Otišao je čovjek, Ante Marković.

vozač

#26 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by vozač »

chuchumbamayumbe wrote:Počesto se sjetim banana na kilu, Wrigley's žvaka iz zgrade Jugokomerca na Dolac Malti, video player-a od stotinjak DM, dvokasetaša, 1:7 odnosa, i tako tih stvarčica.
RIP Markoviću.
taman sam krenuo da napišem ovo za banane i 7 dinara za marku, još da dodam, nikad veću platu nisam imao, a tek sam počeo raditi, prvi mjesec rada 16000 dinara (šesnaesthiljada/tisuća), kao pripravnik :x :x :x

kad se samo sjetim kako je, mislim negdje u ljeto 1990, trijumfalno izašao za govornicu i pokazivao novac koji od danas vrijedi 7 dinara za 1 njemačku marku, nikad više nisam vidio da je neki od političara tako samouvjereno izgledao, niti sam doživio taj osjećaj da čovjek zaista zna šta govori i da čvrsto stoji iza svojih riječi, da mogu da mu vjerujem

i onda smo te 1991 (što bi reko bane bumbar) konačno došli u dugo očekivanu priliku da u demokratskom okruženju izađemo iz mraka i krenemo ka "svjetlu na kraju tunela" 8-)
enko 1964
Grijem se na: južnu interkonekciju

#27 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by enko 1964 »

Posljednji pozdrav čovjeku koji nam je jednom probudio nadu da se ipak može živjeti dostojanstveno!
Na našu žalost, srednjevjekovni mitovi su imali veću snagu od njegove vizije moderne evropske zemlje.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#28 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by Truba »

sjećam se i ja tog izlaska na govornicu i pokazivanja dinara :cry:
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#29 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by UnscarD »

Bio sam relativno mlad tada, pocetkom devedesetih, ali i kao dijete nisam mogao da se otrgnem utisku kako je svaki dan sve bolje. Na svakom koraku sam vidjao to, osjecalo se u vazduhu, pravile su se nove stvari i svi su bili nekako opusteni...od tada pa na dalje, samo je downfall...

Naletih nedavno i na jednu teoriju (zavjere, jbg ne moze bez njih :-D ) koja kaze da je IMF i WB svojevremeno njemu odobrio plan za reformu ex Yu ekonomije. Plan je isao u fazama a kredit je bio podjeljen u transama. Nakon uplate otprilike pola kredita i kada je ocekivao ostatak da reformu (koja je tekla savrseno po planu) provede do kraja, WB i IMF su samo rekli da ostatak ne moze da dobije. Posto je zapoceo reforme, nasao se u corsokaku iz kojeg nije bilo ekonomskog izlaza i nakon toga je u svega nekoliko mjeseci 17.000 preduzeca sa prostora ex Yu objavilo bankrot.
U svakom slucaju, R.I.P. Ante ... za tvoje vrijeme sam se osjecao kao covijek.
ultima_palabra

#30 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by ultima_palabra »

Otkud da je umro u Sarajevu?

Ne znam koliko je njegov ekonomski plan bio dugoročno održiv... vjerovatno se računalo na neki ekspresni ulazak u EU i stranu pomoć. Naravno, sve je to puno bolje od kataklizme koja je uslijedila...

RIP Ante...
krompir i riza

#31 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by krompir i riza »

Otišli su svi koji valjaju..

R.I.P. ljudino
SOMA

#32 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by SOMA »

Bila sam mala tih godina (12-13), ali se dobro sjecam zaraznog optimizma i reformatorskog duha kojim je zracio Cika Ante. Bilo je to vrijeme kad sam cak i ja imala osjecaj da idemo naprijed, da nam korak fali a da nas ON gura prema tamo.
E da su nasi roditelji bili tada pametniji... :(

Pocivaj u miru, nek ti je laka ova (nezahvalna) crna zemlja.
topcam
Vozim: uzbrdo

#33 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by topcam »

vozač wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Počesto se sjetim banana na kilu, Wrigley's žvaka iz zgrade Jugokomerca na Dolac Malti, video player-a od stotinjak DM, dvokasetaša, 1:7 odnosa, i tako tih stvarčica.
RIP Markoviću.
taman sam krenuo da napišem ovo za banane i 7 dinara za marku, još da dodam, nikad veću platu nisam imao, a tek sam počeo raditi, prvi mjesec rada 16000 dinara (šesnaesthiljada/tisuća), kao pripravnik :x :x :x

kad se samo sjetim kako je, mislim negdje u ljeto 1990, trijumfalno izašao za govornicu i pokazivao novac koji od danas vrijedi 7 dinara za 1 njemačku marku, nikad više nisam vidio da je neki od političara tako samouvjereno izgledao, niti sam doživio taj osjećaj da čovjek zaista zna šta govori i da čvrsto stoji iza svojih riječi, da mogu da mu vjerujem

i onda smo te 1991 (što bi reko bane bumbar) konačno došli u dugo očekivanu priliku da u demokratskom okruženju izađemo iz mraka i krenemo ka "svjetlu na kraju tunela" 8-)

Cekaj ovo 16.000 je u starim dinarima. Koliko mene pamcenje slusa.

