TENIS

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#22676 Re: TENIS

Post by Velkoski »

na Pairea protiv Noloa odmah stočku
necko_hz

#22677 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Kolko ćeš stavit na Damketa protiv El Shapa? 8-)
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#22678 Re: TENIS

Post by Velkoski »

nula, Denza u dva seta glat :mrgreen:
necko_hz

#22679 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Ako si mogAo Mikija protiv Simona, možeš i najboljeg bh. tenisera ispoštovat :mrgreen:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#22680 Re: TENIS

Post by Velkoski »

mog'o bih da se ne vuče k'o slina :sad: :mrgreen:
necko_hz

#22681 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Voli Damke u Miamiju protiv ljevaka igrat :mrgreen:

PS: Kad ćeš promijeniti te patetične stihove iz 'lokacije'? :mrgreen:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#22682 Re: TENIS

Post by Velkoski »

završeno, nisam ni znao da ih imam :lol:

ovo je damir iz vremena dok mu se igr'o tenis :mrgreen:
necko_hz

#22683 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Meni je šokantno da si ih ikad i stavlj'o :lol:

Ide Damke ove godine do samog kraja, u inat dušmanima i domaćim izdajnicima :evil:
red evil

#22684 Re: TENIS

Post by red evil »

necko_hz wrote:
red evil wrote:Nije isti nivo npr protiv Fogninija (kojem se igra - jbg ovo se mora napomenuti kad je Fognini u pitanju) i npr protiv Buste, Fogninijev najbolji tenis je ispred Bustinog i Fognini bi dosta većih problema napravio.

Marcos je dosta ozbiljniji igrač od Bashilashvilija, Paire, Buste a pritom na šljaci je dosta teže praviti iznenađenje. Neosporavajući Nadalov RG, koji je bio odličan ali nije njegov tenis tu bio najbolje testiran jer nisu bili dostojni protivnici. Prošlogodišnji RG je bio odličan ali po meni tu nije igrao najbolji tenis, konkretno mislim da nije bolji igrač sad nego što je bio prije 4-5 godina.
:lol:

Daj ba, Uno. :mrgreen:

Znamo ko je šta je Marcos i znamo da je smiješno da taj u bilo kojoj galaksiji bude Grand slam finalista. I znamo da bez obzira što je Marcos Baghdatis u pitanju, ne možemo zbog toga osporavati Rogerov nivo.

I da, jes Baghdatis ozbiljniji od Bashilasvilija, Pairea, Buste, ali nije od Wawrinke i Thiema, koji su dobili svoje porcije u finalu.

Bolji tenis od onoga koji je Rafa igrao prošle godine na RG-u, ne može igrati, jer mu je maksimalno dobro funkcionisao svaki segment. To je isto kao da Rafin nivo sa RG-a 2008. godine osporavaš jer je pobijeđivao Devildera i Nieminena. :lol: A to što je raznio Đokovića i Federera u finalu, nije bitno. :mrgreen: Ko što prošle godine nije bilo bitno što su Wawrinka i Thiem skupljali gemove, jer se Rafa nije dokazo protiv Fabia moćnog. :mrgreen:
Dobro, Fabio je služio kao primjer, ne znam što baš on. :mrgreen:

Jedan igrač ozbiljniji od njih trojice. Mogu se složiti da teško može bolje od onog od prošle godine ali to nije najbolji tenis Rafe kojeg ikad igrao, da je bolji teniser od prije 4-5 godina. A i normalno je da je on još u uvijek blizu vrhunca svoje igre, imao je tad 30. ili je tek napunio 31., nebitno, uticaj godina tek počinje da se osječa tad ali ne još uvijek puno. Rafina igra je bila blizu njegove najbolje, da bi bila 100% najbolja trebao je biti neki veći test a on ga nije imao, ne do polufinala jer su tu večinom bili skoro pa challenger igrači. :mrgreen:

Kud baš Shapo odmah, mora se za Viktora navijati. Ali volio je on Miami uvijek, pravio je tu dobre rezultate. Vrijeme je za neki dobar rezultat. Kad ovako pogledaš žrijeb ni u jendom meču nije totalni autsajder, sve ih može dobiti ali isto tako može od svih izgubiti. :D
necko_hz

#22685 Re: TENIS

Post by necko_hz »

red evil wrote:obro, Fabio je služio kao primjer, ne znam što baš on.

