Nije Tito jedini komunistički političar čiju arhivu Politeo posjeduje. On je na Hreliću pronašao brojne materijale i fotografije koje su pripadale Branku Mikuliću, članu predsjedništva SFRJ iz BiH. "Na Hreliću, sam našao cijelu ostavštinu Branka Mikulića, među tim materijalima je, recimo, i novogodišnja čestitka Fidela Castra koju je poslao Mikuliću. Imam cijele serije fotografija lova u Bugojnu i okolici. Ne znam kako je arhiva Branka Mikulića završila u Zagrebu, pisao sam bosanskoj ambasadi, no njih taj materijal uopće ne zanima. Sada ću pisati Olimpijskom muzeju u Sarajevu", najavio je Politeo.
Smatram da je ova ostavština od neprocjenjivog značaja za BiH i Sarajevo jer pretpostavljam da dokumentuje jedan dio naše istorije, uključujući i onaj olimijski dio. Žalosno je što je tako vrijedan materijal završio na buvljaku, a posebno sam sretan što je na njega na vrijeme „naletio“ čovjek koji zna što je u pitanju, i na taj način je spasio.
Nažalost, članovi porodice Mikulić više nisu među živima, pa smatram da je naša, recimo, dužnost da ovu vrijednu zbirku vratimo u Sarajevo. Naravno postoji mogućnost da je to već urađeno, ali kako to saznati? Zato vas pozivam da date svoje prijedloge kome od nadležnih da se obratimo da se Mikulićeva zbirka otkupi (pretpostavljam da je neće dati besplatno, ali ko zna) i izloži u Sarajevu..Šta mislite? Nadam se da će se u akciju uključiti i naši prijatelji novinari...
http://www.nacional.hr/clanak/82463/nep ... -u-zagrebu