ZaštoVelkoski wrote:Normalno da džaba krečim kada prosječni Bošnjo više "navija" za Federera nego prosječni Švicarac... Znamo svi i zašto![]()
![]()
Australian Open 2018
Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#651 Re: Australian Open 2018
- cvrčak_na_hedonizmu
#652 Re: Australian Open 2018
Džaba krečiš, jer ti argumenti nisu smisleni, to je razlog
Ne možeš nekoga optužiti za doping kada taj neko umlati Berdiha, Chunga, xy igrača sa prosjekom od pola sata po setu. To nije doping druže, to je umjetnost
S druge strane kada neko nema snage u završnicama turnira i tako godinama odjednom postane zvijer koja igra satima u istom intenzitetu, a onda grohne iste godine kada izbije doping afera u Rusiji, e tu već imamo trunčice sumnje i može se diskutovati
Logično, zar ne
Ne možeš nekoga optužiti za doping kada taj neko umlati Berdiha, Chunga, xy igrača sa prosjekom od pola sata po setu. To nije doping druže, to je umjetnost
S druge strane kada neko nema snage u završnicama turnira i tako godinama odjednom postane zvijer koja igra satima u istom intenzitetu, a onda grohne iste godine kada izbije doping afera u Rusiji, e tu već imamo trunčice sumnje i može se diskutovati
Logično, zar ne

- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#653 Re: Australian Open 2018
Prepoznajem korisnika dopinga samim pogledom na čovjeka 
- cvrčak_na_hedonizmu
#654 Re: Australian Open 2018
Da se primjetiti 
-
recto-verso
#655 Re: Australian Open 2018
Ti si na nečemu žeśćemVelkoski wrote:Prepoznajem korisnika dopinga samim pogledom na čovjeka
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#656 Re: Australian Open 2018
Velko nema argumenata, al dovoljno što on ne vjeruje da je ovo moguće i šta sad 
- necko_hz
#657 Re: Australian Open 2018
Raspored GS titula nema veze sa cinjenicom da Federer oprepeliti nije mogao Nalbandianu, Hewittu i Agassiju dok nije popravio fizicku spremu, kretanje i podigao nivo igre. Isto to je i Novak uradio 2011. godine, tako da je paralela sasvim realna.cvrčak_na_hedonizmu wrote:Ne može, pogledaj raspored GS titula. Đoković je aktivno igrao 7 godina ( neka su od toga dvije čelendžeri ) i osvojio je jednu GS titulu ( 2008 ) u tom periodu, nakon toga nije ništa uradio ( pričamo o prekucavanju igrice, vrhunski teniser jeste, to niko ne spori ) skoro tri godine i onda ide prekucavanje. Federer od prve GS prekucava. Recimo, ja uopšte ne sporim Nadala, on je zvijer od kako se pojavio na touru, Murray je također od početka pravio probleme Federeru, Đoković nije bio zvijer i nije bio uopšte, toliko, dominantan u prvih sedam godina profesionalne karijere i odjednom eksplozija svega, fizike pogotovo. To može u filmovima, po meni, naravno
Federer je od 2004. uspio ostvariti dominaciju nad igracima nad kojima prije toga nije mogao dominirati, a isto je Novak uradio 2011. godine.
Dakle, to sto Novak nije bio dominantan u prvih sedam godina svoje karijere dokazuje sta? Prije nego odgovoris, ukazat cu ti da je Federer do prvog GSa koji je osvojio 2003. godine imao debeo negativan omjer sa Hewittom, Davidom i Andreom, a da mu je trebalo 6 godina profesionalnog toura da zapocne dominirati.
Znaci, kod Federera je to bio kvalitativni skok, a kod Novaka doping?
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#658 Re: Australian Open 2018
umjetnost*necko_hz wrote:Raspored GS titula nema veze sa cinjenicom da Federer oprepeliti nije mogao Nalbandianu, Hewittu i Agassiju dok nije popravio fizicku spremu, kretanje i podigao nivo igre. Isto to je i Novak uradio 2011. godine, tako da je paralela sasvim realna.cvrčak_na_hedonizmu wrote:Ne može, pogledaj raspored GS titula. Đoković je aktivno igrao 7 godina ( neka su od toga dvije čelendžeri ) i osvojio je jednu GS titulu ( 2008 ) u tom periodu, nakon toga nije ništa uradio ( pričamo o prekucavanju igrice, vrhunski teniser jeste, to niko ne spori ) skoro tri godine i onda ide prekucavanje. Federer od prve GS prekucava. Recimo, ja uopšte ne sporim Nadala, on je zvijer od kako se pojavio na touru, Murray je također od početka pravio probleme Federeru, Đoković nije bio zvijer i nije bio uopšte, toliko, dominantan u prvih sedam godina profesionalne karijere i odjednom eksplozija svega, fizike pogotovo. To može u filmovima, po meni, naravno
Federer je od 2004. uspio ostvariti dominaciju nad igracima nad kojima prije toga nije mogao dominirati, a isto je Novak uradio 2011. godine.