Jedan igrač ozbiljniji od njih trojice. Mogu se složiti da teško može bolje od onog od prošle godine ali to nije najbolji tenis Rafe kojeg ikad igrao, da je bolji teniser od prije 4-5 godina. A i normalno je da je on još u uvijek blizu vrhunca svoje igre, imao je tad 30. ili je tek napunio 31., nebitno, uticaj godina tek počinje da se osječa tad ali ne još uvijek puno. Rafina igra je bila blizu njegove najbolje, da bi bila 100% najbolja trebao je biti neki veći test a on ga nije imao, ne do polufinala jer su tu večinom bili skoro pa challenger igrači.
Ne znam ni ja, kad ga je Rafa sastavio i u Miamiju i u Šangaju te godine :lol:

Testove je imao u vidu Thiema i Wawrinke, koji su prošli ko bosi po trnju. Govorimo o dvojici igrača kojima šljaka odlično odgovara, koji su bili u odličnoj formi, a naročito to važi za Thiema. Nisu imali šanse, progutao ih je lik. Progutao bi manje-više svakoga u onakvom izdanju.

No, čak i da se ne složimo, poenta ostaje ista. Godine nisu utjecale na Rafu da ponovo pronađe svoj najbolji tenis, isti (a vjerovatno i bolji) od onoga koji je igrao 5-6 ili 10 godina ranije. To najbolje govori o pomjeranju starosne granice, čak i kada se radi o igraču koji se kroz karijeru dosta više trošio i od Đokovića i od Federera.
akaunt

#22686 Re: TENIS

Post by akaunt »

Evo gledam, u Majamiju, Djoković na Krajinovića u trećem kolu.
Sa koliko poraza se ispada ???
red evil

#22687 Re: TENIS

Post by red evil »

necko_hz wrote:
red evil wrote:obro, Fabio je služio kao primjer, ne znam što baš on.

Jedan igrač ozbiljniji od njih trojice. Mogu se složiti da teško može bolje od onog od prošle godine ali to nije najbolji tenis Rafe kojeg ikad igrao, da je bolji teniser od prije 4-5 godina. A i normalno je da je on još u uvijek blizu vrhunca svoje igre, imao je tad 30. ili je tek napunio 31., nebitno, uticaj godina tek počinje da se osječa tad ali ne još uvijek puno. Rafina igra je bila blizu njegove najbolje, da bi bila 100% najbolja trebao je biti neki veći test a on ga nije imao, ne do polufinala jer su tu večinom bili skoro pa challenger igrači.
Ne znam ni ja, kad ga je Rafa sastavio i u Miamiju i u Šangaju te godine :lol:

Testove je imao u vidu Thiema i Wawrinke, koji su prošli ko bosi po trnju. Govorimo o dvojici igrača kojima šljaka odlično odgovara, koji su bili u odličnoj formi, a naročito to važi za Thiema. Nisu imali šanse, progutao ih je lik. Progutao bi manje-više svakoga u onakvom izdanju.

No, čak i da se ne složimo, poenta ostaje ista. Godine nisu utjecale na Rafu da ponovo pronađe svoj najbolji tenis, isti (a vjerovatno i bolji) od onoga koji je igrao 5-6 ili 10 godina ranije. To najbolje govori o pomjeranju starosne granice, čak i kada se radi o igraču koji se kroz karijeru dosta više trošio i od Đokovića i od Federera.
Igrači sporije sazrijevaju i sporije dolaze u sami vrh tenisa ali traju duže. Sad je gotovo nemoguće da neki 21-godišnjak uzme GS, kao što je nekad bilo to normalno a sad nije. Sad budeš sretan ako dođe do QF GS-a. :mrgreen:
necko_hz

