Teretana

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
toniran

#3526 Re: Teretana

Post by toniran »

tarikBA wrote:
toniran wrote:ovako jos jedno pitanje. nebih zelio da pijem ikakav protein , jednostavno msao uzimam kreatin i dextozu kao sto mi je reko kolega sa foruma . e sad me interesuje sta ima najvise proteina ono prirodnim putem riba, jaja, piletina i to da mi neko objasni sta on jede prije treninaga i koliko vremenski prije trenina i sta jede posle treninag. ja pijem znaci dozu kreatina prije teninaga nekih 20 min i odmah u teretani popijem dozu posle treninga.

eto ako ko moze da mi kaze a da ne mutim nikakve preparate vise jer i ovo mi je dosta, ne zelim nista previse misica zelim samo da se zategnem da valja :D
najosnovniji suplement je whey ! pa tek onda kreatin, amino, bcaa, glutamin, NO boosteri itd...
znaci moram whey uzeti !? :(
adnansax

#3527 Re: Teretana

Post by adnansax »

ibizza wrote:
adnansax wrote:nebitno jeli ides vec u teretanu ili ne ides, ako imas problema te prirode (vratni dio kicme) posjeti doktora!
Isao sam kod doktora(neurologa),radio RTG i dva prsljena na samom vrhu su malo skrenula :D dok su ostali doktori gleali isti snimak ioni su rekli da je sve OK.
neurolog mi je rekao da teretanu zaboravim,ovi ostali su rekli da slobodno mogu-... ukratko,ebo lud zbunjenog :-)
druze,moje iskreno misljenje,ako imas mogucnosti posjeti drugog neurologa ili slicnog specijalistu za taj problem, jbt ove doktore opce prakse,mislim da je specijalist ipak malo vise pregledao slicnih slucajeva ako nista pa na osnovu toga moze ti dati misljenje..ako ti taj potvrdi misljenje prvog,ja bih ga poslusao..jbg teretana, nije jedini vid rekreacije i izgradnje tijela..
pozz
tarikBA

#3528 Re: Teretana

Post by tarikBA »

toniran wrote:
tarikBA wrote:
toniran wrote:ovako jos jedno pitanje. nebih zelio da pijem ikakav protein , jednostavno msao uzimam kreatin i dextozu kao sto mi je reko kolega sa foruma . e sad me interesuje sta ima najvise proteina ono prirodnim putem riba, jaja, piletina i to da mi neko objasni sta on jede prije treninaga i koliko vremenski prije trenina i sta jede posle treninag. ja pijem znaci dozu kreatina prije teninaga nekih 20 min i odmah u teretani popijem dozu posle treninga.

eto ako ko moze da mi kaze a da ne mutim nikakve preparate vise jer i ovo mi je dosta, ne zelim nista previse misica zelim samo da se zategnem da valja :D
najosnovniji suplement je whey ! pa tek onda kreatin, amino, bcaa, glutamin, NO boosteri itd...
znaci moram whey uzeti !? :(
whey prije kreatina uvijek. whey "hrani" misic ,to je osnvoa suplementacije. ako vec hoces suplemente onda prvo whey + dextroza pa sve ostalo :thumbup:
toniran

#3529 Re: Teretana

Post by toniran »

onda cu ganjati neki Whey protein da uzmem i jos i nista vise :)
najvise me brinu unutranji organi da mi ne skodi i to da ne navucem kavu bolest na sebe inace sam zdrav ko dren :)
viskok sam 179 cm imam oko 74kg , ako mozes da mi kazes kako da pijem taj whey i sa cim da ga mjesam. Uzeo sam tu dextrozu u DM neku zelenu kivi .
ono da mi objasnis koliko cega i kad da mjesam . hvala.( posle treninda prije treninga ujtro navecer, i to sve )
tarikBA

