Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
Moderator: anex
- Toto
- Posts: 8103
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
-
- Posts: 11430
- Joined: 22/02/2008 13:22
#52 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
Ja se ne sjecam da je drug Tito jeo kvrgušu. Toliko o tome da je to neki specijalitet
- edo_79
- Posts: 43549
- Joined: 14/10/2009 11:10
- Location: I tam i vam... a ni tam ni vam
#53 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
NAKAJMAČI DOBRO I UDRI!!!!!
- edo_79
- Posts: 43549
- Joined: 14/10/2009 11:10
- Location: I tam i vam... a ni tam ni vam
- JThomas
- Posts: 69048
- Joined: 24/05/2008 15:01
- Location: Sic semper tyrannis
- Mis mekinjas
- Posts: 42259
- Joined: 01/07/2009 22:33
- Location: U svemiru ili u Krležinim romanima
#56 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
Nije topara, već popara.JThomas wrote:a topara?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
- Posts: 45205
- Joined: 05/06/2008 03:41
- Location: i vukove stid reći odakle sam...
#57 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
interesantno... i meni je ta kljukuša, kljukuša. znači, lomljeno tijesto sa prelivom od bijelog luka i (mlijeka valjda) ostalog.SanskiBiser wrote:exliberal-ex wrote:Kljukusa....sad se kontam dali da je napravim ili ne...samo sto nije sa krompirom...to smo zvali razvljakusa ako se nevaram
ispeces tjesto ( dosta slican recept je vec je neko stavio )...i dok je jos vruce moras ga izlomit, ne sjeci sa nozem nego rukama na nejednake djelove...i onda samo zalijes sa smjesom koja je mjesavina milerama, bjelog luka (ja stavim dosta) malo ulja , soli i dodas mlijeko da bude polu tecno....to izmjesas i navali...problem je sto mi tad pritisak padne na 0...a to sto smrdim na bjeli luk dva dana....i naravno podrigujem ko konj..sad za vikend taman neplaniram ici nigdje
to jeste prava krajiska kljukusa ( Bihac, Sanski Most, Prijedor barem je tu svi tako prave) ovo gore sa krompirom sto je neko stavio sa Wiki to ne znam da sam igdje ovdje jeo, Kljukusa se ovdje pravi obicno tokom hladnih dana kad se lozi vatra...
tijesto od bijelog brasna se tanko ispece na ulju u rerni da bude res peceno, kad se ispece pokrije se krpom par minuta da "otpusti" malo (samo da padne temperatura da mozes rukama kidati) i onako vruce se iskomsa i raskomada rukama u posudu, umjesa se sitno isjeckan bijeli luk, biber, sol, rastopi se maslac i zalije se po tom tijestu i izmjesa opet i onda izmjesa sa pavlakom to sve i nakon toga zalije se to sve sa ucvrcanim uljem i opet promjesa - ne smije biti gnjecavo to peceno tijesto, znaci mora biti tanko peceno ono do 4-5 mm debljine i da porumeni i da bude onako pomalo hrskavo to se trazi, ne smije biti previse tecnosti kad se zalije vec treba da se prakticno zalijepi sve na tijesto i bijeli luk i pavlaka i ulje i maslac...Jede se odmah vruce i obicno uvijek je premalo ima. Ako ti smeta smrad bijelog luka samo zamjeni bijeli luk sa bijelim lukom u prahu, stavis ga samo malo radi arome... Opciono je zaliti sa malo vruce vode ili milijekom prije nego se doda vrhnja, pavlaka to je vec stvar licnog ukusa...Uglavnom osnovni recept koristi se samo brasno, sol, ulje, bijeli luk, biber, vrhnja/pavlaka, mlijeko, maslac.
ova kljukuša sa wikipedie je kod mene u stvari - krompirak.
- Connaisseur Karlin
- Posts: 20595
- Joined: 31/01/2016 16:16
#58 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
crijevaFURDENJACA SA KUPUSOM
( BOSANSKA DOMACA KUHINJA )
Sastojci
Dvije jufke, 8 dkg riZe, 70 dkg glavatog kupusa, soli, bibera, neSto masnoce, te furde (crijeva).
