Teretana

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
sabanss

#7851 Re: Teretana

Post by sabanss »

Mustang1 wrote:Ma imam ja u glavi kako bi to trebalo da bude (iskoraci, hiljade iskoraka,cucnjevi, hiljade cucnjeva, ona kick back masina za guzove, hiljade ponavljanje, listovi.. ) :D Ali bojim se da ne pretjeram malo :lol: :lol: :lol:
A svakako steper mi je prvi bio u glavi :oops:
Nista nisi pretjer'o. Taman zenski trening.
Mustang1

#7852 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

Polako testirat cu ne zuri mi se 8-)
MOSALJOZE

#7853 Re: Teretana

Post by MOSALJOZE »

Mustang1

#7854 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

Ho's bit taki ko na sliKi :D
MOSALJOZE

#7855 Re: Teretana

Post by MOSALJOZE »

Mustang1 wrote:Ho's bit taki ko na sliKi :D
Ma kaki,ovaj nema mase bajo moj.
kazo

#7856 Re: Teretana

Post by kazo »

Auu, mogu misliti kako je jaka stvar :D
MOSALJOZE

#7857 Re: Teretana

Post by MOSALJOZE »

kazo wrote:Auu, mogu misliti kako je jaka stvar :D
Ma istopi me,jos low carb 8-)
bwin

#7858 Re: Teretana

Post by bwin »

Je li ima neko da se bas razumije u ovo, da mi da neke savjete. Zelim dobiti na misicnoj masi, pa kakav plan treninga treba imati, to me uvijek bunilo jer ima dosta razlicitih misljenja. I da li je dovoljno samo piti dobar kreatin bez wheya?
Warashii

#7859 Re: Teretana

Post by Warashii »

bwin wrote:Je li ima neko da se bas razumije u ovo, da mi da neke savjete. Zelim dobiti na misicnoj masi, pa kakav plan treninga treba imati, to me uvijek bunilo jer ima dosta razlicitih misljenja. I da li je dovoljno samo piti dobar kreatin bez wheya?
:)
Napisano bezbroj puta, jedan dio svega ti je trening a veoma dobar dio otpada na ishranu.
Dakle hrana i hrana, nekoliko obroka dnevno, dopunjujuci se wheyom narocito poslije treninga.
Kreatin je ok ali ne ukoliko startas sa treninzima tek nedavno, pusti, radi dok ne dosegnes neki maksimum sa kilazama pa se onda malo popravis sa kreatinom, mislim na tezine s kojim radis, omogucit ce ti barem 5-10% vise snage pa ces imati i bolji trening.
Whey i amino svakako ali hrana i odmor su neizostavni pored treninga.
bwin

#7860 Re: Teretana

Post by bwin »

Warashii wrote:
bwin wrote:Je li ima neko da se bas razumije u ovo, da mi da neke savjete. Zelim dobiti na misicnoj masi, pa kakav plan treninga treba imati, to me uvijek bunilo jer ima dosta razlicitih misljenja. I da li je dovoljno samo piti dobar kreatin bez wheya?
:)
Napisano bezbroj puta, jedan dio svega ti je trening a veoma dobar dio otpada na ishranu.
Dakle hrana i hrana, nekoliko obroka dnevno, dopunjujuci se wheyom narocito poslije treninga.
Kreatin je ok ali ne ukoliko startas sa treninzima tek nedavno, pusti, radi dok ne dosegnes neki maksimum sa kilazama pa se onda malo popravis sa kreatinom, mislim na tezine s kojim radis, omogucit ce ti barem 5-10% vise snage pa ces imati i bolji trening.
Whey i amino svakako ali hrana i odmor su neizostavni pored treninga.
Znam te neke osnove, ranije sam isao u teretanu i uvijek prekinem jer nisam vidio rezultate, vjerovatno nisam pravilno radio, i to me najvise zanima, kako ustvari dizati tegove, koji program treninga koristiti, neki tokom treninga povecavaju tezinu a smanjuju broj dizanja,a neki oept obrnuto, sve me to zbunjuje pa ne znam na koji nacin raditi.

