Olimpijske igre u Riu 2016.

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

vješalica

#2876 Re: Olimpijske igre u Riu 2016.

Post by vješalica »

Bobi wrote:
hrle1976 wrote:Zlato za Caster Semenya iz Juzne Afrike u atletici trcanje na 800 m - zene
Srebro za Burundi i Bronza za Keniju
Image
Burundi opet sa medaljo poslje 20 godina pauze.
Prva tri mjesta ... :D...bravo "dečki".... :lol:
Image

kaster je ona famozna cura što je izbio skandal šta je, da li je muško ili žensko ,nakon što je ludački trčala-trčao prije nekoliko godina
doista u odnosu na druge takmičarke fizički izgleda više kao muško

https://en.wikipedia.org/wiki/Caster_Semenya
tzipiripi

#2877 Re: Olimpijske igre u Riu 2016.

Post by tzipiripi »

Kome trebaju medalje :D Važi za većinu zemalja, barem s ovih prostora http://kolumneinfo.blogspot.ba/2016/08/ ... lo-do.html
cyprus

#2878 Re: Olimpijske igre u Riu 2016.

Post by cyprus »

200. SOMALIJA
Image

Broj stanovnika: 10 miliona
BDP po stanovniku: 600 $
Broj takmičara: 2

Šta očekivati u sportskom smislu od najsiromašnije države na svijetu, poznate po gladi, ratu, piratima i terorizmu? Očigledno ništa. U Somaliji je rijetko kome sport na umu, a o tome govore i rezultati ove države sa tzv. afričkog roga. Ipak, trebalo bi spomenuti da je jedan od najvećih atletičara današnjice, Mo Farah, rođeni Somalijac, s tim da od djetinjstva živi u Velikoj Britaniji, za koju i nastupa. Na ovim igrama Somaliju je predstavljalo dvoje atletičara, koji su naravno dobili pozivnice od IAAF-a. Njihova predstavnica na 400 metara je imala ubjedljivo najslabije vrijeme u svojoj konkurenciji, zakasnivši 20-tak sekundi za onim najboljim. S druge strane, dugoprugaš Mohamed Daud Mohamed je trčao u istoj kvalifikacionoj utrci sa Mohamedom Farahom, ostvarivši u konačnici 46. mjesto u kvalifikacijama. Ukoliko se prilike u Somaliji u budućnosti nastave popravljat, ne bi bilo iznenađenje ako se rezultati somalskih atletičara znatno poboljšaju, obzirom da se na osnovu fizičkih predispozicija Somalci ne razlikuju mnogo od drugih naroda istočne Afrike, koji dominiraju dugoprugaškim disciplinama...

Image
Mohamed Daud Mohamed
Dr Baltazar

#2879 Re: Olimpijske igre u Riu 2016.

Post by Dr Baltazar »

Cyprus, kako ti se ovo da raditi :-D ?
cyprus

#2880 Re: Olimpijske igre u Riu 2016.

Post by cyprus »

199. SOLOMONSKA OSTRVA
Image

Broj stanovnika: 520 hiljada
BDP po stanovniku: 3200 $
Broj takmičara: 3

Solomonska Ostrva su jedna od većih, ali i siromašnijih država Okeanije. Svjetska historija je upamtila njihovo najveće ostrvo, Guadacanal, kao poprište jedne od najvažnijih bitaka Drugog svjetskog rata (Amerikanci vs Japanci). Kada govorimo o sportu, onda se može reći da su na Solomonskim Ostrvima najpopularniji fudbal sa svim svojim varijantama i ragbi. Međutim, kako nisu ni približno dovoljno dobri da se u ovim sportovima plasiraju na OI, preostali su im individualni sportovi, koji im baš i nisu jača strana. Ove godine u Riju su ostvarili jako loš performans. Među posljednjim u svojim disciplinama su završili i njihovih dvoje atletičara, kao i predstavnica u dizanju tegova. Možda se može reći da je najmanje loša bila Sharon Firisua, trkačica na 5000 metara, koja je u kvalifikacijama ostvarila bolji plasman od tri svoje konkurentice.

Image
Sharon Firisua
Last edited by cyprus on 23/08/2016 01:27, edited 2 times in total.
cyprus

#2881 Re: Olimpijske igre u Riu 2016.

Post by cyprus »

Dr Baltazar wrote:Cyprus, kako ti se ovo da raditi :-D ?
Odgovor je jednostavan: imam čudne hobije :-D s tim da smatram da imaju malo više smisla ako neko ovo čita :-D A ako i ne čita, nema veze, ovo mi zaista dođe kao mentalni odmor, u odnosu na poslove sa kojima sam primoran da se bavim :roll:
Dr Baltazar

#2882 Re: Olimpijske igre u Riu 2016.

