Teretana

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
enisss

#526 Re: Teretana

Post by enisss »

Eh...nije nas dugo bilo :)....Ja sam jos uvijek u nekom paklenom tempu...evo danas se vagam i opa.... :D 105 kg a vec mi se vide trbusnjaci :)....tek sad sam zadovoljan..nakon 7 mjeseci paklenog treninga...:)....Danas sam radio grudi triceps...sutra noge...koje su mi iako ih radim redovno kao i ostale misicne grupe najslabiji dio tijela tako da ovih dana mijenjam program gdje cu akcenat dati vise na noge..pogotovo listove jer sam njih i najvise zapostavio :)
poz
sitna.buranija

#527 Re: Teretana

Post by sitna.buranija »

suspect_zero wrote:Zato što se stomak najteže ravna, obzirom da sam prešla tridesete......na njega se najviše ''lijepi'', tako da od 4-5 treninga sedmično stomak radim 3-4.....obično radim kombinaciju: bočno na rotacijskoj i donji mišić na klupi, struk i gornji mišić na spravi, bočno istezanje sa bućicama od 5 kg i donji na spravi.
Stomak se ne ravna teretanom, nego kuhinjom. :) Ono sto zelim da kazem je da iako nabijes abdominalne misice, nema velike koristi ako je i dalje sve to prekriveno salom. Salo se NE MOZE selektivno skidati, nego samo sa citavog tijela, a tuzna istina je da sa stomaka ode zadnje :lol:

Sto se ovog tice, matematika je jednostavna. Evo ovako: da bi ste izgubili 1kg sala, morate sprziti 7600kcal. Realno, neka brzina koja se cini "ok", a da ostanete zdravi je 0.5kg sedmicno. To je dakle, 3800kcal manjka u vasoj ishrani u toku sedmice. Podijelimo li to na nekih 7 dana, dobijemo brojku od oko 540kcal dnevno. To ukombinujte sa brojkama, tajmingom i velicinom vasih porcija, dobrim treningom i odmorom, kroz nekih 3 mjeseca, mozete izgubiti 6kg sala. Naravno, brojke nisu fiksne, i ako ste genetsko cudoviste, moze to ici i brze (samo uz ponekad upitne posljedice po dugorocno zdravlje).

Radi manje ponavljanja, recimo 12 umjesto 20, ali sa dovoljnim tezinama da ne mozes uraditi vise ponavljanja od onog finalnog. To je veliki problem koji vidim kod djevojaka u teretani, stavi najmanju tezinu ili uzme bucice od 1kg i onda sa njima, nesto kao, radi. To nije nikakva vjezba, jer tako prakticki neces nikada stati (=nije napor, a u teretani vrijedi ona "no pain, no gain").

@enisss: Koliko si visok? :shock:
enisss

#528 Re: Teretana

Post by enisss »

sitna.buranija wrote:
suspect_zero wrote:Zato što se stomak najteže ravna, obzirom da sam prešla tridesete......na njega se najviše ''lijepi'', tako da od 4-5 treninga sedmično stomak radim 3-4.....obično radim kombinaciju: bočno na rotacijskoj i donji mišić na klupi, struk i gornji mišić na spravi, bočno istezanje sa bućicama od 5 kg i donji na spravi.
Stomak se ne ravna teretanom, nego kuhinjom. :) Ono sto zelim da kazem je da iako nabijes abdominalne misice, nema velike koristi ako je i dalje sve to prekriveno salom. Salo se NE MOZE selektivno skidati, nego samo sa citavog tijela, a tuzna istina je da sa stomaka ode zadnje :lol:

Sto se ovog tice, matematika je jednostavna. Evo ovako: da bi ste izgubili 1kg sala, morate sprziti 7600kcal. Realno, neka brzina koja se cini "ok", a da ostanete zdravi je 0.5kg sedmicno. To je dakle, 3800kcal manjka u vasoj ishrani u toku sedmice. Podijelimo li to na nekih 7 dana, dobijemo brojku od oko 540kcal dnevno. To ukombinujte sa brojkama, tajmingom i velicinom vasih porcija, dobrim treningom i odmorom, kroz nekih 3 mjeseca, mozete izgubiti 6kg sala. Naravno, brojke nisu fiksne, i ako ste genetsko cudoviste, moze to ici i brze (samo uz ponekad upitne posljedice po dugorocno zdravlje).

