Osmanlije
- fatamorgana
#101 Re: Osmanlije
Fala im za tulumbe! 
- res publica
#102 Re: Osmanlije
Iz nekih upisa, ponajviše mojih naravno
, može se zaključiti gdje je korijen etničkog razdvajanja i današnje etničke razdvojenosti u BiH. Nije tačno da su svi u 19. vijeku bili politički jedinstveni Bošnjaci, pa su se onda pod uticajem srpskih i hrvatskih velikonacionalnih projekata pravoslavci i katolici razdvojili od muslimana Bošnjaka i postali nešto drugo.
Razdvojenost se pojavila mnogo ranije, a ogledala se u privilegovanom statusu muslimana u odnosu na nemuslimane. Ko poznaje islam, zna da musliman ne smije i ne može osjećati veću bliskost sa nemuslimanom iako pripadaju istom narodu, u odnosu na muslimana koji pripada drugom narodu. To se u osmanskom periodu u Bosni pokazalo i na političkom planu. Muslimani su bili privrženiji Carstvu od nemuslimana. Kasnije su sve te razlike došle do izražaja, i razdvojenost se povećala. Ona nikako nije nastala u 19. vijeku.
Razdvojenost se pojavila mnogo ranije, a ogledala se u privilegovanom statusu muslimana u odnosu na nemuslimane. Ko poznaje islam, zna da musliman ne smije i ne može osjećati veću bliskost sa nemuslimanom iako pripadaju istom narodu, u odnosu na muslimana koji pripada drugom narodu. To se u osmanskom periodu u Bosni pokazalo i na političkom planu. Muslimani su bili privrženiji Carstvu od nemuslimana. Kasnije su sve te razlike došle do izražaja, i razdvojenost se povećala. Ona nikako nije nastala u 19. vijeku.
- Nacionalniid_BOSANCI
#103 Re: Osmanlije
Kako tebe nije sramota da mene optuzujes za nesto sto sam napisao a ti pogresno preveo ili ako to ne odgovara tvojim ubjedjenjima, za mene je bjelo bjelo a za tebe je izgleda bjelo crno. I niko ti ne trazi i ne zahtjeva da se slazes sa mojim komentarima i pogledom na stvari. Zaobidji mene i postavljaj tvoje argumenete i komentare. I znas jos sta ne moras se ti obracati nikome licno da bi komentarisao neciji komentar?!OpusDei wrote:Znas da Srbi isto kazu za Srebrenicu? Kako te nije sramota..Nacionalniid_BOSANCI wrote:
Ne treba apsolutno opravdavati genocid Otomana nad Armenima samo treba reci ako si citao istoriju da su Armenci prvi napravili masovne pokolje nad Otomanskim narodom odnosno muslimanima u onom momentu kada je palo i propalo Otomansko carstvo. Tada su to Armenci pokusali iskoristiti za sirenje svoje teritorije unutar Otomanskog carstva i napravili veliki pokolj nad Otomanima unutar tih teritorija. Otomni su im to odmah vratili pokoljem nad Armenima. Znaci ne treba opravdati genocid nad obicnim narodima i jednim i drugim nego treba reci da su za to krivi i jedni i drugi s tim da su Armenci vise krivi jer su prvi isprovocirali pokolje a s tim i ostale probleme:
-
theTruePath
#104 Re: Osmanlije
i bureke,cevape,pite,dolme,sarme,baklavefatamorgana wrote:Fala im za tulumbe!
