belfy wrote: ↑11/02/2025 22:06
eluna wrote: ↑11/02/2025 07:08
možeš li mi molim te objasniti razliku između pojmova "prisiljen" i "nagovoren"
pa, pomislio sam da je dovoljno pogledati rjecnik (ako sama znacenja rijeci nisu jasna), ali naravno da mogu pojasniti -
nagovoren je onaj koji je zapravo prevaren rijecima (podlegao nagovoru; ubijedjen), pa onda pristao na neki cin "dobrovoljno" ne znajuci da je zapravo prevaren, docim prisiljen znaci da se tu osobu ne pita da li nesto zeli ili ne, nego onda mora da uradi nesto pod prijetnjom/prisilom.
elem, krace receno - nagovaranje nema niti jednog elementa prisile. nagovarana osoba moze odluciti i suprotno od nagovaranja bez posljedica, docim pod prisilom to nije u mogucnosti bez posljedica. evo, da bude i bolje vezano za temu - nagovarana osoba moze pristati na seks ili ne, docim je seks pod prisilom deklarisan kao silovanje.
hebote, mislio sam da je to dosta jednostavno za razumjeti, ali kroz tvoje pisanje mi je stogod jasnije. i na drugim tema ti se desavaju slicne devijacije... mada sam mislio da Karlinka kao dobar trol barem pojmove poznaje, pa i ona, evo, razocara... jos trazi i treca misljenja, iako su rijeci (valjda bi trebale biti) lake za razumjeti.
eto, nadam se da sam pojasnio. tu sam svakako da odgovorim i ako ostaju kakve druge nedoumice...
P.S. takodjer, nagovaranje nije isto sto i manipulacija. evo dobar primjer manipulacije je iznad gdje se Karlinka (jer je iskusan trol) prvo ogradi kako nikada ne radi to i optuzi (jadnog) Ateistu za isto, pa od tog momenta manipulira komunikacijom sa njim nadalje, docim ga, istovremeno, ne nagovara na bilo sta. doduse ne znamo da li ce u buducnosti, jer oboje pricaju o trojcu

, ali se nadam da takvo, potencijalno, nagovaranje/dogovaranje necemo morati citati...

evo, ovaj njen zadnji i predzadnji post bi mozda i ona i ti ocijenile kao prisilu da je pisao neko treci jer je napisan imperativno, docim isti nije prisila, kao sto nije ni nagovaranje, nego cista manipulacija... eto jos jedne lijepe distinkicije tih izraza sve sa primjerima.