Teretana

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Kaćunak

#3451 Re: Teretana

Post by Kaćunak »

enisss wrote:
Kaćunak wrote:Zasto je vazno raditi aerobni trening prije anaerobnog i da li je ?
zavisi sta zelis?...ja aerobni uvijek radim poslije anaerobnog jer na taj nacin brze trosim masti...
Aha..znaci tako to ide...tako sam i procito al haj reko da priupitam, uvijek je korisno cuti tudja iskustva.
Bio sam u jako losoj formi.. student,brza hrana, bančenja s alkoholom i te zajebancije...ono potrco bih samo u kladionicu da ne zakasnim uplatiti tiket.. :D
Treniram vec 4,5 mjeseci...trenutno sam na 89kg i planiram doci na 84-85kg a onda vidjeti sta kako i dalje...zapravo vec znam sta cu dalje :mrgreen:
Desava mi se u zadnje vrijeme da kad dobro odradim trening s tegovima da zakazem na cardiu(25-30min na traci) ili obrnuto...
enisss

#3452 Re: Teretana

Post by enisss »

Kaćunak wrote:
enisss wrote:
Kaćunak wrote:Zasto je vazno raditi aerobni trening prije anaerobnog i da li je ?
zavisi sta zelis?...ja aerobni uvijek radim poslije anaerobnog jer na taj nacin brze trosim masti...
Aha..znaci tako to ide...tako sam i procito al haj reko da priupitam, uvijek je korisno cuti tudja iskustva.
Bio sam u jako losoj formi.. student,brza hrana, bančenja s alkoholom i te zajebancije...ono potrco bih samo u kladionicu da ne zakasnim uplatiti tiket.. :D
Treniram vec 4,5 mjeseci...trenutno sam na 89kg i planiram doci na 84-85kg a onda vidjeti sta kako i dalje...zapravo vec znam sta cu dalje :mrgreen:
Desava mi se u zadnje vrijeme da kad dobro odradim trening s tegovima da zakazem na cardiu(25-30min na traci) ili obrnuto...
najidealnije ti je da radis cardio na prazan zeludac...ujutro..no...isto tako je dobro raditi i poslije teretane..samo eto sto imas taj problem koji imam i ja kada recimo poslije tegova odem na vrecu...ne mogu ruke da drzim u zraku a kamoli da udaram...isto je i sa nogama...kad radis cucanj pa poslije cardio..20-25 min trcanja..imas osjecaj da ti je 100 kg u jednoj nozi :D
adnansax

#3453 Re: Teretana

Post by adnansax »

Rjesenje koje je meni pomoglo:
Odradis hodanje na traci uz maksimalni nagib trake ;-)
Potrosnja kalorija je velika, a bezbolnije je po zglobove i tetive nakon teskog rada nogu
Verocious

#3454 Re: Teretana

Post by Verocious »

adnansax wrote:Rjesenje koje je meni pomoglo:
Odradis hodanje na traci uz maksimalni nagib trake ;-)
Potrosnja kalorija je velika, a bezbolnije je po zglobove i tetive nakon teskog rada nogu
:thumbup:

Moze i samo hodanje bez nagiba trake, ali treba malo duze vremena raditi kardio.

Ja sam skoro zavrsio definiciju, skino preko 20 kg i sto je najvaznije vise od 20 cm s bokova bez da sam ijednom potrco u vrijeme odradjivanja definicije.
Kaćunak

#3455 Re: Teretana

Post by Kaćunak »

najidealnije ti je da radis cardio na prazan zeludac...ujutro..no...isto tako je dobro raditi i poslije teretane..samo eto sto imas taj problem koji imam i ja kada recimo poslije tegova odem na vrecu...ne mogu ruke da drzim u zraku a kamoli da udaram...
cardio na prazan zeludac je najbolje...ali zato bi na tegovim dušu ostavio.. :lol: :D ...a da ujutru radim cardio pa tek nekad poslijepodne s tezinama...nekako mi je to dangubno..jest da nemam nekih obaveza ali.. :D
...kad radis cucanj pa poslije cardio..20-25 min trcanja..imas osjecaj da ti je 100 kg u jednoj nozi :D
:lol: ovo je ono kad je i hodanje do kuce izazov... :D
Kaćunak

#3456 Re: Teretana

Post by Kaćunak »