- korisnik.1
#105 Re: Osmanlije
uh pardonOpusDei wrote:Zasto lazes i izmisljas umjesto sto fino citiras gdje sam ja rekao da Osmanlije nisu ubijali, protjerivali, klali, silovali, otimali i tjerali druge narode da predju na Islam? Ili namjerno provociras ili me mijesas sa nekim jer ja i ti uopste nismo komunicirali prije tog komentara o Armencima!
ali svejedno, nastavio si diskusiju koju sam sa njim zapoceo, nastavio se kod brojki. Ako su Osmanlije klale manje od kršćana, to ih ne čini demokratskim. Pardon još jednom, ubacio si se pa sam od tebe mislio da je ovaj nacionalid-bosansci, koji je izgleda stao sa diskusijom sa mnom
- seln
#106 Re: Osmanlije
Jedno je sigurno: TI ne poznajes islam.res publica wrote: Ko poznaje islam, zna da musliman ne smije i ne može osjećati veću bliskost sa nemuslimanom iako pripadaju istom narodu, u odnosu na muslimana koji pripada drugom narodu.
p.s. kako salon?
- Nacionalniid_BOSANCI
#107 Re: Osmanlije
Pogresno optuzujes "OpusDei" za moje komentare, izmjesao si moje i njegove komentare i sve priflasterio njemu. Sve sto sam boldirao u tvom komentaru sam napisao ja a ne on.korisnik.1 wrote:Iskreno me zabole i za Armencima i Osmanlijama, isto ko što i ostatak ovog "modernog" svijeta zabole za genocid nad Bošnjacima.Nacionalniid_BOSANCI wrote:Ne treba apsolutno opravdavati genocid Otomana nad Armenima samo treba reci ako si citao istoriju da su Armenci prvi napravili masovne pokolje nad Otomanskim narodom odnosno muslimanima u onom momentu kada je palo i propalo Otomansko carstvo. Tada su to Armenci pokusali iskoristiti za sirenje svoje teritorije unutar Otomanskog carstva i napravili veliki pokolj nad Otomanima unutar tih teritorija. Otomni su im to odmah vratili pokoljem nad Armenima. Znaci ne treba opravdati genocid nad obicnim narodima i jednim i drugim nego treba reci da su za to krivi i jedni i drugi s tim da su Armenci vise krivi jer su prvi isprovocirali pokolje a s tim i ostale probleme.
A pokolj nije isto što i genocid, ja koliko sam informisan da je sve to započelo zbog pobune Armenaca zbog lošeg položaja u državi, iako ih je bilo preko 2 mil.
evo da ne upacujem quote u svako bice preveliko, ovo su sl tvoji komentari ili citati izvučeni iz kom.OpusDei wrote:![]()
Kad i gdje sam ja ista od ovog rekao? Molim citat! Vec sam napisao da su Osmanlije okupatori, da su nas unazadili po ekonomskom i kulturnom planu. Ali da su bili tako nemilosrdni kao sto se cesto tvrdi (izmedju ostalog na ovoj temi) nisu. Citaj bilo koju istorijsku knjigu napisanu od nebalkanskih autora (evo preporucujem "The Balkans - from Constantinople to communism od Dennisa Hupchicka, lik je inace jako probugarski nastrojen, pravoslavac), svi kazu isto. I istina jeste da su se oni ponasali isto kao sto su se krscani ponasali premo muslimanima, krscana na Balkanu uopste ne bi bilo.
I ponavljam, to ne znaci da nisu bili okupatori, citaj moje postove na prvoj stranici teme.
Napisao: "Nacionalniid_BOSANCI"
-Otomani su bili jedna vrsta demokratskog Okupatora, nisu ubijali, protjerivali, klali, silovali, otimali i tjerali druge narode da predju na Islam.
pa te ja pitam za Armence a ti odgovaraš sl:
- Ako cisto objektivno gledas brojke: na Balkanu je puno vise muslimana stradalo od ruke krscana nego obrnuto. To je cinjenica.
pa te ja pitam: ako su Osmanlije manje klale i ubijale od kršćana, to ih čini demokratskim ?
na šta ti odgovaraš: jesam li to rekao ?
A ostatak su zadnja dva posta.
