OTISO SI SARMU PROBO NISI

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

muha_sa

#26 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI

Post by muha_sa »

jel i ovo grcko :? haaaaaaa :? :D

Image
backclocker

#27 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI

Post by backclocker »

Kad vidim oko cega se ljudi zakrve i posvadjaju ne treba da cudi nepostojanje rjesenja puno vaznijih pitanja u mahali, opstini, gradu i Bosni i Hercegovini. :zjev: :zoka: :skoljka: :run:

P.S. jebo te sarma.

:mrgreen:
backclocker

#28 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI

Post by backclocker »

muha_sa wrote:jel i ovo grcko :? haaaaaaa :? :D

Image
Zaprdi mu o'kle'n je :mrgreen:
Bitno je da se to smaštrafi za cas.

Eborg

#29 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI

Post by Eborg »

markes69 wrote:
...eto ponavljam temu na neki nacin ali nije ovo za mene pitanje samo SARAME nego i tvrdnje jednog od mojih poznanika da bi BOSANCI jeli samo krompir corbu da nije bilo turaca eto to me zulja ,pa htjedoh da se dobro naoruzam prije nego sto ga opet napadnem s bogatstvom BOSANSKE kuhinje ...
Krompir je u Evropu donesen tek u 16. vijeku iz Juzhne Amerike, davno nakon shto su Turci doshli u BiH. :D
Bambi_na_kofeinu

#30 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI

Post by Bambi_na_kofeinu »

Eborg wrote:
markes69 wrote:
...eto ponavljam temu na neki nacin ali nije ovo za mene pitanje samo SARAME nego i tvrdnje jednog od mojih poznanika da bi BOSANCI jeli samo krompir corbu da nije bilo turaca eto to me zulja ,pa htjedoh da se dobro naoruzam prije nego sto ga opet napadnem s bogatstvom BOSANSKE kuhinje ...
Krompir je u Evropu donesen tek u 16. vijeku iz Juzhne Amerike, davno nakon shto su Turci doshli u BiH. :D
Što će reć' prije smo sogan-dolmu pojeli od krompir čorbe.
Pa mogli smo i gore proći :D
markes69

#31 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI

Post by markes69 »

Image
NIKAD ROBOM !!!!! :D NASE , SAMO NASE !!! :D
A sto ogladnih .......
Eborg

#32 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI

Post by Eborg »

Bambi_na_kofeinu wrote:Što će reć' prije smo sogan-dolmu pojeli od krompir čorbe.
Moj prijatelj iz Turske strashno voli sogan-dolme i cevape i moli me da mu ih ne spominjem jer odmah padne u depresiju jer nije u Bosni da ih jede. Navodno ova nasha jela su mnogo drugachija od njihovih pa je i to donekle bosansko-hercegovachko jelo.
andrija2007

#33 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI

Post by andrija2007 »

Hajdučki ćevap?
markes69

#34 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI

Post by markes69 »

backclocker wrote:Kad vidim oko cega se ljudi zakrve i posvadjaju ne treba da cudi nepostojanje rjesenja puno vaznijih pitanja u mahali, opstini, gradu i Bosni i Hercegovini. :zjev: :zoka: :skoljka: :run:

P.S. jebo te sarma.

...isto mi to rece jedan sinoc a ja mu dadoh raznjic da ponese kuci :D :D :D
Prijatnooooooooooooooooooo :shock:
markes69

#35 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI

Post by markes69 »

@ANDRIJA2007 :thumbup:
Bambi_na_kofeinu

#36 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI

Post by Bambi_na_kofeinu »

Eborg wrote:
Bambi_na_kofeinu wrote:Što će reć' prije smo sogan-dolmu pojeli od krompir čorbe.
Moj prijatelj iz Turske strashno voli sogan-dolme i cevape i moli me da mu ih ne spominjem jer odmah padne u depresiju jer nije u Bosni da ih jede. Navodno ova nasha jela su mnogo drugachija od njihovih pa je i to donekle bosansko-hercegovachko jelo.
I baklava nam je dosta drugačija...samo ime dijele.

A ozbiljno, rešedija...one grudvice od škrobnog brašna prepržene na ulju, uz dodatak pekmeza?
Nešto mi djeluje kao nešto što se moglo pripremati i prije turaka.
markes69

#37 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI

Post by markes69 »

Eborg wrote:
markes69 wrote:
Hvala za ideju u kom pravcu da usmjerim odgovor ..... :thumbup:
,
grany-smith

#38 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI

Post by grany-smith »

backclocker wrote:

P.S. jebo te sarma.

