Rukometna reprezentacija BiH

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
internazionale

#2976 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by internazionale »

Treba podhitno smijeniti selektora Markovica zato sto nije pozvao Stilica, Cocalica...
SkyLimit

#2977 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by SkyLimit »

Jedan intervju iz 2013. godine, nakon što je naš podmlađeni tim(tj. današnji tim), izgubio u Rusiji od domaćina sa 26 : 24, upravo nekako tada je počeo uspon naše reprezentacije, dok smo u prethodnim utakmicama u grupi sa Rusijom, Austrijom i Srbijom sa iskusnijim sastavom uglavnom bilježili ubjedljive poraze:
Marković: Igrači moraju ginuti za državni dres, a ne dolaziti na odmor

Dragan Markovićje selektor rukometne reprezentacije BiH od oktobra 2011. godine. Od tada je kaoselektor našeg nacionalnog tima zabilježio devet pobjeda, i pet poraza...

Najvrendija pobjeda je svakako pobjeda protiv Njemačke u junu prošle godine u baražu za SP u Španiji. Nakon te pobjede uslijedila su četiri uzastopna poraza, od Austrije i Srbije, te dva nedavna od Rusije. Međutim između prva dva meča, i dva meča sa Rusima Marković se odlučio na podmlađivanje reprezentacije.

Od državnog dresa i od aktivnog bavljenja rukometom se oprostio Enid Tahirović, a Marković na mečeve sa Rusima nije pozvao Doborca, Harmandića, Terzića, Kukriku, Prcea...

Selektore prošlo je evo dosta vremena i svi utisci od mečeva sa Rusima su se slegli, kako sada vidite ta dva meča?

- Moram biti zadovoljan, odigrali smo neprepoznatljivo dobro, posebno u odbrani i vjerujem da ovo nije slučajno. Zadovoljan sam zalaganjem igrača i čeka nas vjerujem svijetla budućnost.

Nakon dva meča, koji igrač vas je oduševio, opravdao vaša očekivanja, ili vas iznenadio pozitivno?

- Pa dobro nema se tu šta posebno pametovat, moram reći da je Ivan Milas pravo i najprijatnije iznenađenje i najveća radost na toj poziciji, i sigurno igrač koji će biti naš oslonac mnogo narednih godina.

Sigurno pratite i mladu reprezentaciju, i da li ste vidjeli neke igrače koji bi uskoro mogli ući u prvi tim?

- Ja pratim mladu reprezentaciju od prvog dana, i u stalnom sam kontaktu sa selektorom Grbavcem. Ima zasigurno sjajnih krilnih igrača, kao i pivota kojima će se biti teško izboriti za mjesto u A timu, obzirom na konkurenciju među Toromanovićem, Vranješom i Burićem. Što se tiče igrača na bekovskim pozicijama mislim da oni pružaju slabije partije u klubovima, ili se nisu baš izborili za mjesto u prvom timu. Da li se radi o tome da oni više pokazuju u dresu reprezentacije, ne znam. Tu prvenstveno mislim na Vranca koji je debitovao kod mene na meču sa Italijom, i odigrao fantastično, a onda se izgubio u svom klubu, u ne baš jakoj konkurenciji. Mislim da mora više da radi individualno i da svoju formu i u klubu podigne na viši nivo, jer je sigurno jedan od onih bekova koji dolazi i pred kojim je sjajna budućnost

Kad smo kod mladih igrača, imali smo problema na poziciji desnog beka. Nedolazak Panića i Malinovića sjajno je nadomjestio Kosta Savić, odigrao je dva sjajna meča. Bilo je mnogo sumnje u njegov kvalitet i igru ali on je to sve demantovao u dvomeču sa Rusima?

- Za vrijeme mog mandata Kosta Savić je prvi desni bek koji je u dresu reprezentacije odigrao dvije kvalitetne utakmice, bio je sjajan i u odbrani i u napadu. Mene on nije nešta specijalno iznenadio jer sam ja poznavao njegove kvalitete dok sam bio trener Borca, želio sam ga dovesti iz Bosne.

Selektore rekli ste da nećete zvati igrače koji igraju u arapskim zemljama, ipak se na spisku pojavio Duško Čelica, je li to bilo zbog nedostatka igrača na poziciji lijevog beka ili?

