Ostavinska rasprava

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

xPaco1337
Vozim: Avdi

#801 Re: Ostavinska rasprava

Post by xPaco1337 »

Koliko košta Notarski ugovor kad npr žele roditelji za žive sebe prepisati svu imovinu na kćerku ?

Također kako funkcioniše ono u vezi "poklona", prvo pitanje je bilo za prijateljicu a za moj slučaj imam neke šume od pradjedova i roditelji bi meni to prebacili odma kao vlasništvo, pa kako to funckioniše, da li se ide notaru, da li se placa porez ako je roditelj/sin u pitanju itd ?
zigson

#802 Re: Ostavinska rasprava

Post by zigson »

xPaco1337 wrote: 20/02/2024 09:15 Koliko košta Notarski ugovor kad npr žele roditelji za žive sebe prepisati svu imovinu na kćerku ?

Također kako funkcioniše ono u vezi "poklona", prvo pitanje je bilo za prijateljicu a za moj slučaj imam neke šume od pradjedova i roditelji bi meni to prebacili odma kao vlasništvo, pa kako to funckioniše, da li se ide notaru, da li se placa porez ako je roditelj/sin u pitanju itd ?
Oko 300-400km ali nemoj me drzati za rijec.

Porez na poklon se ne placa na 1. 'koljeno' dakle roditelji kada djeci poklanjaju.

Najbolje nazovi nekog notara da budes 100% siguran.
suspect_zero

#803 Re: Ostavinska rasprava

Post by suspect_zero »

Kakva je procedura kada se želite odreći svog nasljedstva u korist nekog drugog, jeli dovoljno to da izjavite, potpišete i vozdra?
ferratilis

#804 Re: Ostavinska rasprava

Post by ferratilis »

suspect_zero wrote: 06/03/2024 20:49 Kakva je procedura kada se želite odreći svog nasljedstva u korist nekog drugog, jeli dovoljno to da izjavite, potpišete i vozdra?
Jednostavno sacekas ostavinsku, pojavis se, i kazes da se odrices svog dijela. Tako je bilo u mom slucaju, s tim da je jedan od nasljednika poslao izjavu iz Svedske. Racunaj da ce te izjava kod notara kostati, a ako se jednostavno pojavis na ostavinskoj raspravi, placas samo ono sto i svi placaju.
Haris.ba

#805 Re: Ostavinska rasprava

Post by Haris.ba »

suspect_zero wrote: 06/03/2024 20:49 Kakva je procedura kada se želite odreći svog nasljedstva u korist nekog drugog, jeli dovoljno to da izjavite, potpišete i vozdra?
Dovoljno. Kod notara. Onda ne moras ni prisustvovati ostavinskoj. Samo, ako je notar koji nece raspravljati zaostavstinu - mora tvoj notar odnijeti onom koji zaduzi predmet.

Ili na ostavinskoj izjavis, potpises i to je to.
suspect_zero

#806 Re: Ostavinska rasprava

Post by suspect_zero »

Haris.ba wrote: 06/03/2024 20:52
Dovoljno. Kod notara. Onda ne moras ni prisustvovati ostavinskoj. Samo, ako je notar koji nece raspravljati zaostavstinu - mora tvoj notar odnijeti onom koji zaduzi predmet.

U RS-u je, nema notara stiglo samo kad će se održati i gdje i ko su pozvani....navedene parcele i na koliko dijelova....mama je nasljednik (živa) i sada bi se ona trebala izjasniti valjda da uzima hise sebi, onda bi to valjda nakon njene smrti na njenu djecu....meni se sa ti ne da peglati i ja bih ako ikako može da to ona odmah dalje.
Da li može ovako veze nemam :-? ....i da, pošto nije dobrog zdravlja da putuje išla bih ja, vjerovatno mi treba punomoć ili neka saglasnost?
Gdje to vadim pošto je u RS, kod nas u Opštini ili na Sudu?
Hakiz

#807 Re: Ostavinska rasprava

Post by Hakiz »

suspect_zero wrote: 06/03/2024 21:07

U RS-u je, nema notara stiglo samo kad će se održati i gdje i ko su pozvani....navedene parcele i na koliko dijelova....mama je nasljednik (živa) i sada bi se ona trebala izjasniti valjda da uzima hise sebi, onda bi to valjda nakon njene smrti na njenu djecu....meni se sa ti ne da peglati i ja bih ako ikako može da to ona odmah dalje.
Da li može ovako veze nemam :-? ....i da, pošto nije dobrog zdravlja da putuje išla bih ja, vjerovatno mi treba punomoć ili neka saglasnost?
A da odeš kod nekog notara i pitaš za savjet ili angažuješ ga za uslugu i platiš?