Dakle, to sto Novak nije bio dominantan u prvih sedam godina svoje karijere dokazuje sta? Prije nego odgovoris, ukazat cu ti da je Federer do prvog GSa koji je osvojio 2003. godine imao debeo negativan omjer sa Hewittom, Davidom i Andreom, a da mu je trebalo 6 godina profesionalnog toura da zapocne dominirati.
- Rugafet
#659 Re: Australian Open 2018
Je li ga uzo federator? Moro sam ici u po meca nesto istovarat pa nisam gledo do kraja?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#660 Re: Australian Open 2018
Meni nije jasno, ljudi brane Novaka, ko eto, Balkanac, pa se treba solidarisati, a istovremeno ne mogu svariti Rogera....ono asovi i jedan i drugi, ovaj drugi nešto veći, al jok, đe će on sa 37 godina igrati vrhunski tenis....čudi me da još niko nije potego kako mu je konkurencija za neku stvar, ostali nekakvi Chungovi, Edmundi i Čilić da brani čast tenisa 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#661 Re: Australian Open 2018
Inače, Roger Federer vodi 8-1 u međusobnim duelima kontra Marina Čilića.
Jedinu pobjedu Čilić je ostvario na USO 2014. godine u polufinalu.
Jedinu pobjedu Čilić je ostvario na USO 2014. godine u polufinalu.
- necko_hz
#662 Re: Australian Open 2018
Pa koja je razlika izmedju njih i onih koji govore da je Novak dominiro zbog dopinga?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#663 Re: Australian Open 2018
U principu, nikakva.necko_hz wrote:Pa koja je razlika izmedju njih i onih koji govore da je Novak dominiro zbog dopinga?
Pogotovo ako se priča nešto, a nema se dokaza.
Nisam vidio da je čovjek optužen za doping ili suspendovan zbog istog.
Sad ja trebam vjerovati pričama
Ali dobro, nije to samo u tenisu, tako je u svakom sportu, a i u životu generalno.
He, vidi mu auta, kuće/stana/vikendice....mora da je ukro
- lethalthreat
#664 Re: Australian Open 2018
Ma teško je diskutovati na tu temu, preskupe su to igračke da bi se na forumu nekome dokazala krivica
takve stvari se ganjaju po medijima, sudovima i traju godinama ako ne i duže. Ja se iskreno nadam da su svi oni čisti i želim da vjerujem u to ali čisto sumnjam, želja nekoga da bude bolji od konkurenta je veća od želje za životom danas, puno toga je na kocki. A sport je davno prestao biti samo sport i prijateljsko natjecanje. Kolika se koplja lome samo na običnim forumima, kako li je tek u njihovim kampovima i šta im se vrti po glavama, bolje da se i ne razmišlja o tome. Ali nije pošteno sve ove godine Nadala i Đokovića dovoditi u vezu sa dopingom a Rogerovim uspjesima u protekle dvije godine pripisati majku prirodu. Primjera je milion, samo na prvu pomisao: Maurice Green, Marion Jones, Lance Armstrong, Sharapova ... prije njih i da ne spominjem, nemam vremena da se bacim u ozbiljniji research. Znam da vučem paralele iz različitih sportova ali poenta ostaje ista.
Ali ako ćemo realno i na 10 sekundi zaboraviti ko za koga navija i ko je kome predmet pobude, da se svako ponaosob pogleda u ogledalo na tih par sekundi, ovo što RF danas radi mnogo više liče na "illegal stuff" nego na Rafu i Novaka i njihova iživljavanja na terenu. Opet kažem, svim srcem se nadam da griješim, ali ne bih se iznenadio da sam u pravu.
Ali ako ćemo realno i na 10 sekundi zaboraviti ko za koga navija i ko je kome predmet pobude, da se svako ponaosob pogleda u ogledalo na tih par sekundi, ovo što RF danas radi mnogo više liče na "illegal stuff" nego na Rafu i Novaka i njihova iživljavanja na terenu. Opet kažem, svim srcem se nadam da griješim, ali ne bih se iznenadio da sam u pravu.