U novim dinarima si imao 1600. Sto bi opet znacilo da si imao prilicno dobru pripravnicku platu, u to vrijeme jedan nastavnik je mogao svoju kompletnu platu promjeniti u cca. 300 DM.
Hodidid

#34 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by Hodidid »

ultima_palabra wrote:Otkud da je umro u Sarajevu?

Ne znam koliko je njegov ekonomski plan bio dugoročno održiv... vjerovatno se računalo na neki ekspresni ulazak u EU i stranu pomoć. Naravno, sve je to puno bolje od kataklizme koja je uslijedila...

RIP Ante...
Dobili bi sigurno brz pristup EEZ odnosno EU a onda bi isle i financijske inekcije, investicije itd.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#35 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by PipiDugaDevetka »

R.I.P. poštovani Ante! Učinio si sve što si mogao. Hvala!
:(
Filter

#36 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by Filter »

:( rip
quasar

#37 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by quasar »

Ponuda je bila, ako se dobro sjecam, 2 milijarde dolara nepovratnih za brzu tranziciju sistema i privatizaciju drzavnog vlasnistva, prilagodjavanje zakona EU legislativi (daleko manje posla nego danas), slobodne izbore. Rok 1992. I onda ulazak u EZ (tada se zvala zajednica), ali kao jedinstvena Jugoslavija.
Možemo gledati kako izgleda Slovenija i znati da bi cijela Juga bila kao i ona. Samo sa mnogo živih ljudi kraj nas, sa prijateljima iz djetinjstva u komšiluku, a ne na drugom kontinentu, itd.

Ante je sve poceo, provodio, osnovao i stranku Reformista koja je samo u Bosni i Makedoniji ušla u parlament (3% glasova u BiH), i tada su ga izbori fakticki pomeli i prekinuli sav naš/njegov reformski put.
Reforme su nastavljene ali u drugom pravcu i evo gdje su nas dovele.
zeleni xy

#38 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by zeleni xy »

Počivaj u miru veliki čovječe, ovi današnji političari mogu ti samo zavidjeti na znanju i umijeću.
PapakizSarajeva

#39 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by PapakizSarajeva »

Ne znam sta da mislim o ovom covjeku ( da li je bio jos jedan u nizu ublehasa ili covjek na svom mjestu ).

Taman sam nekako bio na pocetku "karijere" kad je ovo njegovo reformstvo zapocelo. Proveo je nekakvu privatizaciju, uzeli mi bruku para, a nikad nisam dobio nista za njih (Energoinvst - TAT). Taman u njegovo vrijeme, od prijasnje dobre plate u TAT-u sam morao poceti ziviti na bonove za topli obrok ...

Trebalo bi malo priupitati Zelene iz Konjica, uposlenike TEHEL-a, one koje je "uvukao" u kredite za izgradnju mHE iz kojih nikad nisu isplivali,... sta misle o Markovicu ...
topcam

#40 Re: Umro Ante Markovic

Post by topcam »

amrica wrote:
Poznat po 1 DEM = 7 din.

Penzija bila 1.500 DEM.
Takvu penziju je mozda imao direktor Sipada, Energoinvesta ili Unisa..

Godisnja bruto zarada po glavi stanovnika:

Bruttoinlandsprodukt pro Einwohner YU 3.650 € (1990)

Bruttoinlandsprodukt 1988 Bosnien und Herzegowina: 1.573 (US$)

U ovome svemu jedino je kurs tacan. 1:7
Alfons Kauders

#41 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by Alfons Kauders »

pocivaj u miru ljudino...

zasluzio je svoju ulicu u svakom gradu bivse juge...
karanana

#42 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by karanana »

vozač wrote: a tek sam počeo raditi, prvi mjesec rada 16000 dinara (šesnaesthiljada/tisuća), kao pripravnik :x :x :x
imao si platu skoro 2300 DM 89-90 godine?
topcam

#43 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by topcam »

Bilo je to dobro vrijeme
sve na kredit, sve za raju, jarane
u auto naspi corbe
pa u Trst po farmerke
HaHaHa2

#44 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by HaHaHa2 »

vozač wrote: a tek sam počeo raditi, prvi mjesec rada 16000 dinara (šesnaesthiljada/tisuća), kao pripravnik :x :x :x
prvi mjesec rada...imao duplo vecu platu nego stari u Valter Pericu

neka ti je laka zemlja

RIP
graue_maus

#45 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by graue_maus »

R.I.P.
bila su to lijepa vremena , nazalost ove nase ovce od naroda krenuse u drugom pravcu .
falilo im religije, demokratije i takvih slicnih gluposti. :x :x uh odma se nasikirah mogla bi pisat i psovat jos pola kilometra.
vratnik

#46 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by vratnik »

