palermo wrote:
O čemu ti pričaš ? O kojim gradovima srednje veličine u RS-u govoriš. O Doboju, pa Doboj je gotovo bošnjački grad, srpska većina u gradu okružena bošnjačkim prstenom,o prijedoru, pa da nije Bošnjaka povratnika ne bi imao kuće za pokazati tamo. Jesi bio u Bileći, Nevesinju, Rudom, Vlasenici, i Višegradu naravno, znaš li ti uopšte kako ljudi tamo žive, i Srbi i Bošnjaci. Tužno žive. Naravno da su ljudi pragmatični, i da biraju između onog ko će im može dovesti vodu ili ne može, ali ne boj se nisu ti zaboravili Bosnu, znaju jako dobro gdje pripadaju, ko su i šta su. I nemojte se brinuti za povratnike, prošli su oni i mnogo više od običnih pijanki četnika, ništa njih više ne boli četnička pijanka, od izjava dobrih Bošnjaka, kojima je na vrh kurca Srba i pustili bi sve vragu, samo da bi konačno mogli na miru raspravljati o izboru evrovizije i sličnim stvarima.
Ja tebi pozitivne primjere iz RS-a, a ti meni negativne primjere. Ima li sta lijepo u FBiH za pohvaliti se. Ulicni prodavaci gaca na glavnoj setnici u glavnom gradu, sivilo Travnika, zagadjenost Zenice, bespravna gradnja u Bugojnu, skrnavljeni vodopadi u Jajcu...
Kazes Doboj bosnjacki grad.

Sta ima jos. Znas kol'ko su dobojski Bosnjaci upuceni na Bosnjake iz Tesnja, il Doboj Juga, npr. - isto k'o i sarajevski carsijaneri na Ilidzu, tj. haman pa nikako. Nisu federalni Bosnjaci sredili taj grad, nego dobojski Srbi.
Sto se tice provokacija rs-ovskih Cetnika, to sam na vlastitoj kozi iskusio u par navrata kada sam bio u posjeti povratnicima. Znas o cemu tad povratnici razmisljaju? Kada ce doci pripadnici MUP-a RS da to rastjeraju. Nije im ni na kraj pameti BiH, zvanicno Sarajevo, patriotizam i ostale stvari. Gledas kako ti se podstanar Srbin prikljucuje koloni koja velica pobjedu SiCG i psuje majku Tursku, a sutra opet s njim zivis. Slusas kamenje i flase na ulici i svejedno ti je hoce li "pobijediti" pijani Bosnjaci, ili pijani Srbi, bitno ti je samo da policija dodje (a znas ko i s kakvim ratnim iskustvom radi u toj policiji). Slusas provokacije, a nije da te strah od par pijanih budala, nego ti mrsko da se "raspravljas" s njima kad znas da su oni jos uvijek zaglavili tamo gdje su tebe obmanom odveli '92. i jos uvijek vjeruju da se ljudi razlikuju po imenu, naciji, vjeri i da su jedni zbog toga bolji od drugih. Zbog toga sto su nekim slucajem rodjeni u porodici koja im je dala ime Zoran, a ne Sabahudin (il' obrnuto).
Znam i za razbijanja hrvatskih kafica (kako tragikomicno - kafici se dijele po naciji) u sredinama gdje se Hrvati nisu vratili u vecem broju, a kada pobijedi Turska.
Znam i za desavanja u Mostaru.
Sve to znam i opet vidim neke koji prodaju suplju patriotsku koja je tolike pobila, a ovu zemlju vratila 50-ak godina u rikverc. Nismo mi svi isti - to stoji. Nismo svi ni poceli rat - i to stoji. Ali, nije nicije maslo za ramazana.