Post by Dr Baltazar »

cyprus wrote:
Odgovor je jednostavan: imam čudne hobije :-D s tim da smatram da imaju malo više smisla ako neko ovo čita :-D A ako i ne čita, nema veze, ovo mi zaista dođe kao mentalni odmor, u odnosu na poslove sa kojima sam primoran da se bavim :roll:
Čitam ja, ali sam morao pitati jer ovoliko zemalja nije lahko odraditi :-D

:thumbup:
cyprus

#2883 Re: Olimpijske igre u Riu 2016.

Post by cyprus »

Ma samo polako i bez srkleta :mrgreen: onda nije ni teško...
Juliuscezar

#2884 Re: Olimpijske igre u Riu 2016.

Post by Juliuscezar »

Svaka cast Cyprus, sinoc sam se uhvatio u neko doba citam o nekoj od drzava sto si postavio cini mi se Tuvalu i onda na kraju o brodovima sto je Australija napravila za te otocice. Tuvalu ostvaruje prihode prodajom domene .tv :mrgreen:
uglavnomja

#2885 Re: Olimpijske igre u Riu 2016.

Post by uglavnomja »

Dr Baltazar wrote:
cyprus wrote:
Čitam ja, ali sam morao pitati jer ovoliko zemalja nije lahko odraditi :-D

+1

:)

cyprus

#2886 Re: Olimpijske igre u Riu 2016.

Post by cyprus »

198. ČAD
Image

Broj stanovnika: 13 miliona
BDP po stanovniku: 2800 $

Čad je još jedna od siromašnih afričkih država, smještena u suhoj unutrašnjosti ovog kontinenta. Nosi ime prema nestajućem jezeru Čad. Usprkos siromaštvu, od države koja broji preko 13 miliona stanovnika bi se očekivalo da na olimpijske igre šalje više od dva predstavnika. To je međutim Čadu postala tradicija. Veći dugi niz godina, oni na OI šalju po dvoje atletičara, i to isključivo zahvaljujući pozivnicama, ne ostvarnoj normi. Ove godine njihova takmičarka na 5000 metara nije uspjela izdržati do kraja, te je odustala. Rezultat možemo upisati jedino atletičaru Bachiru Mahamatu, koji je u kvalifikacijama utrke na 400 metara na ukupnoj tabeli ostavio pet konkurenata iza sebe.

Image
Bachir Mahamat
cyprus

#2887 Re: Olimpijske igre u Riu 2016.

Post by cyprus »

197. CENTRALNOAFRIČKA REPUBLIKA
Image

Broj stanovnika: 4,7 miliona
BDP po stanovniku: 700 $
Broj takmičara: 6

Centralnoafrička Republika ima slične geografske odlike kao i Čad, štaviše, dijele i prilično dugu granicu, a u posljednjih nekoliko godina su im odnosi dosta zategnuti. Ova država neinventivnog naziva trenutno uz Somaliju važi za najsiromašniju državu svijeta. Situacija ni ranije nije bila dobra, ali se drastično pogoršala u proteklih nekoliko godina, što je rezultat građanskog rata, koji je za posljedicu imao i etničko čišćenje, te de facto podjelu zemlje na kršćanski i muslimanski dio. U takvim okolnostima, brojka o šest sportista (atletičari, plivači, bokserka i tekvandoista) u Riju izgleda pristojno, ali treba napomenuti da niko od njih nije ispunio normu, nego su dobili pozivnice. Zašto je 'sadaka' udjeljena ovoj zemlji veća nego drugim dosad najbrojanim - ne znam, ali pretpostavljam da bi to moglo biti zbog toga što je sport u Centralnoafričkoj Republici nešto raznovrsniji, nego recimo u Somaliji, Čadu ili Mauritaniji. Bilo kako bilo, ostvareni rezultati su veoma loši. Izdvojiću jedino trkača Mbotta, koji je u Tukinoj disciplini ostavio ukupno pet takmičara iza sebe u kvalifikacija, a od našeg predstavnika je recimo imao 7 sekundi sporije vrijeme...

Image
Francky Mbotto
Leopold_IV

#2888 Re: Olimpijske igre u Riu 2016.