Nacin Pripreme
Jufke se rasucu. Furda (crijeva) se dobro operu (ne smiju se obariti), isjeckaju. Kupus se sitno isjeca, osoli, pusti da odstoji, promijeSa i ocijedi. Riza se obari i ocijedi. Na riZu i kupus se dodaju crijeva, posoli, te sve izmijeSa i dobije punjevina.
Jufke se razreZu napola, malo pomaste, neSto previju po duZini unutra, poreda fil, pobiberi krupno mljevenim (tucanim) biberom, jufke srolaju u guZve, stavljaju na malo zamaScenu tepsiju i peku.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
- Posts: 45205
- Joined: 05/06/2008 03:41
- Location: i vukove stid reći odakle sam...
#59 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
Pa sta mislis kako se sudzuka pravi?
U durexu?
U durexu?
- Sanjarko
- Posts: 23012
- Joined: 17/02/2015 19:32
- Location: U snu
#60 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
Kljukusa, uljevak ima ih jos. Joj od rata se to nije pravilo i jelo. Bilo je i ratnih jela. Od mlijeka u prahu eurokrem i slicno. Bili smo i zdraviji ali i mladzi tada. Karlinko mi ovdje i jezik, i oci jedemo, haman samo papke ne jedemo.
- Sanjarko
- Posts: 23012
- Joined: 17/02/2015 19:32
- Location: U snu
#61 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
Sudzuka, hrenovke, kobasice. Ja volim ona pileca pluca da jedem. A nisam neki mesaros. Sto se mene tice mogu i vegan bit.Chmoljo wrote:Pa sta mislis kako se sudzuka pravi?
U durexu?
- Connaisseur Karlin
- Posts: 20595
- Joined: 31/01/2016 16:16
#62 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
durex suzdukChmoljo wrote:Pa sta mislis kako se sudzuka pravi?
U durexu?
znam, ali ogulis sudzuk, ne moras pojesti crijevo ,a crijveo Furdenjace specijaliteta je vjerovatno drugacijeg okusa i sastava od osusenog crijeva na sudzuku
negdje pise da je Furdenajca pravljena sa drobom , a drob smrdi , i cijeli proces ciscenja i kuhanja droba je uzasan
Sto je konkretno prerhambena vrijednost droba ili crijeva ?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
- Posts: 45205
- Joined: 05/06/2008 03:41
- Location: i vukove stid reći odakle sam...
#63 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
Nutritivne vrijednosti ne znam.
Podrobac, drob ili kaurma, meni je uvijek bila odvratna i odvratan mi miris imala. Puno ljudi to voli.
Stvar sa podrobcem je taj sto je moguce jos vece smece uvaliti od pastete ili sudzuke. Ako to neko voli, najbolje je da sam i napravi ili neko kome vjeruje.
Podrobac, drob ili kaurma, meni je uvijek bila odvratna i odvratan mi miris imala. Puno ljudi to voli.
Stvar sa podrobcem je taj sto je moguce jos vece smece uvaliti od pastete ili sudzuke. Ako to neko voli, najbolje je da sam i napravi ili neko kome vjeruje.
- SanskiBiser
- Posts: 8693
- Joined: 14/05/2007 02:18
- Location: Unsko-Sansko-Migrantski Kanton
#64 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
Connaisseur Karlin wrote:durex suzdukChmoljo wrote:Pa sta mislis kako se sudzuka pravi?
U durexu?
znam, ali ogulis sudzuk, ne moras pojesti crijevo ,a crijveo Furdenjace specijaliteta je vjerovatno drugacijeg okusa i sastava od osusenog crijeva na sudzuku
negdje pise da je Furdenajca pravljena sa drobom , a drob smrdi , i cijeli proces ciscenja i kuhanja droba je uzasan
Sto je konkretno prerhambena vrijednost droba ili crijeva ?
Drobeni burek kad se napravi kako treba tj. kad se pripremi drob i ocisti drob propisno znaci tanka crijeva je za prste polizati topi se u ustima, nema mirisa, jeo tokom rata dok su zene bile raspolozene da ciste; sad kad bi spomenuo nekome da to priprema kao onda poslali bi me u MP3 inace kad je lose napravljen tj. kad je lose ociscen drob jedan zalogaj i narednih par mjeseci stresanje na samu pomisao na taj zalogaj...
