U BiH pošalju godišnje do pet milijardi KMkiky wrote:koje htjeo da se vrati vratio se ...
za povratak je važna samo volja, sve ostalo ide nekako ...
znam kamaru ljudi koji su se vratili i žive u svojim kučama, koje su obnovili, pokrenuli neki obrt i žive normalno ...
samo ovi što neče da se vrate tješe se i hrane nekim " lošim stanjem u bih, ... nekim opasnostima, prijetnjama, očekuju neke vreče para da im neko donira i sličnim glupostima " ...
al tu je ljubav prema domovini " na daljinski " i, sad, još nekakva stranka dijaspore ...
shangrila ...
imam problema sa tvrdo i meko ch ...
čak šta više takvo nešto ne postoji u bosanskom ...
tebi vjerovatno dobro ide tvrdo i meko ch ...
Nikola Grabovac, profesor sarajevskog Ekonomskog fakulteta i bivši ministar finansija Federacije BiH, kaže da te pare spasavaju državu od bankrota, međutim, problem je što te pare opet odlaze vani kupovinom uvozne robe.
"Teško je dati pravu procjenu koliko dijaspora pošalje para u BiH ali sigurno se radi o četiri do pet milijardi KM jer jedan dio stiže oficijelno putem banaka, a drugi iz ruke u ruku. Da se te pare ulažu u pokretanje proizodnje, onda bi se te pare multiplicirale. Država treba da stvori ambijent za investiranje. No, ne može se poslovati u atmosferi 'ko će koga vrijeđati'", objašnjava Grabovac.
Namik Alimajstorović tvrdi da značajnih ulaganja nema jer je korupcija limitirajući faktor za biznismene, poreska politika nije usaglašena, a ni kompletno ekonomsko-političko okruženje nije naklonjeno ulagačima.
"Poslovnim ljudima je bitan svaki minut. Za pokretanje firme u BiH potrebno je barem dva mjeseca. Ljudi nemaju toliko vremena, a ima interesa za ulaganje. Meni je u Sarajevu trebalo mjesec dana da izvadim smrtni list kada mi je otac umro", navodi Alimajstorović.