Vidiš kako sebe ukopvaju glupostima.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
uvijek treba prvo prodiskutovati ....nisu uzalud stari Rimljani rekli "Progovori, da znam ko si"KraljicaIzJajca wrote: ↑11/02/2025 07:33Vidiš kako sebe ukopvaju glupostima.![]()
Ne govorim uopste o sebi vec generalno, a ti si izjednacila nagovaranje i prisiljavanje tako da je sve jasno...KraljicaIzJajca wrote: ↑11/02/2025 07:37Tebi je nagovor oblik dogovora, sad je meni jasno tvoje dogovaranje u braku.![]()
obzirom da komentarišeš tako intiman odnos - meni je naprosto NEVJEROVATNO da je u tvojoj glavi nagovaranje različito od prisiljavanja .....Ateista wrote: ↑11/02/2025 08:58Ne govorim uopste o sebi vec generalno, a ti si izjednacila nagovaranje i prisiljavanje tako da je sve jasno...KraljicaIzJajca wrote: ↑11/02/2025 07:37Tebi je nagovor oblik dogovora, sad je meni jasno tvoje dogovaranje u braku.![]()
![]()
Naravno da pišeš o osobnom stavu.Ateista wrote: ↑11/02/2025 08:58Ne govorim uopste o sebi vec generalno, a ti si izjednacila nagovaranje i prisiljavanje tako da je sve jasno...KraljicaIzJajca wrote: ↑11/02/2025 07:37Tebi je nagovor oblik dogovora, sad je meni jasno tvoje dogovaranje u braku.![]()
![]()
Nego zanimljiv ovaj nas forum, nigdje nikoga da se javi ko je ostavio vezu/brak radi druge osobe.Ateista wrote: ↑11/02/2025 09:44Ma sve hocu da se iskljucim, ali kad vidim ove gluposti ne mogu da ne reagujem.
Iako djeluju slicno, ipak nisu ista osoba, na razlicit nacin lupaju gluposti.![]()
Ne pisem o sebi, sa tim sam zavrsio na ovoj temi.KraljicaIzJajca wrote: ↑11/02/2025 09:25Naravno da pišeš o osobnom stavu.Ateista wrote: ↑11/02/2025 08:58Ne govorim uopste o sebi vec generalno, a ti si izjednacila nagovaranje i prisiljavanje tako da je sve jasno...KraljicaIzJajca wrote: ↑11/02/2025 07:37
Tebi je nagovor oblik dogovora, sad je meni jasno tvoje dogovaranje u braku.![]()
![]()
Nagovaranje jeste oblik manipulacije, jeste oblik prisiljavanja uvjeravanjem druge osobe.
Manipulacije su jako loša osobina.Ateista wrote: ↑11/02/2025 10:05Ne pisem o sebi, sa tim sam zavrsio na ovoj temi.KraljicaIzJajca wrote: ↑11/02/2025 09:25Naravno da pišeš o osobnom stavu.
Nagovaranje jeste oblik manipulacije, jeste oblik prisiljavanja uvjeravanjem druge osobe.
Nagovaranje je sirok pojam i ono moze varirati od nekog obicnog i bezazlenog nagovaranja, do dosadnog, agresivnog, manipulativnog, moze prerasti i u prisiljavanje sto podrazumijeva upotrebu sile ili prijetnju silom, ali samo po sebi ne podrazumijeva nista od navedenog, dakle siri pojam koji se onda moze dalje preciznije definisati.
Tebi se podrazumijeva automatski da ako neko kaze nagovaranje da je manipulativno ili da prerasta u prisiljavanje, dakle donosis standardno napamet zakljucke bez dovoljno informacija, vjerovatno opet iz svojih iskustava ako si navikla da tobom manipulisu ili ti volis manipulisati ljudima pa ti je tesko zamisliti drugacije.
Nije mi prihvatljiva i ne govorim uopste o sebi, govorim generalno sta je nagovaranje a sta prisiljavanje, i pokusavam objasniti da to nije isto jer si postavila kao da jeste.KraljicaIzJajca wrote: ↑11/02/2025 11:40Manipulacije su jako loša osobina.Ateista wrote: ↑11/02/2025 10:05Ne pisem o sebi, sa tim sam zavrsio na ovoj temi.KraljicaIzJajca wrote: ↑11/02/2025 09:25
Naravno da pišeš o osobnom stavu.