Kao npr? Bilo je, ima ih i danas ali su uglavnom epizodisti, odrađuju posljednje ugovore u karijeri. Eventualno MJ da je sa 37 igrao dobar basket ali da je bio bolji nego sa 25 - nemoguće. Da neko sa 36 kuka doživi vrhunac karijere kao što je slučaj sa Fedom - mislim da je to svjetska premijera.Tomahawk11 wrote: Bilo je i košarkaša i fudbalera koji igraju do 40-tih i to odlično, nađu ljudi balans.
I ovo je djelimično tačno, nije njegov svaki meč ispod dva sata. Australian Open i US Open prošle godine, 4-5 mečeva je dobio u 5 setova. I te mečeve definitivno nije dobio sa par udaraca.cvrčak_na_hedonizmu wrote: Federer je majstor koji je u stanju dobiti vrhunskog igrača za dva sata bez da se umori, jer je ofanzivan i jer ima dobar servis. Pod stare dane je drastično popravio bekend, što mu je bila slabost. To nije doping, to je umjetnost. Ne popravlja ti doping bekendPoene završava u nekoliko udaraca. Novak to ne može, niti je ikada mogao.
Federer može da dozira svoju igru, Novak, a ni Rafa to ne mogu, ista je stvar sa Murrayem. Rezultate vidimo, mislim na povrede.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#665 Re: Australian Open 2018
lethalthreat, ma bilo je primjera vrhunskih sportista koji su i u poznim godinama odlični bili, ne znam koliko pratiš ostale sportove, ali bilo je, a ima i dan danas primjera.
- ultima_palabra
#666 Re: Australian Open 2018
Bezveze se mlati o dopingu, ako je neko to radio saznat ćemo tek kad bude duboko u penziji, kao što je bio slučaj sa Lanceom. I da imaju saznanja, ove glavešine ne smiju veliku zvijezdu suspendovati u naletu karijere... kao što nam je otkrio Agassi.
-
nema me tamo
#667 Re: Australian Open 2018
ultima_palabra wrote:Bezveze se mlati o dopingu, ako je neko to radio saznat ćemo tek kad bude duboko u penziji, kao što je bio slučaj sa Lanceom. I da imaju saznanja, ove glavešine ne smiju veliku zvijezdu suspendovati u naletu karijere... kao što nam je otkrio Agassi.
Pa i to..
Kakav crni Lance i biciklizam..
A i njega nisu smjeli sigurno dugo vremena..
Eh zamisli šta je Roger naspram njega naravno pricamo u slucaju da ima tu necega..
Ma prešutili bi malo je reci.
Al' naravno da nema ništa sumnjivo kod Rogera da igra kao prije onda ok ovako pauzira po mjesec dana i onda sve to bude ok..
- cvrčak_na_hedonizmu
#668 Re: Australian Open 2018
Vidim da pratiš tenis i da znaš dosta, ali mi nije jasno kako neke stvari ne želiš da primjetiš i prihvatiš. Federer je na tour, u suštini, došao kao servis-volej igrač. Onda je cca 2003 godine unaprijedio igru sa onosvne linije pa kao produkt toga imamo strašan forhend. Kada mu ni to nije bilo dovoljno unaprijedio je i bekend pa sada imamo igrača gdje neznaš koji mu je udarac bolji, što je u suštini nemoguće, haman. Zato i dominira ovoliko.necko_hz wrote:Raspored GS titula nema veze sa cinjenicom da Federer oprepeliti nije mogao Nalbandianu, Hewittu i Agassiju dok nije popravio fizicku spremu, kretanje i podigao nivo igre. Isto to je i Novak uradio 2011. godine, tako da je paralela sasvim realna.cvrčak_na_hedonizmu wrote:Ne može, pogledaj raspored GS titula. Đoković je aktivno igrao 7 godina ( neka su od toga dvije čelendžeri ) i osvojio je jednu GS titulu ( 2008 ) u tom periodu, nakon toga nije ništa uradio ( pričamo o prekucavanju igrice, vrhunski teniser jeste, to niko ne spori ) skoro tri godine i onda ide prekucavanje. Federer od prve GS prekucava. Recimo, ja uopšte ne sporim Nadala, on je zvijer od kako se pojavio na touru, Murray je također od početka pravio probleme Federeru, Đoković nije bio zvijer i nije bio uopšte, toliko, dominantan u prvih sedam godina profesionalne karijere i odjednom eksplozija svega, fizike pogotovo. To može u filmovima, po meni, naravno
Što se tiče dopinga, samo sam se nadovezao na Velkoskog i njegove "tvrdnje";
Roger se usavršava godinama, Novak "rudari" i čim je ostao bez toga, tač. Ne može se to porediti, banalno da napišem.
