Teretana

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
PravimHaos

#6401 Re: Teretana

Post by PravimHaos »

channel10 wrote:Sve je to u redu, ali mora imati kakvog takvog ucinka. Nece biti ucinak kakav bi trebao biti da ga uzima 7 dana u sedmici, ali da ce i ovako pogurat, pogurat ce. Ja sam vise mislio da ga se savjetuje da ne uzima iz nekih zdravstvenih razloga, a ono u pitanju samo ucinak. Ako ima pare neka uzima, bice kakvog takvog napretka, jedino je malo upitno uzimanje u ova 4 dana kad ne trenira. Ja da radim ovako kako on radi, ja ne bih uzimao ili bi promijenio rutinu.

Ja recimo odavno slabo treniram (jednom do dva puta sedmicno), ali kad god treniram popijem i whey i creatin. Meni mirna dusa :) , a da li ima nekog velika ucinka, to nema sigurno. Ali kazem opet, dusa mi je mirna pa kako god :)

Daleko od istine.

Kreatin je vrsta energenta koja se nalazi u našim organizmima.

Na neke osobe nema apsolutno nikakav učinak,na neke ima ogroman,sve ovisi o tome u kojim količanama kreatina imaš u svom organizmu,individualna stvar.

Kreatin treba da uzimaju samo one osobe kod kojih je prirodno nizak.

Ako ja imam prirodno visok nije logično da ga konzumiram vještački,jer mi nije potreban

LP
channel10

#6402 Re: Teretana

Post by channel10 »

PravimHaos wrote:
channel10 wrote:Sve je to u redu, ali mora imati kakvog takvog ucinka. Nece biti ucinak kakav bi trebao biti da ga uzima 7 dana u sedmici, ali da ce i ovako pogurat, pogurat ce. Ja sam vise mislio da ga se savjetuje da ne uzima iz nekih zdravstvenih razloga, a ono u pitanju samo ucinak. Ako ima pare neka uzima, bice kakvog takvog napretka, jedino je malo upitno uzimanje u ova 4 dana kad ne trenira. Ja da radim ovako kako on radi, ja ne bih uzimao ili bi promijenio rutinu.

Ja recimo odavno slabo treniram (jednom do dva puta sedmicno), ali kad god treniram popijem i whey i creatin. Meni mirna dusa :) , a da li ima nekog velika ucinka, to nema sigurno. Ali kazem opet, dusa mi je mirna pa kako god :)

Daleko od istine.

Na neke osobe nema apsolutno nikakav učinak,na neke ima ogroman,sve ovisi o tome u kojim količanama kreatina imaš u svom organizmu,individualna stvar.

Ako ja imam prirodno visok nije logično da ga konzumiram vještački,jer mi nije potreban

LP
Izvini, ali prvi put cujem da neko u sebi moze imati visok nivo creatina, kao i mogucnost znanja da imas visok/nizak nivo creatina u sebi. Mozda grijesim...
PravimHaos

#6403 Re: Teretana

Post by PravimHaos »

channel10 wrote:
PravimHaos wrote:

Daleko od istine.

LP
Izvini, ali prvi put cujem da neko u sebi moze imati visok nivo creatina, kao i mogucnost znanja da imas visok/nizak nivo creatina u sebi. Mozda grijesim...

Dobijam dojam da se ponavljam čitavo vrijeme :D

Kreatin je supstanca koja se luči prirodno u tvojoj jetri i bubrezima bez toga da ju uzimaš vještačkim putem,shvataš?
Normalan nivo kreatina je od 77-120/130
Recimo prirodan nivo tvog kreatina je 110(bubam) što je relativno visoko,ali ti ga svejedno uzimaš i vještačkim putem.
Šta ćeš dobiti od toga?
Ništa nego placebo efekt.
Često grčenje mišića,gastrointestinalne probleme,povišen krvni pritisak.