#22688 Re: TENIS

Post by necko_hz »

red evil wrote:Igrači sporije sazrijevaju i sporije dolaze u sami vrh tenisa ali traju duže. Sad je gotovo nemoguće da neki 21-godišnjak uzme GS, kao što je nekad bilo to normalno a sad nije. Sad budeš sretan ako dođe do QF GS-a.
Upravo tako. Ipak, ono što je nevjerovatno, a kada je o Nadalu riječ, jeste da je sa svojim stilom igre uspio osvojiti Grand slam u rasponu od 12 godina. Sazrio je jako rano, a i dalje traje. To još bolje pokazuje koliko su sve te popratne stvari uznapredovale i omogućile igračima da, uz pravilnu ishranu, treninge, procese oporavka i regeneraciju organizma, traju i igraju duže na najvećem nivou. Posebno, ako tome dodamo da je ovo era najfizičkijeg tenisa ikada.
cevapcinica

#22689 Re: TENI

Post by cevapcinica »

necko_hz wrote:Diskusija sa tobom je, što se mene tiče, apsolvirana.
Fizicka sprema sportiste se ne gleda na dijelove sezone koju se od njega ocekuje da igra vec se odnosi na cijelu sezonu.
gdje ispade da bi Federer trebao rovariti ko Thiem čitave sezone da bi imao status 'fizičke zvijeri' najbolji su primjer tvoje limitiranosti da shvatiš ono o čemu je riječ. Znači, zbog toga što Federer mora igrati manje turnira nego prije, upitno je njegovo fizičko stanje i na turnirima koje odluči igrati. :-)
cevapcinica wrote:Onda na kraju, u tipicnom balkanskom maniru, raspalis sa generalizacijom o navijacima koja nema nikakve veze sa prethodno napisanim.
Ako nisi jedan od mnogobrojnih RFtardova koji aplaudiraju na protivničke greške i uzvikuju u toku poena, nemaš se šta vrijeđati. Ako jesi, onda . . istina nije vrijeđanje :mrgreen:
Neka je apsolvirana jer izgleda da imas problema sa mojim pisanjem i da govorimo o skroz razlicitim stvarima. Da pojasnim jednim pitanjem, mozemo li gledati fizicku spremu nekoga od koga ocekujes da igra tri turnira i reci da je generalno spreman kao i prije deset godina jer je u super formi ta tri turnira a ostatak preskace?

Nigdje nisam rekao da je upitna forma Federera na turnirima koje igra. Sta tvrdim a ti se ne slazes je da mu godine ne daju da fizicki izdrzi isti broj turnira kao prije jer godine uticu na formu koju mozes imati tokom cijele sezone tj. odreduje koje napore ti tijelo moze podnijeti u vidu turnira a da te ne pocnu zezati povrede kojih se sve teze rjesavas.

Zanimljivo je da se prosjek godina 100 najboljih na listi od ranih sedamdesetih na ovamo povecao samo sa godinu dvije dok je izmedu ta dva perioda prvo drasticno pao da bi se vratio na stare brojeve. Neki kazu da se radi o prelasku na grafitne rekete. Naravno teniseri kao i vecina drugih sportista danas imaju skroz drugaciji pristup treninzima, imaju cijele timove ljudi koji se o njima brinu.

I pored toga razlike u godinama kada sportisti postizu vrhunske rezultate u dosta sportova su minimalne. Uporedi osvajace zlatnih medalja na olimpijskim igrama danas sa onima prije 30 godina i vidjeces da su razlike u godinama minimalne.

Sto se tice umno poremecenih i primitivnih imbecila koji ”navijaju” za svoje pljujuci protivnika, okruzen si takvima svaki put kada gledas fudbal tako da ne shvatam odakle takva reakcija na nesto sto gledas na tv:u. :-D
necko_hz

#22690 Re: TENIS

Post by necko_hz »

cevapcinica wrote:Nigdje nisam rekao da je upitna forma Federera na turnirima koje igra.
Ok. Onda smo riješili raspravu, jer ovo sam tvrdio i prije nekoliko mjeseci kada smo diskutovali, a to tvrdim i sada. Federerov tenis na turnirima koje je igrao svih proteklih godina (izuzev onih kada je očigledno bio povrijeđen) nije patio niti zbog godina niti zbog biologije, niti pati sada. Proizvod toga je i da su porazi koji su nastajali bili plod bolje protivnikove igre, a ne njegove starosti. Njegove fizikalije, izdržljivost i generalno fizička sprema su nešto nevjerovatno, što se moglo posebno vidjeti prošle godine na Australian Openu, a zatim i na IW-u i Miamiju gdje je vezao back to back titule. Moglo se to vidjeti i na ovogodišnjem IW-u da su njegova defanziva i pokrivanje terena na jednom potpuno drugom nivou u odnosu na 'njegov Prime', a toga nema bez brutalne fizičke spreme.