Last edited by cvrčak_na_hedonizmu on 26/01/2018 14:00, edited 1 time in total.
- Leopold_IV
#669 Re: Australian Open 2018
cvrčak_na_hedonizmu wrote: Koliko traju mečevi Rogera i pogledaj Nole - Rafa petosatne relije, gdje Nole pobjeđuje Rafu njegovim oružjem, fizikom. Ne može se fizika toliko popraviti i to nakon SEDAM godina karijere.
Federer je majstor koji je u stanju dobiti vrhunskog igrača za dva sata bez da se umori, jer je ofanzivan i jer ima dobar servis. Pod stare dane je drastično popravio bekend, što mu je bila slabost. To nije doping, to je umjetnost. Ne popravlja ti doping bekendPoene završava u nekoliko udaraca. Novak to ne može, niti je ikada mogao.
Federer može da dozira svoju igru, Novak, a ni Rafa to ne mogu, ista je stvar sa Murrayem. Rezultate vidimo, mislim na povrede.
- Leopold_IV
#670 Re: Australian Open 2018
ma Aggassi se udarao methom koji ni na koji način ne poboljšava performanse u tenisu, te godine kada je konzumirao je završio na trećerazrednim challangerima, tako da i nema smisla optužiti čovjeka za doping.ultima_palabra wrote:Bezveze se mlati o dopingu, ako je neko to radio saznat ćemo tek kad bude duboko u penziji, kao što je bio slučaj sa Lanceom. I da imaju saznanja, ove glavešine ne smiju veliku zvijezdu suspendovati u naletu karijere... kao što nam je otkrio Agassi.
Za nelegalne supstance u smislu droge, DA ali za doping u smislu poboljšanja performansi u sportu NE.
Sharapovu su uhvatili, dok je to isto uzimala Serena godinama, samo prestala 15 dana prije Sharapove...licemjerno zar ne.
Ljudi, Federer igra sad kompletniji tenis u smislu da je promjenio pristup igri, veća glava reketa, agresivnije, tehnički bolji backhand, skraćuje poene na mreži ali ne kreće se on bolje sad, niti ima više energije.
Pa i mjenjao je reket zbog tajminga i stizanja na loptice. Samo veliki zaljubljenici u sport i talentirani igrači mogu i u poznim godinama dodavati i poboljšavati tahničke aspekte svoje igre.
Tako da priča o dopingu i uspjesima RF djeluje jako isprazno.
Također ne vjerujem da su i Djokovic i Nadal u toj kategoriji, jer nema tog dopinga koji bi od osrednjeg igrača napravili ovo što su oni, ali bi prije na njih posumnjao da mi neko kaže da od njih trojice jedan je pod dopingom...
-
Nadzorna_ploca
#671 Re: Australian Open 2018
Deduka uzmi ti 20ti bokal pa neka pricaju sta hoce. 
-
cevapcinica
#672 Re: Australian Open 2018
Dosta ljudi mijesa pojmove. Federer se uvijek kretao jako puno, mozda i vise od drugih jer je uvijek htio da ima vise izbora kod vrste udarca a taj izbor dobijes ako se na vrijeme i pravilno postavis ”iza loptice”. Takode je uvijek bio dobar sto se tice predvidanja sljedeceg momenta u poenu sto je opet vodilo kretanju.Tomahawk11 wrote:Nije Roger nikad trčao koliko Rafa ili Nole.
Nije to njegova igra.
A šta očekuješ, da stoji ko Karlović i vraća loptice
Sta Federer nikada nije radio u mjeri kao sto to rade Dokovic i Nadal je cisto trcanje i stizanje lopte i uklizavanje na svakoj podlozi. Zbog toga nam uvijek izgleda da se on skoro ne oznoji a ova dvojica se ubise od trcanja i istezanja u spagu.
Jos jedan problem je sto TV sakrije a i preuvelica dosta stvari. Detalji i nijanse koje su jako bitne produ skroz nezapazene.
Ako ih svu trojicu gledas uzivo vidis da razlike sto se tice pokrivene povrsine za vrijeme meca nisu velike.
-
cevapcinica
#673 Re: Australian Open 2018
Pa sto se non-stop gledas u ogledalo?Velkoski wrote:Prepoznajem korisnika dopinga samim pogledom na čovjeka
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#674 Re: Australian Open 2018
Ta proklizavanja jesu atraktivna za gledaoce, ali puno troše zglobove, hrskavicu, motoriku generalno.