Nadam se da si sada shvatio,ako imaš više pitanja,slobodno pitaj

LP
romeomoraprezivjeti

#6404 Re: Teretana

Post by romeomoraprezivjeti »

PravimHaos wrote:
romeomoraprezivjeti wrote:Imam jedno pitanjce,za ove profesionalce.:-) Treniram otprilike 4 dana,zaredom sto bi rekli,i onda odmaram cetiri dana. Treniram na poslu,imamo svoju teretanu pa to koristim kad sam na smjeni. Pitanje se odnosi na suplemente,tacnije na kreatin. Da li bih mogao koristiti kreatin,s obzirom da imam veliku pauzu,tj. 4 dana???? Neki kazu,da nije preporucljivo koristiti kreatin ako treninzi nisu u kontinuitetu,bez velike pauze,pa me zanima vase misljenje???? Hvala:-)

poslano s moga sonija ze

Ako imaš tako duge odmore ja ti predlažem da se makneš od kreatina,to nije za tebe osim ako ne promjeniš program vježbanja.
Usput nije mi jasno zašto bi se forsirao 4 dana bez prestanka i onda odmarao 4,mislim da i početnici čak znaju da to nije poželjno.
Ako nemaš više vremena u sedmici od 4 dana barem ih rasporedi tako što ćeš između dana u kojima treniraš praviti pauze.

LP
Mislim da vam nisam do kraja objasnio,al' ovako. Treniram kad sam na poslu,tj. na poslu imamo teretanu,a radim 4 dana,pa 4 odmaram. Svaki dan druga grupa misica,ja sam rekreativac i znam da nije najbolja kombinacija,ali ne mogu drugacije,cuvam dijete u slobodne dane.:-) Bitno mi je da misici koliko toliko,ostanu u formi.

poslano s moga sonija ze
channel10

#6405 Re: Teretana

Post by channel10 »

Znam sve sto govoris, ali mi nije jasno kako mozes znati koliki nivo kreatina imas u sebi, odnosno koliko ga poizvodi tvoje tijelo. Kazu da je neka "normalna proizvodnja" tijela oko 2 gr i uz to se moze unijeti kroz hranu (crveno meso, riba).

Eh sad otkud ja, ti, on ona mozemo znati koliko ga imamo u sebi? Ako mislis sad na kreatinin, znas i sam da nije to to.

Znaci prvo pitanje je kako neko moze znati razinu kreatina u svom tijelu?

Drugo, zasto uopste preporucuju uzimanje kreatina? Jbg nemoj se ljutiti, ali eto sad ti pucas pricu sasvim suprotnu od cjelokupne BB masinerije.
PravimHaos

#6406 Re: Teretana

Post by PravimHaos »

channel10 wrote:Znam sve sto govoris, ali mi nije jasno kako mozes znati koliki nivo kreatina imas u sebi, odnosno koliko ga poizvodi tvoje tijelo. Kazu da je neka "normalna proizvodnja" tijela oko 2 gr i uz to se moze unijeti kroz hranu (crveno meso, riba).

Eh sad otkud ja, ti, on ona mozemo znati koliko ga imamo u sebi? Ako mislis sad na kreatinin, znas i sam da nije to to.

Znaci prvo pitanje je kako neko moze znati razinu kreatina u svom tijelu?

Drugo, zasto uopste preporucuju uzimanje kreatina? Jbg nemoj se ljutiti, ali eto sad ti pucas pricu sasvim suprotnu od cjelokupne BB masinerije.
On je dušićni spoj koji prirodno nastaje u jetri kombinacijom 3 aminokiseline: glicina, arginina i metionina. Kod ljudi je velika većina (cca 95 %) uskladištena u obliku fosfokreatina (kreatin fosfat ili CP) u mišićima, a manje količine se nalaze u mozgu, jetri, bubrezima i testisima.

Nisam siguran da li je moguće provjeriti njegovu razninu,to pokušaj sam proguglati.
Ali šta možeš bez ičije pomoći saznati jeste da li kreatin ima pozitivan učinak na tebe ili ima negativan.
Ako je pozitivan direktno proporcionalno je da kreatin u tvom organizmu je relativno nizak ili osrednji.
Ako je učinak negativan,vjerovatno je visok.

Ali čak i to ovisi u kojim dozama ga uzimaš.Čak i preporučena doza može biti previše za nekoga.

Preporučuju ga osobe koje nisu dovoljno informisane ili imaju jalovo znanje o njemu.

LP
channel10

#6407 Re: Teretana

Post by channel10 »

Svaka cast na postu, ali opet dodjemo do toga da prvo mora koristiti kreatin da bi vidio na cemu je. Znaci onaj momak sto trenira 4 dana, pa cetiri odmara, najbolje bi mu bilo da koristi kreatin nekih mjeseca dana (i duze ako hoce) da vidi da li ima fajde od njega.

