Ostavština Branka Mikulića

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
valterbranisarajevo

#1 Ostavština Branka Mikulića

Post by valterbranisarajevo »

U jednom broju nacionala sam našao interesantan članak posvećen zagrebačkom kolekcionaru Toniju Politeu. Mene je posebno zainteresovao sljedeći dio članka:

Nije Tito jedini komunistički političar čiju arhivu Politeo posjeduje. On je na Hreliću pronašao brojne materijale i fotografije koje su pripadale Branku Mikuliću, članu predsjedništva SFRJ iz BiH. "Na Hreliću, sam našao cijelu ostavštinu Branka Mikulića, među tim materijalima je, recimo, i novogodišnja čestitka Fidela Castra koju je poslao Mikuliću. Imam cijele serije fotografija lova u Bugojnu i okolici. Ne znam kako je arhiva Branka Mikulića završila u Zagrebu, pisao sam bosanskoj ambasadi, no njih taj materijal uopće ne zanima. Sada ću pisati Olimpijskom muzeju u Sarajevu", najavio je Politeo.

Smatram da je ova ostavština od neprocjenjivog značaja za BiH i Sarajevo jer pretpostavljam da dokumentuje jedan dio naše istorije, uključujući i onaj olimijski dio. Žalosno je što je tako vrijedan materijal završio na buvljaku, a posebno sam sretan što je na njega na vrijeme „naletio“ čovjek koji zna što je u pitanju, i na taj način je spasio.

Nažalost, članovi porodice Mikulić više nisu među živima, pa smatram da je naša, recimo, dužnost da ovu vrijednu zbirku vratimo u Sarajevo. Naravno postoji mogućnost da je to već urađeno, ali kako to saznati? Zato vas pozivam da date svoje prijedloge kome od nadležnih da se obratimo da se Mikulićeva zbirka otkupi (pretpostavljam da je neće dati besplatno, ali ko zna) i izloži u Sarajevu..Šta mislite? Nadam se da će se u akciju uključiti i naši prijatelji novinari... :)

http://www.nacional.hr/clanak/82463/nep ... -u-zagrebu
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#2 Re: Ostavština Branka Mikulića

Post by Admir_1984 »

Gradonacelniku, premieru kantona, ministru emiru, zoi 1984 organizaciji

Branko je mnogo ucinio za Sarajevo i mislim da mora imati mjesta u nekom od muzeja kao simbol razvoja Sarajeva. Sramotno je da danasnja omladina nema pojma ko je bio gospodin Branko Mikulic, sve se cini da se zlatne godine Sarajeva zaborave. Meni licno ne treba nikakav muzej ili slicno, u mojoj glavi su pohranjene i bice vjecno sve istinske vrijednosti Sarajeva, ali zbog šire drustvene zajednice dobro bi bilo da se nehsto uradi po ovom pitanju

Na kakvom je Sarajevo dnu pokazuje ona ulicica na Dobrinji koja nosi ime Branko Mikulic :(

Kratko podsjecanje

Rat je docekao u Sarajevu, na pamet mu nije palo igdje da ide, bio je svjedok sistematskog unistavanja svega sto su on i njemu slicni napravili, obolio je u Sarajevu, znao je da bolesti nema lijeka, Samaran ga licno zove u Lozanu na preglede, ide cisto formalnosti radi, vraca se da umre u svom gradu

Danas pociva na groblju Lav, a bash bi volio znati gdje mu je grob (cekajuci mamu da neshto obavi u bolnici sishao sam dole i trazio malo, al nisam nashao)
valterbranisarajevo

#3 Re: Ostavština Branka Mikulića

Post by valterbranisarajevo »

O Brankovoj ostavštini govori i Mile Lasić

http://68.171.213.156/_blog/?p=932

Piše i o tome kako i gdje je Branko sahranjen. Dakle groblje SV.Josip pored pijace Ciglane..
Kaktusssss

#4 Re: Ostavština Branka Mikulića

Post by Kaktusssss »

Sta bi sa ovim? Da li ima kakvih novih informacija u vezi testamenta pokojnog Branka?
Nekako s proljeća

#5 Re: Ostavština Branka Mikulića

Post by Nekako s proljeća »

:)
Traže dokumentaciju iz slučaja ''Cazinska buna'', odavno se traga za njom...
Post Reply