U sb kantonu se i ove jufke natapaju u pileci bujon, prije slaganja u tepsiju. Slazu se jufke, isitnjena piletina i kad je pita pecena zalije se bujonom ili, po zelji, pola vrhnje pola jogurt, sitno sjeckani bijeli luk. Zove se tirit pita.Connaisseur Karlin wrote:http://www.northwildkitchen.com/uvdalsleiven-kling/
pa to radilo i na Balkanu, identican proces, isto tijesto, nakon pecenja na vreloj povrsini se koritilo za slaganje sitno isjeckanog pileceg mesa , a pita se zalijevala sa vodom u kojo se kuhala mozda Toto zna tocno ime jela
Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
Moderator: anex
- vazi
- Posts: 8817
- Joined: 07/04/2010 15:31
#101 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
- Connaisseur Karlin
- Posts: 20595
- Joined: 31/01/2016 16:16
#102 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
davazi wrote:U sb kantonu se i ove jufke natapaju u pileci bujon, prije slaganja u tepsiju. Slazu se jufke, isitnjena piletina i kad je pita pecena zalije se bujonom ili, po zelji, pola vrhnje pola jogurt, sitno sjeckani bijeli luk. Zove se tirit pita.Connaisseur Karlin wrote:http://www.northwildkitchen.com/uvdalsleiven-kling/
pa to radilo i na Balkanu, identican proces, isto tijesto, nakon pecenja na vreloj povrsini se koritilo za slaganje sitno isjeckanog pileceg mesa , a pita se zalijevala sa vodom u kojo se kuhala mozda Toto zna tocno ime jela
-
- Posts: 4749
- Joined: 03/08/2004 20:52
- Location: 39
#103 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
1:50 - 2:33
proces banjanja jajeta (otprilike 17 min..ali može i 20ak)
ide uz svaku klopu uz koju biste dodali i majonezu, naročito kao dodatak pastama, piletini i sl.
proces banjanja jajeta (otprilike 17 min..ali može i 20ak)
ide uz svaku klopu uz koju biste dodali i majonezu, naročito kao dodatak pastama, piletini i sl.
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#104 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
oH, i ovo jelo je jako ukusno
-
- Posts: 4749
- Joined: 03/08/2004 20:52
- Location: 39
#105 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
aha japanske klepe..na listi čekanjamoonca wrote:oH, i ovo jelo je jako ukusno
- Toto
- Posts: 8107
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#106 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
vazi wrote:U sb kantonu se i ove jufke natapaju u pileci bujon, prije slaganja u tepsiju. Slazu se jufke, isitnjena piletina i kad je pita pecena zalije se bujonom ili, po zelji, pola vrhnje pola jogurt, sitno sjeckani bijeli luk. Zove se tirit pita.Connaisseur Karlin wrote:http://www.northwildkitchen.com/uvdalsleiven-kling/
pa to radilo i na Balkanu, identican proces, isto tijesto, nakon pecenja na vreloj povrsini se koritilo za slaganje sitno isjeckanog pileceg mesa , a pita se zalijevala sa vodom u kojo se kuhala mozda Toto zna tocno ime jela
U Travniku su ga zvali i vareni burek (kad meso nije od zivine).
Za Celebijina vakta Sarajevo je bilo poznato po ovom bureku i zvali su ga Sarajevski burek. Poznate bijahu i kore sa Borike.
Jufka je usla u upotebu krajem 14 vj. ali u carskim kuhinjama. Trebala je koju stotina god. da dodje do raje.
Zagorci ga zovu mlinci. Koriste pacetinu. Bogme zu ga zastitili po geografskom porijeklu. Sve domace i svaki dinar ostane domacinima. Imaju fabricicu kora i tako to.
U proslom vijeku sam nesto slicno jeo u Bitoli.
Ja sam, pricesto, pravio improvizaciju kore bureka i travnickog bureka, sa pecenim tortiljama od kukuruznag brasna i raznim mesima.