Jos jednom :thumbup:

edit: mislim da bi mu najbolje bilo ubaciti jedan trening u jedan od ta cetiri slobodna dana, a barem jedan dan kad trenira ona cetiri da ostavi slobodan.
Last edited by channel10 on 05/06/2014 19:41, edited 1 time in total.
Blajze

#6408 Re: Teretana

Post by Blajze »

Posto vidim da ovdje ima dosta tih expert-a, zanima ma veše mišljenje.

Treniram hajmo reć aktivno godinu i 4-5 mjeseci ( sa nekim pauzama minimalnim i jedna od 1 mjesec ). Došao sam do neke zavidne snage ( bench 110kg, squat 80, mrtvo 120 ). U toku toga ruka mi je normalno rasla, i došlo mi je do 39cm. I ne ide više od 3 mjeseca ni gore ni dole. Na svemu povećavam kilaže pa i na rukama al ne djeluje.

Kako da "pobjedim" taj plato što sam dostigao, i nevjerujem da je to to što se tiče moje genetike.

Any suggestions ?
PravimHaos

#6409 Re: Teretana

Post by PravimHaos »

channel10 wrote:Svaka cast na postu, ali opet dodjemo do toga da prvo mora koristiti kreatin da bi vidio na cemu je. Znaci onaj momak sto trenira 4 dana, pa cetiri odmara, najbolje bi mu bilo da koristi kreatin nekih mjeseca dana (i duze ako hoce) da vidi da li ima fajde od njega.

Jos jednom :thumbup:

edit: mislim da bi mu najbolje bilo ubaciti jedan trening u jedan od ta cetiri slobodna dana, a barem jedan dan kad trenira ona cetiri da ostavi slobodan.

Slažem se,ili još bolje da ako je ikako moguće izbalansira to.
Ako tako uspije onda kreatin preporučujem,u dozvoljenim dozama i sa pauzama u uzimanju.
T-pain

#6410 Re: Teretana

Post by T-pain »

Blajze wrote:Posto vidim da ovdje ima dosta tih expert-a, zanima ma veše mišljenje.

Treniram hajmo reć aktivno godinu i 4-5 mjeseci ( sa nekim pauzama minimalnim i jedna od 1 mjesec ). Došao sam do neke zavidne snage ( bench 110kg, squat 80, mrtvo 120 ). U toku toga ruka mi je normalno rasla, i došlo mi je do 39cm. I ne ide više od 3 mjeseca ni gore ni dole. Na svemu povećavam kilaže pa i na rukama al ne djeluje.

Kako da "pobjedim" taj plato što sam dostigao, i nevjerujem da je to to što se tiče moje genetike.

Any suggestions ?
promjeni vjezbe za ruke.
Mustang1

#6411 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

Uzmi whey ili kreatin ili pojacaj ishranu tj. piletinu :D
pathyeshme

#6412 Re: Teretana

Post by pathyeshme »

Ili povećaj unos kalorija i proteina... Jer ne može mišić rasti beskonačno mnogo ako vazda isto jedeš.
golman

#6413 Re: Teretana

Post by golman »

Blajze wrote:Posto vidim da ovdje ima dosta tih expert-a, zanima ma veše mišljenje.

Any suggestions ?
Naravno,promijeni vježbe,pojačaj ishranu i uzmi proteine.

I još nešto,moraš da spavaš najmanje 8 sati,to ne zaboravi.
golman

#6414 Re: Teretana

Post by golman »

34sf4drgu67d25 wrote:
golman wrote:Ovi što treniraju,a brinu se šta će jesti,jedan mali savjet za njih.
Uzmite protein spiru-tein..košta otprilike oko 90 maraka,pakovanje 476 grama i uz to tokom dana unosite samo ugljene hidrate i vitamine...riža,tjestenina,voće,povrće....i to je to...
uzimajte ga odma poslije treninga

jbg,jeste skup,ali ima efekta..na sebi sam isprobao

To je preskupo za protein, zasto uzimati bas taj?
Ima 2 razloga,zašto baš taj:
1.razlog...to mi je preporučio jedan za kojeg sam siguran da zna šta priča
2.razlog...našao sam ga u obližnjoj apoteci i zato sam siguran da je original
Mustang1