Iskreno, nisam te razumio, ali ja bih pitao nekoga kome je to profesija, platio za savjet.

U mom slučaju je ostavinska obavljana ovdje, a sve potrebno za imovinu u RS je uradio notar koji je vodio ostavinsku. I nasljedstvo i upis novog vlasnika/nasljednika u grunt u RS, sve.
Haris.ba

#808 Re: Ostavinska rasprava

Post by Haris.ba »

suspect_zero wrote: 06/03/2024 21:07

Napravi punomoc kod notara, mora ti je majka potpisati. Ako notar imalo drzi do sebe preporucice ti i psihijatrijsko vjestacenje - da ne bude sutra da je bila nerazumna i ti je nesta nagovorio - samo sudski vjestak bude prisutan potpisivanju punomoci i malo porazgovara sa mamom.
Moze se odreci svog dijela u korist svojih potomaka.
suspect_zero

#809 Re: Ostavinska rasprava

Post by suspect_zero »

Hvala @Haris.ba to mi je trebalo, polazna stanica :thumbup: znači sve od notara, i punomoć i izjava.
Mislim da nema potrebe raditi psihijatrijsko vještačenje jer sam ja suprotna strana.
U biti poslije njene smrti bi se opet vodila ova ostavinska i onda bih ja opet trebala da idem na ročišta i izjašnjavam se šta ću sa tom imovinom....ovako mi nekako lakše djeluje da se riješi odmah jer ja taj dio imovine ne želim.
JokTiSi

#810 Re: Ostavinska rasprava

Post by JokTiSi »

Pozdrav, da li postoji neki benefit ili mana (finansijske i druge prirode) ako se stan prepise na naslijednike prije nego sto osoba umre i izvrsi se naslijedjivanje po ostavinskoj raspravi. Pitanje me zanima i u kontekstu eventualne prodaje stana nekad u buducnosti. Molim za savjet ako neko zna.
milojicabrzi

#811 Re: Ostavinska rasprava

Post by milojicabrzi »

Postoji mogućnost prepisa vlasništva, uz stavku doživotnog uživanja davaoca nekretnine, tad se notarskim ugovorom to reguliše i postaješ vlasnik stana odmah po knjiženju ugovora, a onaj ko ti je darovao stan (majka, otac ili sl.), imaju pravo doživotno živjeti u nekretnini.

Po njihovoj smrti, u sudu brišeš taj teret i možeš raspolagati nekretninom, prodati i sl.

Dobra je stvar, ukoliko roditelji žele riješiti imovinu prije ostavinske rasprave i sl. jednostavnija je procedura, stan je već uknjižen na tebe.
JokTiSi

#812 Re: Ostavinska rasprava

Post by JokTiSi »

milojicabrzi wrote: 26/02/2025 13:26 Postoji mogućnost prepisa vlasništva, uz stavku doživotnog uživanja davaoca nekretnine, tad se notarskim ugovorom to reguliše i postaješ vlasnik stana odmah po knjiženju ugovora, a onaj ko ti je darovao stan (majka, otac ili sl.), imaju pravo doživotno živjeti u nekretnini.

Po njihovoj smrti, u sudu brišeš taj teret i možeš raspolagati nekretninom, prodati i sl.