Radi manje ponavljanja, recimo 12 umjesto 20, ali sa dovoljnim tezinama da ne mozes uraditi vise ponavljanja od onog finalnog. To je veliki problem koji vidim kod djevojaka u teretani, stavi najmanju tezinu ili uzme bucice od 1kg i onda sa njima, nesto kao, radi. To nije nikakva vjezba, jer tako prakticki neces nikada stati (=nije napor, a u teretani vrijedi ona "no pain, no gain").

195cm druze
Cholina_Lokica

#529 Re: Teretana

Post by Cholina_Lokica »

ovdje sve teskasi :mrgreen:
enisss

#530 Re: Teretana

Post by enisss »

Dile wrote:ovdje sve teskasi :mrgreen:
Nije valjda da su svi :-D
Cholina_Lokica

#531 Re: Teretana

Post by Cholina_Lokica »

enisss wrote:
Dile wrote:ovdje sve teskasi :mrgreen:
Nije valjda da su svi :-D
nemam pojma, od ovih sto su se izjasnili svi su :mrgreen:
suspect_zero

#532 Re: Teretana

Post by suspect_zero »

sitna.buranija wrote:

Bože koji li si :-? ....Senad, Vaha, Šljivo :roll: :mrgreen: .......ovo tvoje većinom stoji :) ...samo da te ispravim, ja ne vježbam sa malim bućicama/utezima.
enisss

#533 Re: Teretana

Post by enisss »

suspect_zero wrote:Nisam se odavno pohvalila :mrgreen: .....jučer: leptir 20 min., istezanje - dupe 4x20, istezanje bočni abdomen 4x40, prsa 4x20, stomak oko 10 serija i na kraju traka 35 min :mrgreen: .......zato me danas sve razvaljuje :roll:
20....30..40 ponavljanja je previse za jedan set....nema efekta...trebas to da spustis na nekih 12 do 15 ponavljanja :)
pozzz
moa

#534 Re: Teretana

Post by moa »

Enise evo citam ove tvoje postove i stalno forsirash jednu te istu stvar sat vremena i ne duze..

Stari meni nije jasno nikako kako mozes uraditi evo recimo ledja u kombinaciji sa tricepsima za sat vremena...

Ako radim 8-10 vjezbi za ledja po recimo 4 serije od 8-12 ponavljanja a onda jos malo tricepse ma nema sanse da meni to stane sve u sat vremena... Btw treniram nekih 2 mjeseca i pravo sam zadovoljan a i plocice su na pomolu :) dodushe bacio sam se na dijetu piletina, piletina, piletina, tunjevina, puretina, pastrmka, piletina :) i to sve do 17:00 eventulano malo kasnije ako zaglavim u guzvu kad idem sa posla :) i onda na trening... Dodushe radim HIIT treninge tako da sam prilicno izbacio FET iz svog organizma :)

Znal neko kako se moze izracunati i dal se moze izracunati BF :) ili se mora vaditi krv :dance:..

