Teretana

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Paulaner

#9626 Re: Teretana

Post by Paulaner »

Posto je danas postalo moderno da svako snima klipove i objasnjava kako se koja vjezba izvodi a pri tome valjaju gluposti,ja cu spomenuti jednog covjeka sa kojim sigurno necete pogrijesiti,a to je Milos Sarcev.
Ukucajte to ime na yt i pogledajte njegove klipove :thumbup:
enisss

#9627 Re: RE: Re: Teretana

Post by enisss »

Paulaner wrote:Posto je danas postalo moderno da svako snima klipove i objasnjava kako se koja vjezba izvodi a pri tome valjaju gluposti,ja cu spomenuti jednog covjeka sa kojim sigurno necete pogrijesiti,a to je Milos Sarcev.
Ukucajte to ime na yt i pogledajte njegove klipove [emoji106]
Potpuno se slazem s tobom, izuzetan strucnjak. Samo ne bi nikome preporucio da radi njegove treninge, osim ako nije takmicar.

Sent from my SAMSUNG-SM-G935A using Tapatalk
enisss

#9628 Re: Teretana

Post by enisss »

MAN-lion's coach wrote:Da li bi bilo ok da povećam težinu kad radim trbušnjake i ostale varijante (podizanje nogu sa teretom) jer nakon 6 serija po 8 puta ne osjetim nikakve upale? Ili da promijenim broj ponavljanja u seriji? Radim sa 5kg podizanje nogu sa teretom i pločom od 10 obične trbušnjake.
Sta ti je cilj sa trbusnjacima? Ako zelis da se trbusnjaci vide to vise zavisi od tvoje dijete, nego od nacina na koje ih radis. U biti trbusnjake radim do nekih 25 ponavljanja, ako vec mogu da uradim vise od toga onda cu definitivno da povecam tezinu.
Paulaner

#9629 Re: RE: Re: Teretana

Post by Paulaner »

enisss wrote:
Paulaner wrote:Posto je danas postalo moderno da svako snima klipove i objasnjava kako se koja vjezba izvodi a pri tome valjaju gluposti,ja cu spomenuti jednog covjeka sa kojim sigurno necete pogrijesiti,a to je Milos Sarcev.
Potpuno se slazem s tobom, izuzetan strucnjak. Samo ne bi nikome preporucio da radi njegove treninge, osim ako nije takmicar.

Nisam mislio na treninge nego na njegove edukativne video priloge gdje objasnjava tehniku izvodjenja vjezbi za svaku grupu misica i dio o prehrani.Mislim da kompletan serijal traje oko 2h i da bi ga svako ko nije pogledao to trebao uciniti,ima se sta pametno cuti.
enisss

#9630 Re: RE: Re: RE: Re: Teretana

Post by enisss »

Paulaner wrote:
enisss wrote:

Nisam mislio na treninge nego na njegove edukativne video priloge gdje objasnjava tehniku izvodjenja vjezbi za svaku grupu misica i dio o prehrani.Mislim da kompletan serijal traje oko 2h i da bi ga svako ko nije pogledao to trebao uciniti,ima se sta pametno cuti.
Aha, bas iz tog video on spominje uzimanje 2g proteina po 1lbs tjelesne tezine, i kad sam ja to ovdje spomenuo svi su me napali kao da sam lud :)

MAN-lion's coach

#9631 Re: Teretana

Post by MAN-lion's coach »

enisss wrote:
MAN-lion's coach wrote:Da li bi bilo ok da povećam težinu kad radim trbušnjake i ostale varijante (podizanje nogu sa teretom) jer nakon 6 serija po 8 puta ne osjetim nikakve upale? Ili da promijenim broj ponavljanja u seriji? Radim sa 5kg podizanje nogu sa teretom i pločom od 10 obične trbušnjake.
Sta ti je cilj sa trbusnjacima? Ako zelis da se trbusnjaci vide to vise zavisi od tvoje dijete, nego od nacina na koje ih radis. U biti trbusnjake radim do nekih 25 ponavljanja, ako vec mogu da uradim vise od toga onda cu definitivno da povecam tezinu.
Cilj mi je da se vide a ne da mi stomak bude ravan ko ploca :D

Radim razne vrste vjezbi npr. makazice podizanje nogu bocne trbusnjake i ostale varijante sa teretom na nogama + obicne trbusnjake sa plocom nekad 5 nekad 10 kg.
I to sve kad uradim autra ne osjetim npr nikakvu upalu ko da nisam radila.
enisss

#9632 Re: RE: Re: Teretana

Post by enisss »

MAN-lion's coach wrote:
enisss wrote:
Cilj mi je da se vide a ne da mi stomak bude ravan ko ploca :D

Radim razne vrste vjezbi npr. makazice podizanje nogu bocne trbusnjake i ostale varijante sa teretom na nogama + obicne trbusnjake sa plocom nekad 5 nekad 10 kg.
I to sve kad uradim autra ne osjetim npr nikakvu upalu ko da nisam radila.
Losa forma definitivno! Ti radis iliopsoas umjesto trbusnjake.

