Oscar (Academy Awards) 2008/2009

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

mladja23

#76 Re: Oscar (Academy Awards) 2008/2009

Post by mladja23 »

Baltazar_khan wrote:
Lucas' girl wrote:The Curious Case of Benjamin Button je odlican film
Neki dan sam ga pogledao na dvd-u, preporučio bi ga svima, fakat je prejak film, priča je jako interesantna, Brad Pitt samo tako odglumio ulogu starca. Poslije se podmladi, šta će nakav star Angelini :razz:
Mislim da je jedino uistinu fascinantno dostignuce u 'Benjaminu B.' uverljivost vizuelnih (kompjuterskih) efekata - ostalo me nije narocito odusevilo. Prica pruza sjajnu podlogu za dobar film, sa mnogo simbolike i viseslojnosti, medjutim... nesto ovom filmu fali.
Moje misljenje je da su Cate Blanchett i Brad Pitt nekako ne bas sjajan spoj, iako je ona vanserijska glumica (bas kao i u 'Vavilonu', pre par sezona)... Jednostavno, nema one 'hemije', neophodne za besmrtnu ljubavnu pricu. A Brad je ulogu odigrao prilicno 'ravno', nema tu nezaboravne, upecatljive igre, mene su od njegove glume mnogo vise impresionirale sve te varijante njegovog lica, mladjanog, sredovecnog, starog... Imao je on puno bolje uloge u svojoj karijeri (jos od 'Dvanaest majmuna', pa sve do 'Burn After Reading'...).

:|
vee-jay

#77 Re: Oscar (Academy Awards) 2008/2009

Post by vee-jay »

mladja23 wrote:
Baltazar_khan wrote:
Lucas' girl wrote:The Curious Case of Benjamin Button je odlican film
Neki dan sam ga pogledao na dvd-u, preporučio bi ga svima, fakat je prejak film, priča je jako interesantna, Brad Pitt samo tako odglumio ulogu starca. Poslije se podmladi, šta će nakav star Angelini :razz:
Mislim da je jedino uistinu fascinantno dostignuce u 'Benjaminu B.' uverljivost vizuelnih (kompjuterskih) efekata - ostalo me nije narocito odusevilo. Prica pruza sjajnu podlogu za dobar film, sa mnogo simbolike i viseslojnosti, medjutim... nesto ovom filmu fali.
Moje misljenje je da su Cate Blanchett i Brad Pitt nekako ne bas sjajan spoj, iako je ona vanserijska glumica (bas kao i u 'Vavilonu', pre par sezona)... Jednostavno, nema one 'hemije', neophodne za besmrtnu ljubavnu pricu. A Brad je ulogu odigrao prilicno 'ravno', nema tu nezaboravne, upecatljive igre, mene su od njegove glume mnogo vise impresionirale sve te varijante njegovog lica, mladjanog, sredovecnog, starog... Imao je on puno bolje uloge u svojoj karijeri (jos od 'Dvanaest majmuna', pa sve do 'Burn After Reading'...).

dobit ce oskara ali ne za najbolje glumce, problem mozda nije (samo) u glumcima nego i u reziji. ja da i nisam znao prije gledanja odmah bi rekao da ga je napravio david fincher -> njegovi su filmovi uvijek nekako "clean", sto je u sustini OK za price kao sto su "7" ili "12mokeys" ali ovo je valjda trebala da bude romanticna bajka (ako bi ga stavljao u neku kategoriju onda najverovatnije u onu zajedno sa "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" i "Finding Neverland"). ali i pored svega, film mi je super ;-)

ah i btw. Tilda Swinton :thumbup:
inspire_me

#78 Re: Oscar (Academy Awards) 2008/2009

Post by inspire_me »

Miki123 wrote:
Šeherzada wrote:I kada je dodjela Oscara?
Čini mi se 22.2.
Samo jos da dodam da je Host Hugh Jackmann :-) :-) :-)
Dzezva kafe i cekaj :D :D
anais_nin