Nagovaranje je sirok pojam i ono moze varirati od nekog obicnog i bezazlenog nagovaranja, do dosadnog, agresivnog, manipulativnog, moze prerasti i u prisiljavanje sto podrazumijeva upotrebu sile ili prijetnju silom, ali samo po sebi ne podrazumijeva nista od navedenog, dakle siri pojam koji se onda moze dalje preciznije definisati.
Tebi se podrazumijeva automatski da ako neko kaze nagovaranje da je manipulativno ili da prerasta u prisiljavanje, dakle donosis standardno napamet zakljucke bez dovoljno informacija, vjerovatno opet iz svojih iskustava ako si navikla da tobom manipulisu ili ti volis manipulisati ljudima pa ti je tesko zamisliti drugacije.
Ne primjenjujem iste.
Tebi je manipulacija prihvatljiva, očigledno.
KraljicaIzJajca wrote: ↑11/02/2025 11:40Manipulacije su jako loša osobina.Ateista wrote: ↑11/02/2025 10:05Ne pisem o sebi, sa tim sam zavrsio na ovoj temi.KraljicaIzJajca wrote: ↑11/02/2025 09:25
Naravno da pišeš o osobnom stavu.
Ne primjenjujem iste.
Ajde pročitaj ponovno što sam napisala.Ateista wrote: ↑11/02/2025 12:42Nije mi prihvatljiva i ne govorim uopste o sebi, govorim generalno sta je nagovaranje a sta prisiljavanje, i pokusavam objasniti da to nije isto jer si postavila kao da jeste.KraljicaIzJajca wrote: ↑11/02/2025 11:40Manipulacije su jako loša osobina.Ateista wrote: ↑11/02/2025 10:05
Ne pisem o sebi, sa tim sam zavrsio na ovoj temi.
Ne primjenjujem iste.
Imam utisak da ih primjenjujes ili neko primjenjuje na tebi jer to projiciras na druge, podrazumijeva ti se da kad neko pomene nagovaranje da je u pitanju manipulacija i prisiljavanje, iako to nije nije ni pomenuto.
Procitao sam i sve mi je jasno.KraljicaIzJajca wrote: ↑11/02/2025 17:16Ajde pročitaj ponovno što sam napisala.Ateista wrote: ↑11/02/2025 12:42Nije mi prihvatljiva i ne govorim uopste o sebi, govorim generalno sta je nagovaranje a sta prisiljavanje, i pokusavam objasniti da to nije isto jer si postavila kao da jeste.KraljicaIzJajca wrote: ↑11/02/2025 11:40
Manipulacije su jako loša osobina.
Ne primjenjujem iste.
Imam utisak da ih primjenjujes ili neko primjenjuje na tebi jer to projiciras na druge, podrazumijeva ti se da kad neko pomene nagovaranje da je u pitanju manipulacija i prisiljavanje, iako to nije nije ni pomenuto.
Ajd ponovi, što je poanta mog posta?Ateista wrote: ↑11/02/2025 19:07Procitao sam i sve mi je jasno.KraljicaIzJajca wrote: ↑11/02/2025 17:16Ajde pročitaj ponovno što sam napisala.Ateista wrote: ↑11/02/2025 12:42
Nije mi prihvatljiva i ne govorim uopste o sebi, govorim generalno sta je nagovaranje a sta prisiljavanje, i pokusavam objasniti da to nije isto jer si postavila kao da jeste.