Teretana na Otoci je postala odron, prije svega mashine za kardio su stalno pokvarene od samo dvije trake za trcanje jedna radi i naravno ne mozes doci na red :)

Sto se tice tegova mashine su pocele da preskacu, svaki put je guzvara da nemas mjesta gdje da se zagrijes a kamoli da vjezbas kao covjek a cim je guzvara nemam volje ni za vjezbanjem....
CartmanSA

#535 Re: Teretana

Post by CartmanSA »

pozdrav svima :)

imam haman 30 godina i bavio sam se raznim sportovima ali nakon jedne glupe operacije iz koje je proizasla sepsa i druga razna sranja (mrsanje 15 kila u bolnici i onda nanina hrana koja me vratila u zivot) izgubio sam svu mogucu kondiciju i haman sve misice koje sam imao...strasno brzo sam se umarao poslije te operacije dugo vremena... za sebe jos uvijek kazem da sam super sposoban gledajuci moju raju koja su operisana od bilo kakvog sporta cak i na televiziji...
trenutno imam 67 kg (nisam teskas kao vecina ovdje) i visok sam 175

sada kad imate uvid u stanje, interesuje me slijedece:

trebam da povecam misicnu masu
trebam da smanjim stomak (nije uopste velik ali za moj pojam jeste jer sam citav zivot provodio u salama i non stop bio vezan za sport)
trebam da povecam kondiciju i izdrzljivost

ima li neko ko ce da mi pomogne da napravim neki program za ove stvari koje mi trebaju za recimo pvih par mjeseci...
unaprijed hvala
enisss

#536 Re: Teretana

Post by enisss »

CartmanSA wrote:pozdrav svima :)

imam haman 30 godina i bavio sam se raznim sportovima ali nakon jedne glupe operacije iz koje je proizasla sepsa i druga razna sranja (mrsanje 15 kila u bolnici i onda nanina hrana koja me vratila u zivot) izgubio sam svu mogucu kondiciju i haman sve misice koje sam imao...strasno brzo sam se umarao poslije te operacije dugo vremena... za sebe jos uvijek kazem da sam super sposoban gledajuci moju raju koja su operisana od bilo kakvog sporta cak i na televiziji...
trenutno imam 67 kg (nisam teskas kao vecina ovdje) i visok sam 175

sada kad imate uvid u stanje, interesuje me slijedece:

trebam da povecam misicnu masu
trebam da smanjim stomak (nije uopste velik ali za moj pojam jeste jer sam citav zivot provodio u salama i non stop bio vezan za sport)
trebam da povecam kondiciju i izdrzljivost

ima li neko ko ce da mi pomogne da napravim neki program za ove stvari koje mi trebaju za recimo pvih par mjeseci...
unaprijed hvala
Moj savjet ti je da krenes prvo lagano sa trcanjem 3-4 puta sedmicno... dvije tri sedmice..lagano po 15 min trcanja 15 min brzog hodanja...nakon toga ubaci teretanu u konbinaciji sa trcanjem...znaci tri puta sedmicno teretana 3 puta trcanje...kazes da si se bavio raznim sportovima...nisi napisao jesi li prije isao u teretanu..ako jesi onda bi dobro bilo da odmah ubacis teretanu sa trcanjem...lagano...radis sve misicne grupe svaki trening cisto da se malo naviknes na taj rezim...nista pretjerano sa nekim manjim tezinama :)
poz
Last edited by enisss on 24/02/2010 14:55, edited 1 time in total.
enisss

#537 Re: Teretana

Post by enisss »

moa wrote:Enise evo citam ove tvoje postove i stalno forsirash jednu te istu stvar sat vremena i ne duze..

Stari meni nije jasno nikako kako mozes uraditi evo recimo ledja u kombinaciji sa tricepsima za sat vremena...

Ako radim 8-10 vjezbi za ledja po recimo 4 serije od 8-12 ponavljanja a onda jos malo tricepse ma nema sanse da meni to stane sve u sat vremena... Btw treniram nekih 2 mjeseca i pravo sam zadovoljan a i plocice su na pomolu :) dodushe bacio sam se na dijetu piletina, piletina, piletina, tunjevina, puretina, pastrmka, piletina :) i to sve do 17:00 eventulano malo kasnije ako zaglavim u guzvu kad idem sa posla :) i onda na trening... Dodushe radim HIIT treninge tako da sam prilicno izbacio FET iz svog organizma :)

Znal neko kako se moze izracunati i dal se moze izracunati BF :) ili se mora vaditi krv :dance:..

