Osmanlije su ............
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Vjecita_zavrzlama
#2076 Re: Osmanlije su ............
Koliko znate o hamzevijama koje su u Bosni nastajale pocetkom prisvajanja islama? A osmanlije ih zakinuli, navodno su bili jako blisko vezani za bogomilizam
- Tvrtko II Kotromanić
#2077 Re: Osmanlije su ............
derviski red, ne zna se da li su bili malo ortodoksniji u nekim dogmatskim tumacenjima ili pak neke neortodoksne stvari su imaliVjecita_zavrzlama wrote: ↑31/07/2024 05:56 Koliko znate o hamzevijama koje su u Bosni nastajale pocetkom prisvajanja islama? A osmanlije ih zakinuli, navodno su bili jako blisko vezani za bogomilizam
nisam nigdje nasao da su bilo ikako a kamoli blisko vezani za bogomilizam
- Tvrtko II Kotromanić
#2078 Re: Osmanlije su ............
ahhhhh Deus VultChmoljo wrote: ↑31/07/2024 01:52tačno čujem trubu kako mu se otima uzdah...Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑30/07/2024 11:45 i to, ali i konkretno jeste bilo rezultata u represiji pripadnika crkve bosanske
mislim da bi u tom nekom hipotetickom slucaju da Osmanlije ne osvoje Bosnu, sigurno CB slabila u korist katolicanstva
zamalo
-
Vjecita_zavrzlama
#2079 Re: Osmanlije su ............
Jesam ja,navodno je ucenjw bilo pravo zazivjelo u Bosni dok ga nisu osmanlije zakinuliTvrtko II Kotromanić wrote: ↑31/07/2024 08:28derviski red, ne zna se da li su bili malo ortodoksniji u nekim dogmatskim tumacenjima ili pak neke neortodoksne stvari su imaliVjecita_zavrzlama wrote: ↑31/07/2024 05:56 Koliko znate o hamzevijama koje su u Bosni nastajale pocetkom prisvajanja islama? A osmanlije ih zakinuli, navodno su bili jako blisko vezani za bogomilizam
Pitanje je i zasto su to radili? Zasto je smetao hamzevijski islam ako nije odudarao znacajno? Ili je pak kao bosanski pokret bio prijetnja
- Tvrtko II Kotromanić
#2080 Re: Osmanlije su ............
sta znaci pravo zazivjelo?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑31/07/2024 08:34Jesam ja,navodno je ucenjw bilo pravo zazivjelo u Bosni dok ga nisu osmanlije zakinuliTvrtko II Kotromanić wrote: ↑31/07/2024 08:28derviski red, ne zna se da li su bili malo ortodoksniji u nekim dogmatskim tumacenjima ili pak neke neortodoksne stvari su imaliVjecita_zavrzlama wrote: ↑31/07/2024 05:56 Koliko znate o hamzevijama koje su u Bosni nastajale pocetkom prisvajanja islama? A osmanlije ih zakinuli, navodno su bili jako blisko vezani za bogomilizam
Pitanje je i zasto su to radili? Zasto je smetao hamzevijski islam ako nije odudarao znacajno? Ili je pak kao bosanski pokret bio prijetnja
imao je sljedbenike u I.Bosni
ne znam za druge krajeve
radi se o tarikatu, nemoj mjesati pojmove, nije postojao hamzevijski islam, kao sto ne postoji bosanski, senegalski, malezijski i dr islam
moje misljenje jesu dva moguca razloga: 1. neortodoksno ucenje i 2. politicki neposluh (a mozda i miks oba)
u tim vremenima i podrucjima, porti nije odgovaralo nijedno od ovoga pa je Hamza smaknut i njegovo učenje zabranjeno
zanimljivo je recimo da je tekija koja mu je bila "centrala" prezivjela (naravno do agresije) i nastavila kao tekija u mainstream mevlevijskom tarikatu
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2081 Re: Osmanlije su ............
previše naučne fantastike na temama o povijesti
bilo je krivovjerja bilo je svega
ima ga i danas
prije nije bilo interneta pa ljudima bilo dosadno pa se okupljali u svome kvivovjerju u odnosu na mejnstrim religije
danas se okupljanju u manje skupine ili jednostavno se drogiraju
ima ga i danas
prije nije bilo interneta pa ljudima bilo dosadno pa se okupljali u svome kvivovjerju u odnosu na mejnstrim religije
- Tvrtko II Kotromanić
#2082 Re: Osmanlije su ............