@adnansax

da..i ja uvijek radim s maximalnim nagibom...nisam imao problem s zglobovima, nego jednostvno noge nece da "slusaju"...mozda im treba par dana odmora..
i_ja_na_forumu

#3457 Re: Teretana

Post by i_ja_na_forumu »

Nisam bas znala gdje da smjestim pitanje.. ali hajd vidim da ste na ovoj temi najaktivniji...

ovako.... :D

prije mjesec dana krenuh ja na fintnes posto imam kila i za podijeliti =) dobijem od trenera program ishrane..
moram priznati bilo mi je tesko na pocetku, tamo pise 3 obroka, dvije uzine.. nema UH.( u prijevodu nema za mene rize, hljeb svakako nikad ne jedem). :shock: a inace sam jela jednom dnevno, vecinom piletinu.. to jednnostavno sto ne stignem jesti, a oko fakulteta same pekare i fast fudovi..

al hajd ja sretna, puna elana sto cu se utegnuti, smrsati.. i prvih 7 dana mi se povracalo od tolike hrane.. ujutro popijem shake.. i mogla bih da ne jedem nikako vise..al jok valja svakih par sati jesti.. i izdrzim ja tako 7 dana..i kapak.. nit imam vremena da jedem 3 obroka.. imam za obrok poslije treninga i za uzine usput, al dorucak i rucak vjecito preskocim..

u medjuvremenu skontah ja da mi se stomak smanjio malo..ruke i noge malo cvrsce... i dodjem na vaganje.. kad ono isto kila ko i kad sam pocela..

doslo mi je da placemmmmmmm.. ja nisam ocekivala neke spektakularne rezultate..tipa da skinem 5 kg.. al makar jednu ili dvije .. :( sad mi dodje da odustanem i kontam da sam sebi umislila da mi se stomak smanjio :D :D
Vannolli

#3458 Re: Teretana

Post by Vannolli »

i_ja_na_forumu wrote:Nisam bas znala gdje da smjestim pitanje.. ali hajd vidim da ste na ovoj temi najaktivniji...

prije mjesec dana krenuh ja na fintnes posto imam kila i za podijeliti =) dobijem od trenera program ishrane..
moram priznati bilo mi je tesko na pocetku, tamo pise 3 obroka, dvije uzine.. nema UH.( u prijevodu nema za mene rize, hljeb svakako nikad ne jedem). :shock: a inace sam jela jednom dnevno, vecinom piletinu.. to jednnostavno sto ne stignem jesti, a oko fakulteta same pekare i fast fudovi..

al hajd ja sretna, puna elana sto cu se utegnuti, smrsati.. i prvih 7 dana mi se povracalo od tolike hrane.. ujutro popijem shake.. i mogla bih da ne jedem nikako vise..al jok valja svakih par sati jesti.. i izdrzim ja tako 7 dana..i kapak.. nit imam vremena da jedem 3 obroka.. imam za obrok poslije treninga i za uzine usput, al dorucak i rucak vjecito preskocim..

u medjuvremenu skontah ja da mi se stomak smanjio malo..ruke i noge malo cvrsce... i dodjem na vaganje.. kad ono isto kila ko i kad sam pocela..

doslo mi je da placemmmmmmm.. ja nisam ocekivala neke spektakularne rezultate..tipa da skinem 5 kg.. al makar jednu ili dvije .. :( sad mi dodje da odustanem i kontam da sam sebi umislila da mi se stomak smanjio :D :D
Za pocetak odvadi sa vagom :D . Najozbiljnije...dosta djevojaka je optereceno s onim sta kaze vaga a ne kako izgledaju...nema potrebe da si zacrtavas 55-58 ili koliko vec zelis ne znam. Bitno je da se dobro osjecas i da si poletnija, brza, a vaga je najmanji problem vjeruj mi.
Ovo ti govorim iz licnog iskustva, imao sam 115 + kg i divljao sa mrsanjem, dosao na 85 i izgledao isto ofinger :D . Prema tome, nije isto kila sala i kila misica, ukucaj na google pa ces da vidis razliku...sretno i ne prekidaj niposto :thumbup:
i_ja_na_forumu

#3459 Re: Teretana

Post by i_ja_na_forumu »

....
Last edited by i_ja_na_forumu on 22/11/2012 00:29, edited 1 time in total.
tarikBA

#3460 Re: Teretana

Post by tarikBA »

ne moze salce nikako u misic da se pretvori i obrnuto :D
Vannolli

#3461 Re: Teretana

Post by Vannolli »

i_ja_na_forumu wrote:
Vannolli wrote:
i_ja_na_forumu wrote:Nisam bas znala gdje da smjestim pitanje.. ali hajd vidim da ste na ovoj temi najaktivniji...