Mustang1

#9633 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

Mora plank biti ako hoces i da razmisljas o trbusnjacima, i onaj tocak je isto dobar.
MAN-lion's coach

#9634 Re: Teretana

Mogla sam ostati krezava od točka :D

Na vratilu sam radila podizanje nogu sa teretom , plank obični bez tereta. Ali ja uopće ne osjećam nikakvu upalu poslije osim što tokom vježbe osjetim vrućinu unutar mišića.
enisss

#9635 Re: RE: Re: Teretana

Post by enisss »

MAN-lion's coach wrote:Mogla sam ostati krezava od točka :D

Na vratilu sam radila podizanje nogu sa teretom , plank obični bez tereta. Ali ja uopće ne osjećam nikakvu upalu poslije osim što tokom vježbe osjetim vrućinu unutar mišića.
Joj, joj, vidis da sam bio upravu sto se tice forme :) Kakva si s engleskim?

Mustang1

#9636 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

Pa polako ne moze odmah, i ja sam prvi put sa tockom lupio nosom od pod, ali kasnije ide lagano. Eto sad ce ti Enis objasniti, ako ne zna engleski Enise ja cu joj prevoditi :oops:
enisss

#9637 Re: RE: Re: Teretana

Post by enisss »

Mustang1 wrote:Pa polako ne moze odmah, i ja sam prvi put sa tockom lupio nosom od pod, ali kasnije ide lagano. Eto sad ce ti Enis objasniti, ako ne zna engleski Enise ja cu joj prevoditi :oops:
Hahahaha, ma necu pisat na engleski, nego ima jedan dobar link koji sam htio poslati, gdje Tony Freedman bas dobro pokaze i objasni neke vjezbe za trbusnjake :)

MAN-lion's coach

#9638 Re: Teretana

Baci link znam engleski neće biti problem. :D
Mustang1

#9639 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

Postavi i nama :D Ma zna vjerovatno, ko danas ne zna engleski :D

EDIT Vidis da zna :D
zetareticula

#9640 Re: Teretana

Post by zetareticula »

Meni mozda jedan od boljih kanal koje sam pronasao u posljednje vrijeme je ovaj: https://www.youtube.com/user/ViktorVrska
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#9641 Re: Teretana

Post by Leon16v »

Danas sam malo iskopirao enisa, radio sam prsa :D

1. Mašina, 4 seta, 15 ponavljanja, zagrijavanje
2. Incline bench, 5 setova
3. Flyes sa bučicama, polu potisak, polu flyes.
4. Superset, Dips + Incline machine press, 3 seta
5. 5 setova pullover
6. Incline bench, na smith masini, 3 seta + zadnji dropset.

Malo sam se polomio i izmorio, ali je promjena i ovaj jaci trening opasno prijalo, a osjecaj kad sve ovo završiš je :thumbup:
Pump me držao narednih sat vremena, trening je trajao oko 1h i 5-10 minuta.
Nakon 4 vježbe, kad odradim ovu zadnju, Incline bench na smitovoj, prsa se drhte ko pod groznicom :D

Volio bi ako možes enise da nam postaviš neku rutinu za ramena, pa da se "Challengujemo" :P
apsidejzi

#9642 Re: Teretana

Post by apsidejzi »

enisss wrote:Ja to stalno mijenjam.
Evo sinoc za prsa sam odradio zagrijavanje na masini, 4 seta po 15 ponavljanja.
Poceo sam sa incline benchom, uradili smo oko 5-setova, s time sto je zadnji set bio drop.
Poslije toga uradili smo flies, sa malo vecim tezinama, onaj Jay Cutler still, to je nesto izmedju razvlacenja i obicnog pressa sa bucicama.
Treca vjezba su nam bila propadanja u supersetu sa inline chest press masinom.
Cetvrta vjezba, pullover, nekih 5-6 setova
I peta vjezba otisli smo na smith masinu i uradili isto kosi bench ali sa mnogo manjim uglom nego na regularnom kosom benchu. Zadnji set je isto bio drop.