ovo si fino rekaoTruba wrote: ↑31/07/2024 08:43 previše naučne fantastike na temama o povijesti
ima ga i danas
da dodam jos, prije je bila puno veca kolicina/postotak neznanja o osnovnim vjerskim ucenjima (kod svih religija u BiH)
pa je i to neznanje doprinosilo krivovjerju ili drugim neortodoksnim praksama/obicajima
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2083 Re: Osmanlije su ............
da dobro si... neznanje
toga ima danas ali proguglas pa pokazes ekran onome u neodoumici
toga ima danas ali proguglas pa pokazes ekran onome u neodoumici
-
Škobo Habu
#2084 Re: Osmanlije su ............
Zato što je Hamza Orlović i njegovo učenje proglašeno heretičkim.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑31/07/2024 08:34
Jesam ja,navodno je ucenjw bilo pravo zazivjelo u Bosni dok ga nisu osmanlije zakinuli
Hamzevije su bile karakteristične po tome što su odbijali da nose dervišku odjeću, odbacili su muziku i derviške plesove, zikr.
Upravo je Mehmed paša Sokolović taj koji je dao pogubiti Hamzu Orlovića, i to tajno, zbog velikog broja pristalica. Po jednoj od predaja navodno je pripadnik hamzevija ubio Mehmed pašu Sokolovića.
-
Piaty
#2085 Re: Osmanlije su ............
Ma nije zaživjelo jer pretpostavljam da je zavrzlama upao u te neobošnjačke fore da je zaživjelo. Postoje ljudi, nacionalističkih uvjerenja, koji bi htjeli svoj bosanski islam, a ne arapski pa se žele pozvati na Hamzu Orlovića ali pretjeruju da je to bio toliko masovan pokret.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑31/07/2024 08:37sta znaci pravo zazivjelo?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑31/07/2024 08:34Jesam ja,navodno je ucenjw bilo pravo zazivjelo u Bosni dok ga nisu osmanlije zakinuliTvrtko II Kotromanić wrote: ↑31/07/2024 08:28
derviski red, ne zna se da li su bili malo ortodoksniji u nekim dogmatskim tumacenjima ili pak neke neortodoksne stvari su imali
ne znam za druge krajeve
radi se o tarikatu, nemoj mjesati pojmove, nije postojao hamzevijski islam, kao sto ne postoji bosanski, senegalski, malezijski i dr islam
moje misljenje jesu dva moguca razloga: 1. neortodoksno ucenje i 2. politicki neposluh (a mozda i miks oba)
u tim vremenima i podrucjima, porti nije odgovaralo nijedno od ovoga pa je Hamza smaknut i njegovo učenje zabranjeno
zanimljivo je recimo da je tekija koja mu je bila "centrala" prezivjela (naravno do agresije) i nastavila kao tekija u mainstream mevlevijskom tarikatu
U suštini si sve ti rekao, pokret je bio ograničen na Istočnu Bosnu (ja sam čuo da je bio oko Tuzle ali nebitno je).
Isto si u pravu kada si spomenuo neortodoksno učenje kao primarni problem tadašnje vlasti (što je automatski i politički problem kako si i to lijepo primjetio).
Ja sam čitao u knjizi "Bosanski protestant" otprilike ovako...
Hamza Orlović Bošnjak i njegova bratija su bili potomci krstjana i iako su primili islam nisu se odricali tzv.bogumilstva.
Glavna poveznica hamzevijskog učenja i bogumilstva je jezik. Hamza Orlović smatra da se Kur'ansku poruku ne može narod shvatiti kako treba ako se i sama praksa ne izvodi na bosanskom jeziku tj. za namaz i sve ostalo se treba koristiit bosanski jezik, a ne arapski.
Tadašnjim vlastima je to Hamza pravdao na način da nam sam šehadet (kada ga prevedemo) nalaže da koristimo bosanski jezik jer:
"Srcem vjerujem i jezikom očitujem da nema drugog boga osim Allaha, i vjerujem i očitujem da je Muhammed Božiji rob i Božiji poslanik."
Hamza je govorio kako da jezikom očitujem ako ne razumijem.