Sumirano: prvo si ih naveo kao donekle demokratske okupatore, a kad sam spomenuo Armence ti si se prebacio na brojke. Pa te ja pitao opet jesu li zbog manjeg broja ubijenih, Osmanlije demkratskije i bolje od kršćana, na šta ti konstatuješ jesam li ja to rekao
Kada sam rekao da su Otomani bili jedna vrsta demokratskog Okupatora mislio sam da nisu bili nikakva Fasisticka/Rasisticka imperija koja je ubijala, klala, pljackala, protjerivala i tjerala druge narode da predju na religiju Islam. Eto zato su oni za moj pojam bili neka vrsta poludemokratsog ili demokratskog Okupatora. Naravno da se ti sa ovom mojom konstatcijom i definicijom ne trebas slagati jer to je samo moje licno misljenje.
- korisnik.1
#108 Re: Osmanlije
Da vidio sam nazalost, izvinuo/izvinio sam seNacionalniid_BOSANCI wrote:Pogresno optuzujes "OpusDei" za moje komentare, izmjesao si moje i njegove komentare i sve priflasterio njemu. Sve sto sam boldirao u tvom komentaru sam napisao ja a ne on.
Kada sam rekao da su Otomani bili jedna vrsta demokratskog Okupatora mislio sam da nisu bili nikakva Fasisticka/Rasisticka imperija koja je ubijala, klala, pljackala, protjerivala i tjerala druge narode da predju na religiju Islam. Eto zato su oni za moj pojam bili neka vrsta poludemokratsog ili demokratskog Okupatora. Naravno da se ti sa ovom mojom konstatcijom i definicijom ne trebas slagati jer to je samo moje licno misljenje.
Svakako tuđe mišljenje treba poštovati
-
elcaliente
#109 Re: Osmanlije
Sta smo mi jeli dok oni nisu dosli? Ima li neko izvorno Bosnjacko ili Bosansko jelo? Ili do tada nismo nista jeli.theTruePath wrote:i bureke,cevape,pite,dolme,sarme,baklavefatamorgana wrote:Fala im za tulumbe!
- Nacionalniid_BOSANCI
#110 Re: Osmanlije
Selnseln wrote:Jedno je sigurno: TI ne poznajes islam.res publica wrote: Ko poznaje islam, zna da musliman ne smije i ne može osjećati veću bliskost sa nemuslimanom iako pripadaju istom narodu, u odnosu na muslimana koji pripada drugom narodu.
p.s. kako salon?
-
theTruePath
#111 Re: Osmanlije
sigurno ima ali ta navedena to nisuelcaliente wrote:Sta smo mi jeli dok oni nisu dosli? Ima li neko izvorno Bosnjacko ili Bosansko jelo? Ili do tada nismo nista jeli.theTruePath wrote:i bureke,cevape,pite,dolme,sarme,baklavefatamorgana wrote:Fala im za tulumbe!
mozda kljukusa
-
CungaLunga
#112 Re: Osmanlije
Sogan dolma, japraktheTruePath wrote:i bureke,cevape,pite,dolme,sarme,baklavefatamorgana wrote:Fala im za tulumbe!
Baklava i halva.
Fildžan, džezva
cigara i kahva
-
theTruePath
#113 Re: Osmanlije
cak i za tursku kahvuCungaLunga wrote:Sogan dolma, japraktheTruePath wrote:i bureke,cevape,pite,dolme,sarme,baklavefatamorgana wrote:Fala im za tulumbe!
Baklava i halva.
Fildžan, džezva
cigara i kahva
-
lafony
#114 Re: Osmanlije
osmanlije, goni ih ,oni su i donijeli sve probleme u bosni koji su evo do dana danasnjeg aktivni...
-
amazon
#115 Re: Osmanlije
Pa vjerovatno smo zivjeli u pecinama i jeli sirovo meso, prije Turaka nije nista postojalo...i na ovoj temi se vidi da identitet Bosnjaka u kurcu, da im je svako drazi samo nek je islamske vjere..A sad tema, da nisu dosli tu danas mozda ne bi bilo rata, ne bi bile tri religije i tri razloga da se ubijamo..da smo svi iste religije ne bi se ubijali medjusobno, danas bi Bosna bila vjerovatno jednonacionalna drzava, a ovako, ostavili su nam sjeme zla, da se ubijamo godinama poslije..elcaliente wrote:Sta smo mi jeli dok oni nisu dosli? Ima li neko izvorno Bosnjacko ili Bosansko jelo? Ili do tada nismo nista jeli.theTruePath wrote:i bureke,cevape,pite,dolme,sarme,baklavefatamorgana wrote:Fala im za tulumbe!