Dakle, ostaje još samo ovo, a ovo ti je najbolji primjer da si stvorio raspravu tamo gdje je nije bilo.
cevapcinica wrote:Sta tvrdim a ti se ne slazes je da mu godine ne daju da fizicki izdrzi isti broj turnira kao prije jer godine uticu na formu koju mozes imati tokom cijele sezone tj. odreduje koje napore ti tijelo moze podnijeti u vidu turnira a da te ne pocnu zezati povrede kojih se sve teze rjesavas.
Evo šta sam o tome rekao još i prije nego si mi replicirao.
necko_hz wrote:Ne shvatam poentu. Naravno da se moraju pravilno tempirati turniri, posebno kada govorimo o igraču/igračima koji zbog godina moraju još više pažnje posvećivati kako odmoru i ishrani, tako i treningu. I Federer to jako dobro radi, što mu omogućava da one turnire na koje dođe, sa aspekta fizičkih mogućnosti, odigra maksimalno dobro.
A ovo sam ti odgovorio na tvoju prvu repliku na moj post
necko_hz wrote:To sada ne znači da godine nemaju nikakav utjecaj na igrača, naravno da imaju, a kakav ili koliki, to je pravo pitanje. Za mene tu nema dileme kada je o Federeru riječ, jer jedino što su mu godine uskratile jeste mogućnost da igra više turnira u kontinuitetu. No, one koje igra, igra u fizički besprijekornom izdanju, što je i nebrojeno puta pokazao.
Dakle, gdje su tvoje oči vidjele, a mozak procesuirao da sam ja igdje rekao da se ne slažem sa tobom oko toga, fakat ne znam, jer suština onoga o čemu sam govorio uopšte se nije zasnivala na tome.

Zato, molim te, sljedeći put dobro pročitaj ono što napišem, a ako nisi siguran da si shvatio, pitaj me i rado ću ti podrobnije objasniti. Nije sramota :mrgreen:
lethalthreat

#22691 Re: TENIS

Post by lethalthreat »

Federer radi odličnu stvar kada je selekcija turnira i tempiranje forme u pitanju. O tome je govorio i Muratoglu nedavno. U narednim sezonama ako ih bude igrao realno je očekivati još manji broj mečeva. To je model koji bi Rafa definitivno trebao preuzeti kako bi produžio rok trajanja. Fokusirati se maksimalno na Roland Garros i turnire koji gravitiraju prema Parizu te jako pažljivo organizovati ostatak sezone. Odluka da na silu pokuša izgurati prošlogodišnji Bercy i O2 Arenu je evo nažalost ostavila uticaja i na početak ove sezone.

Neko spomenu da se i Federer preksinoć bunio na navijače što nije tačno, on se kod Murphyja ako sam dobro upratio bunio na zamjenu linijskih sudaca u trenucima kada se mislilo da je 2 set gotov, što još jednom pokazuje da je itekako nervozan kada mu voda ne ide baš na mlin. Sve i da nisam u pravu bio bi to izolirani slučaj da on reaguje na navijače čija teniska nekultura na stadionima širom svijeta je nenadjebiva. Ono što je nekorektno je evidentno ometanje protivničkih igrača nakon promašenog prvog servisa i to nije ono što se dešava prvi put. Na stranu što gdje god igra ima bezrezervnu podršku publike i osjećaj da igra na domaćem terenu svaki put što je itekako bitan faktor pogotovo u triler mečevima a taj se faktor vrlo često baš i ne spominje, i što mu je tokom karijere mnogo pomoglo. Zamisli Barcelonu da svaki meč igra na Nou Campu :evil:

Uvijek će mi ostati u sjećanju Đokovićeva reakcija nakon osvojenog US Opena 2015. godine, nešto u stilu "Motherf!#@s, guess who won the match!" :D
Image
red evil

#22692 Re: TENIS

Post by red evil »

Nadal da bi bio u top formi mora imati dosta mečeva odigranih, pogotovo za RG. Ali kao što kažeš neka ostatak sezone reducira a to odigra kako treba. Nadal periodično traje, jednu sezonu top drugu povrede. Tijelo je istrošeno, koliko god da je medicina napredovala ipak protiv procesa u tijelu ne može.