Tako da se tu pravi jedna paralela sa katoličkom crkvom jer je i tu pod herezu spadalo svako ispovjedanje osim na latinskom.
Po ovom autoru, Hamza Orlović je utjecao i samog Martina Lutera pa je zaključak da su prvi protestanti bili zapravo Bosanci, pa tek kasnije Nijemci, Nizozemci, Englezi, Skandinanci itd.
Eto to po sjećanju napisah
-
Piaty
#2086 Re: Osmanlije su ............
Ne mogu se sada hvatati za riječ tj neku specifičnu referencu ali ovo što tvrdim o 80% Bošnjaka/Bosanaca - katolika je ono što otprilike sumiram na osnovu svega što znam tj. što sam pročitao.Škobo Habu wrote: ↑30/07/2024 10:20Iz kojeg historijskog vrela crpiš ovaj podatak?
Ako jedan Dubravko Lovrenović, kao najveći poznavalac bosanskog srednjovjekovlja, tvrdi da kristijanizacija Bosne nikada nije dovršena do kraja, onda se postavlja pitanje kako je Bosna bila kršćanaska? Sigurno je da je vladajuća elita prihvatila katoličanstvo, ali šta je sa ostatkom stanovništva?
Bosna je danas, a kamo li onda, teško prohodna zemlja, te je misionarima bilo teško doprijeti do mnogih područja, posebno planinskih.
Samo pokrštavanje Slovena u Hrvatskoj recimo trajalo je preko 150 godina.
Ja sam govorio isključivo o periodu od zadnjih stotinu godina pred pad Bosne kada se proces pokatoličavanja provodio poprilično jakim intenzitetom.
Dubravko je napisao da nije proveden do kraja što implicira da većinom jeste provedene ali opet to ne mora odgovarati mojoj procjeni o 80% katolika, ali eto neka je 70% ili neka relativna većina.
Ako znamo da je samo mali broj krstjana izbjegao u Humsku zemlju to isto tako vjerovatno znači da je ostatak Bosne bio katolički, zar ne?
Proces kristijanizacije Hrvata je drugo jer kako već rekoh ja sam mislio na kristijanizaciju Bosne u zadnjih 100 godina pred pad Bosne 1463 godine, a u Bosni katolička crkva već odavno ima dobar procenat katolika pa je bilo potrebno kristijanizirati još samo ostatak.
Ne znam, to je neki moj utisak. Ukratko: od Kulina je Bosna dominantno krstjanska/arijanska/bogumilska ali od neke 1400-te godine su katolici najbrojniji.
Naš posljednji kralj je baš bio fucking fanatic pa bogme i Katarina isto tako.
- Bosanac sa dna kace
#2087 Re: Osmanlije su ............
Aha, treba se zaroviti...mislim da je bila neka hajka tad na predstavnike katoličke crkve u Osmanskoj državi, posebno na Balkanu jer su optuženi da špijuniraju...
Sad napamet znam da su pobadali neke krstove po putevima u nekim mjestima, napraviti su neke nove samostane u kojima su bili neki redovnici stranci, al isto tako izdate su neke dozvole za obnovu samostana...sve je to period 1500-1530. I ne odnosa se samo na Bosnu
- Bosanac sa dna kace
#2088 Re: Osmanlije su ............
Nikakvu veze nisu imali sa bogumolstvom, hamzevije su u osnovi bajramije-melamije.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑31/07/2024 08:28derviski red, ne zna se da li su bili malo ortodoksniji u nekim dogmatskim tumacenjima ili pak neke neortodoksne stvari su imaliVjecita_zavrzlama wrote: ↑31/07/2024 05:56 Koliko znate o hamzevijama koje su u Bosni nastajale pocetkom prisvajanja islama? A osmanlije ih zakinuli, navodno su bili jako blisko vezani za bogomilizam
Njihovo učenje je o samoodricanju od ovog svijeta i osuđivanju vlasti. Nemaju tekije, protiv su veleljepnih džamija, zgrada...Svaka jedinka , i muško i žesnko mora privreðivati, ne smije materijalno zavisiti od drugih...
Hamza Orlović i Hamza Bali nisu iste osobe.
Obje osobe su prema historijskim izvorima postojale, I vrlo je vjerovatno da je Hamza Bali vezan sa Hamzom Orlovićem, moguće da je njegov unuk.