#3530 Re: Teretana

Post by tarikBA »

toniran wrote:onda cu ganjati neki Whey protein da uzmem i jos i nista vise :)
najvise me brinu unutranji organi da mi ne skodi i to da ne navucem kavu bolest na sebe inace sam zdrav ko dren :)
viskok sam 179 cm imam oko 74kg , ako mozes da mi kazes kako da pijem taj whey i sa cim da ga mjesam. Uzeo sam tu dextrozu u DM neku zelenu kivi .
ono da mi objasnis koliko cega i kad da mjesam . hvala.( posle treninda prije treninga ujtro navecer, i to sve )
ma nema sta da ti strada

prije treninga 5gr kreatina

poslije treninga mjeericu - mjericu i po proteina, jednu kasiku dextroze, i 5gr kreatina

to je to. whey nemoj piti preko dana jer se razgradjuje u organizmu za 30min tako da ne moze biti adekvatna zamjena za obrok. za takve stvari sluzi blend
Verocious

#3531 Re: Teretana

Post by Verocious »

Ma whey ti nije nuzan, ako imas viska suski slobodno ga uzmi nece ti nista od njega biti. On ti je najidelaniji za piti poslije treninga i ujutro prije prvog obroka.

Sto se tice hrane meso, jaja, sirevi su ti odlican izvor proteina, slobodno navali na to :thumbup: al nemoj dva jajeta i cijeli hljeb, bolje 10 jaja i 2 kriske hljeba ;-) :mrgreen:
toniran

#3532 Re: Teretana

Post by toniran »

Verocious wrote:
Ma whey ti nije nuzan, ako imas viska suski slobodno ga uzmi nece ti nista od njega biti. On ti je najidelaniji za piti poslije treninga i ujutro prije prvog obroka.

Sto se tice hrane meso, jaja, sirevi su ti odlican izvor proteina, slobodno navali na to :thumbup: al nemoj dva jajeta i cijeli hljeb, bolje 10 jaja i 2 kriske hljeba ;-) :mrgreen:
Aha , ma eto uzet cu ga da imam valjda mu rok proteci nece :)
Ma jedem ja svako jutro zobene pahuljice one i onda na poslu uzmem vecinom 2 obroka krompir sa sirom i pilece filete . Pa kad dodjem kuci jedem sta ima :) al vecinom pred spavanje onaj sir tvrdi neki ne znam kako se zove slucan je onome feta malo vise slan:) ako sta grijesim ispravite.
Zelio bi malo sala sa stomaka msknuti .
Verocious

#3533 Re: Teretana

Post by Verocious »

toniran wrote: Aha , ma eto uzet cu ga da imam valjda mu rok proteci nece :)
Ma jedem ja svako jutro zobene pahuljice one i onda na poslu uzmem vecinom 2 obroka krompir sa sirom i pilece filete . Pa kad dodjem kuci jedem sta ima :) al vecinom pred spavanje onaj sir tvrdi neki ne znam kako se zove slucan je onome feta malo vise slan:) ako sta grijesim ispravite.
Ako ga uzmes mozes mjericu-dvije staviti u te zobene ako ne jedes jaja ili neke druge proteine ujutro. To ce ti biti odlicno. I jos mjericu-dvije poslije treninga sa dextrozom pomjesanu sa vodom ili mlijekom, kako ti je ukusnije. Mlijeko ce malo usporiti apsorpciju proteina ali to ti nije previse od znacaja da ne brines djaba.

Od sireva najbolji su ti posni, jer oni imaju najbolji omjer proteini/masti a nisu ni skupi ali su i najmanje ukusni.

Ma samo lagano, zapni na treningu, postepeno koriguj ishranu, vremenom ces uciti i o treningu i ishrani i ne opterecuj se raznoraznim glupostima i napredak ce doci :thumbup:
toniran

#3534 Re: Teretana

Post by toniran »

Verocious wrote:
toniran wrote: Aha , ma eto uzet cu ga da imam valjda mu rok proteci nece :)
Ako ga uzmes mozes mjericu-dvije staviti u te zobene ako ne jedes jaja ili neke druge proteine ujutro. To ce ti biti odlicno. I jos mjericu-dvije poslije treninga sa dextrozom pomjesanu sa vodom ili mlijekom, kako ti je ukusnije. Mlijeko ce malo usporiti apsorpciju proteina ali to ti nije previse od znacaja da ne brines djaba.