- exliberal-ex
- Posts: 7707
- Joined: 11/04/2013 00:01
#65 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
sad neznam dali je orginalno jelo sa naseg terena
dali je iko ima sanse da proba salatu od tripica ?
stomak se skuha kao da se prave tripice, znaci kuhanje struganje...onaj smrad
kad je skuha isjecka se na rezance i onda se izmjesa sa salatom od svjezeg kupusa,( sirce, biber sitni i krupni, so)
servira se na sobnoj temperaturi...mozete malo ohladit ako hocete, kad su mi prvi put to servirali ja sam rekao odjebi to nejedem...ajde probaj nece te otrovat....poslije prvog zalogaja je bilo "odjebite svi ovo je moje....."
samo jos jednom sam to imao priliku da jedem.....uh sad bi dobro platio da to opet jedem
dali je iko ima sanse da proba salatu od tripica ?
stomak se skuha kao da se prave tripice, znaci kuhanje struganje...onaj smrad
kad je skuha isjecka se na rezance i onda se izmjesa sa salatom od svjezeg kupusa,( sirce, biber sitni i krupni, so)
servira se na sobnoj temperaturi...mozete malo ohladit ako hocete, kad su mi prvi put to servirali ja sam rekao odjebi to nejedem...ajde probaj nece te otrovat....poslije prvog zalogaja je bilo "odjebite svi ovo je moje....."
samo jos jednom sam to imao priliku da jedem.....uh sad bi dobro platio da to opet jedem
- Toto
- Posts: 8103
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#66 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
Sere wiki ko grlica.Chmoljo wrote:/
interesantno... i meni je ta kljukuša, kljukuša. znači, lomljeno tijesto sa prelivom od bijelog luka i (mlijeka valjda) ostalog.
ova kljukuša sa wikipedie je kod mene u stvari - krompirak.
Kljukuša je drevno jelo, koja se pravila na ovim prostorima u Ilirsko doba, 2000 godina prije nego je krompir došao u Bosnu, u 18 vjeku.
- Toto
- Posts: 8103
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#67 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
Sastav svježih i osušenih crijeva je isti. Sušenje je dehidracija.Connaisseur Karlin wrote:durex suzdukChmoljo wrote:Pa sta mislis kako se sudzuka pravi?
U durexu?
znam, ali ogulis sudzuk, ne moras pojesti crijevo ,a crijveo Furdenjace specijaliteta je vjerovatno drugacijeg okusa i sastava od osusenog crijeva na sudzuku
negdje pise da je Furdenajca pravljena sa drobom , a drob smrdi , i cijeli proces ciscenja i kuhanja droba je uzasan
Sto je konkretno prerhambena vrijednost droba ili crijeva ?
Neće da piše jer se pita od droba zove drobara/drobanica ili škembara. Škemba ne smrdi, odnosno "smrdi" ko i crijeva.
Ima više recepata za furdenjaču. Ovaj tvoj je pravi za kolinje.
Prehrambena vrijednost je ista kao: lignje, lignjun, hobotnica. Masno tkivo.
Škembe ima kupiti u Wallmartu.
Dezinficirana, 2x pasterizirana.Taman za tebe.
Nekad kupim, skuham u ekspres loncu. Sameljem i ufćkam dvije pite:skembaru solo - za mene; šarenu škembaru - za @sultaniju.
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#68 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
.
tijesto od bijelog brasna se tanko ispece na ulju u rerni da bude res peceno, kad se ispece pokrije se krpom par minuta da "otpusti" malo (samo da padne temperatura da mozes rukama kidati) i onako vruce se iskomsa i raskomada rukama u posudu, umjesa se sitno isjeckan bijeli luk, biber, sol, rastopi se maslac i zalije se po tom tijestu i izmjesa opet i onda izmjesa sa pavlakom to sve i nakon toga zalije se to sve sa ucvrcanim uljem i opet promjesa - ne smije biti gnjecavo to peceno tijesto, znaci mora biti tanko peceno ono do 4-5 mm debljine i da porumeni i da bude onako pomalo hrskavo to se trazi, ne smije biti previse tecnosti kad se zalije vec treba da se prakticno zalijepi sve na tijesto i bijeli luk i pavlaka i ulje i maslac...Jede se odmah vruce i obicno uvijek je premalo ima. Ako ti smeta smrad bijelog luka samo zamjeni bijeli luk sa bijelim lukom u prahu, stavis ga samo malo radi arome... Opciono je zaliti sa malo vruce vode ili milijekom prije nego se doda vrhnja, pavlaka to je vec stvar licnog ukusa...Uglavnom osnovni recept koristi se samo brasno, sol, ulje, bijeli luk, biber, vrhnja/pavlaka, mlijeko, maslac.