#6415 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

Pa ako mozes toliko dati za manje od 500 grama proteina onda ti je lakse uzimati piletinu i jesti nego taj protein :-)
pathyeshme

#6416 Re: Teretana

Post by pathyeshme »

Ljudi šta ćemo za Ramazan? Planiram smanjiti broj treninga sa 6 na 3 sedmično u toku te 4 sedmice, čisto da ostanem u formi. Malo sam googlao i neka istraživanja su pokazala da možeš održati mišićnu masu u tom periodu - ali isto tako, napredovati sigurno ne možeš. Isto tako, neki predlažu da se radi sat vremena pred iftar, a drugi ujutro, kad imaš najviše energije. Teretana poslije iftara mi otpada jer u mom mjestu ni jedna ne radi dalje od 10 naveče. Šta ćete vi po ovom pitanju? Ima li postača koji treniraju?
Rootboi

#6417 Re: Teretana

Post by Rootboi »

napraviti pauzu ko i uvijek
nije to dugo,pogotovo ako si poprilično redovan,dobro dodje
poslije se vratiš za sedmicu na staro
golman

#6418 Re: Teretana

Post by golman »

Mustang1 wrote:Pa ako mozes toliko dati za manje od 500 grama proteina onda ti je lakse uzimati piletinu i jesti nego taj protein :-)
Pa baš zato i uzimam protein,jer mi nije lakše uzimati piletinu,ribu,jaja,sireve....frka,trka..nekad nemaš vremena ni sendvič da pojedeš,niti imaš vremena da ispoštuješ svu proceduru...odmor poslije treninga,čaša vode,pa spremiti pileće bijelo ili kuvati jaja...ovako rokneš proteine i vozdra... :run:
pathyeshme

#6419 Re: Teretana

Post by pathyeshme »

Rootboi wrote:napraviti pauzu ko i uvijek
nije to dugo,pogotovo ako si poprilično redovan,dobro dodje
poslije se vratiš za sedmicu na staro
Pa evo 7 mjeseci konstantno treniram. De mi prenesi svoje utiske... Da li i koliko mišićne mase izgubiš? Sumnjam da se za sedam dana možeš povratiti, jer mjesec dana nije malo....
pathyeshme

#6420 Re: Teretana

Post by pathyeshme »

Ma napravit ću neke homemade tegove, radit sklekove, zgibove, propadanja, čučnjeve... Čisto da ostanem u formi.
stranac2

#6421 Re: Teretana

Post by stranac2 »

Any suggestions ?
Drug. Pici biceps, triceps kombinaciju bez pauze i sjetit ces me se ;) . Znaci set bicepsa i kada ga umoris odma na set tricepsa (ili cak obratno sto je i bolje) . Onda pauzica kratka minut. I onda opet. Znaci kombinovane setove. Drugo pravilo nemoj da budes muskarcina i da dizes previse, radi kontorlisane vjezbe ako treba da stavis minimalnu kilazu al ispravno radi to ...
Mustang1

#6422 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

Jutros u 5 me grc u listu probudio ja mislio umirem tek sad sam skonto sta je bilo jer i dalje osjetim bol u listu :D
golman

#6423 Re: Teretana

Post by golman »

Mustang1 wrote:Jutros u 5 me grc u listu probudio ja mislio umirem tek sad sam skonto sta je bilo jer i dalje osjetim bol u listu :D
Preforsiro si se u sjedenju i gledanju treba u teretani.Odmori malo :D
MOSALJOZE

#6424 Re: Teretana

Post by MOSALJOZE »

Samo da znate vi iz nicaZe,koji bi eventualno stupili u kontakt sa mr.Bubalo ili ti Mustang da je taj momak toliko bio naporan u teretani da su ga izbacili.Nači Bože,to se još desilo nije u povjesti,ako ne i u historiji teretana.
Lijep pozdrav
edit bureče nemoj da tebe slučajno navrati maher je to pozz
Mustang1

#6425 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

:lol: :lol: :lol: :lol:
Covjek ti nesto kaze u povjerenju a ti odmah u javnost :( Gori si od novinara sa ekskluzive :oops:
Post Reply