Dobra je stvar, ukoliko roditelji žele riješiti imovinu prije ostavinske rasprave i sl. jednostavnija je procedura, stan je već uknjižen na tebe.
Hvala za informaciju
dennxster

#813 Re: Ostavinska rasprava

Post by dennxster »

JokTiSi wrote: 26/02/2025 10:20 Pozdrav, da li postoji neki benefit ili mana (finansijske i druge prirode) ako se stan prepise na naslijednike prije nego sto osoba umre i izvrsi se naslijedjivanje po ostavinskoj raspravi. Pitanje me zanima i u kontekstu eventualne prodaje stana nekad u buducnosti. Molim za savjet ako neko zna.
Uvijek je lakše kada se imovina rasporedi imovina putem ugovora, s tim da je potrebno dobro utvrditi koju vrstu ugovora želi.
Najčešće i najsigurniji ugovor (koji ne mogu osporavati drugi nasljednici) je ugovor o doživotnom izdržavanju (u FBiH), na taj način primalac izdržavanja ostavlja nakon smrti, ili odmah davaocu izdržavanja nekretninu, a u znak zahvalnosti isti je dužan brinuti se o njemu dok je on živ.
Ovdje je najbitnije utvrditi osnov sticanja nekretnine, dakle taj koji ostavlja mora biti ovlašten i slobodan raspolagati tom nekretninom. npr. ako je nekretninu stekao u braku, a vodi se 1/1 na njemu, saglasnost na ugovor daje i bračni partner, npr.2 ako je nekretninu stekao u braku ,a bračni partner je umro, i ista se vodi 1/1 na njemu, potrebno je da ostali nasljednici daju saglasnost za raspolaganje, i da neće tražiti izdavanje bračnog udjela svog roditelja na toj nekretnini....
Alkos

#814 Re: Ostavinska rasprava

Post by Alkos »

Pozdrav, ako mogu nekoga zamoliti za info...

Mati zeli prodati stan koji je naslijedila prije nesto vise od godinu dana. Savjetovano joj je da stan jos ne prodaje i da priceka da prodju 3 godine. Navodno, prve 3 godine od dana nasljedjivanja, prodavac na kupoprodajnu cijenu placa porez od 10%!?

Da li je neko imao slicnu situaciju? Malo mi je nerealno da kupac placa 5%, a prodavac 10% na kupoprodajnu cijenu! Ne mogu nigdje pronaci taj clan zakona.

Hvala unaprijed na pomoci i odgovoru!
profatr

#815 Re: Ostavinska rasprava

Post by profatr »

Alkos wrote: 22/03/2025 07:46 Pozdrav, ako mogu nekoga zamoliti za info...

Mati zeli prodati stan koji je naslijedila prije nesto vise od godinu dana. Savjetovano joj je da stan jos ne prodaje i da priceka da prodju 3 godine. Navodno, prve 3 godine od dana nasljedjivanja, prodavac na kupoprodajnu cijenu placa porez od 10%!?

Da li je neko imao slicnu situaciju? Malo mi je nerealno da kupac placa 5%, a prodavac 10% na kupoprodajnu cijenu! Ne mogu nigdje pronaci taj clan zakona.

Upravo tako, ako prodaješ nekretninu koju si stekao na neki način a nisu prošle od toga barem tri godine računa se kao da si trgovac nekretninama i da ostvaruješ profit te se na to plaća porez. Izuzetak je prepisivanje nekretnine na člana obitelji, to može unutar tri godine.
Alkos

#816 Re: Ostavinska rasprava

Post by Alkos »

profatr wrote: 23/03/2025 16:41
Alkos wrote: 22/03/2025 07:46 Pozdrav, ako mogu nekoga zamoliti za info...

Upravo tako, ako prodaješ nekretninu koju si stekao na neki način a nisu prošle od toga barem tri godine računa se kao da si trgovac nekretninama i da ostvaruješ profit te se na to plaća porez. Izuzetak je prepisivanje nekretnine na člana obitelji, to može unutar tri godine.
Pozdrav @profatr , hvala puno na odgovoru. Ako si upoznat kojim slucajem, da li se porez placa na ukupnu cijenu ili samo na razliku (eventualnu dobit) ostvarenu prodajom?

Malo jeste bezveze da se na isti nacin tretira nasljednik nekretnine i trgovac nekretninama... Ali zakon je zakon. :)

Hvala jos jednom!
kadinica

#817 Re: Ostavinska rasprava

Post by kadinica »

Kod nasljeđene nekretnine uzima se prodajna cijena kao osnov za obračun poreza na dohodak 10%.

Kod kupljene nekretnine, računa se samo razlika između cijene kod kupovine i prodaje i na taj iznos ide 10 %.