Teretana na Otoci je postala odron, prije svega mashine za kardio su stalno pokvarene od samo dvije trake za trcanje jedna radi i naravno ne mozes doci na red :)

Sto se tice tegova mashine su pocele da preskacu, svaki put je guzvara da nemas mjesta gdje da se zagrijes a kamoli da vjezbas kao covjek a cim je guzvara nemam volje ni za vjezbanjem....
Trening ces skratiti tako sto ces praviti manje pauze izmedju setova i izmedju vjezbi...:)..Mozes ti druze raditi i vise od sat vremena al poslije sat vremena ti nivo testosterona pada i do 10 puta u odnosu na taj prvobitni period od 50-60 minuta..sto ce reci da je efekat rada poslije sat vremena 10 puta manji...isto tako lako moze doci i do pretreniranosti...katabolizma..tj organizam ce poceti da jede sam sebe..al opet zavisno od intenziteta treniranja...Kazem ti ovo iz iskustva....za velike misicne grupe ne bi trebao raditi vise od 3-4 vjezbe po treningu...za manje su dovoljne i dvije....bitno je da to sto odradis radis do otkaza...i naravno stpas u sat vremena...pokusaj pauze izmedju setova i vjezbi spustiti i na 50-60 sec
sto se tice hrane bitan je kvalitet :)....mozes jesti i poslije 17 sati....samo pazi sta jedes :)...a evo mislim da ce ti ovaj sajt pomoci vezano za body fat http://www.linear-software.com/online.html
pozdrav
moa

#538 Re: Teretana

Post by moa »

enisss wrote:
moa wrote:Enise evo citam ove tvoje postove i stalno forsirash jednu te istu stvar sat vremena i ne duze..

Trening ces skratiti tako sto ces praviti manje pauze izmedju setova i izmedju vjezbi...:)..Mozes ti druze raditi i vise od sat vremena al poslije sat vremena ti nivo testosterona pada i do 10 puta u odnosu na taj prvobitni period od 50-60 minuta..sto ce reci da je efekat rada poslije sat vremena 10 puta manji...isto tako lako moze doci i do pretreniranosti...katabolizma..tj organizam ce poceti da jede sam sebe..al opet zavisno od intenziteta treniranja...Kazem ti ovo iz iskustva....za velike misicne grupe ne bi trebao raditi vise od 3-4 vjezbe po treningu...za manje su dovoljne i dvije....bitno je da to sto odradis radis do otkaza...i naravno stpas u sat vremena...pokusaj pauze izmedju setova i vjezbi spustiti i na 50-60 sec
sto se tice hrane bitan je kvalitet :)....mozes jesti i poslije 17 sati....samo pazi sta jedes :)...a evo mislim da ce ti ovaj sajt pomoci vezano za body fat http://www.linear-software.com/online.html
pozdrav
Moj program ti je otprilike ovako

ponedeljak: grudi+biceps
utorak: kardio
Srijeda: ledja+triceps
cetvrtak: odmor
petak: ramena+noge
subota: skijanje
nedelja: plivanje :)

Male mishice i ne radim nesto puno jer oni se sami grade dok vjezbam velike mishice.. samo mi se to cini kao malo da radim 4 vjezbe za prsa ili ledja ne znam, uskoro idem u novu teretanu pa cu pokushati tako kao ti... ja sam tu cisto radi rekreacije i prvenstveno radi svog zdravlja :)
Sto se tice testosterona cura se brine da to uvijek bude na nivou :)

A imash li neki program za odredjeni vremenski period (ishrana+trening) za skidanje BF na nekih 7,5%-9%
Last edited by moa on 24/02/2010 16:24, edited 2 times in total.
vaučer

#539 Re: Teretana

Post by vaučer »

