banjaluka078 wrote: ↑30/07/2026 17:11
Pitanje za znalce.
Umrla je osoba o kojoj sam vodila računa. Bila mi je rod, ali nisam joj nasljednica. (volim crni humor, pa često kažem da sam naslijedila svu BL gerijatriju, samo nisam njihove stanove

)
Sud će pokrenuti ostavinsku raspravu. Jedini nasljednik živi u inostranstvu i neće dolaziti. Mogu li zastupati tu osobu u postupku ostavine, u smislu prikupiti dokaze o imovini, dostaviti te dokaze sudu, kao i njenu nasljedničku izjavu, i sl.?
I šta slijedi poslije, kako ide proces prenosa vlasništva nad stanom? Pretpostavljam da mi je prva adresa RUGIP, s pravosnažnim rješenjem o nasljeđivanju, pa onda s tim papirima u poresku. Mislim da na računu ima jednu penziju, trebaću i to preuzeti. Naravno, uz njenu punomoć za sve to.
Imam njenu punomoć koju mi je bila poslala da mogu izvršiti upis u MKU u opštini i podnijeti zahtjev da se pokrene ostavinski postupak, pa je u nju dodala i opšti dio "te vršiti ostale radnje u moje ime pred drugim institucijama koje proizilaze iz smrti moje majke xyxyxyxyxy, JMBG: yxyxyxxyxy, umrle xyxyxyxy.2026. godine u Banjaluci."
Je li mi ovo dovoljno za upis novog vlasnika nekretnine i promjenu u poreskoj ili mora biti za svaku instituciju zasebno?
Ima li još nešto na šta treba da obratim pažnju?
Pokušaću pomoći:
1. za sve radnje oko nepokretne imovine, punomoć mora biti notarski obradjena, tj. notar je mora sačiniti i ovjeriti. Milsim da se ovakve vrste punomoćja iz inostranstva prihvataju iako je nije strani notar sačinio, ali koliko se sjećam, potpis mora biti ovjeren od strane notara. Za neke zemlje se traži i zasebna ovjera, to je "apostille".
2. u Gradskoj upravi Grada BL, - mislim da je kanc. br. 8, nisam siguran (uglavnom , ulaz iz Gospodske, pa prizemlje, hodnik desno) treba sačiniti ispravu koja se zove "smrtovnica". U njoj se navode lični podaci ostavioca, potencijalnih nasljednika, te što bliže opis pokretne i nepokretne imovine koja je ostala iza ostavioca (preminulog/preminule). To uključuje podatke o nepokretnostima, podatke o npr. bankovnim računima- bez obzira ima li ili nema sredstava, podaci o npr. motornom vozilu, oružju i svakoj drugoj pokretnoj imvini koja podliježe nekom obliku registracije, evidencije. Ta isprava se potom nosi u Osnovni sud BL, ako se nepokretost nalazi na teritoriji Grada BL.
sud će potom ostavinski predmet delegirati nekom od notara, a info koji je to notar se takodje dobija u sudu.
Dakle, u tekstu punomoćja treba da se što konkretnije navede koje radnje se mogu preduzeti, naročito da zastupaš nasljednika u ostavinskom postupku i da u njegovo/njeno ime daš nasljedničku izjavu (ako je takav dogovor, obzirom da nasljednik neće dolaziti) kojom se nasljednik prihvata nasljedja, ili prihvata i ustupa nekome ili se ne prihvata nasljedstva- zavisno za šta se nasljednik opredijeli. Mislim da navodjenje- "da pokrene ostavinski postupak... i vrši ostale radnje..." nije dovoljno.
U svakom slučaju, od notara koji bude vodio postupak možeš dobiti info kakav konkretni sadržaj punomoćja treba da bude, da li je dovoljna strana notarska ovjera potpisa nasljednika ili treba i apostille. Ino punomoći mogu biti na našem jeziku- to je trošak manje...
U samom ostavinskom postupku, notaru treba predočiti dokaze o imovini/ostavinskoj masi- ako je riječ o stanu- izvod iz knjige uloženih ugovora, ako je riječ o kući- zk. izvadak ili LN(list nepokretnosti)- adresu vec znas- RUGIPP, PJ BL, kod Incela; za bankovne račune-bankovna kartica (tekući račun) ili debitna kartica ostavioca ako je vezana za tekući račun (a jeste, vrlo vjerovatno), te oružni list, potvrda o vlasništvu vozila itd..., svakako treba mu predočiti i original punomoćja za zastupanje i davanje nasljedničke izjave sa sadržinom te izjave (sve ovo je jedan dokument).
Temeljem svega ovoga notar donosi rješenje o nasljedjivanju. Ako je sve kako je i dogovoreno, pravosnažno rješenje (na njemu mora biti navedeno da je pravosnažno (klauzula pravosnažnosti), nosis u RUGIPP. U smislu procesnog zakona, trebalo bi da predaš i original pnm (prethodno opisane), mada mislim da nisu rigorozni i da će prihvatiti i kopiju originala, iako se za sve promjene evidencije nepokretnosti insistira na originalnim ispravama. Zato bi bilo dobro da imaš barem 3 punomoćja sa originalnim ovjerama.
Isto vrijedi i za Poresku upravu- gdje se evidentira novi vlasnik nepokretnosti, mada bi i tu mogla proći kopija pnm.
Sumarno za sadržaj pnm:
1. da ishodi smrtovnicu za osobu...
2. da pokrene ostavinski postupak, u kome me zastupa i da da nasljedničku izjavu sadržaja...
3. da u RUGIPP i Poreskoj upravi provede rješenje o nasljedjivanju, promjenom vlasnika/poreskog obveznika u odgovarajućim evidencijama
4. da me u svim ovim i u svakom drugom postupku zastupa i preduzima sve radnje koje ocijeni potrebnim u cilju promjene evidencije vlasnika/obveznika
Biće potrebno promijeniti i evidencije za režije: struja, voda, odvoz smeća, kom. naknada itd itd...to možeš ti uraditi (ako ćeš raditi) sa kopijama rješenja o nasljedjivanju i punomoćja.
Bez obzira na datum smrti ostavioca u mjesecu, penzija će biti isplaćena za taj puni mjesec.
Ako je ostavina "klasična", to bi bilo to. Mogu se pojaviti neke specifičnosti, no ne mogu predvidjeti koje bi bile; ako se pojave, javi se, pokušaću pomoći.