- Toto
- Posts: 8107
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#107 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
ovaj onsen tamoga-vamoga je moja nena zvala ćilbir
-
- Posts: 4749
- Joined: 03/08/2004 20:52
- Location: 39
#108 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
najs, bat
pretpostavljam da nisi pokušao poširati jaje, ili guliti kuhano do ove čvrstoće
pretpostavljam da nisi pokušao poširati jaje, ili guliti kuhano do ove čvrstoće
- arzuhal
- Posts: 20826
- Joined: 03/06/2008 11:26
- Location: u čajdžinici "Kod nefsu-l-levvame"
#109 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
Kasam vidijo furdenjača, hoćemineštobit...
- muha_sa
- Posts: 128605
- Joined: 12/11/2004 23:33
- Location: rajvosa
#110 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
arzuhal wrote:Kasam vidijo furdenjača, hoćemineštobit...
- Toto
- Posts: 8107
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#111 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
Necetibitnista ... steko si si ti ''imunitet'' na crijeva jeduc sudzuku i burek iz buburegdzinicaarzuhal wrote:Kasam vidijo furdenjača, hoćemineštobit...
- arzuhal
- Posts: 20826
- Joined: 03/06/2008 11:26
- Location: u čajdžinici "Kod nefsu-l-levvame"
#112 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
De, nemoj me makar ti ružit...Toto wrote:Necetibitnista ... steko si si ti ''imunitet'' na crijeva jeduc sudzuku i burek iz buburegdzinicaarzuhal wrote:Kasam vidijo furdenjača, hoćemineštobit...
-
- Posts: 44810
- Joined: 19/12/2013 14:11
- wewa
- Posts: 14765
- Joined: 27/05/2010 15:20
- Location: djah na brdu, djah u ravnici
#114 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
kore su zakon
i kao i sva druga domaca jela, najbolje su od 'losijih' dijelova kokosi/pileta
ledja, krila i batak kad se zajedno iskuhaju dobije se najbolja kombinacija supe i mesa za kore
ja ih btw ne poljevam nakon pecenja nicim, volim da najgornji sloj hrska <3
i kao i sva druga domaca jela, najbolje su od 'losijih' dijelova kokosi/pileta
ledja, krila i batak kad se zajedno iskuhaju dobije se najbolja kombinacija supe i mesa za kore
ja ih btw ne poljevam nakon pecenja nicim, volim da najgornji sloj hrska <3
- vazi
- Posts: 8817
- Joined: 07/04/2010 15:31
#115 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
E tu ne znam, jesta to ?zoomba wrote:A uckurusa?
-
- Posts: 44810
- Joined: 19/12/2013 14:11
#116 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
Pita uckurusa prodavala se preko puta staroga jevrejskog hrama jos prije rata , sam mislim da to vise niko ne pravi..vazi wrote:E tu ne znam, jesta to ?zoomba wrote:A uckurusa?
-
- Posts: 88063
- Joined: 20/12/2016 20:16
#117 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
Ovako je izgledala na tanjitu --vrlo ukusna-vazi wrote:E tu ne znam, jesta to ?zoomba wrote:A uckurusa?
- vazi
- Posts: 8817
- Joined: 07/04/2010 15:31
#118 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
moonca wrote:Ovako je izgledala na tanjitu --vrlo ukusna-vazi wrote:E tu ne znam, jesta to ?zoomba wrote:A uckurusa?
Super izgleda al ne vidim ne tel sta je nadjev
- vazi
- Posts: 8817
- Joined: 07/04/2010 15:31
#119 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
zoomba wrote:Pita uckurusa prodavala se preko puta staroga jevrejskog hrama jos prije rata , sam mislim da to vise niko ne pravi..vazi wrote:E tu ne znam, jesta to ?zoomba wrote:A uckurusa?
Moj Hajran voli sve pite, da ga iznenadim s prosirenjem ponude
-
- Posts: 44810
- Joined: 19/12/2013 14:11
#120 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
Treba znati napraviti veoma je tanka ko mali prst , zato su je i zvali uckurusa(ko uckur)
Bilo je zajebancije oko toga posalju gazde radnika kaze uzmi mi uckura i da lovu on mu donese pravi uckur..
Bilo je zajebancije oko toga posalju gazde radnika kaze uzmi mi uckura i da lovu on mu donese pravi uckur..
- vazi
- Posts: 8817
- Joined: 07/04/2010 15:31
#121 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
Ko ti ovdje jos zna sta je uckurzoomba wrote:Treba znati napraviti veoma je tanka ko mali prst , zato su je i zvali uckurusa(ko uckur)
Bilo je zajebancije oko toga posalju gazde radnika kaze uzmi mi uckura i da lovu on mu donese pravi uckur..