- Problem ja naš, jer je Čelica jedini igrač koji može da se izdigne i svojim šutem probije taj masivni blok koji imaju Rusija i Srbija. U nekom prvom planiranju stvaranja podmlađenog tima, mi smo mislili da je on taj. Ali evidentno je da njemu fali mečeva, i da je tempo treniranja u arapskim zemljama mnogo slabiji, tako da je i on nespreman za neku veću minutažu u dresu reprezentacije, ali još uvijek mlad igrač, i nadam se da će uskoro naći neki angažman u Evropi, i tako sa Milasom činiti sjajan tandem na lijevom beku.

Što se tiče igrača koji su iskusniji, a i ovi mlađi koji nisu bili tu, vi ste rekli da njima vrata nisu zatvorena. Ali čini mi se da će se morati dobro oznojiti i potruditi da vrate mjesto u reprezentaciji?

- Prvo da se osvrnem na ove mlađe, Malinović nije bio tu zbog povrede, a Panić zbog nekog francuskog profesionalizma, kako oni to zovu, i to su dva sjajna igrača, međutim obojica će do sljedećeg okupljanja morati biti u sjajnoj formi, i dobro se namučiti za mjesto koje zauzima Kosta Savić.

Kada govorimo o starijim igračima, ja to nikad nisam volio da dijelim na starije i mlađe. Ali ja moram da vam kažem da je Nikola Prce najkompletniji igrač na poziciji lijevog beka kojeg sam trenirao, najviše čovjek zna rukometa, a sa mnogo kvalitetnih igrača sam radio, poput Kaufmanna.

Međutim kod njega se poklopilo da ga stižu godine, to je biologija, to je život, a onda je i bez kluba. Znamo svi da je on jedan od igrača koji je svako okupljanje reprezentacije čekao u najboljem raspoloženju i da je davao sve od sebe, bez obzira u kakvoj je formi bio u ekipi.

Međutim malo mi se ne sviđa, a mislim da se nikom ne bi sviđalo da u reprezentaciji igra igrač koji nema klub. Slično je bilo i sa nekada sjajnim Jaškićem, koji je bio sjajno desno krilo, ali je ostao bez kluba. I jasno je da nam neće pomoći igrač koji sam individualno trenira, a nema utakmica iza sebe, već sjedi kući gleda TV.

Što se tiče Terzića, ja sam rekao nedavno na press konferenciji.
On je kod mene igrao vrlo dobro, radio je dobro i na treninzima. Ono gdje ja nisam bio zadovoljan je što sam rekao taj govor tijela, Terzić se nije osjećao ugodno u ovoj skupini igrača. Čovjek je bio nezadovoljan kad igra, nezadovoljan kad ne igra.

Ja sam onda odlučio da ga ne pozovem, želio sam da stvaram tim u kojem su svi zadovoljni i željni da s ponosom nose dres sa našim grbom. To ko je naš najbolji igrač vani nije bitno, ako igrač nije zadovoljan stanjem koje ga okružuje u reprezentaciji, i ako će se isticati i izdizati od ostale skupine igrača.

Ne bih da dižemo tenzije, ali smatram da nije škola školom ako djeca biraju učitelja, i ako djeca govore učitelju kako treba da radi. Učitelja kontrolišu nadzorni organi, a ne djeca, i to mora biti jasno.

Ja sam selektore prije mečeva bio uz reprezentaciju, i vidio sam jednu sjajnu atmosferu među igračima, vidjela se velika želja i zadovoljstvo okupljanjem. Čini mi se da u ovoj skupini igrača svi momci dolaze zbog reprezentacije svoje zemlje, a na zbog odmora?!

- Ja sam jasno rekao da dok sam ja selektor sigurno ću inistitirati na kodeksu reprezentativca koji nosi državni dres. Ja ne želim da mi dođemo na okupljanje, uzmemo opremu, uživamo u reprezentativnom hotelu, budemo za to adekvatno plaćeni, i budemo tu kao turisti, e to ne ide i to ne dozvoljavam. Mora biti svima čast da su tu gdje jesu, pa i meni samom prije svega, i da se to cijeni i poštuje, i da se gine za državni dres, da se baca za svaku loptu, a kakav će rezultat biti na kraju to je uvijek ovisno o puno drugih stvari, ali i rezultat dođe ako se kvaliteti igrača poklope sa željom koju traži od njih državni dres.

Selektore mnogi mediji su vas prozivali da biste trebali podnijeti ostavku, kako vi to vidite? I da li ste razgovarali sa ljudima iz Saveza?