Od sireva najbolji su ti posni, jer oni imaju najbolji omjer proteini/masti a nisu ni skupi ali su i najmanje ukusni.

Ma samo lagano, zapni na treningu, postepeno koriguj ishranu, vremenom ces uciti i o treningu i ishrani i ne opterecuj se raznoraznim glupostima i napredak ce doci :thumbup:
ja e hvala ti onda prijatelju. pozdrav. :D
toniran

#3535 Re: Teretana

Post by toniran »

E ovako da me neko koriguje ako treba, ovo je moj program treniranja sam sam ga izmislio tako (pocetnik sam u teretani)
Ponedeljak: ledja, triceps
Utorak: grudi , biceps, trcanje na traci na kraju 20 min
Srijeda: ramena, trbusnjaci , trcanje 20min
Cetvrtak: triceps , ledja , noge
Petak: grudi, biceps , trcanje 20 min

Ishranu sam korigovao znaci svako jutro zobne, preko dana piletina obavezno i tunjevina , posle treninga pojedem po 4 bjelanca i oko 250 g posnog sira .

Prijoritet mi je znaci salo na trbusnjacima , nemam ga puno al dovoljno da mi se ne svidja :)
tarikBA

#3536 Re: Teretana

Post by tarikBA »

toniran wrote:E ovako da me neko koriguje ako treba, ovo je moj program treniranja sam sam ga izmislio tako (pocetnik sam u teretani)

Ishranu sam korigovao znaci svako jutro zobne, preko dana piletina obavezno i tunjevina , posle treninga pojedem po 4 bjelanca i oko 250 g posnog sira .

Prijoritet mi je znaci salo na trbusnjacima , nemam ga puno al dovoljno da mi se ne svidja :)
ne valja to nista :D

ledja
grudi tripces
ramena biceps
noge

a sta veceras?
Industrialyzer

#3537 Re: Teretana

Post by Industrialyzer »

toniran wrote:E ovako da me neko koriguje ako treba, ovo je moj program treniranja sam sam ga izmislio tako (pocetnik sam u teretani)

Ti u cetvrtak odradi kvalitetno noge, u petak neces moci ni 2min trcati :mrgreen: Kombinuj prsa i triceps, a ledja i biceps. Trbusnjake po potrebi radi, njih nije tesko dobiti, problem je skinuti onaj sloj masnog tkiva sto ih prekriva. Dovoljno ti je jednom sedmicno odraditi jednu misicnu grupu :thumbup:
adnansax

#3538 Re: Teretana

Post by adnansax »

kao pocetnik radi kruzne treninge dok ne skontas izvodjenje svih vjezbi i ne naviknes se na trening..
neopravdano potcijenjen nacin treninga..poslije mozes cardio
toniran

#3539 Re: Teretana

Post by toniran »

Znaci da idem ovako
1: ledja biceps
2: triceps grudi
I da to kombinujm ?
To je recimo ponedeljak utorak , sta radit srijedu , cetvrtak , petak :)

Ajde bacite vi svoj raspored da se uklopim bar malo :)

I jel onda dovoljno 2 sedmocno trcati i kojim danima ?
tarikBA

#3540 Re: Teretana

Post by tarikBA »

toniran wrote:Znaci da idem ovako
1: ledja biceps
2: triceps grudi
I da to kombinujm ?
To je recimo ponedeljak utorak , sta radit srijedu , cetvrtak , petak :)

Ajde bacite vi svoj raspored da se uklopim bar malo :)