Ima'l kakav brzi fix za upaljene mišiće nakon što sam presrao s treningom?
moa

#540 Re: Teretana

Post by moa »

vaučer wrote:Ima'l kakav brzi fix za upaljene mišiće nakon što sam presrao s treningom?
Ponovi vjezbe ali sa manjim intezitetom i kilazom i to sve lagano odradi. Ako si bas pretjero onda odmoraj i pokusaj sa tableticama magnezija one ubrzavaju pumpice u mishicima :)
enisss

#541 Re: Teretana

Post by enisss »

vaučer wrote:Ima'l kakav brzi fix za upaljene mišiće nakon što sam presrao s treningom?
andol :))))))))
ma samo nastavi raditi al gledaj da ne pretjerujes sa tezinama poslije upale
pozzz
enisss

#542 Re: Teretana

Post by enisss »

moa wrote:
enisss wrote:

pozdrav
Moj program ti je otprilike ovako

Male mishice i ne radim nesto puno jer oni se sami grade dok vjezbam velike mishice.. samo mi se to cini kao malo da radim 4 vjezbe za prsa ili ledja ne znam, uskoro idem u novu teretanu pa cu pokushati tako kao ti... ja sam tu cisto radi rekreacije i prvenstveno radi svog zdravlja :)

A imash li neki program za odredjeni vremenski period (ishrana+trening) za skidanje BF na nekih 7,5%-9%
trebas da radis i male misicne grupe jer ces radeci njih bolje opteretiti vece misicne grupe...primjer...ako radis triceps i ako ga ojacas puno ce vise da "trpe" grudi dok radis recimo bench nego ako su tricepsi slabi.....
4 vjezbe za velike misicne grupe su i vise nego dovoljne da se ucini dovoljan podrazaj...opet zavisi sta zelis...kakav ti je intenzitet vjezbanja....koji je tempo...recimo na benchu uzmes dajem primjer 70 kg i radis 10 ponavljanja isti tempo i dizanja i spustanja....poslije toga istu tu kilazu radis recimo 1 secunda dizes teg a 3 sec ili 4 spustas..sto je pravilno..i naravno ne mozes ici vise od 6 ponavljanja jer se u fazi spustanja tega misici vise izmore :)
spustanje body-fat-a ce vise zavisiti od same ishrane nego od treninga..ja bi tu dao omjer trening 30% ishrana 70%....u teretani i neces napraviti nesto puno po pitanu toga al cardio je taj koji je najvazniji...gledaj da taj cardio trening produzis koliko god mozes....nebitan je intenzitet...brzo hodanje je odlicno jer tako ce taj cardio moci da traje i sat...sat i po :)..i jos jedan prijedlog....Cardio je najbolje raditi poslije teretane...i do 5 puta je veci efekat sto se tice topljenja masti...znaci cardio obavezno poslije teretane a ne u dane kad ne radite teretanu :)
pozdravvvvvvvv
al' u limburgu

#543 Re: Teretana

Post by al' u limburgu »

moze li mi neko reci kakav je seltek mastek mislim da se tako zove,ocu da ga kupim,pa me zanima da li je dobar. :sax:
sitna.buranija

#544 Re: Teretana

Post by sitna.buranija »

moa wrote:Moj program ti je otprilike ovako

Nisi dao "statse", kilazu, visinu, tip gradje. Koliko dugo treniras? Meni su puno drazi full-body ili upper/lower body split treninzi od ovih izolacijskih ("bilderskih"). Niz je faktora, ali osim u slucaju abnormalne genetike ili steroida, bolje rezultate mozete postici sa full-body programima. Ishrana je prosta stvar, masti neka budu 25% dnevne energije, bjelancevine 2g po kg tjelesne tezine, ostalo ugljikohidrati. Mozes dodatno povecati bjelancevine, imaju najveci termogeni efekat (trose energiju dok se probavljaju). BF se moze ocijeniti dosta dobro ako imas iskusno oko, iako svi ljudi taloze masno tkivo u razlicite dijelove... Recimo ja imam BF nekih 9-10%.
enisss

