Biciklizam All About

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Shiba

#376 Re: Biciklizam All About

Post by Shiba »

Pozdrav, ljudi. Cijenio bih pomoć, nadam se da će se naći neki znalac da me uputi. Treba da kupim bicikl radi aktivnosti (visok pritisak) i da mi je da se "namirim" za par godina makar. Gledao sam threadove ovdje i čitao online, nisam lijen, ali fakat mi je malo šta jasno jer sam zadnji bajs kupio prije 20 godina.

Visina 182 cm, težina oko 90 kg, budžet do 800 KM. Može novo a može i polovno, nisam protiv toga. Asfalt uglavnom, možda tu i tamo se skrene nekakvim stazama ili po makadamu, ali ništa ekstremno. Gdje da tražim i šta da gledam? Hvala unaprijed!
holowey

#377 Re: Biciklizam All About

Post by holowey »

Shiba wrote: 14/05/2024 23:28 Pozdrav, ljudi. Cijenio bih pomoć, nadam se da će se naći neki znalac da me uputi. Treba da kupim bicikl radi aktivnosti (visok pritisak) i da mi je da se "namirim" za par godina makar. Gledao sam threadove ovdje i čitao online, nisam lijen, ali fakat mi je malo šta jasno jer sam zadnji bajs kupio prije 20 godina.

Visina 182 cm, težina oko 90 kg, budžet do 800 KM. Može novo a može i polovno, nisam protiv toga. Asfalt uglavnom, možda tu i tamo se skrene nekakvim stazama ili po makadamu, ali ništa ekstremno. Gdje da tražim i šta da gledam? Hvala unaprijed!
https://www.intersport.ba/nakamura-catc ... ikl-769280
ovo se cini fin odnos cijene i onoga sto za te pare dobijes...
Shiba

#378 Re: Biciklizam All About

Post by Shiba »

holowey wrote: 15/05/2024 10:11 https://www.intersport.ba/nakamura-catc ... ikl-769280
ovo se cini fin odnos cijene i onoga sto za te pare dobijes...
E hvala ti gdje čuo i gdje ne čuo!
epik

#379 Re: Biciklizam All About

Post by epik »

Od Kuce spasa do Lukomira fina tura, malo uspona malo ravnice, krajolici super. Lukomir prica za sebe.
selkko

#380 Re: Biciklizam All About

Post by selkko »

Zdravo.
Tražim biciklo čisto u rekreativne svrhe. Par puta sedmično cestovana vožnja, i par puta mjesečno makadam 10-15 KM
Visok sam 183 cm, i 100 kg težak.

Prvo pitanje je koju veličinu guma i rama uzeti?
A drugo pitanje je koje biciklo kupiti? Naravno ja bih dobro a jeftino ;)

Šta mislite o:
CROSS GRX 7 https://www.m-bikeshop.com/proizvod/cross-grx-7-hdb-29/
CROSS GRX 8 https://www.m-bikeshop.com/proizvod/bic ... -black-29/
Nakamura FUSION 3.2 https://www.intersport.ba/nakamura-fusi ... ikl-682275

ili mi nešto drugo možete preporučiti za 700-800 KM

U obzir dolaze i polovna bicikla ako imate kakvu preporuku, ali do 500 KM

Unaprijed Vam se zahvaljujem na savjetima
epik

#381 Re: Biciklizam All About

Post by epik »

selkko wrote: 21/05/2024 00:15 Zdravo.
Tražim biciklo čisto u rekreativne svrhe. Par puta sedmično cestovana vožnja, i par puta mjesečno makadam 10-15 KM
Visok sam 183 cm, i 100 kg težak.

Prvo pitanje je koju veličinu guma i rama uzeti?
A drugo pitanje je koje biciklo kupiti? Naravno ja bih dobro a jeftino ;)

Šta mislite o:
CROSS GRX 7 https://www.m-bikeshop.com/proizvod/cross-grx-7-hdb-29/
CROSS GRX 8 https://www.m-bikeshop.com/proizvod/bic ... -black-29/
Nakamura FUSION 3.2 https://www.intersport.ba/nakamura-fusi ... ikl-682275

ili mi nešto drugo možete preporučiti za 700-800 KM

U obzir dolaze i polovna bicikla ako imate kakvu preporuku, ali do 500 KM

Unaprijed Vam se zahvaljujem na savjetima
Za rekreativne svrhe mislim da neces pogrijesiti u odabiru izmedju ova 3, trebalo bi da ti odgovara L ram i 29" tockovi. Ja sam za rekreaciju kupio jos jeftinije. Ima ovdje raje s dosta vise znanja, valjda ti neko da vise informacija.
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#382 Re: Biciklizam All About

Post by anex »

L ram je mali za ovu visinu 183.
BlackCaviar

#383 Re: Biciklizam All About

Post by BlackCaviar »

Ne mora da znači. Treba gledati dimenzije rama, a ne oznake slova M, L, XL itd.
epik

#384 Re: Biciklizam All About

Post by epik »

Laganom voznjom do planinarskog doma Kraljevac. 4 KM laganog uspona.