Za pocetak odvadi sa vagom :D . Najozbiljnije...dosta djevojaka je optereceno s onim sta kaze vaga a ne kako izgledaju...nema potrebe da si zacrtavas 55-58 ili koliko vec zelis ne znam. Bitno je da se dobro osjecas i da si poletnija, brza, a vaga je najmanji problem vjeruj mi.
Ovo ti govorim iz licnog iskustva, imao sam 115 + kg i divljao sa mrsanjem, dosao na 85 i izgledao isto ofinger :D . Prema tome, nije isto kila sala i kila misica, ukucaj na google pa ces da vidis razliku...sretno i ne prekidaj niposto :thumbup:
znam da kila misica i kila sala nisu isto i ne izgledaju isto onako "kolicnski" :D jel me to tjesis da se moje salce pretvara u misice ?? :p

al.. ozb.. bojim se ovog svega.. neam pojma sta mi se desava..
ja sam imala 98 kg i kad sam to vidjela htjedoh se roknuti..al bukvalno.. i onda malo po malo.. ev me na 85.. a nisam nista vjezbala.. i znala sam da je to lose.. bojala sam se da mi sve bukvalno ne bude visilo..
uvijek sam sebi govorila kad smrsam jos malo krenut cu na fitnes.. i evo krenuh... valjda sam zato opsjednuta s vagom :D :D
Mrsanje ide postepeno, ne moze preko noci. Takodjer, pocetak je uvijek najbrzi jer tada pretezno gubis vodu, znaci kile "lete" s tebe. Kasnije dodje faza kada tijelo stagnira, odnosno stojis na istoj kilazi pa onda opet krene.
Nista se ne sekiraj, sve ide svojim tokom, pogotovo ako kazes da je stomaka manje.
P.S. cisto informacije radi, salo uvijek gubis sa mjesta gdje si ga zadnje dobila...prema tome polako i bit ce ok. I naravno, pokoji kilometar pretrcan nece skoditi, ako ne mozes trcati onda forsiraj "power walking" ili ti ga brzo hodanje po mogucnosti uzbrdo :wink:
Vannolli

#3462 Re: Teretana

Post by Vannolli »

tarikBA wrote:ne moze salce nikako u misic da se pretvori i obrnuto :D
Slozio bih se :thumbup:
tarikBA

#3463 Re: Teretana

Post by tarikBA »

da si musko napisao bih ti zacas trening i ishranu :D bez trcanja ali za djevojke ne znam
Vannolli

#3464 Re: Teretana

Post by Vannolli »

Napisi ti svakako, osevapit ces se na nekoga ko nije zensko :D
tarikBA

#3465 Re: Teretana

Post by tarikBA »

bice :thumbup:
Vannolli

#3466 Re: Teretana

Post by Vannolli »

Ras Al Ghul wrote:Momci izvinite ako je već neko postavljao, ali me zanima koje su najbolje vježbe za ramena, konkretno da imam malo šira, i još jedna stvar visok sam 198 cm , 90 kg , koja je optimalna težina za ovu visinu, negdje sam čitao da je to 98 kila.
Probaj ovo za ramena, meni se ne cini lose

http://www.youtube.com/watch?v=uXzwzBg-6xk
enisss

#3467 Re: Teretana

Post by enisss »

Vannolli wrote:
Ras Al Ghul wrote:Momci izvinite ako je već neko postavljao, ali me zanima koje su najbolje vježbe za ramena, konkretno da imam malo šira, i još jedna stvar visok sam 198 cm , 90 kg , koja je optimalna težina za ovu visinu, negdje sam čitao da je to 98 kila.
Probaj ovo za ramena, meni se ne cini lose

http://www.youtube.com/watch?v=uXzwzBg-6xk
ja imam 195 cm i nekih 112kg i izgledam sasvim ok :)..mozda ce zvucati smijesno ali ne izgledam uopste kao neki nabildan tip..znaci sasvim normalno...eh sad...ja da imam tih tvojih 198 sigurno bi ganjao da ne padam ispod 110 kg...sta znam..mozda malo pretjerujem ali vjeruj mi da na tvoju visinu uopste nije puno da imas 110 kg..
ovo sto se tice ramena...to sam vec jednom pisao da je najbolje raditi military press...upisi na youtube i vidjeces kako se izvodi vjezba...znaci military press u serijama sa po 5 do 6 ponavljanja do otkaza...tu vjezbu raditi na pocetku pa tek onda ove ostale...
Ne trebam napominjati da bez pravilne ishrane i odmora nece biti ni ramena :D.. Pozzz
Mr Hiccup

