Ruska Borilačka Veština

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

johnny_blazze

#26 Re: Ruska Borilačka Veština

Post by johnny_blazze »

ma sve je to fino mozda je sistema cak i bolja od krav-mage ali da bi mogao koristiti sistemu treba puno punooo treninga,krav-maga je izmisljena da se lahko i brzo uci,nije to nista komplikovano,jednostavno blokiraj uzvrati udarac i bjezi, i na kraju ti si ziv i u jednom komadu, tako da je glupo to porediti pogotovo sa aikidom :? krav-maga je vise sistem samoodbrane a aikido je borilacka vjestina
kritichar

#27 Re: Ruska Borilačka Veština

Post by kritichar »

Rosson3r wrote:samo ti primaj, znas da ces iskoristit od kakvog kickboxera energiju protiv njega samog, kad sjevne kick iza uha, vjeruj mi znam iz iskustva :sad:
Ja sam rekao eskiviranje.
Šta to ljudi lemali pa sad hoćeš nešto da naučiš da i ti nekog lemaš? :lol:
Treba srce prvo pa onda vještina.

High kick (iza uha) je najpredvidljiviji udarac, ako to ne možeš izbjeć nema od tebe ništa imaš refleks ko kornjača, tu ne pomaže nikakva krav maga.
cigara

#28 Re: Ruska Borilačka Veština

Post by cigara »

johnny_blazze wrote:ma sve je to fino mozda je sistema cak i bolja od krav-mage ali da bi mogao koristiti sistemu treba puno punooo treninga,krav-maga je izmisljena da se lahko i brzo uci,nije to nista komplikovano,jednostavno blokiraj uzvrati udarac i bjezi, i na kraju ti si ziv i u jednom komadu, tako da je glupo to porediti pogotovo sa aikidom :? krav-maga je vise sistem samoodbrane a aikido je borilacka vjestina
meni je inace glupa prica koja je vjestina bolja, svaka je dobra na svoj nacin, svaka nosi nesto svoje sa sobom, neke su teze neke lakse, aikido je odlican jer uci da nikada ne napadas, uci te strpljenju, smirivanju situacije, da uvijek pazis da protivnika ne povrijedis preko potrebne granice itd. (primjer dajem samo)

vazno je naci ono sto ti odgovara, ja sam dosta vjestina trenirao i jedino su mi jujutsu i aikido legli kako treba, s tim da je aikido uzasno tesko nauciti u toj mjeri da postanes majstor (i znanje i elegancija).
Rosson3r

#29 Re: Ruska Borilačka Veština

Post by Rosson3r »

kritichar wrote:
Rosson3r wrote:samo ti primaj, znas da ces iskoristit od kakvog kickboxera energiju protiv njega samog, kad sjevne kick iza uha, vjeruj mi znam iz iskustva :sad:
Ja sam rekao eskiviranje.
Šta to ljudi lemali pa sad hoćeš nešto da naučiš da i ti nekog lemaš? :lol:
Treba srce prvo pa onda vještina.

High kick (iza uha) je najpredvidljiviji udarac, ako to ne možeš izbjeć nema od tebe ništa imaš refleks ko kornjača, tu ne pomaže nikakva krav maga.
zalosno...kao prvo znam iz iskustva jer mi na krav magi, cesto radimo sparinge sa momcima koji treniraju KickBox, pa tu i tamo proleti koji udarac, onda, aikido uopste ne spada u ovu grupu, aikido je nesto sasvim drugo, ovo nisi nit sportovi ni BORILACKE vjestine, i Sistema i Krav Maga su sistemi samoodbrane, i samo to se radi obraduju se stvarne situacije koje te mogu zadesit....a sad sto se tice eskiviranja, klinac ces ti eskivirat kad ti kicker zada seriju mozes 1-2 ali 3 ce te zakacit, da je tako lahko eskivirat nebi ljudi po ringovima padali ko pokoseni od HIGH KICKA...i glupost je nastavit raspravu jer svakom je ono njegovo najbolje i vuce vodu na svoj mlin.
black