Praetorious

#385 Re: Biciklizam All About

Post by Praetorious »

epik wrote: 04/06/2024 16:03 Laganom voznjom do planinarskog doma Kraljevac. 4 KM laganog uspona.
Dobra tura, jako lijepo :thumbup:

Samo što moja curica ne voli off-road vožnje. Mislim, krenuće ona gdje ja želim, ali će me šutnuti u yaya kad to najmanje očekujem.
Moj bicikl, mislim reći - ona je ta curica, žensko. Treba je držati čvrstim rukama, tretirati je nježno, poslušno ide kud je natjeram ali mi se osveti čim ima priliku, tj kad mi pažnja popusti na tren. Zato znam da je žeMsko :D
Ali rado bih se malo provozao po ravnom off-road terenu, gradska vožnja me sve manje privlači. S druge strane nemam ni kondicije ni zdravlja za duže ture, tako da... eh! Idemo curica i ja večeras do Ilidže, da se probijamo kroz kordone Turaka u Aleji :D

EDIT:
Šipak, u Aleji voda do koljena nakon ono malo kiše, puspasio se kod fijakera i okrenuo natrag. Trebala mi je pedalina a ne bicikl :D
LikeLike

#386 Re: Biciklizam All About

Post by LikeLike »

Drugari, kakva je ova tura hrasnicki stan? Vidim ide se iz aleje do igmana pa me zanima da li je zanimljiv put? Da li je ok ici sam? Nisam par godina bajk vozio, ali sam u ok formi.
maliq53

#387 Re: Biciklizam All About

Post by maliq53 »

LikeLike wrote: 19/10/2024 08:37 Drugari, kakva je ova tura hrasnicki stan? Vidim ide se iz aleje do igmana pa me zanima da li je zanimljiv put? Da li je ok ici sam? Nisam par godina bajk vozio, ali sam u ok formi.
Pa po meni jedna dobra tura koju odradim s vremena na vrijeme kad nemam sta drugo jer zivim na Stupu pa mi je blizu otici.

Od Stojčevca do negdje prve s krivine gore su ti krenuli asfalt praviti i nisu jos stigli do kraja ali pri kraju gore tampon valjalju pa prepostavljam da ce brzo i asfalt koji ce se odvajati dalje na onu cestu koja se spaja sa onom iz Krupca pream Bjelasnici.
Cesta poslije ovog asfalta se suzava i to je onaj tipicni makadam sve do Hrasnickog stana. Put prolazi kroz prelijepu gustu sumu i to je uzivancija. Ja sam doduse sam isao ali sam sretao tu i tamo nekog, ali postoji sansa da nikog ni ne sretnes. Obzirom da je bilo par videa da se medvjedi vucaju po dionici Igman- Bjelasnica, nisam najsigurniji koliko je pametno ali ja sam isao vikendom kada svakako tim rejonom ima dosta planinara i auta pa sam misljenja da je bezbjedno. Imas nekih 800-900 metara elevacije zavisi gdje ces sve voziti. Ja sam dalje isao do ratne dzamije pa desno prema malom polju ali nisam se spustao tamo već desno produzio na makadam koji me na kraju spojio dole skroz odakle sam i dosao iz Stojčevca.
LikeLike

#388 Re: Biciklizam All About

Post by LikeLike »

maliq53 wrote: 19/10/2024 08:52
LikeLike wrote: 19/10/2024 08:37 Drugari, kakva je ova tura hrasnicki stan? Vidim ide se iz aleje do igmana pa me zanima da li je zanimljiv put? Da li je ok ici sam? Nisam par godina bajk vozio, ali sam u ok formi.
Pa po meni jedna dobra tura koju odradim s vremena na vrijeme kad nemam sta drugo jer zivim na Stupu pa mi je blizu otici.

Od Stojčevca do negdje prve s krivine gore su ti krenuli asfalt praviti i nisu jos stigli do kraja ali pri kraju gore tampon valjalju pa prepostavljam da ce brzo i asfalt koji ce se odvajati dalje na onu cestu koja se spaja sa onom iz Krupca pream Bjelasnici.
Cesta poslije ovog asfalta se suzava i to je onaj tipicni makadam sve do Hrasnickog stana. Put prolazi kroz prelijepu gustu sumu i to je uzivancija. Ja sam doduse sam isao ali sam sretao tu i tamo nekog, ali postoji sansa da nikog ni ne sretnes. Obzirom da je bilo par videa da se medvjedi vucaju po dionici Igman- Bjelasnica, nisam najsigurniji koliko je pametno ali ja sam isao vikendom kada svakako tim rejonom ima dosta planinara i auta pa sam misljenja da je bezbjedno. Imas nekih 800-900 metara elevacije zavisi gdje ces sve voziti. Ja sam dalje isao do ratne dzamije pa desno prema malom polju ali nisam se spustao tamo već desno produzio na makadam koji me na kraju spojio dole skroz odakle sam i dosao iz Stojčevca.
Ja bi do velikog polja isao najvjerovatnije. Problem je sto ne poznajem taj dole dio pa me zanima ima li se gdje zalutati? :D
Procitao sam na netu da se iz aleje poslije 100-200 metara odvaja put i onda samo pratis.