Covjece, jesam nepismen kad je teretana u pitanju. Ako mi vjerujes, haman pa vise rijeci u tvom citatu ne razumijem nego sto razumijem :D i ovo ne mislim ironicno ni cinicno nego pokazuje moju ignorantnost u ovoj domeni. Razumijem ja generalno o cemu se radi ali rijeci poput drop, flies, superset i sl. Tacno se covjek iznenadi kad otkrije kako negdje postoji potpuno drugaciji svijet sa drugacijim vrijednostima a evo i drugacijim rijecnikom.

Pozz i samo naprijed. :thumbup: :thumbup:
Mustang1

#9643 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

Nemas dovoljno staza :D I ja isto tako radim, stalno mijenjam vjezbe i cesto ubacujem drop serije, supersetove radim obavezno svaki dan, jer ni ja ne treniram nikad sam i onda kako se dogovoris i zavisi sa kim treniras.
Najbolje je kad naucis svoje tijelo i znas sta mu odgovara najbolje i tako i radis. A to ne mozes saznati za mjesec ili dva.
Bambino Blu

#9644 Re: Teretana

Post by Bambino Blu »

Samo supersetovi ja sam danas npr noge radio i isao straznji i prednji cucanj u supersetovima sto bi doslo cirka 20-25 ponavljanja ukupno. Pa onda iskorak i nozni curl u super seriji i na kraju propinjanje na prste za listove sa noznom extenzijom i podero sam noge plakale su na kraju...
enisss

#9645 Re: RE: Re: Teretana

Post by enisss »

Bambino Blu wrote:Samo supersetovi ja sam danas npr noge radio i isao straznji i prednji cucanj u supersetovima sto bi doslo cirka 20-25 ponavljanja ukupno. Pa onda iskorak i nozni curl u super seriji i na kraju propinjanje na prste za listove sa noznom extenzijom i podero sam noge plakale su na kraju...
Svaka tebi cast kad ti to sve mozes uradit za jedan trening.
Meni je kvadriceps samo za jedan trening.
Drugi mi je hammies, aductors.
A listove radim svaki drugi dan :)

Mustang1

#9646 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

Daj Enise taj link za trbusnjake :D
Medo-NO

#9647 Re: Teretana

Post by Medo-NO »

Sta prepurucujete za kucnu vjezbu tj. koju spravu? Sta mislite o steperu, valja li to ista? Za muskarca, ne zenu hahahha...... Definitivno nisam za teretanu.
undefined007

#9648 Re: Teretana

Post by undefined007 »

Da i ja dam svoj skromni doprinos temi. :mrgreen:
Prije par dana vratih se u trenažni proces nakon pola godine pauze. Cilj mi je da sa 70kg (trenutno) u ovoj godini dođem do nekih 80-85kg što je za moju visinu odgovarajuće i normalno. Što se tiče treninga, držim se one "jače a kraće", trening do nekih 45 minuta, max 60 minuta. Ponedeljkom prsa/biceps, srijedom leđa/triceps, petkom noge/ramena. Ovaj mjesec sam nazvao tranzicijski jer se radi na sticanju navike za treningom nakon odmora i neaktivnosti. Ne bi bilo baš najbolje da se radi odmah punim intentitetom, znači da "ozbiljniji" trening počinje početkom marta. Planiram uključiti i whey u ishranu. Što se tiče obroka mislim da sam to dobro isplanirao. Naime ukoliko bi želio da dobijem na mišićnoj masi trebao bi da unosim 2g po kg/tt što prevedeno znači oko 140g proteina dnevno u danima treninga. Glavninu od tih 140g proteina možda čak i više bi dobio iz 5 bjelanaca, 3x whey, 150g piletine (poslije treninga kao PWM, prije njih ide mjerica wheya sa vodom), uz naravno još neke dodatke (tjestenina, mahunarke, sir, mlijeko, etc,etc) neću samo ovo troje dnevno konzumirati. :mrgreen: Da, još što se tiče treninga radio bi 2 vježbe za veće grupe mišića od 4 serije po 6-8 ponavljanja, za manje grupe mišića (biceps/triceps) 3 vježbe sa 10-12 ponavljanja. Vježbe sam koncipirao na tome da 1,3,5 sedmicu po jednom programu tj. iste vježbe bi se radile 1,3,5 sedmice a druge skroz vježbe bi se radile 2,4,6 sedmice, kako se tijelo ne bi naviklo na iste vježbe (težine će se postepeno dodavati i biće oko 70-80 % od tjelesne težine) i da mi trening ne bi postao rutina bez ikakvih inovacija.