Godine Federera možemo dovoditi u kontekst faktora nekog samo u slučajevima igre protiv igrača svog ranga a to su Nole, Rafa i možda Delpo. Protiv slabijih to ne dođe do izražaja jer nemaju kvalitet da to kazni. Naravno, nema on fizičkih problema protiv tih gore nabrojanih igrača ali ima problem držanja tempa cijeli meč, potrošnja goriva je malo veća nego ranije. :D
cevapcinica

#22693 Re: TENIS

Post by cevapcinica »

red evil wrote:Nadal da bi bio u top formi mora imati dosta mečeva odigranih, pogotovo za RG. Ali kao što kažeš neka ostatak sezone reducira a to odigra kako treba. Nadal periodično traje, jednu sezonu top drugu povrede. Tijelo je istrošeno, koliko god da je medicina napredovala ipak protiv procesa u tijelu ne može.

Godine Federera možemo dovoditi u kontekst faktora nekog samo u slučajevima igre protiv igrača svog ranga a to su Nole, Rafa i možda Delpo. Protiv slabijih to ne dođe do izražaja jer nemaju kvalitet da to kazni. Naravno, nema on fizičkih problema protiv tih gore nabrojanih igrača ali ima problem držanja tempa cijeli meč, potrošnja goriva je malo veća nego ranije. :D
Potpuno se slazem sa gore napisanim, pogotovo sa dijelm koji se tice Federerovih godina. Kao sto sam ranije napisao, dzaba ti fizicka spremnost ako nisi na istom nivou. Pitanje je da li ce moci izdrzati jos jedan ili dva GS:a gdje bi bio primoran da igra vise setova zaredom.

Situacija oko Nadala je interesantna pogotovo poslije izjava da vec je duzi niz godina na lijekovima protiv bolova.
Olaksavajuca okolnost je da u zadnjih par godina izuzev Thiem:a nema nekih vecih telenata sto se tice zemlje tako da mu barem rani dio zrijeba ne bi trebao biti previse zahtjevan.
Leopold_IV

#22694 Re: TENIS

Post by Leopold_IV »

necko_hz wrote:Meni je šokantno da si ih ikad i stavlj'o :lol:

Ide Damke ove godine do samog kraja, u inat dušmanima i domaćim izdajnicima :evil:
hahaha, može samo do kraja kakvog after partija u Miamiju...
necko_hz

#22695 Re: TENIS

Post by necko_hz »

red evil wrote:Godine Federera možemo dovoditi u kontekst faktora nekog samo u slučajevima igre protiv igrača svog ranga a to su Nole, Rafa i možda Delpo. Protiv slabijih to ne dođe do izražaja jer nemaju kvalitet da to kazni.
Ne dođe do izražaja, jer nema šta doći do izražaja kad je lik zvijer i ne pada sam od sebe fizički. Kada je padao fizički, poput 2013. godine, svi su ga mogli dobijati. Sada ga možeš dobiti samo u slučaju da lik nije na svom najboljem nivou ili ako imaš igrača koji je na većem teniskom nivou od njega.
Leopold_IV

#22696 Re: TENIS

Post by Leopold_IV »

necko_hz wrote: Ne znam ni ja, kad ga je Rafa sastavio i u Miamiju i u Šangaju te godine :lol:

Odigrao je ludilo RG lani, ali upravo tu se vidi problem sa godinama, odmah poslije umoran za prelazak na sezonu trave, propušta Queens.
Spojio 3 odlična turnira USO/Peking/Shanghai, i odmah povreda i maltene pola godine oporavak.
Da zaključim, kvalitet tenisa je u 5 deka sada kao i prije par godina što se tiče Fed/Nadal, ali mogućnost regeneracije i održavanja takvog nivoa nije. Dakle pređeš 30 godina i igraš max 14 turnira godišnje i to ima nekakvog smisla. Djelovi sezone sa vezanim mastersima (a čak su 3 takva) su izuzetno opterećenje ali u slučaju Feda i Nadala kao vanserijskih igrača, nije ni to neizvodivo.