#30 Re: Ruska Borilačka Veština

Post by black »

uvijek je bila bezveze ta prepirka sta je bolje, uglavnom najvise se misli na to sta je najupotrebljivije na ulici, a da bi dosli do upotrebljivosti u stvarnim situacijama treba proliti dosta znoja trenirajuci

vecinom ovakve ili slicne situVacije

real aikido

bubica123

#31 Re: Ruska Borilačka Veština

Post by bubica123 »

Ruska sistema je jako poznata vještina, ali je kod nas "došla" nedavno, zato je možda nepoznata. Inače, meni je jako simpatično posmatrati trening, izgleda prilično lagano i smješno, a u stvari je jako zeznuto i ja se do sad baš nisam usudila da treniram....samo gledam. U svakom slučaju, korisno je naučiti se odbraniti pa ma kako se zvao način na koji će se to postići.
cigara

#32 Re: Ruska Borilačka Veština

Post by cigara »

black wrote:uvijek je bila bezveze ta prepirka sta je bolje, uglavnom najvise se misli na to sta je najupotrebljivije na ulici, a da bi dosli do upotrebljivosti u stvarnim situacijama treba proliti dosta znoja trenirajuci

vecinom ovakve ili slicne situVacije

real aikido

vjezbanje ovog na 0:16 mi je trajno ostetilo zglob :sad:
black

#33 Re: Ruska Borilačka Veština

Post by black »

cigara wrote:vjezbanje ovog na 0:16 mi je trajno ostetilo zglob :sad:
zao mi je..povrede se desavaju ma o kom sportu se radilo
Neelix

#34 Re: Ruska Borilačka Veština

Post by Neelix »

Rosson3r wrote:
zalosno...kao prvo znam iz iskustva jer mi na krav magi, cesto radimo sparinge sa momcima koji treniraju KickBox, pa tu i tamo proleti koji udarac
:D porucio vam je B. da ce u cetvrtak "tu i tamo" proletiti koji udarac vishe :D
Rosson3r

#35 Re: Ruska Borilačka Veština

Post by Rosson3r »

Neelix wrote:
Rosson3r wrote:
zalosno...kao prvo znam iz iskustva jer mi na krav magi, cesto radimo sparinge sa momcima koji treniraju KickBox, pa tu i tamo proleti koji udarac
:D porucio vam je B. da ce u cetvrtak "tu i tamo" proletiti koji udarac vishe :D
nema nista od te ljubavi reci ti B. :D
Neelix

#36 Re: Ruska Borilačka Veština

Post by Neelix »

pitacu te u petak :D :P :P
Rosson3r

#37 Re: Ruska Borilačka Veština

Post by Rosson3r »

Neelix wrote:pitacu te u petak :D :P :P
moze u cetvrtak poslje treninga :D :lol:
Neelix

#38 Re: Ruska Borilačka Veština

Post by Neelix »

:lol: ako mognes tipkat :P
simpozijum delirijum

#39 Re: Ruska Borilačka Veština

Post by simpozijum delirijum »

Sistema je nastala kao plod istrazivanja Ruskih strucnjaka ; fizologa , ljekara , profesionalnih sportista te vojnih oficira i slicno
i ja sam slucajno po prvi put cuo od jednoga tipa koji je bio u Rusiji za tu vjestinu
treniraju je i pripadnici najelitnije Ruske posebne jedinice ( zloglasni i krvolocni "Speznatz")
te pripadnici obezbjedjenja vaznih licnosti i FSB ( nasljednik KGB )
naravno i uz ostale vjestine i Krav Magu i Kick box i slicno ..
ima na YouTube po prvi put prikazane te u stvari novonastale vjestine napada i samoodbrane stvorene od strane Ruskih naucnika u doba hladna rata , tacnije SSSR-a
interesantno fakat !
i danas je to postaje i sport popularan i medju civilima za rekreaciju
ali ima experata ovdje pa neka objasnjavaju
pirmin

#40 Re: Ruska Borilačka Veština

Post by pirmin »

Definitivno genijalna tehnika.