Ja se udala i svekrva rahm mi dala neke njene dimije da obucem , jedva kutarisala , presijekla uckur makazama, nisam znala odvezati , za malo se mlada nije upiskila u dimije
Edit: od cega je nadjev ?
-
- Posts: 44810
- Joined: 19/12/2013 14:11
#122 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
vazi wrote:Ko ti ovdje jos zna sta je uckurzoomba wrote:Treba znati napraviti veoma je tanka ko mali prst , zato su je i zvali uckurusa(ko uckur)
Bilo je zajebancije oko toga posalju gazde radnika kaze uzmi mi uckura i da lovu on mu donese pravi uckur..
Ja se udala i svekrva rahm mi dala neke njene dimije da obucem , jedva kutarisala , presijekla uckur makazama, nisam znala odvezati , za malo se mlada nije upiskila u dimije
Edit: od cega je nadjev ?
Ma ko burek isto
- vazi
- Posts: 8817
- Joined: 07/04/2010 15:31
#123 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
zoomba wrote:vazi wrote:Ko ti ovdje jos zna sta je uckurzoomba wrote:Treba znati napraviti veoma je tanka ko mali prst , zato su je i zvali uckurusa(ko uckur)
Bilo je zajebancije oko toga posalju gazde radnika kaze uzmi mi uckura i da lovu on mu donese pravi uckur..
Ja se udala i svekrva rahm mi dala neke njene dimije da obucem , jedva kutarisala , presijekla uckur makazama, nisam znala odvezati , za malo se mlada nije upiskila u dimije
Edit: od cega je nadjev ?
Ma ko burek isto
Ok, cemo probamo aBd
- Toto
- Posts: 8107
- Joined: 21/04/2009 11:09
- Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#124 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..
PITA MASLENICA
Oko 80 dkg brašna, 25 dkg masla (masnoće ), so, 25 dkg slatkog kajmaka (skorupa ili vrhnja), malo ulja.
Zamijesi se tijesto mlakom slanom vodom i napravi 4-5 kupica. Kupice se malo izrade, premažu malo uljem i puste da odstoje.
Zatim se rasuču jufke i prosuše. Pomasti se tepsija i prekriva nekoliko puta komadima jufke veličine tepsije, koji se malo začine.
Uzavrije se oko10 dkg masnoće, ubaci 15 dkg kajmaka i polije po jufkama na tepsiji. Zatim se ponovo prekriva jufkama koje se premašćuju i maslenica stavi peći.
Kad je maslenica gotovo pečena, izreže se. Ostatak masnoće se uzavrije, smiješa sa preostalim kajmakom i polije po maslenici, a onda ubaci maslenica u pećnicu da se dopeče.
LAKIŠIĆ, Alija Bosanski kuhar: tradicionalni kulinarstvo u Bosni i Hercegovini
ISBN 9958-10-157-2 COBISSIBIH-ID 6972678
Oko 80 dkg brašna, 25 dkg masla (masnoće ), so, 25 dkg slatkog kajmaka (skorupa ili vrhnja), malo ulja.
Zamijesi se tijesto mlakom slanom vodom i napravi 4-5 kupica. Kupice se malo izrade, premažu malo uljem i puste da odstoje.
Zatim se rasuču jufke i prosuše. Pomasti se tepsija i prekriva nekoliko puta komadima jufke veličine tepsije, koji se malo začine.
Uzavrije se oko10 dkg masnoće, ubaci 15 dkg kajmaka i polije po jufkama na tepsiji. Zatim se ponovo prekriva jufkama koje se premašćuju i maslenica stavi peći.
Kad je maslenica gotovo pečena, izreže se. Ostatak masnoće se uzavrije, smiješa sa preostalim kajmakom i polije po maslenici, a onda ubaci maslenica u pećnicu da se dopeče.
LAKIŠIĆ, Alija Bosanski kuhar: tradicionalni kulinarstvo u Bosni i Hercegovini
ISBN 9958-10-157-2 COBISSIBIH-ID 6972678
- Norm
- Posts: 2867
- Joined: 27/10/2011 11:29
- Location: Prokleta Avlija