Energični leptir wrote:
Kao prvo, mi to ne znamo zasigurno i svako slijedi šta mu drago, ne ostavljajući prostora za bilo kakvu drugu mogućnost, a kako vidim i ti. Šta bi bilo, kad bi bilo je posve irelevantno u ovom slučaju. Imamo posla sa izvorom, kojeg valja pravovaljano izložiti kritici. Domišljanja su poželjna, ali ona nisu odgovori.
i to što imamo su takođe nečija domišljanja, i to uglavnom srpsko-hrvatskih istoričara/povijesničara tipa Sime Čirkovića i Vjekoslava Klaića koji "vodu navode na svoj mlin". Ja stojim na stanovištima Relje Novakovića koji se opravdano pita ZAŠTO je Bosna izdvojena zasebno sa dva grada (ako su uopšte u njoj) ako je već u sastavu Raške, nisi mi TI odgovorio ?? i stanovište Hadžijahića po kojem nije dobro prevedena rečenica sa grčkog, te stoga ti gradovi nisu u Bosni, nego PREMA Bosni
Energični leptir wrote:
Ako ćemo vjerovati DAI onda jesu: Oni koji sada tamo žive u Zahumlju, Srbi su iz vremena onog arhonta koji je tražio zaštitu od cara Iraklija. Međutim, posve se slažem s tobom kada je riječ o narodnosnoj priadnosti. U srednjem vijeku ona nije nikakav temeljac vladajuće ideologije, pa nam prema tome eventuana Časlavljeva vladavina baš ništa ne govori o narodnosnoj slici rane Bosne. Ali, kao što rekoh, nedostatak izvorne građe uvijek je prostor za fantastična domišljanja. Ja ne tvrdim da je prvobitna Bosna bila naseljena dijelom srpskog pelemena, ali ne želim zbog dnevne politke odbaciti i tu mogućnost. Korištenje političkih prilika iz X. vijeka z stvaranje nacionalsitičkih ideologija danas, nije ništa drugo nego fašizam.
ovdje treba uzeti u obzir činjenicu (kako je na ovoj temi bilo govora od početka) da se pod serbloima podrazumjevaju slaveni-sluge i u tom smislu treba prihvatiti tu rečenicu o zahumljanima, oni su dio slavena-sluga
dalje, moje lično mišljenje je da su i neretvani i dio zahumljana
podunavski slaveni koji su poharali Balkan poslije provale dunavskog limesa, gdje su sravnili sve sa zemljom, do Salone pa sve do istre. U prilog mojoj tezi govori vještina brodogradnje i plovenja neretvana, nije im to palo s neba, nego dio tradicije sa Dunava
drugi dio zahumljana je došao kao slavensko pleme sa Visle, kako objasniti drugačije njihovog prvog kneza Mihajla Viševića, nije ni on pao s neba, tako da ostajem pri tome da zahumljani NISU dio srpskog plemena, ma šta bizanstki car rekao
nanovo te pitam, zašto se onda srbi (po tovjoj tezi da su naselili Bosnu) nazvaše Bošnjanima, zaboravili da se zovu srbi, jel ?? odnosno zašto se u raškoj ne nazvaše rašanima, nego ostadoše srbi
Energični leptir wrote:
Hadžijahićeva knjiga o kojoj govoriš sastavljenja je posthumno od rukopisa koje sam nije sredio. Osim toga, on nije bio klasični filolog, niti ekspert za grčki jezik, tako da je to na što se oslanjaš vrlo klimavo. S druge strane, Hadžijahić je, kao pravni ekspert, napisao sjajnu studiju Od tradicije do identiteta; Geneza nacionalnog pitanja bosanskih Muslimana.
bez obzira što nije filolog, ima li ijedan filolog koji je DEMANTOVAO ono što je napisao vezano za pogrešan prevod te grčke rečenice?? ima li ?? ako nema onda je to TAČNO !!
Energični leptir wrote:
E vidiš to je već dobro pitanje od kojeg bi mogla krenuti neka konstruktivna rasprava. Možda zato što ih tamo nikada nije bilo, a može biti i zato što su srednjovjekovni identiteti vrlo fluidni i podložni promjenama. Veliko je pitanje, da li se svo slavofono stanovništvo feudalne hrvatske ili srpske države uopšte smatralo Srbima ili Hrvatima u nekom narodnosnom smislu. Razvojni procesi donose nove realnosti. O Bosni znamo malo i ne treba autoamtski negirati bilo koji scenarij, samo zato jer se to nekome "sviđa" ili "ne sviđa".
mislim da je Nada to odlično uočila, zato je mnogi hrvatskosrpski velikonacionalisti i mrze, govoreći o "slavenskoj masi" koja je nekoliko puta po probojnosti veća od hrvatskog i li srpskog plemena, i onda je opravdano pitanje kako to onda SVI mogu biti srbi ili hrvati, ako je masa slavena bila puno brojnija od njih samih
moje lilčno mišljenje u vezi ovoga je da ni hrvati ni srbi nisu ni prišli Bosni, u nju su dolazili samo slaveni sa sjevera, iz Panonije preko Save i uz rijeke Bosnu i Vrbas u to područje, mješali se sa domicilnim ilirima i stvorili neki mix kojem po raspadu Velikomoravske države dolazi pleme koje nosi ime sličnom Bosni (teorija Hadžijahića, Vege) i nameće to svoje ime Bosne tom ilirskoslavenskom mixu
Energični leptir wrote:
Ta logika je moguća i vrlo vjerovatna, ali isto tako moramo imati na umu da se "logika" ne može uvijek primjenjivati jer su mogući brojni lokalni scenariji, koji se često ne uklapau pod razne "logike". Kao što rekoh u srednjem vijeku u kojem nikakava narodnost nije temelj države, a ogotovo tamo gdje nemamo podataka o sastavu stanovništva, nijednu mogućnost ne treba u potpunosti isključiti.
ponavljam, nekom svojom "čudnom" logikom su pisali i Vjekislav Klaić ili Sima Ćisković, Vladimir Ćorović...
pogledaj molim te samo ovaj dio texta "oca hrvatske poviesti" Vjekoslava Klaića u svojo "čuvenoj" knjizi "Poviest bosne" napisanoj još 1882.g i koja je zbog takvih SRAMNIH pisanja i "logike" (o kojoj je riječ bio temelj za sve kasnije velikohrvatske nebuloze
pazi sad ovo dobro, da ovakav kiks ima takav historičar, on govori o pravali Slavena 553 i avara, i zamisli TADA SPOMINJE I HRVATE (u textu ja stavio upitnik) nečuveno, pa veze nema sa zdravim mozgom, govori o zajedničkom prodoru slavena, avara i hravta 567e godine ?????????? a DAi govori o tome kako su hravti porazili avare na zahtjev Iraklija (nema šanse prije 610te godine, vjerovatno oko 640te, kad su avari skroz u rasulu poslije izgubljene bitke za carigrad 626te)........eto to su ti "čuveni" povijesničari ????