Znam ono standardno, triceps prsa jedan trening, ili biceps prsa, drugi trening ledja biceps, treci ramena noge...ali na koji nacin to raditi, koliko dizanja koja tezina i kad krenuti sa povecanjem tezine.
Warashii

#7861 Re: Teretana

Post by Warashii »

bwin wrote: Znam te neke osnove, ranije sam isao u teretanu i uvijek prekinem jer nisam vidio rezultate, vjerovatno nisam pravilno radio, i to me najvise zanima, kako ustvari dizati tegove, koji program treninga koristiti, neki tokom treninga povecavaju tezinu a smanjuju broj dizanja,a neki oept obrnuto, sve me to zbunjuje pa ne znam na koji nacin raditi.

Znam ono standardno, triceps prsa jedan trening, ili biceps prsa, drugi trening ledja biceps, treci ramena noge...ali na koji nacin to raditi, koliko dizanja koja tezina i kad krenuti sa povecanjem tezine.
Cinjenica je da kada radis sve ispravno imas i rezultata, oni ne dolaze bas preko noci ali dodju. Ja sam zadnjih mjeseci sa treninga kuci uvijek nosio tezu torbu nego li sam je nosio na trening.
Za sami pocetak nema tu toliko neke filozofije, koliko bi neki htjeli to da predstave, ipak se mi u 99% slucajeva bavimo amaterski.
Ovisno o tome koliko vremena i novca imas mozes probati, ja sam radio dugo vremena ovakve treninge, na sljedeci nacin.
1 dan - ramena
2 dan - noge
3 dan - prsa i triceps
4 dan - ledja i biceps
5 dan - odmor
i tako u krug, s vremena na vrijeme bi napravio jos jedan dan pauze izmedju treninga ili povezao dva dana uzastopno.
Po mogucnosti raditi treninge u ranom dijelu dana, dorucak sat-dva odmoriti pa na trening, prije treninga amino a poslije treninga whey, kuci doci i jesti najkasnije u roku nekih sat i pol, ako se moze malo odmoriti extra, nakon tog opet obrok, u ovom dijelu nakon obroka nekih 1,5-2 sata mozes ubaciti jos jedan proteinski napitak a ne mora da bude whey( casein ili jaja ) ili eventualno ovaj napitak ubaciti pred spavanje i u svakom slucaju ubaciti jos jedan obrok.
Kasnije nakon 4,5 ili 6 mjeseci ubaciti i kreatin, odnosno kada osjetis da se mucis sa probijanjem tezina.
Sto se tice povecanja tezine to ti je lako, cim s nekom tezinom radis do 12 ponavljanja odma nabaci jos.
6,8,10 ili 12 ponavljanja su ti u svakom slucaju ok, ja najcesce radim 12 ponavljanja i nemam problema ni s tim brojem ponavljanja da nabacim masu mada neki tvrde i suprotno ali moras da imas na umu da je svacije tijelo drugacije.
Tu dolazimo do najbitnije stvari a to je da ti u tom periodu shvatis svoje tijelo i naucis vjezbe, da kada radis prsa ne ukljucujes ramena da kada radis zadnje rame pogodis zadnje rame a ne da mases ko muha bez glave i sl.
Mozes ici i ovim redosljedom npr.
Potisak bucicama ( prsa ) sa 15KG radis 12 ponavljanja, sljedecu seriju uzmes 20 pa odradis 10 ponavljanja pa sljedecu 22KG i odradis 8-10 ponavljanja, cim primjetis da ovu zadnju seriju mozes vise od tih 8-10 ponavljanja odma sve dizes za "jednu ljestvicu" .
To mozes primjeniti na svim vjezbama.
bwin

#7862 Re: Teretana

Post by bwin »

Hvala puno drug na ovome, pomoci ce mi dosta. poslusat cu tvoje savjete pa vidjeti kako ide, iako u periodu kad sam trenirao radio sam slicno sve ali sam trenirao svaki dan pa odmor dan i sve tako, mozda je to razlog zasto nisam vidio rezultate, a i nisam pio nista, malo sam alergican na pojedine sastojke iz suplemenata pa sam se znao osuti po tijelu ali valjda sad bude ok. Inace bavim se i sportom pa ce mi to otezati nabijanje mase ali eto pokusat cu. :thumbup:
MOSALJOZE