Federer je svakako čudo prirode i na njegovom slučaju se ne mogu izvlačiti nikakvi zaključci.
Nakon brutalnih razmjena, u 37 godini, on servira poslije 14 sekundi, pa to ne mogu ni klinci od 22 godine, ima nevjerovatnu mogućnost da vrati dah i puls u normalu u kratkom vremenu. Dio je do tehnike, dio do kretanja a dio sigurno i do bogom dane genetike.

Nutricionizam, suplementi, predanost sportu, kondicioni treneri su doprinjeli da se ta granica starosti pomakne, ali i materijal mora biti pravi.
Wawrinka je poludio u kasnim 20-tim ali je tu glavnu ulogu imao trener, i biologija ga je nakon samo par godina takvog tempa stigla i kaznila.
Leopold_IV

#22697 Re: TENIS

Post by Leopold_IV »

lethalthreat wrote:Federer radi odličnu stvar kada je selekcija turnira i tempiranje forme u pitanju. O tome je govorio i Muratoglu nedavno. U narednim sezonama ako ih bude igrao realno je očekivati još manji broj mečeva. To je model koji bi Rafa definitivno trebao preuzeti kako bi produžio rok trajanja. Fokusirati se maksimalno na Roland Garros i turnire koji gravitiraju prema Parizu te jako pažljivo organizovati ostatak sezone. Odluka da na silu pokuša izgurati prošlogodišnji Bercy i O2 Arenu je evo nažalost ostavila uticaja i na početak ove sezone.

Neko spomenu da se i Federer preksinoć bunio na navijače što nije tačno, on se kod Murphyja ako sam dobro upratio bunio na zamjenu linijskih sudaca u trenucima kada se mislilo da je 2 set gotov, što još jednom pokazuje da je itekako nervozan kada mu voda ne ide baš na mlin. Sve i da nisam u pravu bio bi to izolirani slučaj da on reaguje na navijače čija teniska nekultura na stadionima širom svijeta je nenadjebiva. Ono što je nekorektno je evidentno ometanje protivničkih igrača nakon promašenog prvog servisa i to nije ono što se dešava prvi put. Na stranu što gdje god igra ima bezrezervnu podršku publike i osjećaj da igra na domaćem terenu svaki put što je itekako bitan faktor pogotovo u triler mečevima a taj se faktor vrlo često baš i ne spominje, i što mu je tokom karijere mnogo pomoglo. Zamisli Barcelonu da svaki meč igra na Nou Campu :evil:

Uvijek će mi ostati u sjećanju Đokovićeva reakcija nakon osvojenog US Opena 2015. godine, nešto u stilu "Motherf!#@s, guess who won the match!" :D
Treba to zaslužiti :mrgreen: :mrgreen:
Ne govori im Federer kako da navijaju tokom meča i šta da rade. Da si samo čuo argentinske navijače u DC i to na gostovanju u zagrebačkoj areni kako urlaju i slave Čilićev promašaj prvog servisa u bitnim momentima...
Profesionalac si, igraš dalje, ne smije te to poremetiti.
Kako je nogometašu koji npr izvodi penal, urlaju, deru se, skaču, poleti kovanica, upaljač...
U košarci imaju i posebno napuhane one klince iza koša da ometaju igrača kod slobodnih bacanja.
Ne može ni u tenisu uvijek biti pozorišna publika, ali vrhunski sportaši se moraju naviknuti na to.
necko_hz