[/quote]
I moji su slican recept imali -ali moja mati je to pravila u vise slojeva-u rerni jedan tanak sloj malo zapece tek toliko da se napravi lagana korica, uzvadi iz rerne -premaze puterom i prelije sa novim tijestom i opet zapece, ne vise od 3 sloja.
Da, iskomada se i prelila je sa -topljenim -maslacem, pavlakom ,mozda malo kajmaka ali ne bijeli luk, ne sjecam se. Oh sa salatom super , ali kada se ohladi nije dobra,cak nije dobra ni ako se podgrije.
Da, napusemo se svi, niko ne mrda satima.
tijesto od bijelog brasna se tanko ispece na ulju u rerni da bude res peceno, kad se ispece pokrije se krpom par minuta da "otpusti" malo (samo da padne temperatura da mozes rukama kidati) i onako vruce se iskomsa i raskomada rukama u posudu, umjesa se sitno isjeckan bijeli luk, biber, sol, rastopi se maslac i zalije se po tom tijestu i izmjesa opet i onda izmjesa sa pavlakom to sve i nakon toga zalije se to sve sa ucvrcanim uljem i opet promjesa - ne smije biti gnjecavo to peceno tijesto, znaci mora biti tanko peceno ono do 4-5 mm debljine i da porumeni i da bude onako pomalo hrskavo to se trazi, ne smije biti previse tecnosti kad se zalije vec treba da se prakticno zalijepi sve na tijesto i bijeli luk i pavlaka i ulje i maslac...Jede se odmah vruce i obicno uvijek je premalo ima. Ako ti smeta smrad bijelog luka samo zamjeni bijeli luk sa bijelim lukom u prahu, stavis ga samo malo radi arome... Opciono je zaliti sa malo vruce vode ili milijekom prije nego se doda vrhnja, pavlaka to je vec stvar licnog ukusa...Uglavnom osnovni recept koristi se samo brasno, sol, ulje, bijeli luk, biber, vrhnja/pavlaka, mlijeko, maslac.
[/quote]
I moji su slican recept imali -ali moja mati je to pravila u vise slojeva-u rerni jedan tanak sloj malo zapece tek toliko da se napravi lagana korica, uzvadi iz rerne -premaze puterom i prelije sa novim tijestom i opet zapece, ne vise od 3 sloja.
Da, iskomada se i prelila je sa -topljenim -maslacem, pavlakom ,mozda malo kajmaka ali ne bijeli luk, ne sjecam se. Oh sa salatom super , ali kada se ohladi nije dobra,cak nije dobra ni ako se podgrije.
Da, napusemo se svi, niko ne mrda satima.
- Toto
- Posts: 8103
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#69 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
kaurma se pravi od iznutrica koje se dobro očiste i pripreme (bijela i crna džigarica, srce, crijeva) i onda se zalije rastopljnom masnoćom, koja je vršila kratkotrajnu konzervaciju.Chmoljo wrote:Nutritivne vrijednosti ne znam.
Podrobac, drob ili kaurma, meni je uvijek bila odvratna i odvratan mi miris imala. Puno ljudi to voli.
Stvar sa podrobcem je taj sto je moguce jos vece smece uvaliti od pastete ili sudzuke. Ako to neko voli, najbolje je da sam i napravi ili neko kome vjeruje.
Kaurma nije jelo jer je masno i silovito. Više je to teknologija konzerviranja.
Kod mojih staraca je bila zimski dodatak jelima: pura, popara, kupus,grah,pire krompir,prasa itd.