A. Markovic je namjerno, ili ne, kumovao dodatnom osiromasenju vecinom BiH gradjana.
Kurs 1:7 je bio do neba nerealan, a dokaz su bili preprodavaci koji su stvarali redove pred bankama (ili ste sve zaboravili?). A zasto je stvoren? Pa da onim koji su imali nesto malo na deviznoj stednji uzme te pare iz dzepa: Ljudi, pokrenuti optimizmom i obecanjima A. Markovica, uz skoro duplu kamatnu stopu, zamijenili ono malo crkavice u dinare, i par mjeseci kasnije skontali da su kokuzi s milijardama nekakvih dinara.
Ni zlo ni nije, ali sigurno ne velicina, i neko uz koga ja vezem lijepa vremena u Jugi.. On je po mom misljenju jedan od grobara. Da li je bio samo naivko ciju je facu SANU iskoristila, ili je pak imao plan, to ne znam.
Sasvim_Obican

#47 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by Sasvim_Obican »

Ja ga zaista nisam upamtio jer ne pripadam toj generaciji ali, gledajući dokumentarni film "Dogovoreni rat" i scenu u kojoj žena sa suzama u očima kaže Miloševiću : "Molim vas da ne rušite najmiroljubljivijeg među vama", shvatio sam da se radi o velikom čovjeku, pragmatičnom političaru i reformisti. Hvala na svemu ! Počivao u miru božijem !

:( :(
quasar

#48 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by quasar »

karanana wrote:
15000 dinara plate sa srednjom spremom tokom 1990. Kontao da kupim novog golfa ili corolu, tu sam se dvoumio. Ucesce 25% ostalo na kredit 2 godine sa 6,5% kamate. Htio uplatiti u decembru 1990. dok skupim tih 25% i taman docekao, a ono dosla nova vlast, sve se razhebalo, ni goriva na pumpi ne bi, a ni moje plate... 45 dana cekao platu.
Sjecate se Cengica? Para neima.
Ubrzo je opet krenula inflacija, a moja plata je realno vrijedila 50 maraka i morao sam naci dodatni posao da bih mogao da izdrzavam malu bebu. I tako dok nije poceo rat...

Ne bih se ni sjetio sta su nam sve unistili da nema ovog tuznog povoda.
Moj Antiša, Tito pa TI. Ovo sve ostalo su miševi i pacovi.
topcam

#49 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by topcam »

vratnik wrote:A. Markovic je namjerno, ili ne, kumovao dodatnom osiromasenju vecinom BiH gradjana.
Kurs 1:7 je bio do neba nerealan, a dokaz su bili preprodavaci koji su stvarali redove pred bankama (ili ste sve zaboravili?). A zasto je stvoren? Pa da onim koji su imali nesto malo na deviznoj stednji uzme te pare iz dzepa: Ljudi, pokrenuti optimizmom i obecanjima A. Markovica, uz skoro duplu kamatnu stopu, zamijenili ono malo crkavice u dinare, i par mjeseci kasnije skontali da su kokuzi s milijardama nekakvih dinara.
Ni zlo ni nije, ali sigurno ne velicina, i neko uz koga ja vezem lijepa vremena u Jugi.. On je po mom misljenju jedan od grobara. Da li je bio samo naivko ciju je facu SANU iskoristila, ili je pak imao plan, to ne znam.
U to vrijeme ko je bio pametan kupovao je marke,

ovo je prvi post nekoga ko se sjeca desavanja u to vrijeme.
karanana

#50 Re: Otišao je čovjek, Ante Marković.

Post by karanana »

quasar wrote:
karanana wrote:
15000 dinara plate sa srednjom spremom tokom 1990. Kontao da kupim novog golfa ili corolu, tu sam se dvoumio. Ucesce 25% ostalo na kredit 2 godine sa 6,5% kamate. Htio uplatiti u decembru 1990. dok skupim tih 25% i taman docekao, a ono dosla nova vlast, sve se razhebalo, ni goriva na pumpi ne bi, a ni moje plate... 45 dana cekao platu.
Sjecate se Cengica? Para neima.
Ubrzo je opet krenula inflacija, a moja plata je realno vrijedila 50 maraka i morao sam naci dodatni posao da bih mogao da izdrzavam malu bebu. I tako dok nije poceo rat...

Ne bih se ni sjetio sta su nam sve unistili da nema ovog tuznog povoda.
Moj Antiša, Tito pa TI. Ovo sve ostalo su miševi i pacovi.
2150 DM-ova 1990. godine? to je oko 4000 danas. ma i vise.
pa u sfrj njemackoj ne bi tada imao 1000-1500 sa SSS-om.
ma taj bi balon pukao za 5 godina i da nije bilo rata, stoga sam vise uz ove sto kazu da je ovo sve bilo vjestacko stanje kada se vec znalo sta ce se dogoditi za godinu-dvije.
Last edited by karanana on 28/11/2011 13:54, edited 1 time in total.
Post Reply