#7863 Re: Teretana

Post by MOSALJOZE »

Pa prilagodi kako tvome tijelu odgovara.Nekom odgovara 5 dana treninga,nekom dan rada dan odmora.Nismo isti tako da je najbolje da sam vidis kako ti odgovara.
DanteX

#7864 Re: Teretana

Post by DanteX »

Evo, ja od sutra počinjem no sugar diet. Da vidim koliko mogu izdržati bez šećera tj. bez čokolade, keksa, čipsa i sl. Želim kompletno izbaciti to iz svog jelovnika i šečer konzumirati samo kroz voće.

Dajem si rok od 7 dana dok ne puknem :D
sizifinho

#7865 Re: Teretana

Post by sizifinho »

DanteX wrote:Evo, ja od sutra počinjem no sugar diet. Da vidim koliko mogu izdržati bez šećera tj. bez čokolade, keksa, čipsa i sl. Želim kompletno izbaciti to iz svog jelovnika i šečer konzumirati samo kroz voće.

ih nije fazon, idi na no carbs kad već ideš no sugar. Tijelu je svejedno kako unosi glukozu, dal u vidu šećera iz snickersa ili iz voća :D isti mu đavo.
DanteX

#7866 Re: Teretana

Post by DanteX »

sizifinho wrote:
DanteX wrote:Evo, ja od sutra počinjem no sugar diet. Da vidim koliko mogu izdržati bez šećera tj. bez čokolade, keksa, čipsa i sl. Želim kompletno izbaciti to iz svog jelovnika i šečer konzumirati samo kroz voće.

ih nije fazon, idi na no carbs kad već ideš no sugar. Tijelu je svejedno kako unosi glukozu, dal u vidu šećera iz snickersa ili iz voća :D isti mu đavo.
Tačno, ali ovako izbacujem onaj (štetni) šećer u obliku čokolade :D

A no carbs sam izdržao na početku dijete prije dvije godine i dobro mi je došlo. Danas uzmem hljeb jednom u sedmici i to krišku za doručak.
channel10

#7867 Re: Teretana

Post by channel10 »

Sta mislite o whey proteinu sa kolostrumom? Moze li negativno uticati na zdravlje zbog kolostruma?
vjesticanametli

#7868 Re: Teretana

Post by vjesticanametli »

pomoooooc....zadnje 2 god nisam bila u teretani pa evo spremam se jer u firmi imamo teretanu sada pa da pocnem opet. moze li mala pomoc oko plana :) ne zelim se debljati ni mrsati imam 54 kg.......sta je najbolje da radim i koliko.....zahvaljujem :) (imam probl. sa leĐŽima / komp i sl.)
Mustang1

#7869 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

vjesticanametli wrote:pomoooooc....zadnje 2 god nisam bila u teretani pa evo spremam se jer u firmi imamo teretanu sada pa da pocnem opet. moze li mala pomoc oko plana :) ne zelim se debljati ni mrsati imam 54 kg.......sta je najbolje da radim i koliko.....zahvaljujem :) (imam probl. sa leĐŽima / komp i sl.)
Ja ako odgovorim bit cu napadnut od strane raznih forumasa :D Zato sacekaj odgovorit ce ti neko drugi :D
MOSALJOZE

#7870 Re: Teretana

Post by MOSALJOZE »

vjesticanametli wrote:pomoooooc....zadnje 2 god nisam bila u teretani pa evo spremam se jer u firmi imamo teretanu sada pa da pocnem opet. moze li mala pomoc oko plana :) ne zelim se debljati ni mrsati imam 54 kg.......sta je najbolje da radim i koliko.....zahvaljujem :) (imam probl. sa leĐŽima / komp i sl.)
Jel moze na pp ime firme da se zaposlim :kiss:
Mustang imas moje dopustenje pucaj
vjesticanametli

#7871 Re: Teretana

.
MOSALJOZE

#7872 Re: Teretana

Post by MOSALJOZE »

vjesticanametli wrote:Fakat ste ..... snasla sam se vec pa nema potrebe da pisete gadosti ikakve ako vec nemate sta pametno reci
Sve zezancija sta se udaras odma.
Gadosti :?
vjesticanametli

#7873 Re: Teretana

Ma i ja nasla gdje cu pitati.....haj nastavite
dobar osjecaj

#7874 Re: Teretana

Post by dobar osjecaj »

Draga vjestice, super je imati mogucnost odlaska u teretanu tamo gdje radis. Em prakticno, em nemas dodatni izdatak.