I jel onda dovoljno 2 sedmocno trcati i kojim danima ?
vidi, idi max. 4 dana u teretanu sedmicno .. velike misicne grupe se rade same

grudi triceps
noge
ledja
ramena biceps

ako ces trcati idi srijeda i subota da nedjeljom odmaras u potpunosti :thumbup:
KenCo

#3541 Re: Teretana

Post by KenCo »

moj savjet: ako ti je salo oko stomaka prioritet, onda radi samo kardio trening, npr 3 puta sedmicno ce biti dovoljno da za nekoliko mjeseci skines salo i ucvrstis stomak.

dizanje tegova je dobro za formiranje misicne mase, ali to ti nece pomoci da izgubis salo. dakle, moj savjet ti je da prvo skines salo pa onda dizi tegove.

ako zelis odmah ici na bildanje, onda kombinuj ledja + biceps, i prsa + triceps. ove misicne grupe se slazu jer kad radis ledja, radi ti i biceps sekundarno, isto tako kad radis prsa radi ti triceps sekundarno.
Partijaner

#3542 Re: Teretana

Post by Partijaner »

Bolje ti je care kombinuj prsa i biceps, ledja i triceps, jer kad radis prsa vec ti radi triceps, tako da ces se sjebat dok budes izvodio posebne vjezbe za triceps jer ih neces radit sa punim zarom, ja tako radim i bolje mi je, napreduje se bolje barem meni, moj plan treninga je ovakav:

Pon: Ravni bench i uski, biceps, trbusnjaci, biciklo 15-20 min
Utorak:Ledja,triceps, trcanje 5-10 min
Srijeda:Noge, trbusnjaci, biciklo 15-20 min
Cetvrtak:Ramena, trcanje 5-10 min
Petak: Kosi i kontrakosi bench, biceps, trbusnjaci, biciklo 15-20 min

Vikendom odmaram.
toniran

#3543 Re: Teretana

Post by toniran »

Partijaner wrote:Bolje ti je care kombinuj prsa i biceps, ledja i triceps, jer kad radis prsa vec ti radi triceps, tako da ces se sjebat dok budes izvodio posebne vjezbe za triceps jer ih neces radit sa punim zarom, ja tako radim i bolje mi je, napreduje se bolje barem meni, moj plan treninga je ovakav:

Pon: Ravni bench i uski, biceps, trbusnjaci, biciklo 15-20 min
Utorak:Ledja,triceps, trcanje 5-10 min
Srijeda:Noge, trbusnjaci, biciklo 15-20 min
Cetvrtak:Ramena, trcanje 5-10 min
Petak: Kosi i kontrakosi bench, biceps, trbusnjaci, biciklo 15-20 min

Vikendom odmaram.
i jac u ovako da te poslusam , pa cu vidjeti imal rezultata. u svakom slucaju hvala vam svima na pomoci .
tarikBA

#3544 Re: Teretana

Post by tarikBA »

ja kad bi koristio taj program od partijanera, oprosti kladionicaru :mrgreen: , ubacio bi i ASS i svu suplementaciju i opet nebi valjalo.

ne mozes velike misicne grupe raditi sa jos nekim misicem (postoje izuzeci npr. full body trening), grudi 2x, trcanje poslije cucnja, grudi pa sutra triceps ...

ali nek ti je sa srecom da ostanes ziv i zdrav :thumbup:
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3545 Re: Teretana

Post by un1ted »

Sta podrazumjevate pod kardio treningom i da li se moze kombinovati sa sobinim biciklom u ovim hladnim danima :) Prvenstveno se zelim rijesiti stomaka... Imam 95kg, dok mi je neki optimum i ono sto mi odgovoara 88-90kg.
toniran

#3546 Re: Teretana

Post by toniran »

tarikBA wrote:ja kad bi koristio taj program od partijanera, oprosti kladionicaru :mrgreen: , ubacio bi i ASS i svu suplementaciju i opet nebi valjalo.

