovih jela. upravo svjez korijander daje jelu onaj TAi okus...mnjam!
osuseni je skroz drugaciji...
- cheguevara_k1
- Posts: 531
- Joined: 19/04/2004 02:35
#48
Evo samo da ja dam koji savjet u vezi wok-a, posto vec duze vrijeme spremam raznorazne zezalice. Ja imam onaj kao sto je na slici, iz Austrije. Teski gusani, sa oblim dnom. Ni slucajno ne kupovati onaj presvucen teflonom.
- Kao prvo, wok prije upotrebe treba okaliti ( savjet kineza kuhara ). Znaci, zagrijati ga dobro, pa ga naglo ohladiti vodom ( hladnom ). Naravno , ako imate los wok , ne radite ovo jer ce te ostati bez njega.
- Sve povrce koje se sprema u woku, treba biti blansirano ( blago obareno ) inace ostaje i previse sirovo, kao i meso. Ako se to ne uradi, a pretjera se sa kuhanjem, zacini pocinju da gore i da smrde.
- Blansirano meso ( ja koristim ribu, piletinu i puretinu ) uvijek malo napariti iznad povrca i zacina ( na mrezici koja dodje uz wok ).
p.s. evo i jednog od mojih omiljenih jela
Pilece kockice sa kikirikijem
Sastojci za 4 porcije
250 g piletine – prsa,
kupusa
Začini:
2 kašikice soli.
2 kašike prženog kikirikija,
2 ljute papričice,
5 šoljica sojinog ulja ulja,( manjih soljica ili fildzana ), a moze i maslinovo ili kukuruzovo, a ko bas hoce moze i suncokretovo.
1 kašika Hot bean sauce (ljutog sosa), ili pravljenog sosa od paradajza i ljute paprike ( ali to je vec drugi recept )
Priprema
1. Piletinu isjeckati na kockice.
2. Očistiti kupus i isjeckati ga na kockice od oko 1 cm. Ukoliko je potrebno skinuti ljusku sa prženog kikirikija. Izgnječiti ga na sitne mrve ( u avanu ili u nedostatku istog izmedju 2 kasike ). Očistiti papričicu i fino isjeckati ( mogu kockice, a mogu i kolutici ).
3. Zagrijati ulje i kratko propržiti piletinu i kupus. Izvaditi kada meso počne da mijenja boju.
4. Kratko propržiti ljuti sos u ulju. Dodati piletinu i dobro promješati. Kikiriki, kupus i so(moze i malo ostalih zacina po ukusu) dodati i dobro promješati. Izvaditi i servirati.
- Kao prvo, wok prije upotrebe treba okaliti ( savjet kineza kuhara ). Znaci, zagrijati ga dobro, pa ga naglo ohladiti vodom ( hladnom ). Naravno , ako imate los wok , ne radite ovo jer ce te ostati bez njega.
- Sve povrce koje se sprema u woku, treba biti blansirano ( blago obareno ) inace ostaje i previse sirovo, kao i meso. Ako se to ne uradi, a pretjera se sa kuhanjem, zacini pocinju da gore i da smrde.
- Blansirano meso ( ja koristim ribu, piletinu i puretinu ) uvijek malo napariti iznad povrca i zacina ( na mrezici koja dodje uz wok ).
p.s. evo i jednog od mojih omiljenih jela
Pilece kockice sa kikirikijem
Sastojci za 4 porcije
250 g piletine – prsa,
kupusa
Začini:
2 kašikice soli.
2 kašike prženog kikirikija,
2 ljute papričice,
5 šoljica sojinog ulja ulja,( manjih soljica ili fildzana ), a moze i maslinovo ili kukuruzovo, a ko bas hoce moze i suncokretovo.
1 kašika Hot bean sauce (ljutog sosa), ili pravljenog sosa od paradajza i ljute paprike ( ali to je vec drugi recept )
Priprema
1. Piletinu isjeckati na kockice.
2. Očistiti kupus i isjeckati ga na kockice od oko 1 cm. Ukoliko je potrebno skinuti ljusku sa prženog kikirikija. Izgnječiti ga na sitne mrve ( u avanu ili u nedostatku istog izmedju 2 kasike ). Očistiti papričicu i fino isjeckati ( mogu kockice, a mogu i kolutici ).
3. Zagrijati ulje i kratko propržiti piletinu i kupus. Izvaditi kada meso počne da mijenja boju.
4. Kratko propržiti ljuti sos u ulju. Dodati piletinu i dobro promješati. Kikiriki, kupus i so(moze i malo ostalih zacina po ukusu) dodati i dobro promješati. Izvaditi i servirati.
-
- Posts: 3109
- Joined: 29/10/2006 21:54
#50
Hvala, Che. Je li imas posebni plinski set za wok ili kako radis? Ovaj recept sam vec negdje nasla ali jos nisam probala.cheguevara_k1 wrote:Evo samo da ja dam koji savjet u vezi wok-a, posto vec duze vrijeme spremam raznorazne zezalice. Ja imam onaj kao sto je na slici, iz Austrije. Teski gusani, sa oblim dnom. Ni slucajno ne kupovati onaj presvucen teflonom.
- Kao prvo, wok prije upotrebe treba okaliti ( savjet kineza kuhara ). Znaci, zagrijati ga dobro, pa ga naglo ohladiti vodom ( hladnom ). Naravno , ako imate los wok , ne radite ovo jer ce te ostati bez njega.
- Sve povrce koje se sprema u woku, treba biti blansirano ( blago obareno ) inace ostaje i previse sirovo, kao i meso. Ako se to ne uradi, a pretjera se sa kuhanjem, zacini pocinju da gore i da smrde.
- Blansirano meso ( ja koristim ribu, piletinu i puretinu ) uvijek malo napariti iznad povrca i zacina ( na mrezici koja dodje uz wok ).
p.s. evo i jednog od mojih omiljenih jela
Pilece kockice sa kikirikijem
Sastojci za 4 porcije
250 g piletine – prsa,
kupusa
Začini:
2 kašikice soli.
2 kašike prženog kikirikija,
2 ljute papričice,
5 šoljica sojinog ulja ulja,( manjih soljica ili fildzana ), a moze i maslinovo ili kukuruzovo, a ko bas hoce moze i suncokretovo.
1 kašika Hot bean sauce (ljutog sosa), ili pravljenog sosa od paradajza i ljute paprike ( ali to je vec drugi recept )
Priprema
1. Piletinu isjeckati na kockice.
2. Očistiti kupus i isjeckati ga na kockice od oko 1 cm. Ukoliko je potrebno skinuti ljusku sa prženog kikirikija. Izgnječiti ga na sitne mrve ( u avanu ili u nedostatku istog izmedju 2 kasike ). Očistiti papričicu i fino isjeckati ( mogu kockice, a mogu i kolutici ).
3. Zagrijati ulje i kratko propržiti piletinu i kupus. Izvaditi kada meso počne da mijenja boju.
4. Kratko propržiti ljuti sos u ulju. Dodati piletinu i dobro promješati. Kikiriki, kupus i so(moze i malo ostalih zacina po ukusu) dodati i dobro promješati. Izvaditi i servirati.