Moze li neko od prisutnih objasniti u cemu je fora sa ovim udarcima u stomak, naizgled bezazlenim a
krajnje efikasnim?
Joey Tribbiani

#41 Re: Ruska Borilačka Veština

Post by Joey Tribbiani »

Spucaj se u pleksus i sve će ti se samo kaz'ti :mrgreen:
pirmin

#42 Re: Ruska Borilačka Veština

Post by pirmin »

Joey Tribbiani wrote:Spucaj se u pleksus i sve će ti se samo kaz'ti :mrgreen:
Nije to-to izgleda :D , vidis na videu da ima neka fora.
Ono klasicno-seljacko odvaljivanje ne djeluje ni blizu u poredjenju sa elegancijom Ryabko-va. :-)
Joey Tribbiani

#43 Re: Ruska Borilačka Veština

Post by Joey Tribbiani »

Ne znam onda. Imas video u 2. po redu postu na ovoj temi i tu je objašnjeno, kao neko guranje.
Rosson3r

#44 Re: Ruska Borilačka Veština

Post by Rosson3r »

Neelix wrote::lol: ako mognes tipkat :P
;-)
simpozijum delirijum

#45 Re: Ruska Borilačka Veština

Post by simpozijum delirijum »

obratite paznju na sijedoga dedu , cica razvaljuje ,.. hehe! te rijetko vidjene a sada objavljene crno-bijele snimke sparinga ruskih Specnaz jedinica ( pitam ? koliko vojnika prezivi ovakav sparing ? :-)
ima i pokaz usporeno zahvata , a izgleda tako jednostavno , kao neko hrvanje
i ima jos jedna Ruska skola borilackih vjestina zove se ;"Sambo" vrlo interesatna istorija nastanka te vjestine u Rusiji
obje borilacke vjestine su sve popularnije i na zapadu i cudim se da nema vise klubova u BiH

Bullet Tooth Tony

#46 Re: Ruska Borilačka Veština

Post by Bullet Tooth Tony »

Eh ovako , ja imam nekoliko pitanja pa ako nije problem nekome ko zaista trenira da posalje pp sa odgovorima a moze i ovdje , pa kaze :

1.Sta je za mene pocetnika bolje, pocetnika u smislu da nikada nisam trenirao neku borilacku vjestinu, a nemam namjeru da to radim 24/7 i pravo puno vjezbam, jer intenzivno treniram vec jedan poprilicno heben sport, ova krav ili sistema ?

2.Gdje se to u gradu moze trenirati i da li je to skup sport, kakvi su treneri ?
black

#47 Re: Ruska Borilačka Veština

Post by black »

najbolje da odes na oba treninga i vidish shta tebi lichno lezhi...
sistema je u odnosu na krav magu puno meksha, u sistemi ide izvijanje, izbjegavanje, 'uklapas' se u napad, dok je u km direktno u fajt i sto brza eliminacija, u sistemi su pokreti talasasti u km eksplozivni i kraci, u sistemi se napad prvo izbjegava, tamo vamo, pa onda napad dok je u km udri odmah u napad sve je dozvoljeno cak i pozeljno :mrgreen: krav maga ima puno 'prljavih' varijanti ;-)
Mustafapasa

#48 Re: Ruska Borilačka Veština

Post by Mustafapasa »

Ja samo da opet ponudim svoju ponudu...
svi koji zele probati krav magu ili sistemu,mozemo se vrlo lahko,fino, u 3 oka dogovoriti na pp :)
mogu nabaviti salu za vikend, pa bujrum...besplatno je a meni bi bilo drago...
eto :)
Sicomin

#49 Re: Ruska Borilačka Veština

Post by Sicomin »

zanima me moze li se krav maga i/ili systema kombinirat sa wing chunom... da li je to dobra kombinacija
naja22

#50 Re: Ruska Borilačka Veština

Post by naja22 »

Odlicno je ovo, bilo bi dobro da imamo i ovdje negdje..
Post Reply