U trenutku nakon što je Osmanska država doživila prvi veliki poraz, u bici kod Lepanta, Hamza je bio u Carigradu. Svojom harizmom i rječitošću je privlačio mase ljudi iz svih slojeva, sve se dešavalo doslovno pod zidinama sultanske palate, sve je to shvaćeno kao prijetnja sultanskoj porodici i postojećem društveno ekonomskom poretku u skroz osjetljivim trenucima, i zato je pogubljen...
- Bosanac sa dna kace
#2089 Re: Osmanlije su ............
Nema to veze sa realnošću. On je preuzeo vodstvo bajramija-melamija od njihovog šejha Husameddina Ankaravija, očito da je znao dobro tadašnji turski i da je bio obrazovan, iole obrazovani muslimani ne tumače tako vjeru niti su kada tumačili.Piaty wrote: ↑01/08/2024 17:32Ma nije zaživjelo jer pretpostavljam da je zavrzlama upao u te neobošnjačke fore da je zaživjelo. Postoje ljudi, nacionalističkih uvjerenja, koji bi htjeli svoj bosanski islam, a ne arapski pa se žele pozvati na Hamzu Orlovića ali pretjeruju da je to bio toliko masovan pokret.SpoilerShowTvrtko II Kotromanić wrote: ↑31/07/2024 08:37sta znaci pravo zazivjelo?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑31/07/2024 08:34
Jesam ja,navodno je ucenjw bilo pravo zazivjelo u Bosni dok ga nisu osmanlije zakinuli
ne znam za druge krajeve
U suštini si sve ti rekao, pokret je bio ograničen na Istočnu Bosnu (ja sam čuo da je bio oko Tuzle ali nebitno je).
Isto si u pravu kada si spomenuo neortodoksno učenje kao primarni problem tadašnje vlasti (što je automatski i politički problem kako si i to lijepo primjetio).
Ja sam čitao u knjizi "Bosanski protestant" otprilike ovako...
Hamza Orlović Bošnjak i njegova bratija su bili potomci krstjana i iako su primili islam nisu se odricali tzv.bogumilstva.
Glavna poveznica hamzevijskog učenja i bogumilstva je jezik. Hamza Orlović smatra da se Kur'ansku poruku ne može narod shvatiti kako treba ako se i sama praksa ne izvodi na bosanskom jeziku tj. za namaz i sve ostalo se treba koristiit bosanski jezik, a ne arapski.
Tadašnjim vlastima je to Hamza pravdao na način da nam sam šehadet (kada ga prevedemo) nalaže da koristimo bosanski jezik jer:
"Srcem vjerujem i jezikom očitujem da nema drugog boga osim Allaha, i vjerujem i očitujem da je Muhammed Božiji rob i Božiji poslanik."
Hamza je govorio kako da jezikom očitujem ako ne razumijem.
Tako da se tu pravi jedna paralela sa katoličkom crkvom jer je i tu pod herezu spadalo svako ispovjedanje osim na latinskom.
Po ovom autoru, Hamza Orlović je utjecao i samog Martina Lutera pa je zaključak da su prvi protestanti bili zapravo Bosanci, pa tek kasnije Nijemci, Nizozemci, Englezi, Skandinanci itd.
Eto to po sjećanju napisah
Moguće da su postojale neuke široke mase koje I jesu imale neke dodire sa pred-islamskim učenjem, ali to je sve u sferi nagađanja i fantazije.
Ovo gore je čista fikcija.
-
Piaty
#2090 Re: Osmanlije su ............
Pa vjerovatno. Jer autor je htio sa ovim momentom "jezik" povezati krstjanske Bošnjake i islamiziranje Bošnjake u tom smislu da su ove prve klali katolici jer su imali Bibliju na bosanskom, a da su ove druge klali muslimani jer su Kur'an htjeli imati na bosanskom jeziku.
Pomalo iskrivljena povijest da bi se (ne)vješto uklopila odlična poenta o važnosti jezika za jedan narod.
Pomalo iskrivljena povijest da bi se (ne)vješto uklopila odlična poenta o važnosti jezika za jedan narod.
- Bosanac sa dna kace
#2091 Re: Osmanlije su ............