Post by Leopold_IV »

cyprus wrote:198. ČAD
Image

Broj stanovnika: 13 miliona
BDP po stanovniku: 2800 $

Čad je još jedna od siromašnih afričkih država, smještena u suhoj unutrašnjosti ovog kontinenta. Nosi ime prema nestajućem jezeru Čad. Usprkos siromaštvu, od države koja broji preko 13 miliona stanovnika bi se očekivalo da na olimpijske igre šalje više od dva predstavnika. To je međutim Čadu postala tradicija. Veći dugi niz godina, oni na OI šalju po dvoje atletičara, i to isključivo zahvaljujući pozivnicama, ne ostvarnoj normi. Ove godine njihova takmičarka na 5000 metara nije uspjela izdržati do kraja, te je odustala. Rezultat možemo upisati jedino atletičaru Bachiru Mahamatu, koji je u kvalifikacijama utrke na 400 metara na ukupnoj tabeli ostavio pet konkurenata iza sebe.

Image
Bachir Mahamat
zar nije ovo Rumunjska zastava koliko me sjećanje služi?
perfect_guy

#2889 Re: Olimpijske igre u Riu 2016.

Post by perfect_guy »

Leopold_IV wrote: zar nije ovo Rumunjska zastava koliko me sjećanje služi?
razlika je u nijansi plave
cyprus

#2890 Re: Olimpijske igre u Riu 2016.

Post by cyprus »

Da, Rumunija i Čad imaju skoro istu zastavu, s tim što je čadska plava nešto tamnija nego rumunska... Mislim da je Čad čak tražio da Rumuni promjene zastavu :mrgreen:
cyprus

#2891 Re: Olimpijske igre u Riu 2016.

Post by cyprus »

196. SAO TOME I PRINCIPE
Image

Broj stanovnika: 190 hiljada
BDP po stanovniku: 3400 $
Broj takmičara: 3

Pregled egzotičnih zemalja nastavljam sa ovom ostrvskom državicom u Gvinejskom zaljevu, koja se sastoji od dva imenovana ostrva u samom njenom nazivu. U medijima je prava rijetkost o ovoj luzofonoj državi pročitati bilo šta, pa i kada je riječ o sportskim uspjesima. Sao Tome i Principe ih praktično nema, jer čak i za afričke prilike predstavka patuljka. U Riju su imali tri predstavnika. Atletičari na druge pruge su u svojim disciplinama završili na pretposljednjem mjestu, a kanuista Triste, koji je na ovim igrama također našao zahvaljujući pozivnici je iza sebe ostavio dvojicu konkurenata (iz Mozambika i Kazahstana), kao i Moldavca koji je diskvalifikovan zbog dopinga. Mislim da se to može shvatiti kao svojevrsni razlog za zadovoljstvo.

Image
Buly Da Conceicao Triste
cyprus

#2892 Re: Olimpijske igre u Riu 2016.

Post by cyprus »

195. VANUATU
Image

Broj stanovnika: 240 hiljada
BDP po stanovniku: 4900 $
Broj takmičara: 4

Vanuatu je jedna od melanezijskih država Okeanije. Po mnogo čemu je slična Solomonskim Ostrvima - relativno je blizu Australiji, naseljena je crnačkim stanovištvom, veličinom su tu negdje, a i bogatstvom (siromašnija je od okeanijskog prosjeka). Sportska ostvarenja su im također slična. Na ovim igrama je boje Vanuatua branilo četvero sportista, a zanimljivo je da među njima nema niti jednog atletičara. Umjesto njih, u Riju su se našli po jedan bokser, džudista, veslač i stolnoteniser. Kuriozitet je i to da je ovo bila jedna od rijetkih delegacija koja nije imala ženskih članova. Ne trebam ni govoriti da su ostvareni rezultati vrlo blijedi. Veslač je ostvario bolje vrijeme od samo dva konkurenta. Stolnoteniser je glatko izbačen od meksičkog protivnika, isto kao i džudista od strane arubanskog. Za boksera Warawaru se može reći da je u bantam kategoriji nabasao na vrlo teškog konkurenta, Rusa Nikitova, pa mu se to može uzeti kao olakšavajuća okolnost...

Image
Lionel Warawara (crveni)
perfect_guy

#2893 Re: Olimpijske igre u Riu 2016.

Post by perfect_guy »

cyprus wrote:Da, Rumunija i Čad imaju skoro istu zastavu, s tim što je čadska plava nešto tamnija nego rumunska... Mislim da je Čad čak tražio da Rumuni promjene zastavu :mrgreen:
da, to je bilo 2004., a rumuni su tad rekli da neće odustati od svoje zastave. Čaušeskuova zastava je imala grb
hrle1976

#2894 Re: Olimpijske igre u Riu 2016.