- Ja sam profesionalac dugo godina, i ako sam ja i u jednom momentu problem, ja ću odstupiti sa mjesta selektora bez ikakvih obaveza prema meni, i to ću uraditi dostojanstveno, kulturno i ponosno. Imam jako dobre odnose sa ljudima u Savezu, i ne predajem se nikad. Sigurno da u lošim rezultatima ima i mojih grešaka, ali jednostavno to mora tako, ljudi smo i dešava se svima. Mi smo željeli da napravimo rez sa igračima nakon Njemačke, ali smo imali reprezentaciju koja je dugo na okupu i koja je vrlo kvalitetna i željeli smo da pokušamo još jednom, što se nije učinilo dobrim, ali nažalost mora se dalje, i vjerujte da će ova podmlađena reprezentacija kroz nekoliko godina biti dio elite.

U junu nas čekaju nova dve meča, da li možemo do prvih bodova u ovim kvalifikacijama?

- Mi ćemo sigurno napasti i Austriju i Srbiju. Tu nema šparanja, mi idemo da potvrdimo da ovi mečevi protiv Rusije nisu bili slučajni i da stvaramo jednu jaku državnu selekciju, i bez obzira što i jedni i druge silno žele bodove, mi ćemo im stati na put.

Nebojša Grahovac je konačno dobio pravu priliku da brani na golu reprezenatcije, dugo je čekao priliku i dočekao je? Međutim kako vi komentarišete njegov odlazak u drugu ligu Francuske?

- On je sigurno dugo čekao, ali je i dočekao priliku. Bilo mu je teško pored Šabanovića, Šarića i Tahirovića, koji je živa legenda našeg rukometa, da bude prvi golman. Ali Nebojša je radio, branio, trudio se, i uvijek dolazi na okupljanja. Vidjeli ste ga kako je bio sjajan protiv Rusa, i pokazao je da je odličan golman.

Što se tiče odlaska u drugu ligu, on je birao izmedju prve lige da bude rezerva i druge lige da brani 60 minuta, i izabrao je da brani. Otišao je u ambiciozan klub, i tako sebi stvorio sjajnu priliku da brani.

U Chamberyu mu je bilo jako teško, jer za malo vremena koliko dobije da brani sjajno odradi zadatak, ali opet nije prvi izbor. I taj isti problem ima i Marko Panić, postigna dva gola, ima dvije asistencije, sjajan je u odbrani, nije umoran, ali trener ga šalje na klupu jer ulazi domaći igrač, i onda naši igrači moraju da daju 120 % svojih mogućnosti da bi se izborili za mjesto u timu.

Meni je vrlo teško u jednom trenu bilo kada sam vidio da se većina naših igrača teškom mukom bori za mjesto u timovima, jer su stranci. I onda mene kao selektora boli jer su mi igrači ili na klupi, ili na tribinama. Našim igračima je vrlo teško, ali napredujemo iz dana u dan.

Vladimir Vranješ se pokazao kao komadant odbrane, ima sjajnu godinu iza sebe, i odlazi u Pick Szeged, vaš komentar?!

- Meni je u Vranješovom sazrijevanju mnogo pomogao Maglajlija, jer je on bio u nedoumici da li da bude bek ili pivot. Mi smo bili mišljenja da on može biti prosječan bek, ali zato može biti pivot svjetske klase.

On to nije akcentirao u Borcu, pa je mijenao poziciju, da bi odlaskom u Španiju kod Canedasa zaigrao na poziciji pivota, i tu je ulogu ozbiljno shvatio. I jako mi je drago da je napravio pravi ugovor, jer je to zaslužio, i nije on samo odličan odbrambeni igrač, zna on puno toga i u napadu.

Publika varira što se tiče reprezentacije? U manjim sredinama je uvijek puno ljudi, dok nažalost u Sarajevu nije tako, ostaje žal što na meču sa Njemačkom nije bilo više navijača, ili na meču sa Srbijom kada je izostala veća podrška?!

- Vidite, Sarajevo voli šampione, i ono vam ne prašta neuspjehe. I bez obzira ko je protivnik, hoće da njihova ekipa pobjeđuje, što je malo nerealno. Mi smo primjera radi izgubili teško od Njemačke, i onda nas čeka prazna Zetra, a primjera radi da smo igrali u Banja Luci gdje baš i nismo omiljeni kao reprezentacija, ljudi bi došli da bar vide njemačke igrače. Ali mislim da smo imali tu punu dvoranu, ili da smo igrali u nekoj manjoj u drugom gradu, i da napravimo pritisak na Njemačku koja je labilna da bismo igrali u Španiji, ali nažalost to se nije desilo. A slično nam se desilo i sa Srbijom, jer se naš protivnik ponašao kao da je na treningu jer nisu imali pritisak sa tribina.