pa, pomislio sam da je dovoljno pogledati rjecnik (ako sama znacenja rijeci nisu jasna), ali naravno da mogu pojasniti - nagovoren je onaj koji je zapravo prevaren rijecima (podlegao nagovoru; ubijedjen), pa onda pristao na neki cin "dobrovoljno" ne znajuci da je zapravo prevaren, docim prisiljen znaci da se tu osobu ne pita da li nesto zeli ili ne, nego onda mora da uradi nesto pod prijetnjom/prisilom.eluna wrote: ↑11/02/2025 07:08možeš li mi molim te objasniti razliku između pojmova "prisiljen" i "nagovoren"belfy wrote: ↑11/02/2025 00:40 znas, nekada je nerazumijevanje rijeci problem. ako ti nije jasna razlika izmedju rijeci "prisiljen" i "nagovoren", o cemu onda da pricamo? (ja nikada i nigdje nisam rekao prisiljen) daj malo vremena i citanju... i koju Melisu pominjes? meni nije takva odgovorila. da ne bude opet samo da umisljas nesto sto se nije dogodilo..? (sto ti se govori od skoro prvog posta, a ti nikako da obratis paznju na to)
super si sve objasniobelfy wrote: ↑11/02/2025 22:06pa, pomislio sam da je dovoljno pogledati rjecnik (ako sama znacenja rijeci nisu jasna), ali naravno da mogu pojasniti - nagovoren je onaj koji je zapravo prevaren rijecima (podlegao nagovoru; ubijedjen), pa onda pristao na neki cin "dobrovoljno" ne znajuci da je zapravo prevaren, docim prisiljen znaci da se tu osobu ne pita da li nesto zeli ili ne, nego onda mora da uradi nesto pod prijetnjom/prisilom.eluna wrote: ↑11/02/2025 07:08možeš li mi molim te objasniti razliku između pojmova "prisiljen" i "nagovoren"belfy wrote: ↑11/02/2025 00:40 znas, nekada je nerazumijevanje rijeci problem. ako ti nije jasna razlika izmedju rijeci "prisiljen" i "nagovoren", o cemu onda da pricamo? (ja nikada i nigdje nisam rekao prisiljen) daj malo vremena i citanju... i koju Melisu pominjes? meni nije takva odgovorila. da ne bude opet samo da umisljas nesto sto se nije dogodilo..? (sto ti se govori od skoro prvog posta, a ti nikako da obratis paznju na to)
elem, krace receno - nagovaranje nema niti jednog elementa prisile. nagovarana osoba moze odluciti i suprotno od nagovaranja bez posljedica, docim pod prisilom to nije u mogucnosti bez posljedica. evo, da bude i bolje vezano za temu - nagovarana osoba moze pristati na seks ili ne, docim je seks pod prisilom deklarisan kao silovanje.
hebote, mislio sam da je to dosta jednostavno za razumjeti, ali kroz tvoje pisanje mi je stogod jasnije. i na drugim tema ti se desavaju slicne devijacije... mada sam mislio da Karlinka kao dobar trol barem pojmove poznaje, pa i ona, evo, razocara... jos trazi i treca misljenja, iako su rijeci (valjda bi trebale biti) lake za razumjeti.
eto, nadam se da sam pojasnio. tu sam svakako da odgovorim i ako ostaju kakve druge nedoumice...
P.S. takodjer, nagovaranje nije isto sto i manipulacija. evo dobar primjer manipulacije je iznad gdje se Karlinka (jer je iskusan trol) prvo ogradi kako nikada ne radi to i optuzi (jadnog) Ateistu za isto, pa od tog momenta manipulira komunikacijom sa njim nadalje, docim ga, istovremeno, ne nagovara na bilo sta. doduse ne znamo da li ce u buducnosti, jer oboje pricaju o trojcu, ali se nadam da takvo, potencijalno, nagovaranje/dogovaranje necemo morati citati...
evo, ovaj njen zadnji i predzadnji post bi mozda i ona i ti ocijenile kao prisilu da je pisao neko treci jer je napisan imperativno, docim isti nije prisila, kao sto nije ni nagovaranje, nego cista manipulacija... eto jos jedne lijepe distinkicije tih izraza sve sa primjerima.
Ne znam na koji tacno mislis, ali generalno ti je cilj da zene predstavis kao zrtve nekih manipulacija i prisiljavanja cak i kad toga nema, ili glupim ako ne rade sve isto sto i ti radis i ako rade nesto drugacije nego sto bi ti. Muskarce predstavljas sovinistima, manipulatirima, nesigurnim u sebe i slicno, ako ne bi radili sve ono sto je tebi cejf i ispunjavali tvoje zelje, jos sto je najgore ne samo tebi tvoje zelje vec i drugim zenama TVOJE zelje a ne njihove.KraljicaIzJajca wrote: ↑11/02/2025 20:14Ajd ponovi, što je poanta mog posta?
Malisa11, nisi napisao, da li je treća osoba Ž ili M.Malisa11 wrote: ↑12/02/2025 10:58 A jeste otisli siroko oko jedne obicne stvari koja se rjesava razgovorom sa partnerom kojeg bi trebali da poznajete. Necete nekoga bas bas konzervativnog pitati/predlagati jer znate da nije za to. Naravno da se to nece nikome nametati, vec jednostavno uz razgovor dodje se do iste/slicne zelje.
Ne znam drugačije.MarlboroGold wrote: ↑12/02/2025 10:19 Karlinka po običaju izvlači najgore iz drugih sa svojim cinizmom. Kad bi mogla bar malo smanjiti intenzitet bilo bi dobro.