Jezik, fizički izgled, zdravo i tijelo i duh, spretnost, uljudnost i dosta drugih vrlina su svakako bili odlika tadašnjih Bošnjaka u Osmanskom carstvu prema mnogim izvorima.Piaty wrote: ↑02/08/2024 00:20 Pa vjerovatno. Jer autor je htio sa ovim momentom "jezik" povezati krstjanske Bošnjake i islamiziranje Bošnjake u tom smislu da su ove prve klali katolici jer su imali Bibliju na bosanskom, a da su ove druge klali muslimani jer su Kur'an htjeli imati na bosanskom jeziku.
-
Piaty
#2092 Re: Osmanlije su ............
Malo je reći odličan tekst o Osmanlijama i Srbima:
https://stav.ba/vijest/dekonstrukcija-m ... kana/27913
https://stav.ba/vijest/dekonstrukcija-m ... kana/27913
-
Vjecita_zavrzlama
#2093 Re: Osmanlije su ............
Nije nam nesto lijepo bilo tamo :

- Bosanac sa dna kace
#2094 Re: Osmanlije su ............
Tad je sve oko Adane bilo puno malarije
Inače tu se naselio rahmetli Salih-beg Mičijević iz Stoca, jedan od rijetkih krupnih kapitalista islamske vjerosispovijesti u Osmanskoj državi početkom 20. vijeka. 1912. godine jedini musliman koji je imao proizvodne pogone za pamuk. Zahvaljujući njemu nastala poznata turska bogataška porodica Sabancı.
-
Vjecita_zavrzlama
#2095 Re: Osmanlije su ............
Otisao tudji narod i zemlju bogatiti, dakle sada nebitan tako da s pravom ne znam ko jeBosanac sa dna kace wrote: ↑18/01/2025 16:49Tad je sve oko Adane bilo puno malarije
Inače tu se naselio rahmetli Salih-beg Mičijević iz Stoca, jedan od rijetkih krupnih kapitalista islamske vjerosispovijesti u Osmanskoj državi početkom 20. vijeka. 1912. godine jedini musliman koji je imao proizvodne pogone za pamuk. Zahvaljujući njemu nastala poznata turska bogataška porodica Sabancı.
- dr_Evil
#2096 Re: Osmanlije su ............
A dobro, u tom trenutku je to bila njegova zemlja, gradjanin OC-a. Ko je mogao mom dedi rahmetli 92-e objasniti da JNA nije njegova, a da Jugoslavija za koju je pola familije dao nije njegova.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑18/01/2025 17:09
Otisao tudji narod i zemlju bogatiti, dakle sada nebitan tako da s pravom ne znam ko je![]()
Pusti drug
-
Vjecita_zavrzlama
#2097 Re: Osmanlije su ............
Opirali su se mnogi tome, pa i gore tekst iz tog perioda govori negativno o tome.Znaci bilo je struje koja je iz patriotskih razloga zagovarala ”ostajte ovdje”dr_Evil wrote: ↑19/01/2025 10:40A dobro, u tom trenutku je to bila njegova zemlja, gradjanin OC-a. Ko je mogao mom dedi rahmetli 92-e objasniti da JNA nije njegova, a da Jugoslavija za koju je pola familije dao nije njegova.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑18/01/2025 17:09
Otisao tudji narod i zemlju bogatiti, dakle sada nebitan tako da s pravom ne znam ko je![]()
Pusti drug
Znalo se i tada ko smo mi, ko su oni.Nije EU isto sto i Njemacka za njemca primjera radi
Ali u pravu si,bilo proslo.danas su njihovi potomci turci a ja sam zahvalan sto smo mi ostali bosnjaci.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#2098 Re: Osmanlije su ............
Kontroverzno pitanje, a nekako pogađa srž "suprostavljenih" snaga u ovoj velikoj diskusiji.
"Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator, prema čemu Jugoslavija, prva i (ili) druga, nije predstavljala isto?"
"Ako je Osmansko carstvo bilo kolonizator, prema čemu Jugoslavija, prva i (ili) druga, nije predstavljala isto?"
-
Tromblon
#2099 Re: Osmanlije su ............
Zar je i ovo još otvoreno?
-
Vjecita_zavrzlama
#2100 Re: Osmanlije su ............
onda nam krivo kad nam kazu poturice