- korisnik.1
#116 Re: Osmanlije
kako bi svi bili iste religije kad ni do Osmanlija nismo bili iste religijeamazon wrote:Pa vjerovatno smo zivjeli u pecinama i jeli sirovo meso, prije Turaka nije nista postojalo...i na ovoj temi se vidi da identitet Bosnjaka u kurcu, da im je svako drazi samo nek je islamske vjere..A sad tema, da nisu dosli tu danas mozda ne bi bilo rata, ne bi bile tri religije i tri razloga da se ubijamo..da smo svi iste religije ne bi se ubijali medjusobno, danas bi Bosna bila vjerovatno jednonacionalna drzava, a ovako, ostavili su nam sjeme zla, da se ubijamo godinama poslije..
-
CungaLunga
#117 Re: Osmanlije
Nije to sasvim tačno, Wesley Clark nije musliman
Hvala im za higijenske postupke, naučili su srbe da se mošti ne
nosaju okolo
Hvala im za higijenske postupke, naučili su srbe da se mošti ne
nosaju okolo
- Amy-Mia
#118 Re: Osmanlije
Pa vjerovatno smo zivjeli u pecinama i jeli sirovo meso, prije Turaka nije nista postojalo...i na ovoj temi se vidi da identitet Bosnjaka u kurcu, da im je svako drazi samo nek je islamske vjere..A sad tema, da nisu dosli tu danas mozda ne bi bilo rata, ne bi bile tri religije i tri razloga da se ubijamo..da smo svi iste religije ne bi se ubijali medjusobno, danas bi Bosna bila vjerovatno jednonacionalna drzava, a ovako, ostavili su nam sjeme zla, da se ubijamo godinama poslije..
-
CungaLunga
#119 Re: Osmanlije
Da nije bilo Osmanlija, Austro-Ugara i Hrvata, sve bi bilo Srbija bre 
-
OpusDei
#120 Re: Osmanlije
Veca je vjerovatnost da bi BiH bila katolicka da nije bilo Osmanlija. Pravoslavaca je bilo jako malo, uglavnom u istocnoj Hercegovini.CungaLunga wrote:Da nije bilo Osmanlija, Austro-Ugara i Hrvata, sve bi bilo Srbija bre
- cartman
#121 Re: Osmanlije
da nije bilo osmanlija, bosna bi bila budisticka zemlja
-
The 51st State
#122 Re: Osmanlije
kad vidim kakvi su susjedi/komsije, odmah mi mrski okupatori postanu drazi.
- amoninan
#123 Re: Osmanlije
Bez obzira na vjeru, sve dok ne bi prihvatili biti posrbljeni ili kroatizirani. Isti klinac bi nas zadesio. 'vako vjera dođe samo kao dodatno gorivo i izgovor.
A Osmanlije u su raja, bilo bi kul živjeti u tom vremenu i marširati na Beč
A Osmanlije u su raja, bilo bi kul živjeti u tom vremenu i marširati na Beč
- Optimus Prime
#124 Re: Osmanlije
Ekstremno negativa uloga.
Danasnja zaostalost balkana u odnosu na ostatak Evrope je iskljucivo rezultat osmanske okupacije.
Islamski svijet je prespavao renesansu i prosvijetiteljstvo koji su na ove prostore "zahvaljujuci" Turcima stigli tek tri stoljeca kasnije.
Danasnja zaostalost balkana u odnosu na ostatak Evrope je iskljucivo rezultat osmanske okupacije.
Islamski svijet je prespavao renesansu i prosvijetiteljstvo koji su na ove prostore "zahvaljujuci" Turcima stigli tek tri stoljeca kasnije.