Promet nekrenina se razrezuje prema kantonalnim propisima, a dohodak prema federalnom zakonu.
nivla

#818 Re: Ostavinska rasprava

Post by nivla »

kadinica wrote: 24/03/2025 10:06 Kod nasljeđene nekretnine uzima se prodajna cijena kao osnov za obračun poreza na dohodak 10%.

Kod kupljene nekretnine, računa se samo razlika između cijene kod kupovine i prodaje i na taj iznos ide 10 %.

Promet nekrenina se razrezuje prema kantonalnim propisima, a dohodak prema federalnom zakonu.
ako nije iz prvog nasljednog reda, ako jeste onda se ne placa porez, djeca kad naslijede ne placaju porez, kad naslijedis od tetke onda placas
dječak sa šibicama

#819 Re: Ostavinska rasprava

Post by dječak sa šibicama »

Notar u svakom drugom postu, notar ovo notar ono, placas notaru 300 maraka placas notaru 1000 maraka.

Prije 12 godina mi nasljedstvo od preminule mame na sudu dobili, odradili, preveli, bez ikakvih notara i placanja ogromnih suma novca.

Lijepo su notari sebi posla nabacili, bem ti mafijasku drzavu.
kadinica

#820 Re: Ostavinska rasprava

Post by kadinica »

nivla wrote: 24/03/2025 11:06
kadinica wrote: 24/03/2025 10:06 Kod nasljeđene nekretnine uzima se prodajna cijena kao osnov za obračun poreza na dohodak 10%.

ako nije iz prvog nasljednog reda, ako jeste onda se ne placa porez, djeca kad naslijede ne placaju porez, kad naslijedis od tetke onda placas
Nije tačno, prvi nasljedni red je oslovođen poreza na nasljeđe, a ne poreza na dohodak
nivla

#821 Re: Ostavinska rasprava

Post by nivla »

prvi put cujem da se placa porez kad prodas nekretninu, koliko znam placa se jedino porez na promet nekretnina od 5% i to onaj ko kupuje ako nije novogradnja, odnosno pdv ako je novogradnja, porez na dohodak je novost da cujem da je neko platio
Haris.ba

#822 Re: Ostavinska rasprava

Post by Haris.ba »

nivla wrote: 24/03/2025 11:36 prvi put cujem da se placa porez kad prodas nekretninu, koliko znam placa se jedino porez na promet nekretnina od 5% i to onaj ko kupuje ako nije novogradnja, odnosno pdv ako je novogradnja, porez na dohodak je novost da cujem da je neko platio
Nije novost. Odavno je to.

Rijetko ko placa jer ne prodaje stan u roku u kojem taj porez vazi.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#823 Re: Ostavinska rasprava

Post by Bobi »

A je ako nisi stanovao u njoj. Ako si stanovao pa dobio nasljedstvom mozes je prodat odmah bez poreza, drugacije 3 godine ili 10 % kao porez na dohodak.
banjaluka078
Moderator

#824 Re: Ostavinska rasprava

Post by banjaluka078 »

Koja je razlika između situacije u kojoj se neko odrekne od nasljedstva i one u kojoj prihvati, pa ustupi članu porodice svoj dio?
Tj. šta se desi s dijelom kojeg se neko odrekne, a ne navede da taj nasljedni dio ide nekom određenom nasljedniku? Ostali nasljednici ga nasljeđuju u jednakim dijelovima?

Konkretna situacija: Jedan od nasljednika treba poslati nasljedničku izjavu iz inostranstva, pa ne bi da zakomplikuje slučaj ostalima, hoće da ispravno formuliše i ovjeri izjavu. Definitivno ne želi uzeti svoj dio, a ostali nasljednici su se već dogovorili da će svoje dijelove ustupiti jednom članu porodice koji je tu i živio.

Koja bi formulacija bila najtačnija da bi se izbjeglo neko komplikovanje s raspoređivanjem dijela nasljednika koji sad živi vani?
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: točak skot
Horoskop: imam

#825 Re: Ostavinska rasprava

Post by anex »

Samo neka napiše da se odriće svog dijela u ime tog člana porodice.
A i ostali tako trebaju reci.
Post Reply