Post by hrle1976 »

cyprus wrote:196. SAO TOME I PRINCIPE
kao i Moldavca koji je diskvalifikovan zbog dopinga. Mislim da se to može shvatiti kao svojevrsni razlog za zadovoljstvo.
Izgleda Moldavac zadrzava medalju druga probla bila ok :)
cyprus

#2896 Re: Olimpijske igre u Riu 2016.

Post by cyprus »

194. GVINEJA
Image

Broj stanovnika: 12 miliona
BDP po stanovniku: 1300 $
Broj takmičara: 5

Gvineja je jedna tipična zapadnoafrička država. Za razvoj sporta ima populacijski, ali ne i ekonomski potencijal, iako se radi o velikoj izvoznici boksita. Zbog toga se ovdje jedino fudbal doživljava iole ozbiljno, dok su ostali sportovi na osjetno nižem nivou, pa tako gvinejski sportisti još nijednom nisu donijeli kući olimpijsku medalju. Gvineju je u Riju reprezentovalo dvoje atletičara, dvoje plivača i jedna džudistkinja. Jako loš performans plivača i džudistkinje su neznatno ublažili nešto bolji rezultati njihovih sprintera na 100 metara, iako niti jedno od njih nije uspjelo proći pretkvalifikacije. Atletičaru Dansoku je za taj uspjeh nedostajalo 13 stotinki, a ženskoj predstavnici Keiti 36. Međutim, ona je bila brža od osam konkurentica iz te faze takmičenja, nadmašivši vlastiti rekord, pa mislim da može biti donekle zadovoljna...

Image
Makoura Keita
Leopold_IV

#2897 Re: Olimpijske igre u Riu 2016.

Post by Leopold_IV »

Bravo majstore za ove postove :thumbup: :thumbup: :thumbup:
cyprus

#2898 Re: Olimpijske igre u Riu 2016.

Post by cyprus »

193. EKVATORIJALNA GVINEJA
Image

Broj stanovnika: 1,2 miliona
BDP po stanovniku: 28 900 $

Poslije obične Gvineje, ide Ekvatorijalna Gvineja. Ova je znatno manja, istočnija i bogatija. Vi ste dobro pročitali ovaj iznos BDP-a, a ja sam ga dobro napisao. Kako ima značajne prihode od nafte, a razmjerno malo stanovnika, ta cifra ispadne tačna, iako pomalo nevjerovatna za afričke prilike. Raspodjela tog bogatstva je međutim nešto drugo, o tome neću ovom prilikom. Samo ću reći da ga izuzev u fudbal, vlasti ove zemlje nisu baš uložile u sport. U Riju je za Ekvatorijalnu Gvineju nastupilo samo dvoje atletičara. Zastavu je nosila Reina Flor-Okori, koja je nekada ranije trčala za Francusku i imala neke solidne rezultate. Međutim, iz nekog razloga (ne pronađoh kojeg), nije se pojavila na startu svoje utrke na ovim OI. Tako je jedini koji je ostvario neki rezultat braneći boje ove zemlje bio Benjamin Enzema, koji je u kvalifikacijama utrke na 800 metara bio bolji od osam konkurenata, s tim što je dobar dio njih nije završio utrku...

Image
Benjamin Enzema
cyprus

#2899 Re: Olimpijske igre u Riu 2016.

Post by cyprus »

192. KOMORI
Image

Broj stanovnika: 800 hiljada
BDP po stanovniku: 1500 $
Broj takmičara: 4

Komori su ostrvska afrička nacija, smještena u Mozambičkom kanalu, što je čini najjužnijom većinski muslimanskom državom. Nekome bi moglo biti interesantno to što joj se glavni grad zove Moroni. Privredne aktivnosti se odnose uglavnom na uzgoj začina i kokosa. Kako se istovremeno radi i o maloj i o siromašnoj državi, jasno je da oni osim samog učešća na OI i nemaju drugih očekivanja. Pa ipak, mislim da su njihovi sportisti pokazali više od predstavnika nekih mnogo većih zemalja, o kojima sam već pisao. Daleko od toga da se radio o velikim rezultatima, ali činjenica da su atletičarka Kassim i plivač Solihi bili bolji od po deset suparnika je mislim ipak zadovoljavajuća za ovu malu naciju. Osim njih, Komori su u Riju imali još dvoje sportista u istim disciplinama, što je ukupno četiri (nikada nisu imali više predstavnika)...

Image
Denika Kassim sa Tonyem Parkerom
SSemir

#2900 Re: Olimpijske igre u Riu 2016.

Post by SSemir »

bravo kipre, super mi je ovo materijal za citati uz jutarnji caj :D
Locked