Btw ima li oznaka puta do dzamije?
maliq53

#389 Re: Biciklizam All About

Post by maliq53 »

LikeLike wrote: 19/10/2024 09:17

Ja bi do velikog polja isao najvjerovatnije. Problem je sto ne poznajem taj dole dio pa me zanima ima li se gdje zalutati? :D
Procitao sam na netu da se iz aleje poslije 100-200 metara odvaja put i onda samo pratis.

Skini mapy.cz aplikaciju i imas offline mapu da skines za BiH. Ima skoro sve staze ucrtane tako da ne mozes se izgubiti, tu ces vidjeti kojim putem da ides. Nemoj napamet ici niti bez neke mape barem na mobitelu. Ima par raskrsnica pa da ne bi razmisljao gdje sad bolje da se pripremis.
Ako hoces mogu poslati gpx traku ako ti sta znaci.
LikeLike

#390 Re: Biciklizam All About

Post by LikeLike »

maliq53 wrote: 20/10/2024 09:47

Skini mapy.cz aplikaciju i imas offline mapu da skines za BiH. Ima skoro sve staze ucrtane tako da ne mozes se izgubiti, tu ces vidjeti kojim putem da ides. Nemoj napamet ici niti bez neke mape barem na mobitelu. Ima par raskrsnica pa da ne bi razmisljao gdje sad bolje da se pripremis.
Hvala drug, skinuo sam mapu, ali na zalost ovaj vikend ne odoh na voznju, zena imala druge planove za mene :D

Sta je gpx traka?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#391 Re: Biciklizam All About

Post by Truba »

kontam ovo sklopivo na olx kupiti polovno do 300
kakvo je za svaki dan 20ak km

prvenstveno mislim na male tockove
BlackCaviar

#392 Re: Biciklizam All About

Post by BlackCaviar »

Nije ti to za toliku kilometražu svakodnevno
Truba

#393 Re: Biciklizam All About

Post by Truba »

znam da nije ali
izbor je to ili tramvaj
u koji mi se ne vraca
BlackCaviar

#394 Re: Biciklizam All About

Post by BlackCaviar »

Radije veći bajk uzmi
maliq53

#395 Re: Biciklizam All About

Post by maliq53 »

LikeLike wrote: 21/10/2024 09:12

Hvala drug, skinuo sam mapu, ali na zalost ovaj vikend ne odoh na voznju, zena imala druge planove za mene :D

Sta je gpx traka?
To ti je format fajla koji se koristi za aplikacije poput Strave, Komoot i slično gdje ucitas taj fajl npr. neka ruta koju je već neko odradio i učita ti tu rutu u aplikaciju gdje u biti pratis te tragove korak po korak.
LikeLike

#396 Re: Biciklizam All About

Post by LikeLike »

maliq53 wrote: 22/10/2024 23:31
LikeLike wrote: 21/10/2024 09:12

Sta je gpx traka?
To ti je format fajla koji se koristi za aplikacije poput Strave, Komoot i slično gdje ucitas taj fajl npr. neka ruta koju je već neko odradio i učita ti tu rutu u aplikaciju gdje u biti pratis te tragove korak po korak.
Aha, hvala ti, ali mislim da mi nije to neophodno. Prvom prilikom isprobam aplikaciju.
Truba

#397 Re: Biciklizam All About

Post by Truba »

BlackCaviar wrote: 22/10/2024 14:21 Radije veći bajk uzmi
pa imam vec tri
treba mi bali sklopivi bajk za gepeka
BlackCaviar

#398 Re: Biciklizam All About

Post by BlackCaviar »

Truba wrote: 23/10/2024 10:26
BlackCaviar wrote: 22/10/2024 14:21 Radije veći bajk uzmi
pa imam vec tri
treba mi bali sklopivi bajk za gepeka
E jbg :D Nez, za tu udaljenost meni se ne bi dalo vozit ono prkno. Imam sklopivi bajk 20" i još jedan 29". Ovaj sklopivi 20" vozim samo kad su bliže destinacije, kad trebam kod nekog u firmu, haustor ostaviti šta znam, a inače 29".
Truba

#399 Re: Biciklizam All About

Post by Truba »

moj je 26 oba
a 3.je ženski treba ga ofarbat a mislim da bi se raspo kad bih ga vozio na dulje

zenska gospodja jutros ja umotan ko sarma u haljini bez ičeg na licu jedno 5 puta me je pretekla (jer ja nju vjestim doziranjem brzine preteknem na semaforu)
znaci neka upala u nastajajanju samo beretku je imala a ja mikrofiber maramu jaknu i kragnu potkosulju dzemper majicu jaknu :D zimske rukavice
ona nista,,, al guma isto kao da plese...vidno felericna
al ide bajk
epik

#400 Re: Biciklizam All About

Post by epik »

Koji bi multi tools preporucili? Nesto sto bi posluzilo u slucaju pucanja lanca?
Post Reply