Sarma ti je ,bolan ne bio,nimet
a,bez nimeta se nemere.
Last edited by grany-smith on 08/11/2009 17:47, edited 2 times in total.
♥ Julianna ♥

#39 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI

Post by ♥ Julianna ♥ »

markes69 wrote:@Julianna , moje misljenje je da si u pravu 100 % I ZBOG ISTOG ZAMALO BATINE SINOC NE DOBIH
:lol: :lol: :lol: kud ćeš i ti u sarmu barkat?? :-D
andrija2007

#40 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI

Post by andrija2007 »

PipiDugaDevetka wrote:Kada su Bosanci naučili kiseliti kupus, e, od tada postoji bosanska sarma.
U Grčkoj prave japrak - sarmu od lišća vinove loze, dalje na istok, nema kiselog kupusa, tako da se može reći da je bosanska sarma od kiselog kupusa, autentično bosansko jelo.

@Toto će znati kada su bosanci naučili kiseliti kupus.
@Totoooooooooo, evo teme, ubila se za tebe,...!

Patišpanja (španska pita) je poslastica koju su donijeli Jevreji u Bosnu. Ima li pite u Španiji?
Ja mislim da u Španiji nema patišpanje, nego samo u Bosni, pa se može reći da je i to bosansko jelo.
Uglavnom, sva jela, poslastice, sa zaljevom (Agda=tur. zaljev) vode porijeklo bosanskih Jevreja. Takva nam sudbina da miksamo kuhinje i kulture. Bosna je neuništiva!
Patišpanja - vulgarno od pan di spagna iliti španski kruh.
pure_love

#41 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI

Post by pure_love »

Image

kakvo grcko,u nas je ili nase ili tursko

potice od turskih "köfte"
markes69

#42 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI

Post by markes69 »

♥ Julianna ♥ wrote:
markes69 wrote:@Julianna , moje misljenje je da si u pravu 100 % I ZBOG ISTOG ZAMALO BATINE SINOC NE DOBIH
:lol: :lol: :lol: kud ćeš i ti u sarmu barkat?? :-D
...pokajah se ali kasno i sad nema nazad :JURIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIS BRACO PREKO CORBE DO SLOBODE ,RASPALI SVIM RASPOLOZIVIM KUTLACAMA :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#43 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI

Post by PipiDugaDevetka »

andrija2007 wrote: Patišpanja - vulgarno od pan di spagna iliti španski kruh.
Pide a España (pita iz Španije) = patišpanja
Ne znam španski, ali nađoh ovo preko gugleta.
Mada, meni ovaj kolač više liči na kruh, nego na pitu.

Nebitno, važno je da su se kulture susrele i razmijenile ono nešto dobro,...
Gospoda Ministarka

#44 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI

Post by Gospoda Ministarka »

.
Last edited by Gospoda Ministarka on 17/01/2012 14:07, edited 1 time in total.
branimir stulic

#45 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI

Post by branimir stulic »

jesul ovi cevapi iz Mc Donaldsa ili BK? Ha? I ovo je jedan od razloga zasto sam protiv otvaranja jedne takve insitucije u Sarajevu...
A sto se bosanskih specijaliteta tice.... možda poprskuša?
Maraschino

#46 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI

Post by Maraschino »

ima li dje pite na 16 varijacija... :D
zambaklija

#47 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI

Post by zambaklija »

Gospoda Ministarka wrote:
pure_love wrote: Image

a jooojj,đeću sad naći ćevabdžinicu u ovoj pustoj švabiji,jeste mi apetit otvorili,evo me ko trudna žena kad joj nešto prahne :mrgreen:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#48 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI

Post by Toto »

markes69 wrote:
Ova teza tvog jarana je - ne gastronomski receno- blesava. Mozes "razvalit" jarana ako i sam povezes sljedece stvari:
-kad je Kolumbo otkrio Ameriku;
-kad i ko je pronaso krompir, pradajz, kukuruz;
-koliko mu je trebalo vremena da to precera u Euvropu;
-koliko je trebalo vremena da konzervativna EU nauci kultivisati ove kulture;
-koliko je vremena trebalo da ta nafaka dodje do poguzija i da narod nesto prihvati kao standrad?
-kad se skonta ovo oko nafake za krompir corbe treba skont sta su u medjuvremenu radili Turci po Bosni i dunjaluku.