#79 Re: Oscar (Academy Awards) 2008/2009

Post by anais_nin »

inspire_me wrote:
Miki123 wrote:
Šeherzada wrote:I kada je dodjela Oscara?
Čini mi se 22.2.
Samo jos da dodam da je Host Hugh Jackmann :-) :-) :-)
Dzezva kafe i cekaj :D :D
:P :P :P fali nam smajo sto se oblizuje :lol: :skoljka: :D
ja mu vala ruka ne bih naplatila :oops: vidjecemo kakav ce biti u ulozi voditelja :D
inspire_me

#80 Re: Oscar (Academy Awards) 2008/2009

Post by inspire_me »

Ja ne sumnjam da ce se on i u toj ulozi dobro snaci, a ako nista ugasi ton i uzivaj :P :P :-)
mladja23

#81 Re: Oscar (Academy Awards) 2008/2009

Post by mladja23 »

Pobedice u svim glavnim kategorijama (film, rezija, scenario) osim glume - 'Slumdog Millionaire', vrlo verovatno i zasluzeno. Sve drugo bilo bi iznenadjenje. Najveci gubitnik bice, mislim, 'Benjamin Button'...

Po svemu sudeci, najneizvesnije ce biti 'bitke' za najbolje glavne uloge - musku i zensku... Kako se cini, Sean Penn ('Milk') i Mickey Rourke ('The Wrestler') na muskoj i Kate Winslet ('The Reader') i Meryl Streep ('Doubt') na zenskoj strani.
Sta kazete, ko ce pobediti?
Gledao sam sva cetiri filma i zaista je tesko opredeliti se; svi su odradili vrhunski...

Ipak, nadam se da ce Rourke i Winsletova odneti kuci celave statuete. Zasluzili su.
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#82 Re: Oscar (Academy Awards) 2008/2009

Post by Šeherzada »

Meni je The Reader genijalan film.Mnogo bolji od S.Milionaire
inspire_me

#83 Re: Oscar (Academy Awards) 2008/2009

Post by inspire_me »

mladja23 wrote:Pobedice u svim glavnim kategorijama (film, rezija, scenario) osim glume - 'Slumdog Millionaire', vrlo verovatno i zasluzeno. Sve drugo bilo bi iznenadjenje. Najveci gubitnik bice, mislim, 'Benjamin Button'...

Po svemu sudeci, najneizvesnije ce biti 'bitke' za najbolje glavne uloge - musku i zensku... Kako se cini, Sean Penn ('Milk') i Mickey Rourke ('The Wrestler') na muskoj i Kate Winslet ('The Reader') i Meryl Streep ('Doubt') na zenskoj strani.
Sta kazete, ko ce pobediti?
Gledao sam sva cetiri filma i zaista je tesko opredeliti se; svi su odradili vrhunski...

Ipak, nadam se da ce Rourke i Winsletova odneti kuci celave statuete. Zasluzili su.
Ja takodje mislim da ce 'Slumdog Milionaire' odnijeti dosta nagrada, a da ce najveci gubitnik biti 'Benjamin Button', upravo zbog kolicine nominacija...
Sto se tice glavnih uloga, ne mogu sa sigurnoscu reci jer nisam pregledala svih 10 filmova, ali od ovih sto sam pregledala sto se muske uloge tice, to bi mogao biti Mickey Rourke...
Meryl Streep mi je genijalno odglumila, ali nekako, ona je uvijek genijalna, pa to vise i nije neko iznenadjenje, kao sto mi je dobra Kate Winslet u Readeru i takodje Angelina Jolie u Changeling u ulozi njeznice.
mladja23

#84 Re: Oscar (Academy Awards) 2008/2009

Post by mladja23 »

Šeherzada wrote:Meni je The Reader genijalan film.Mnogo bolji od S.Milionaire
Pre neki dan sam odgledao 'The Reader' i malo sam, hajde da kazem, razocaran; Prica koju ovaj film obradjuje je odlicna, pravi temelj za veliki film, medjutim, cini mi se da je scenario (uradjen na osnovu romana 'Der Vorleser' B.Schlinka) stao na pola puta... Kate Winslet je ocigledno imala jasnu sliku o tome kakvu osobu treba da odigra i to je ucinila prakticno bez greske; medjutim, moj je utisak da je Ralph Fiennes (cenim ga izuzetno) lutao u svojoj ulozi, da mu tokom cele druge polovine filma njegov lik nije bio najjasniji... 'Reader' ima problema sa tempom, negde na sredini film prosto 'gubi dah', zastajkuje, postaje i zamoran. Tome doprinose i cesti flesbekovi (vec vidjeni u Daldryjevom prethodnom filmu 'The Hours', a on je puno bolji od 'Reader'-a) koji dodatno usporavaju radnju...
U celini, film je dobar, glumci su odlicni, ali iz te price mogla je da nastane nezaboravna drama, a ovaj film to nije.