#545 Re: Teretana

Post by enisss »

sitna.buranija wrote:
moa wrote:Moj program ti je otprilike ovako

Nisi dao "statse", kilazu, visinu, tip gradje. Koliko dugo treniras? Meni su puno drazi full-body ili upper/lower body split treninzi od ovih izolacijskih ("bilderskih"). Niz je faktora, ali osim u slucaju abnormalne genetike ili steroida, bolje rezultate mozete postici sa full-body programima. Ishrana je prosta stvar, masti neka budu 25% dnevne energije, bjelancevine 2g po kg tjelesne tezine, ostalo ugljikohidrati. Mozes dodatno povecati bjelancevine, imaju najveci termogeni efekat (trose energiju dok se probavljaju). BF se moze ocijeniti dosta dobro ako imas iskusno oko, iako svi ljudi taloze masno tkivo u razlicite dijelove... Recimo ja imam BF nekih 9-10%.
zavisi koje rezultate zelis da postignes...:)...Mislim da se brze napreduje ako se misici podijele u grupe...tj ako se razdvoje velike misicne grupe...u pocetku svakako je bolje raditi full body program ali i to je opet cisto zbog privikavanja misica na rad...uvijek postoji ta dilema da li raditi full body ili split trening....no evo ja nakon 7 mjeseci u teretani kad bi radi full body program ja mislim da bi mi trebalo i dva sata da sve odradim i pitanje je da li bi mogao da opteretim svaku misicnu grupu onako kako zelim...isto tako vrijeme odmora koje je jako bitno bi se znatno skratilo jer bi onda svaki drugi dan radio isti misic a znamo da se velike misicne grupe trebaju odmoriti i do 2-3 dana...
Opet se vracamo na taj cilj...svi imamo razlicite ciljeve i mozda bi nekome taj full body program treniranja vise odgovarao...ja cu ovako ostati na starom sistemu....tako mogu da skratim vrijeme treninga i na 50 min poslije cega mi ostaje dovoljno vremena i za cardio :)
pozdrav
callmethebreeeze

#546 Re: Teretana

Post by callmethebreeeze »

ja sad radim "program po pola tijela" sa ukupno sest vjezbi, vjezbe su po principu "guranje" i "vucha" i odlicno funkcionise. jako sam zadovoljan. radio sam prsa u ponedeljak, trcao utorak, noge srijeda, danas odmor, sutra ledja.
moa

#547 Re: Teretana

Post by moa »

U principu radim odvojeno velike misicne skupine i radim pauze od najmanje 1 dan sto se tice teretane... Ma da hoce samo malo otopliti pa da onda pocnem trcati po Vilsu a u teretanu ici max 3x u sedmici i to je to. Bitno je da se krecem i da pokusam zvijeti zdravo:) :bih: :bih: :bih:
enisss

#548 Re: Teretana

Post by enisss »

moa wrote:U principu radim odvojeno velike misicne skupine i radim pauze od najmanje 1 dan sto se tice teretane... Ma da hoce samo malo otopliti pa da onda pocnem trcati po Vilsu a u teretanu ici max 3x u sedmici i to je to. Bitno je da se krecem i da pokusam zvijeti zdravo:) :bih: :bih: :bih:
i ja jedva cekam da otopli pa da se kardio moze posteno odraditi :)...ovi zatvoreni prostori bas ubise u mozak :)
callmethebreeeze

#549 Re: Teretana

Post by callmethebreeeze »

joj i ja sam pozelio da trcim vani... evo, jos malo pa ce proljece. ja cu sad ici ledja trenirati. sutra mozda na spinning.
suspect_zero

#550 Re: Teretana

Post by suspect_zero »

Odradila danas: traka, prsa, leđa, ramena i steper.
Post Reply