@ljubice: ima i vegetarijanska verija. googlaj:kavurma
- Connaisseur Karlin
- Posts: 20595
- Joined: 31/01/2016 16:16
#70 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
svve sto si nabrojao ne jedem, znam sto je kvalitetna hrana otkud ti ideja da jedem nekvalitetniju hranu od tebe uostalom, mnoga stara jela su takdjer nezdrava, npr. suho meso i sudzuk nisu "zadravji" od sintetickog tkiva morskih zvijeriToto wrote:Sastav svježih i osušenih crijeva je isti. Sušenje je dehidracija.Connaisseur Karlin wrote:durex suzdukChmoljo wrote:Pa sta mislis kako se sudzuka pravi?
U durexu?
znam, ali ogulis sudzuk, ne moras pojesti crijevo ,a crijveo Furdenjace specijaliteta je vjerovatno drugacijeg okusa i sastava od osusenog crijeva na sudzuku
negdje pise da je Furdenajca pravljena sa drobom , a drob smrdi , i cijeli proces ciscenja i kuhanja droba je uzasan
Sto je konkretno prerhambena vrijednost droba ili crijeva ?
Neće da piše jer se pita od droba zove drobara/drobanica ili škembara. Škemba ne smrdi, odnosno "smrdi" ko i crijeva.
Ima više recepata za furdenjaču. Ovaj tvoj je pravi za kolinje.
Prehrambena vrijednost je ista kao: lignje, lignjun, hobotnica. Masno tkivo.
Škembe ima kupiti u Wallmartu.
Dezinficirana, 2x pasterizirana.Taman za tebe.
Nekad kupim, skuham u ekspres loncu. Sameljem i ufćkam dvije pite:skembaru solo - za mene; šarenu škembaru - za @sultaniju.
- Toto
- Posts: 8103
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#71 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
pa to ti i govorim: isti naziv jela - skroz drugi sastojciConnaisseur Karlin wrote:
svve sto si nabrojao ne jedem, znam sto je kvalitetna hrana otkud ti ideja da jedem nekvalitetniju hranu od tebe uostalom, mnoga stara jela su takdjer nezdrava, npr. suho meso i sudzuk nisu "zadravji" od sintetickog tkiva morskih zvijeri
- Connaisseur Karlin
- Posts: 20595
- Joined: 31/01/2016 16:16
#72 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
znam, zato pitam i citam prije konzummiranjaToto wrote:pa to ti i govorim: isti naziv jela - skroz drugi sastojciConnaisseur Karlin wrote:
svve sto si nabrojao ne jedem, znam sto je kvalitetna hrana otkud ti ideja da jedem nekvalitetniju hranu od tebe uostalom, mnoga stara jela su takdjer nezdrava, npr. suho meso i sudzuk nisu "zadravji" od sintetickog tkiva morskih zvijeri
meni jos nije jasno, zasto ljudi jedu legalno odobrno vjestacko meso rakova crab cake a nema crab
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#73 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
Moji su to pravili. Bude kao ploca,kada se masnoca stisne -podsjeca me na toblerone cokoladu kako je prosarano. Pravila je pitu- bilo je silno. Mi djeca nismo htjeli jesti.Toto wrote:kaurma se pravi od iznutrica koje se dobro očiste i pripreme (bijela i crna džigarica, srce, crijeva) i onda se zalije rastopljnom masnoćom, koja je vršila kratkotrajnu konzervaciju.Chmoljo wrote:Nutritivne vrijednosti ne znam.
Podrobac, drob ili kaurma, meni je uvijek bila odvratna i odvratan mi miris imala. Puno ljudi to voli.
Stvar sa podrobcem je taj sto je moguce jos vece smece uvaliti od pastete ili sudzuke. Ako to neko voli, najbolje je da sam i napravi ili neko kome vjeruje.
Kaurma nije jelo jer je masno i silovito. Više je to teknologija konzerviranja.
Kod mojih staraca je bila zimski dodatak jelima: pura, popara, kupus,grah,pire krompir,prasa itd.
@ljubice: ima i vegetarijanska verija. googlaj:kavurma
-
- Posts: 1255
- Joined: 02/10/2009 01:07
#74 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
U mom kraju verziju te "pite" sa krompirom zovemo baba. A bez krompira -tihapeka
- Toto
- Posts: 8103
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#75 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
Novi vakat-nova nafaka.
Saržaje Kaurmu jedemo u hrenovkama, hot dogovima, kobasicama, salamama ....
Saržaje Kaurmu jedemo u hrenovkama, hot dogovima, kobasicama, salamama ....