ne mozes velike misicne grupe raditi sa jos nekim misicem (postoje izuzeci npr. full body trening), grudi 2x, trcanje poslije cucnja, grudi pa sutra triceps ...

kako kazu hiljadu ljudi hiljadu cudi , koga posalsati i biti pametan , eto haj ti meni reci to ? ajde ti reci kako treba , a da ima rezultata , pijem samo kreatin i dextrozu.
Industrialyzer

#3547 Re: Teretana

Post by Industrialyzer »

toniran wrote:
tarikBA wrote:ja kad bi koristio taj program od partijanera, oprosti kladionicaru :mrgreen: , ubacio bi i ASS i svu suplementaciju i opet nebi valjalo.

kako kazu hiljadu ljudi hiljadu cudi , koga posalsati i biti pametan , eto haj ti meni reci to ? ajde ti reci kako treba , a da ima rezultata , pijem samo kreatin i dextrozu.

Ma niko ne trenira na isti nacin, nema tu pravila. Postoje samo neke osnove koje si vec dobio, ostalo ti sebi prilagodjavaj. Ako vidis da imas snage i kapaciteta da dva puta sedmicno radis bench, ti ga radi. Ali. nemoj sebe lagati jer nekad vise nije bolje ;-)

Ja znam da dok sam ja aktivno trenirao, nakon kvalitetno odradjenih nogu, morao sam cijeli vikend odmarati. Misic raste dok se odmara jer tad u sebe prima sve ono hranjivo sto unosis u organizam. Proteini su glavni gradivni elementi citavog organizma, tako i misica. Hrani se pravilno, dovoljno odmaraj i tek na kraju, kvalitetno treniraj :thumbup:
tarikBA

#3548 Re: Teretana

Post by tarikBA »

ja sam ti napisao dobar program, mozes po njemu da radis i bice razultata ( + dobra klopa + dobar odmor)
i kao sto @ Industrialyzer kaze za noge, mene drzi upala 4 dana nakon treninga :mrgreen:

tako da, samo hrabro i nemoj odustajati. drzi se osnovnih pravila i bice rezultata
adnansax

#3549 Re: Teretana

Post by adnansax »

Kao prvo pocetnici ne rade noge NIKAKO, milion posto..i ono sto odrade je mlataranje po noznoj extenziji i eventualno one zenske sprave za aduktore i sl gluposti, ako jos ima leg pres onda je to maximum :-D ;
siguran sam da ce i on tako raditi pa slobodno nakon takvog treninga moze ubaciti kardio..Inace, nema puno ljudi po teretanama koji odvajaju cijeli trening za noge (cucanj, iskorak, extenzija, loza, leg press, listovi) i odrade ga kako treba..
Drugo, cilj mu je skinuti stomak, kako rece, a to se radi prehranom, koja ce biti organizirana na taj nacin da se unose kvalitetni proteini, UH ujutro i pred trening, i dovoljno zdravih masti..
Treningom u teretani moze se "mrsati", samo ga je neophodno uraditi kako treba, npr krace vrijeme odmora izmedju serija, super setovi, push/pull program i sl, sto misim da ti nemozes jer si ipak pocetnik, a ono sto mozes svakako je kardio nakon tegova..
Nece te ubit 20-30 min bicikla, stepera ili brzog hodanja na traci pod nagibom..
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3550 Re: Teretana

Post by un1ted »

un1ted wrote:Sta podrazumjevate pod kardio treningom i da li se moze kombinovati sa sobinim biciklom u ovim hladnim danima :) Prvenstveno se zelim rijesiti stomaka... Imam 95kg, dok mi je neki optimum i ono sto mi odgovoara 88-90kg.
Ajde ljudi budite fini pa pojasnite. Sada vozim biciklo po 50 kilometara dnevno. Treva mi neki plan, nakon koliko kilometara odmor, s kojom vjezbom kombinovati i slicno.

poslano koristeći mobitel, izvinjavam se na greškama pri kucanju.
Post Reply