Šeherzada

#85 Re: Oscar (Academy Awards) 2008/2009

Post by Šeherzada »

Meni je recimo The Reader genijalan film,cak mi je druga polovina mnogo bolja od prve!Odgledala sam ga u cugu a na kraju sam i koju suzu pustila...
black

#86 Re: Oscar (Academy Awards) 2008/2009

Post by black »

Dodjela Oscara
Očekuje se osvježenje u televizijskom prijenosu

Organizatori 81. dodjele Oskara u Kodak Theatreu u Los Angelesu, u noći na ponedjeljak po srednjoevropskom vremenu, najavili su osvježenje i neka iznenađenja u televizijskom prijenosu tog spektakla kojem već godinama pada gledanost.

No, istovremeno ovogodišnja dodjela pati od velike predvidljivosti dobitnika glavnih nagrada, prenosi Hina.
Najveća hollywoodska noć, na kojoj Američka filmska akademija dodjeljuje 52 pozlaćena kipića za najbolje radove filmske industrije u prethodnoj godini, konstantno gubi gledanost od 2000. godine i trijumfa "Gladijatora", pa je kuća ABC, organizator televizijskog prijenosa, ove godine angažirala dvojicu iskusnih filmskih producenta, kako bi osvježili "show". Bill Condon i Laurence Mark, koji su nedavno suproducirali filmski hit "Dreamgirls", najavili su da će dodjelu Oscara pokrenuti u "novom smjeru", izvijestio je ABC News.

Umjesto dosadašnjih komičara za voditelja svečanosti odabrali su 40-godišnjeg glumca, plesača i zabavljača Hugha Jackmana, zvijezdu filmova "Australija" i "X-Men". Svestrani Jackman, kojeg je magazin People proglasio "najseksipilnijim muškarcem" na svijetu, pokazao je u subotu da mu ne nedostaje smisla za humor.

"To još nisam nikome rekao, ali većinu toga ćemo odraditi goli i pjevat ćemo tokom cijele predstave", našalio se Jackman u intervjuu iza pozornice koji u nedjelju prenosi MSNBC News.

Jackman iza sebe ima vođenje triju dodjela britanskih nagrada Tony, pa kaže da nema tremu.

Kada je riječ o favoritima za glavne nagrade, postoji rijetko zabilježen stepen saglasnosti u prognozama. Indijskog "Milijunaša s ulice", nositelja 10 nominacija koji je prošloga ljeta zamalo završio direktno na DVD-u bez distribucije u američka kina, većina vidi kao izrazitog favorita za Oscara za najbolji film i režiju.

"Milijunaš s ulice definitivno ima zamah, a to je ono što osvaja Oscare", izjavio je Dave Karger, pomoćnik direktora lista "Entertainment Weekly".

Jay Kornegay iz kladonice Las Vegas Hilton SuperBook, "Milijunaša.." vodi kao favorita za najbolji film s odnosom 1-3.

Nate Silver, voditelj web stranice FiveThirtyEight.com, koja je sa zapanjujućom preciznošću pogodila ishode američkih izbora 2008., također predviđa Oscara za isti film, ističući da je pokupio sve druge glavne nagrade, što je "važan indikator".

Ta trojica uglavnom se slažu i oko drugih glavnih Oscara. Najbliži nagradi za glavnu mušku ulogu po njima je Mickey Rourke za "Hrvača". Kate Winslet je 'sigurna' dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu, a njoj se na kladionicama čak ne može niti zaraditi. Ona je dosad bila nominirana čak šest puta, ali još nema nagradu.