#22698 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Leopold_IV wrote:Odigrao je ludilo RG lani, ali upravo tu se vidi problem sa godinama, odmah poslije umoran za prelazak na sezonu trave, propušta Queens.
Spojio 3 odlična turnira USO/Peking/Shanghai, i odmah povreda i maltene pola godine oporavak.
To nema veze s godinama, jer takve je pauze zbog povreda pravio i kada je bio 7-8 godina mlađi.
Leopold_IV wrote:Nutricionizam, suplementi, predanost sportu, kondicioni treneri su doprinjeli da se ta granica starosti pomakne, ali i materijal mora biti pravi.
Wawrinka je poludio u kasnim 20-tim ali je tu glavnu ulogu imao trener, i biologija ga je nakon samo par godina takvog tempa stigla i kaznila.
Uporno mašite poentu. Nije bitno ko je imao glavnu ulogu, poenta je u činjenici da je Wawrinka, kao i Ferrer, kao i Federer, kao i Rafa bio u stanju pronalaziti svoj najbolji tenis u 30+ godinama. U tome je poenta. To je najbolji pokazatelj pomjeranja granice, jer su igrači u mogućnosti igrati vrhunski tenis u godinama kada su nekad bili za penzije.

I nije ga biologija stigla, nego ga je povreda koljena sje*ala. Kakva biologija. Hoćemo li sada i za Kyrgiosa govoriti da je zbog biologije imao već više od 10 povreda, a tek su mu 22 godine? :mrgreen:
red evil

#22699 Re: TENIS

Post by red evil »

necko_hz wrote:
red evil wrote:Godine Federera možemo dovoditi u kontekst faktora nekog samo u slučajevima igre protiv igrača svog ranga a to su Nole, Rafa i možda Delpo. Protiv slabijih to ne dođe do izražaja jer nemaju kvalitet da to kazni.
Ne dođe do izražaja, jer nema šta doći do izražaja kad je lik zvijer i ne pada sam od sebe fizički. Kada je padao fizički, poput 2013. godine, svi su ga mogli dobijati. Sada ga možeš dobiti samo u slučaju da lik nije na svom najboljem nivou ili ako imaš igrača koji je na većem teniskom nivou od njega.
Kolika god da je zvijer nije kao kad je imao 26, 27 godina, prosto nemoguće jer tako tijelo ne funkcioniše, prirodni proces. Kao u prirodi, zemlja mora dobiti određenu količinu vlage u određenom razdoblju, recimo 200mm (200 litara po metru kvadratnom) u tri mjeseca i kad će to dobiti ne zna se, može pomalo u cijelom tom razdoblju, može u roku od 7-10 dana (kao što je 2015 ili je ono bilo 2014, one velike poplave). Godine imaju uticaja, on i sada jeste vrhunski spreman, kao što kažeš zvijer ali i Nole je zvijer (bio) po tom pitanju, plus mlađi i tijelo se ponaša drugačije i dobiješ da tu ima malu prednost, ne veliku već malu ali sasvim dovoljnu da ima prednost i da je favorit u BO5 mečevima jer u tim mečevima Federer mora da rasporedi ravnomjerno količinu snage na cijeli meč, na svih 5 setova jer nema šanse da ga dobije 3-0 u setovima. Dok Nole to ne mora raditi, po tom pitanju je u prednosti, mlađi, tijelo se brže oporavlja, duže traje... Ako i 2% fizički padneš protiv Novaka u debelom minusu si, a Federer padne malo više od 2% jer Nole troši protivnikovu snagu više nego bilo koji drugi teniser.
necko_hz

#22700 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Znam i ja, a znaš i ti da su to samo izgovori i ništa više. Zvijeri su bili i Nadal i Wawrinka, zvijer je i Chung, svi oni su i mlađi i imaju fizičke snage, i imaju oružja da mečeve protiv Federera učine fizičkim, ali to im neće donijeti pobjede jer Federer fizički neće popustiti, a oni trenutno nemaju teniski nivo da ga pobijede. Sama činjenica da fizički ne popušta pod tempom razmjena poput onih sa Bornom, Chungom, Nadalom ili čak i Wawrinkom, najbolje govore o tome koliko je je spreman i šta je potrebno da bi ga se pobijedilo. Ukratko, potreban je veći teniski kvalitet, ne veća fizička sprema, nego veći teniski kvalitet.
Post Reply