- necko_hz
#675 Re: Australian Open 2018
Federer nikada nije bio klasični S&V igrač, iako je, da je rođen 10 godina ranije, mogao to biti. On je od starta igru bazirao na dominantnom forhendu i servisu, a bekend mu je bio ozbiljan problem. Igra mu je evoluirala s godinama, jer je morao jačati sa osnovne linije s obzirom da su podloge postepeno počinjale da se usporavaju. I tu se obojica slažemo. Unaprijedio je fizičku spremu, čime je značajno popravio kretanje, a jačanjem u gornjem dijelu torza unaprijedio je i bekend i ostale udarce, jer mu je to omogućilo bolji balans i generisanje više snage.cvrčak_na_hedonizmu wrote:Vidim da pratiš tenis i da znaš dosta, ali mi nije jasno kako neke stvari ne želiš da primjetiš i prihvatiš. Federer je na tour, u suštini, došao kao servis-volej igrač. Onda je cca 2003 godine unaprijedio igru sa onosvne linije pa kao produkt toga imamo strašan forhend. Kada mu ni to nije bilo dovoljno unaprijedio je i bekend pa sada imamo igrača gdje neznaš koji mu je udarac bolji, što je u suštini nemoguće, haman. Zato i dominira ovoliko.
No, koristio si pogrešnu argumentaciju jer si Đokoviću zamjerao iste stvari koje si mogao i Federeru, a evo i zašto.
Jer ako uzmeš kao argument ovaj boldovani dio, takve zamjerke možeš naći i Federeru koji je do 2003. godine protiv Agassija imao 0:3, protiv Hewitta 2:6, protiv Nalbandiana 0:4. To bi tvojom analogijom značilo da Federer, baš kao i Novak, nije bio dominantan u prvih nekoliko godina profesionalne karijere, a onda je doslovno 'eksplodirao'. To je isto ono što je Novak uradio 2011. godine, počevši dominirati nad igračima nad kojima ranije nije mogao. Razlika je što Federerova eksplozija, po tebi, ispada plod kvalitativnog skoka, dok Novakova ispada plod dopinga. Na to sam se nadovezao kad sam ti replicirao, jer, istina je, da su i jedani drugi izdominirali te periode zato što su se teniskim nivoom izdigli iznad konkurencije.cvrčak_na_hedonizmu wrote:Khm, Đoković je zaključno sa 2010 godinom ( počeo karijeru 2003 godine, 2004 imao prvi nastup na ATP turniru u Umagu) imao osvojen čak jedan GS i negativne međusobne omjere sa Federerom 6:13 i sa Nadalom 7:16. Isto tako nije dominirao ni protiv taraba ( tako se barem priča ) protiv kojih je Federer uzimao GS titule tipa Rodika 3:5, Haasa 2:2; Vodio je protiv Davidenka 3:2, Murraya 4:3 i tako dalje. Mladi Novak, iako vrhunski igrač, je imao jednu karakteristiku, "loša fizika" i pred kraj turnira, naročito GS, nije imao previše kuveta.Recimo, ja uopšte ne sporim Nadala, on je zvijer od kako se pojavio na touru, Murray je također od početka pravio probleme Federeru, Đoković nije bio zvijer i nije bio uopšte, toliko, dominantan u prvih sedam godina profesionalne karijere i odjednom eksplozija svega, fizike pogotovo.
Usavršavaju se sve trojica. Novak je popravio reakciju na slajs, pa mu Federer tim udarcem na Wimbledonu 2014. i 2015. ništa nije mogao. Popravio je pasinge, posebno iz forhenda, koji su mu 2014-2016 bili na većem nivou u odnosu na, recimo 2011. godinu. Da ne pominjem promjene tehnike forhenda i servisa, hvata gripa, a u konačnici i samog reketa. Itekako se usavršavao, jer da nije poboljšao igrački paket 2015. godine, imao bi ujedno i nekoliko Grand slamova manje.cvrčak_na_hedonizmu wrote:Roger se usavršava godinama, Novak "rudari" i čim je ostao bez toga, tač. Ne može se to porediti, banalno da napišem.
Novaka je ubila povreda lakta, što nema veze sa rudarenjem. Federer je u nekoliko navrata imao povredu leđa, to isto tako nema veze sa rudarenjem. Na takve stvari igrači ne mogu utjecati i ne može im se tu nametati krivica. Da je Novak doživio pad usljed nedostatka snage, imalo bi smisla to što govoriš, no njega ubija bol u laktu, što utječe na tehničke izvedbu udarca, isto kao što su Federerovi bolovi u leđima utjecali na to da slabije servira i lošije se kreće.
U tom slučaju se izvinjaJEM.cvrčak_na_hedonizmu wrote:Što se tiče dopinga, samo sam se nadovezao na Velkoskog i njegove "tvrdnje";