Sigurnim dobitnikom Oscara za sporednu mušku ulogu smatra se pokojni Heath Ledger za ulogu Jokera u "Vitezu tame". Najveće razilaženje kladioničari i kritičari imaju u kategoriji ženske sporedne uloge gdje "bitku" ravnopravno vode Penelope Cruz, Viola Davis i Taraja Henson.

Posebnog Oscara za doprinos filmskoj umjetnosti dobit će komičar Jerry Lewis.

Po broju nominacija ove godine vodi romantična fantazija "Neobična priča o Benjaminu Buttonu", koji je nominiran za 13 Oscara, ali se nagađa da neće dobiti nagradu u nekoj od važnijih kategorija.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/090222012
rbadovin

#87 Re: Oscar (Academy Awards) 2008/2009

Post by rbadovin »

Slumdog Milionaire je ipka favorit za najbolji film..The Reader..pa tek onda ostali
Šeherzada

#88 Re: Oscar (Academy Awards) 2008/2009

Post by Šeherzada »

Ta dva i jesu definitivno najbolji.Mada je meni The Reader bolji od S.M
Tsubasa

#89 Re: Oscar (Academy Awards) 2008/2009

Post by Tsubasa »

Jel ijedna nasa televizija prenosi ili moram ganjat njemacke kanale?
Šeherzada

#90 Re: Oscar (Academy Awards) 2008/2009

Post by Šeherzada »

Stvarno,gdje se moze gledati dodjela oscara i u koliko sati :?
jasko_ba

#91 Re: Oscar (Academy Awards) 2008/2009

Post by jasko_ba »

mislim da će HRT1 prenositi
edit: da, 01:55 DODJELA 81. FILMSKA NAGRADE OSCAR, prijenos
Šeherzada

#92 Re: Oscar (Academy Awards) 2008/2009

Post by Šeherzada »

U koliko je sati?
anais_nin

#93 Re: Oscar (Academy Awards) 2008/2009

Post by anais_nin »

oko 2 ujutru po vasem vremenu :)
Šeherzada

#94 Re: Oscar (Academy Awards) 2008/2009

Post by Šeherzada »

Hvala anais.....I nadam se da ces postaviti odmah cim saznas rezultate
anais_nin

#95 Re: Oscar (Academy Awards) 2008/2009

Post by anais_nin »

postiracu rezultate veceras cim dodjela zavrsi :)
Šeherzada

#96 Re: Oscar (Academy Awards) 2008/2009

Post by Šeherzada »

Blago tebi pa ces gledati......Ocekujem da ces nas opsirno obavjestiti o svemu.....I navijam za The reader mada ja mislim da ce Benjamin button dobiti,ne S.Milionare.Ali vidimo to veceras :)
Baltazar_khan

#97 Re: Oscar (Academy Awards) 2008/2009

Post by Baltazar_khan »

Evo, prenosi HRT 1 :thumbup:

Nadam se da nam neće zacrniti ekran :D
CK5

#98 Re: Oscar (Academy Awards) 2008/2009

Post by CK5 »

Penelope Cruz dobila za sporednu ulogu. :)
jasko_ba

#99 Re: Oscar (Academy Awards) 2008/2009

Post by jasko_ba »

zanimljivo pravo ovo novo izdanje
Wall-E :dance:
anais_nin

#100 Re: Oscar (Academy Awards) 2008/2009

Post by anais_nin »

evo za Seherezadu samo par glavnih kategorija, editovacu post ujutru :)

Best Motion Picture of the Year
SLUMDOG MILLIONAIRE
Christian Colson

Performance by an Actor in a Leading Role
Sean Penn
MILK

Performance by an Actress in a Leading Role
Kate Winslet
THE READER

Achievement in Directing
SLUMDOG MILLIONAIRE
Danny Boyle

Best Foreign Language Film of the Year
Departures
Japan
Directed by Yojiro Takita

Achievement in Music Written for Motion Pictures (Original Song)
SLUMDOG MILLIONAIRE

"Jai Ho"
Music by A.R. Rahman; Lyric by Gulzar

Performance by an Actor in a Supporting Role
Heath Ledger
THE DARK KNIGHT

Performance by an Actress in a Supporting Role
Penelope Cruz
VICKY CRISTINA BARCELONA

Best Animated Feature Film of the Year
WALL-E
Andrew Stanton