PS. Praktikuje li neko od vas "deload" fazu ?
Bambino Blu

#9649 Re: Teretana

Post by Bambino Blu »

Deload faza je dobra al tebi treba par mjeseci jakog treninga da bi deload imo svoj benefit.

Ja bih ti vise preporucio push, pull legs. Jer ti kad radis grudi npr biceps moras ispocetka pogadjati sto ti oduzima vise vremena, a drugo sutra kad radis ledja radit ces slabiji trening jer ti je biceps nacet u prvom treningu a za ledja ti je potreban biceps ( jer triceps sluzi za guranje (bech) a biceps za povlacenje (lat, veslanje, vratilo itd...).

Kad radis grudi potrebno ti je malo vremena i malo vjezbi da triceps dokrajcis bukvalno do kraja, a da mu das dovoljno vremena za oporavak. To ti je moj savjet sad ti mozes a i ne moras ga prihvatiti svakom svoje...

Sto se tice ishrane da se ti udebljas ne treba tebi 2 grama po kili tjelesnoj masi proteina ( treba naravno i vise ) al' kljucno je da unosis vise kalorije u organizam vise nego sto ti je potrebno da odrzis trenutnu masu (a to ces postici vecim obrocima ne samo proteinima vec i uh i masti )...

Npr ja sad dok sam na definiciji drasticno mi snaga opada bas iz tog razloga manje kalorija unosim i nizak unos UH (znaci manje hrane i energije = manja snaga) al benefit je da se topi salo ( ako pravilnos izbalansiras UH )...a trebi za nabivanje mase treba sve al obrnuto haha...

Sto se tice treninga ne postoji trening za masu ili definiciju to je glupost cista...postoji trening za snagu i za fizicku izdrzljivost, a to je u prvom slucaju veca kilaza manje ponavljanja, a za drugo manja kilaza vise ponavljanja ( jer nam je cilj da kondicioniramo misic al to dovodi do smanjenja misicne mase i vecina tu gresku prave i gube previse misica na defki posto rade manje kilaze vise ponavljanja kontajuci da ce se tako izdefinisati).

Npr ja sam uradio deload fazu i sad sam nastavio i dalje velike kilaze ( naravno to su ipak manje kilaze u odnosu dok sam bio u kaloriskom deficitu, al nema ponavljanja preko 15-20 u nekim izolaciskim na kraj treninga kad zelim pump odnosno da sto vise krvi dopremim u misic).

To ti je sva politika jedi vise ide masa jedi manje ide defka ( naravno cista prehrana a ne smece junk grickalice itd...).

Medo-NO »

Sta prepurucujete za kucnu vjezbu tj. koju spravu? Sta mislite o steperu, valja li to ista? Za muskarca, ne zenu hahahha...... Definitivno nisam za teretanu.

Po meni steper nema potrebe ako zelis smanjiti salo ujutro na prazan stomak pola sata do 45 minuta brzog hoda nista pretjerano...kasnije kad se krene salo topiti dobit ces i ti volju pa ces poceti trenirati tako to ide...a za kucnu ono sto sam ja sebi uzo becnh, lat masinu, vratilo propadanja i 100kg tegova i 2 bucice... ne trebaju ti vise nikakva cudesa. Cak tebi za pocetak 2 bucice po 10 kila i da imas vratilo i propadanja da mozes raditi ne treba ti tegovi ili bench lat itd...to je vec za kasnije kako vise napredujes...
Propadanjem ces poderati sisu (pogotovo donji dio) i triceps, na vratilu ces ledja devastirati ( i biceps ) a sa 2 bucice mozes bukvalno kompletno tijelo uraditi...
kucniljubimac

#9650 Re: Teretana

Post by kucniljubimac »

Upadam kao indijanac ali kupio sam omegu3 zbog bolvoa u zglobovima a čuo sam i vidio da je dobar suplement i za teretanu.

Pa me interesuje koliko na dan uzimati kapsula, prije obroka /treninga ili poslije?
Inače ne uzimam nikakve suplemente a kad sam već sa omega3 da je barem uzimam kako i kada treba.

Bočica je iz USA, kapsula je poprilično velika, nisam provjerio a, pretpostavljam 1000mg

hvala
Post Reply