A mi smo taj pritisak doživljavali na svim gostovanjima koja smo igrali. Mada čini mi se da sam i ja kriv jer sam trebao odrediti neki drugi grad, gdje bi atmosfera bila užarenija - rekao ja na kraju razgovora za Scsport.ba Dragan Marković te dodao:

„Hvala vam na praćenju reprezentacije, i podršci koju imamo od vas. I pozdrav svim čitaocima vašeg portala“.

Sport Centar
MOSALJOZE

#2979 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by MOSALJOZE »

Faruk i Alen :bih: :bih: :bih: :bih: Samo nekako sramežljivo,može to i bolje.
It_is_a_Leclerc

#2980 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

Žao mi je Koste. :(

Sad Milasa staviti za rezervu, pa šta bude.
thekupus

#2981 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by thekupus »

It_is_a_Leclerc wrote:Žao mi je Koste. :(

milas je kuci otisao koliko ja znam
It_is_a_Leclerc

#2982 Re: Rukometna reprezentacija BiH

thekupus wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Žao mi je Koste. :(

milas je kuci otisao koliko ja znam
Nije otišao, ali ne može igrati jer nije prijavljen.

Upravu si.
thekupus

#2983 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by thekupus »

bas? jer citam jucer u oslobodjenjuu onaj kao dnevnik direktora rukometne rep., mirze muzurovica i sad kao cetvrtak kaze: "navecer sam ispratio Ivana i Elmira na aerodrom. Nije fer, ali neko mora ici kuci."
It_is_a_Leclerc

#2984 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Na slikama sa otvaranja SP-a ima Ivan Milas.
Lincoln-Burrows

#2985 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by Lincoln-Burrows »

Hrvatska je prva u grupi i vjerojatno zadnju utakmicu sa BiH može i da izgubi.
BiH u tom slučaju može i do druge pozicije u grupi ako uzme tri pobjede.
thekupus

#2986 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by thekupus »

Lincoln-Burrows wrote:Hrvatska je prva u grupi i vjerojatno zadnju utakmicu sa BiH može i da izgubi.
BiH u tom slučaju može i do druge pozicije u grupi ako uzme tri pobjede.
vazno je tunis pobijediti, a sve ostalo je bonus
4 reprezentacije idu dalje, je li tako?
SkyLimit

#2987 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by SkyLimit »

Sutra nam protiv Makedonije treba raznovrsnija, pokretljivija i hrabrija igra u napadu, u odbranu ne sumnjam, ona ionako nije funkcionisala samo prvo poluvrijeme protiv Irana. Kontre ako nisu u stanju izvesti kako treba, nek i ne pokušavaju.

Makedonci su u napadu čak i predvidljiviji od od Austrije. Lazarov je Lazarov i on će ispucati barem 15 lopti, pa koliko uđe. Jedino još Mojsovski zna opaliti izvana.

Kad Lazarov navuče dvojicu na sebe, onda spuštaju loptu na pivota Stoilova, koji bi sa svojih valjda 200 kila težine mogao predstavljati problem, ili lopta ide na lijevo krilo gdje čekaju solidni Manaskov ili Nedanovski. I to je manje - više to, nemaju oni 10 opcija u napadu da ne znaš šta će pokušati.

Makedonci su starija, teža i sporija ekipa od Austrije(ali i istovremeno iskusnija i čvršća), što mislim da nama odgovara, mi dobro igramo utakmice gdje dominiraju postavljene odbrane, trka po terenu nam nikako ne paše.

Favoriti jesu, ali nema predaje.

Da su znali ko je jučer gledao utakmicu, dobili bi je
Image
Last edited by SkyLimit on 18/01/2015 19:16, edited 1 time in total.
kandelabar

#2988 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by kandelabar »

I MArković je čuvao ovog Kostu Svaića u momentima kad se ispucavo Malinović ili drži Prce-a pa onda ne može ni Čelica daj ubaci trećeg meni se svidio protiv Irana uđe Janković i dade go
It_is_a_Leclerc

#2989 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Ja se samo pitam u kojoj će od ove tri utakmice eksplodirati naš inat...