#3468 Re: Teretana

Post by Mr Hiccup »

pozdrav,

imam par (kratkih) pitanja vezanih za suplementaciju.
treniram vec duze vrijeme na suho i zadovoljan sam ucinkom i pored toga pazim sta jedem, ali od ponedjeljka je u planu da pocnem sa suplementima da bi rezultati bili jos bolji. "stack" koji ce mi biti na raspolaganju je: nutrex hemorage, optimum nutrition creatine, optimen(multivitamin) & whey gold te dekstroza kupljena u dm.
na osnovu konsultacija sa par ljudi, planiram ih uzimati po slijedecem principu:

jedna tableta optimena nakon dorucka

prije treninga: mjerica hemoragea + 5g kreatin + 20g dekstroza
poslije treninga: mjerica wheya + 5g kreatin + 20g dekstroza, jedna tableta optimena

ono sto me zanima, a nadam se da me mozete savjetovati je:
- prije svega, da li je gore navedena metoda uzimanja suplementacije dobra? ako nije, sta trebam mijenjati?
- da li mi je potrebna petodnevna faza punjenja kreatinom(svaki dan 5 x 5 grama kreatina), ako je potrebna da li uz svih pet doza uzimati dozu dekstroze od 20g radi brzeg "primanja"?
- da li je kolicina dekstroze koju planiram uzimati prije i poslije treninga dovoljna ili treba manja/veca?
- da li jos negdje ubaciti mjericu wheya i kada(ako ne, da li trebam povecati ovu koja ide poslije treninga na 1,5 ili 2)?
znam da whey ne moze skoditi koliko god da ga se unese, ali treba to posmatrati i sa finansijske strane - tako da me po ovom pitanju zanima najekonomicnija varijanta, a koja daje dobre rezultate. :mrgreen:
- i na kraju, po kojem principu da uzimam ove suplemente na dane kada ne treniram?

unaprijed hvala na odgovorima i izvinite sto sam ovako "upao" na temu iz vedra neba.

lijep pozdrav
adnansax

#3469 Re: Teretana

Post by adnansax »

Suplementacija je ok, samo bih ja na tvom mjestu dekstrozu izbacio prije treninga, moze ti izazvati mucnine tokom treninga pa to nije bas prijatno. :)
Kreatin je ok 5 prije i 5 poslije treninga, ne treba ti punjenje, a ako vec hoces da ubacis whey onda podebljaj poslije treninga ili ubaci mjericu ujutro, znaci jedna od te dvije opcije. Ako vec gledas s ekonomske strane, onda bar ubaci jos pola mjerice nakon treninga.
Ja licno dextrozu uzimam u mjeri u kojoj mi taj shake nike presladak, "odokativno" da budem iskren. Inace ne podnosim slatko.
U dane kada ne treniras suplemente uzimas ujutro i nekad popodne (whey i kreatin) a ovaj hemorage, nisam siguran da li ide u dane kada se ne trenira ili je to NO booster samo pred trening, nebitno, ako ga uzimas i "neradnim" danima onda i kad ovu ostalu suplementaciju.
Nadam se da je bilo od pomoci
pozz
harisaga

#3470 Re: Teretana

Post by harisaga »

dobar ti je taj hemorage.on ce ti puno pomoci.Srce ce odma osjetiti razliku....drug ,bolje ti je govno pojesti hladno nego to piti.Uzmi kafu prije treninga ,ako je dobro podnosis(2 soljice jake npr) i imaces priblizan efekat samo bez posljedica.
Mr Hiccup