Turcima je trebalo od Kosova (1389) do Bihaca (1592) skoro dvije stotine godina. Kristofor Kolumbo je otkrio ameriku taman 100 godina prije nego su Turci jamili Bihac. To je bilo haman kad su se osmanlije spremale da jamiju Jajce.
Francisku Pizaru je trebalo 50 godina da dodje do planina Anda i otkrije krompir. Jos je trebalo oko 50 godina da Pizaro precera krompir do Kanarskih ostrva i pocne da ga kultivise i izvozi u Spaniju i Evropu. Indijanac Tatanka Iotanka nije jeo krompir, iako je zivio u Americi.

Daklem: teza da se u Bosni jeo krompir prije upada Turaka je besmislica. Turci su od Arapa maznuli agrikulturu. Krompir kao industrijsku kulturu su usvojili od Maora - iz spanske Andaluzij eprije i donijeli ga u bosanski vilajet.

U ovoj i mnogim temama se provlaci teza da su sva jela u bih turskog porijekla. To nije tacno. Tacno je da su mnoga danasnja jela Turci donijeli u BiH, a mnoga jela su starija i od Osmanske imperije.

Kao primjer moze posluziti jelo pilav. (poloپلو , polao, pilau, pilav, pilaff, plov, pulao).

Rizu je, kao poljoprivrednu kulturu kultivisala mesopotamijska agrikultura (Iran, Afganistan, Uzbekistan) 5000 prije nove ere. Mesopotamija je izmislila i tehnologiju navodnjavanja, neophodnu za uzgoj rize. Mezopotamijska gastronomija je prva pocela stvarati recepte i jela na bazi rize.

Zabiljezen podatak u knjigama je: da je pilav u Grcku donijela Rošanak (Roksana), prelijepa zena Aleksandra Makedonskog, oko 350g pne. Ona je bila perzijska princeza ciji je otac kraljevao na teritoriji danasnjeg Afganistana. Grcki gastronomi i poguzije su zabiljesili da je ona spremala pilav Aleksi, a on volio Roksanu i pilav. Roksanak (Zorka, Subhija, Sabaha) je pilav donijela u Makedoniju, kad je Aleksa naprasno umro.
Makedonija nije daleko od Bosne i nije nemoguce da su riza i pilav stigli u Bosnu skoro 1800 godina prije osmanske imperije.
Osman I se rodio kada je Kulin ban uveliko stolovao Bosnom i moguce je da je Kulin ban jeo pilav i rizu prije osnivaca mocne osmanske imperije.
Prije pada pod Osmansku imperiju u Bosni je stocarstvo bilo zastupljenija privredna grana od agrikulture pa se riza nije uzgajala i bila na trpezi obicnog naroda. Narod je vecinom jeo samo ono sto je mogao sam proizvesti i sopstvena proizvodnja je bila temelj gastronomije. Ovo je jako vazan kriterije kad se procjenuje je li neko jelo ili recepat mogao postojati u nekom istorijskom periodu.
Kad su Osmanlije poklopile Bihac u satavu carstva je bila i Makedinija Alekse Makedonskog i Roksanin Afganistan, koje je vec 7000 godina znao za rizu i pirjan pa je moguce da je koji osmalijski poguzija i trgovac donio rizu iz Makedonije ili iz Perzije u Bosnu.
Od Kulina bana do danasnjih dana riza je bila namirnica koja je dolazila u bosansku kuhinju preko trgovaca a ne preko bosanskih njiva, pa je mogla postati narodno jeslo tek onda kada je narodni standard postao takav da su mogli kupit neku namirnicu.
Tako da ce biti da je riza pocela, masovnije, ulaziti u narodnu kuninju BiH negdje izmedju dva svjetska rata. Krompir smo mogli saditi i sasvim je moguce da je on dosao u BiH sa osmanlijama - najvjerojatnije u sedamnestom stoljecu.

Ovaj pilav sa donje slike se inace zove biryani ili pirjan -sto bi hercegovci rekli.
Image
Last edited by Toto on 09/11/2009 03:36, edited 1 time in total.
markes69

#49 Re: OTISO SI SARMU PROBO NISI

Post by markes69 »

@Toto :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Duboki naklon i veliko HVALA
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Post Reply