Jer ova reprezentacija je, za razliku od fudbalera npr., previše karakterna da bi tako lako "pala" na SP-u.
Juliuscezar

#2990 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by Juliuscezar »

U slucaju da izgubimo od Makedonije i Tunisa a nekim cudom dobijemo Hrvatsku to nam ne bi bilo dovoljno za prolaz jer se gleda medjusobni omjer ?
Logovan

#2991 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by Logovan »

SkyLimit wrote: Image
:thumbup: :bih: :bih:
MOSALJOZE

#2993 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by MOSALJOZE »

Flastera na Kiru-Ovčina.Jučer je Šabanović pričao o golmanu,koji može imati 2-3 odbrane,a isto tako može i 23.Najbitnije je dobro krenuti,"limitirati" Kiru na 6-7 golova i trebalo bi biti dobro.
Iker C

#2994 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by Iker C »

Šteta što Zulfić nije prijavljen jer bi u ovom trenutku mogao pomoći. Vražalić bi mogao odigrati 10 -15 minuta na desnom beku i tako bi rasteretio Malinovića. S obzirom da nemamo alternativu na desnom krilu Malinović će morati čitavu utakmicu igrati.
SSemir

#2995 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by SSemir »

Iker C wrote:Šteta što Zulfić nije prijavljen jer bi u ovom trenutku mogao pomoći. Vražalić bi mogao odigrati 10 -15 minuta na desnom beku i tako bi rasteretio Malinovića. S obzirom da nemamo alternativu na desnom krilu Malinović će morati čitavu utakmicu igrati.
steta sto se prvo ne informises pa onda na forum dodjes
http://www.klix.ba/sport/rukomet/markov ... /150119032
Iker C

#2996 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by Iker C »

SSemir wrote:
Iker C wrote:Šteta što Zulfić nije prijavljen jer bi u ovom trenutku mogao pomoći. Vražalić bi mogao odigrati 10 -15 minuta na desnom beku i tako bi rasteretio Malinovića. S obzirom da nemamo alternativu na desnom krilu Malinović će morati čitavu utakmicu igrati.
steta sto se prvo ne informises pa onda na forum dodjes
http://www.klix.ba/sport/rukomet/markov ... /150119032
Mislio sam da se novi igrači mogu prijaviti tek nakon grupne faze ali bitno je da Marka razmišljao kao i ja.
It_is_a_Leclerc

#2997 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Zulfić je po vokaciji desno krilo i ne može zamijeniti desnog beka Savića. Ipak, i kako god, imam jebeno dobar osjećaj u vezi današnje utakmice. Nije da me taj osjećaj nije varao u prošlosti i to prilično brutalno, al' hajde da mu vjerujemo ovaj put. Mislim da su momci motivisani, napeti k'o žica, Makedonci puni potcjenjivačko-kurčevitog stava, takoreći zreli za poraza.

Mislim da je rješenje 5-1 odbrana, sa Perićem ili Ovčinom na Lazarovu, smanjiti broj izgubljenih lopti na makar pola od onog koliko smo imali u prethodne dvije, ne bacati kontre kad imamo manje ljudi u polju napada od protivnika, i moliti Boga da naši golmani imaju nekih 40 % odbrana.

Hajmo BiH ! Hajmo Zmajevi ! :bih:
SkyLimit

#2998 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by SkyLimit »

Ideja je vjerovatno da Vražalić ponekad odmori Malinovića na desnom beku, a da u tim momentima Zulfić igra na desnom krilu.

Jedno od blaga naše reprezentacije je što nam obojica krilnih igrača, i Ovčina i Vražalić, znaju s vremena na vrijeme dobro opaliti i sa vanjskih pozicija.
It_is_a_Leclerc

#2999 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Malinović ne igra odbranu. Pa bože moj.. Morat će malo podmetnuti leđa.. Iskreno, ta ideja sa Vražalićem je kao ono kad je Lino Červar u finalu SP-a 2009. u Hrvatskoj, u meču Hrvatska - Francuska pokušao iznenaditi Claudea Onestu sa Zlatkom Horvatom na desnom beku :roll:
SkyLimit

#3000 Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post by SkyLimit »

Pa dobro, nije sad da Vražalić nikad u karijeri nije igrao desnog beka, znao je on i prije odigrati tu rolu u klubovima, zato se i sad nekad zna podići i opaliti izvana.

Naravno, on nema visine za tu poziciju, zato ovo i jeste krpljenje, ali evo recimo Mojsovski, drugi najopasniji makedonski bek, visok je 187 cm.

A što se tiče odbrane, Malinović, Toromanović i Prce su poprilično skromni odbrambeni igrači, ali zbog povrede Panića uvijek je barem jedan od njih u odbrani.

Naša najbolja moguća odbrambena postava je: Ovčina - Terzić - Vranješ - Karačić - Panić - Vražalić.
Post Reply