Ne znam koliko si sklona citati o sportu ali na internetu imas more zanimljivih sadrzaja, uputstava, prakticnih primjera, citavih planova kako da pocnes i organizujes svoj licni program vjezbanja. Jedna od meni omiljenih stranica na tebi bliskom govornom podrucju koja ima dosta raznovrsnih clanaka i ideja za vjezbanje, prehranu i jos puno toga:

Code: Select all

http://www.fitforfun.de/sport/fitness-studio/muskelaufbau 
Ja licno sam dugo prezirala ideju vjezbanja na spravama i nakon sto sam isprobala sve i vidjela sta mi najbolje odgovara, strukturirala sam svoje treninge tematski i svaki put razlicito tako da predjem razlicite grupe misica, da imam drugaciji trening i da mi bude koliko-toliko zanimljivo (sve sto se ponavlja meni brzo dosadi).

Kad sam lijena i bez ideja, jednostavno se prepustim spravama pa npr. nakon obaveznog kratkog zagrijavanja npr. na traci za trcanje i istezanja cijelog tijela, odradim po tri serije s 15 ponavljanja na pet razlicitih sprava za pet grupa misica na gornjem dijelu tijela. Prva od tri serije je najlaksa za pripremanje misica, druga je intenzivna i treca je najblaza...izmedju svakog ponavljanja rastezem tu grupu misica koju sam grcila tokom te vjezbe. Dok odradim te vjezbe treba mi dobrih pola sata. Nekad poslije tih vjezbi odradim tri serije trbusnjaka i zavrsim trening a nekad poslije trbusnjaka predjem na pet narednih sprava za misice donjeg dijela tijela. Isprobala sam sve sprave na koje sam nailazila po raznim fitness centrima i od svega sto sam probala nikome ne bi preporucila spravu koja na prvi pogled djeluje super a meni je bila obicno tracenje vremena i zavaravanje. Mislim na ovu adductor/abductor spravu na slici ispod.

Image

Kad sam najkriticnije lijena, sjednem za biciklo i pedalam u plus beskonacno, povecavajuci intenzitet koliko mogu. Ako mi je manje mrsko, odem na elipticnu spravu pola sata.

Sve sprave su varka u odnosu na vjezbanje koje radis koristeci vlastitu snagu. Stoga su mi puno ucinkovitiji treninzi kad uzmem npr. bucice u ruke i odradim s njima brojne varijante vjezbi za ruke i ramena, pa onda uzmem sipku i pojacavam opterecenje dok radim iskorake i cucnjeve (3 serije po 25 ponavljanja s opterecenjem od 15-20 kg).

U zadnje vrijeme sam se navukla na kettlebell i osjecam se super dok vjezbam s tim jer vjezbe koje radim istovremeno aktiviraju vise razlicitih grupa misica. Na slici imas npr. prikaz nekih od super vjezbi s kettlebellom. Ispocetka mi je bilo tesko podici jedan od 4 kg a sad vec ponekad radim s jednim od 16 kg.

Image

Nisam pretjerano misicava. Posezem za sportom da se procistim od visesatnog sjedenja, stresa i svega sto mi ne prija. Trcanje mi najvise prija ali i sve sto radim u teretani ima pozitivan ucinak. Sretno stagod da probas, pazi se povreda i nadam se da ces naci nesto u cemu ces uzivati!
DanteX

#7875 Re: Teretana

Post by DanteX »

Ljudi, jedno pitanje... Nedavno sam naručio jedno 2 i po kg proteina, a idući mjesec idem na put poslovno. Interesuje me, da li je moguće prenositi proteine avionom? Stavim u kofer i to je to. Da ne misle da je to C-4 ili neki drugi expploziv :D
Post Reply