#3471 Re: Teretana

Post by Mr Hiccup »

adnansax wrote:Suplementacija je ok, samo bih ja na tvom mjestu dekstrozu izbacio prije treninga, moze ti izazvati mucnine tokom treninga pa to nije bas prijatno. :)
Kreatin je ok 5 prije i 5 poslije treninga, ne treba ti punjenje, a ako vec hoces da ubacis whey onda podebljaj poslije treninga ili ubaci mjericu ujutro, znaci jedna od te dvije opcije. Ako vec gledas s ekonomske strane, onda bar ubaci jos pola mjerice nakon treninga.
Ja licno dextrozu uzimam u mjeri u kojoj mi taj shake nike presladak, "odokativno" da budem iskren. Inace ne podnosim slatko.
U dane kada ne treniras suplemente uzimas ujutro i nekad popodne (whey i kreatin) a ovaj hemorage, nisam siguran da li ide u dane kada se ne trenira ili je to NO booster samo pred trening, nebitno, ako ga uzimas i "neradnim" danima onda i kad ovu ostalu suplementaciju.
pozz
jeste, hemorage je booster i ne ide neradnim danima. dakle kreatin na off dane ujutro(prije ili poslije dorucka?) i popodne?

a na dane treninga whey ujutro(na prazan stomak, ili poslije dorucka?) i poslije treninga.

hvala na pomoci.

@harisaga: uzimao sam proteklih godina "eksperimentalno" 2-3 razlicita boostera i nisam imao nikakvih problema, tako da sumnjam da cu i sada.
adnansax

#3472 Re: Teretana

Post by adnansax »

Mr Hiccup wrote:
adnansax wrote:Suplementacija je ok, samo bih ja na tvom mjestu dekstrozu izbacio prije treninga, moze ti izazvati mucnine tokom treninga pa to nije bas prijatno. :)
pozz
jeste, hemorage je booster i ne ide neradnim danima. dakle kreatin na off dane ujutro(prije ili poslije dorucka?) i popodne?

a na dane treninga whey ujutro(na prazan stomak, ili poslije dorucka?) i poslije treninga.
Ja sam u off dane uzimao ujutro na prazan zeludac, bez dekstroze (inace mi ne pase pa je samo uzimam poslije treninga), a whey sam uzimao ujutro sa mlijekom i zobenim,sve zajedno. popodne sam uzimao nekad izmedju obroka, nebitno samo da se popije.. :)
Sve je ovo ok, nisu to neke sitnice koje ce ti nesto specijalno znaciti, po meni najbitniji je whey nakon treninga a za sve ostalo, koliko se ima para jbg.. Pored svega, ovo ti nece nista znaciti ako nemas prehranu dovedenu u red i ako ne treniras kako treba.
Pozdrav
addy_sa

#3473 Re: Teretana

Post by addy_sa »

Kakva je atmosfera u teretani Importane ?
Ono, kakva je raja, može li se početnik osjećati komotno a da ge neko ne gleda zezza i slično..
tuševi..cijene..
Mr Hiccup

#3474 Re: Teretana

Post by Mr Hiccup »

adnansax wrote:
Mr Hiccup wrote:
pozz

Ja sam u off dane uzimao ujutro na prazan zeludac, bez dekstroze (inace mi ne pase pa je samo uzimam poslije treninga), a whey sam uzimao ujutro sa mlijekom i zobenim,sve zajedno. popodne sam uzimao nekad izmedju obroka, nebitno samo da se popije.. :)
Sve je ovo ok, nisu to neke sitnice koje ce ti nesto specijalno znaciti, po meni najbitniji je whey nakon treninga a za sve ostalo, koliko se ima para jbg.. Pored svega, ovo ti nece nista znaciti ako nemas prehranu dovedenu u red i ako ne treniras kako treba.
Pozdrav
zadovoljan sam do sada ucinjenim, a trenirao sam na suho dok ishranu sam uvijek pazio. sad mi je vec malo dosadilo na suho trenirati, a i hocu da malo ubrzam rezultate...
Astrix

#3475 Re: Teretana

Post by Astrix »

addy_sa wrote:Kakva je atmosfera u teretani Importane ?
Ono, kakva je raja, može li se početnik osjećati komotno a da ge neko ne gleda zezza i slično..
tuševi..cijene..
Po meni savrsena, ja sam trenirao godinu dana tamo, i sva raja je sasvim ok i niko te nece pogledati i reci vidi ovog i podsmjehivati se, samo opusteno i ne razmisljaj o tome, nego idi treniraj nek ti to bude najvaznije a ne sta ce ko reci, svlacionice su sasvim ok, tusevi isto tako, uvjek imas vrucu vodu, a cijena je 59 KM ako placas mjesecno a 49 KM ako ides na trajni nalog (napravis ugovor na 1 god)... :thumbup:
Post Reply