Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

User avatar
vazi
Posts: 8817
Joined: 07/04/2010 15:31

#101 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by vazi »

Connaisseur Karlin wrote:
http://www.northwildkitchen.com/uvdalsleiven-kling/

pa to radilo i na Balkanu, identican proces, isto tijesto, nakon pecenja na vreloj povrsini se koritilo za slaganje sitno isjeckanog pileceg mesa , a pita se zalijevala sa vodom u kojo se kuhala :) mozda Toto zna tocno ime jela :)
U sb kantonu se i ove jufke natapaju u pileci bujon, prije slaganja u tepsiju. Slazu se jufke, isitnjena piletina i kad je pita pecena zalije se bujonom ili, po zelji, pola vrhnje pola jogurt, sitno sjeckani bijeli luk. Zove se tirit pita.
User avatar
Connaisseur Karlin
Posts: 20595
Joined: 31/01/2016 16:16

#102 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by Connaisseur Karlin »

vazi wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
http://www.northwildkitchen.com/uvdalsleiven-kling/

pa to radilo i na Balkanu, identican proces, isto tijesto, nakon pecenja na vreloj povrsini se koritilo za slaganje sitno isjeckanog pileceg mesa , a pita se zalijevala sa vodom u kojo se kuhala :) mozda Toto zna tocno ime jela :)
U sb kantonu se i ove jufke natapaju u pileci bujon, prije slaganja u tepsiju. Slazu se jufke, isitnjena piletina i kad je pita pecena zalije se bujonom ili, po zelji, pola vrhnje pola jogurt, sitno sjeckani bijeli luk. Zove se tirit pita.
da :thumbup:
zijancer
Posts: 4749
Joined: 03/08/2004 20:52
Location: 39

#103 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by zijancer »

1:50 - 2:33


proces banjanja jajeta (otprilike 17 min..ali može i 20ak)
ide uz svaku klopu uz koju biste dodali i majonezu, naročito kao dodatak pastama, piletini i sl.


:P
moonca
Posts: 88063
Joined: 20/12/2016 20:16

#104 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by moonca »

oH, i ovo jelo je jako ukusno :-)


zijancer
Posts: 4749
Joined: 03/08/2004 20:52
Location: 39

#105 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by zijancer »

moonca wrote:oH, i ovo jelo je jako ukusno :-)
aha :P japanske klepe..na listi čekanja :-D
User avatar
Toto
Posts: 8107
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#106 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by Toto »

vazi wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
http://www.northwildkitchen.com/uvdalsleiven-kling/

pa to radilo i na Balkanu, identican proces, isto tijesto, nakon pecenja na vreloj povrsini se koritilo za slaganje sitno isjeckanog pileceg mesa , a pita se zalijevala sa vodom u kojo se kuhala :) mozda Toto zna tocno ime jela :)
U sb kantonu se i ove jufke natapaju u pileci bujon, prije slaganja u tepsiju. Slazu se jufke, isitnjena piletina i kad je pita pecena zalije se bujonom ili, po zelji, pola vrhnje pola jogurt, sitno sjeckani bijeli luk. Zove se tirit pita.


U Travniku su ga zvali i vareni burek (kad meso nije od zivine).

Za Celebijina vakta Sarajevo je bilo poznato po ovom bureku i zvali su ga Sarajevski burek. Poznate bijahu i kore sa Borike.
Jufka je usla u upotebu krajem 14 vj. ali u carskim kuhinjama. Trebala je koju stotina god. da dodje do raje.

Zagorci ga zovu mlinci. Koriste pacetinu. Bogme zu ga zastitili po geografskom porijeklu. Sve domace i svaki dinar ostane domacinima. Imaju fabricicu kora i tako to.
U proslom vijeku sam nesto slicno jeo u Bitoli.
Ja sam, pricesto, pravio improvizaciju kore bureka i travnickog bureka, sa pecenim tortiljama od kukuruznag brasna i raznim mesima.
User avatar
Toto
Posts: 8107
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#107 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by Toto »

ovaj onsen tamoga-vamoga je moja nena zvala ćilbir
zijancer
Posts: 4749
Joined: 03/08/2004 20:52
Location: 39

#108 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by zijancer »

najs, bat
pretpostavljam da nisi pokušao poširati jaje, ili guliti kuhano do ove čvrstoće
User avatar
arzuhal
Posts: 20826
Joined: 03/06/2008 11:26
Location: u čajdžinici "Kod nefsu-l-levvame"

#109 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by arzuhal »

Kasam vidijo furdenjača, hoćemineštobit...
User avatar
muha_sa
Posts: 128605
Joined: 12/11/2004 23:33
Location: rajvosa

#110 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by muha_sa »

arzuhal wrote:Kasam vidijo furdenjača, hoćemineštobit...
Image
User avatar
Toto
Posts: 8107
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#111 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by Toto »

arzuhal wrote:Kasam vidijo furdenjača, hoćemineštobit...
Necetibitnista ... steko si si ti ''imunitet'' na crijeva jeduc sudzuku i burek iz buburegdzinica
User avatar
arzuhal
Posts: 20826
Joined: 03/06/2008 11:26
Location: u čajdžinici "Kod nefsu-l-levvame"

#112 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by arzuhal »

Toto wrote:
arzuhal wrote:Kasam vidijo furdenjača, hoćemineštobit...
Necetibitnista ... steko si si ti ''imunitet'' na crijeva jeduc sudzuku i burek iz buburegdzinica
De, nemoj me makar ti ružit... :mrgreen:
User avatar
wewa
Posts: 14765
Joined: 27/05/2010 15:20
Location: djah na brdu, djah u ravnici

#114 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by wewa »

kore su zakon
i kao i sva druga domaca jela, najbolje su od 'losijih' dijelova kokosi/pileta
ledja, krila i batak kad se zajedno iskuhaju dobije se najbolja kombinacija supe i mesa za kore

ja ih btw ne poljevam nakon pecenja nicim, volim da najgornji sloj hrska <3
User avatar
vazi
Posts: 8817
Joined: 07/04/2010 15:31

#115 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by vazi »

zoomba wrote:A uckurusa? :D
E tu ne znam, jesta to :-D ?
zoomba
Posts: 44810
Joined: 19/12/2013 14:11

#116 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by zoomba »

vazi wrote:
zoomba wrote:A uckurusa? :D
E tu ne znam, jesta to :-D ?
Pita uckurusa :D prodavala se preko puta staroga jevrejskog hrama jos prije rata , sam mislim da to vise niko ne pravi..
moonca
Posts: 88063
Joined: 20/12/2016 20:16

#117 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by moonca »

vazi wrote:
zoomba wrote:A uckurusa? :D
E tu ne znam, jesta to :-D ?
Ovako je izgledala na tanjitu --vrlo ukusna-

Image
User avatar
vazi
Posts: 8817
Joined: 07/04/2010 15:31

#118 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by vazi »

moonca wrote:
vazi wrote:
zoomba wrote:A uckurusa? :D
E tu ne znam, jesta to :-D ?
Ovako je izgledala na tanjitu --vrlo ukusna-

Image

Super izgleda al ne vidim ne tel sta je nadjev :-D :?:
User avatar
vazi
Posts: 8817
Joined: 07/04/2010 15:31

#119 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by vazi »

zoomba wrote:
vazi wrote:
zoomba wrote:A uckurusa? :D
E tu ne znam, jesta to :-D ?
Pita uckurusa :D prodavala se preko puta staroga jevrejskog hrama jos prije rata , sam mislim da to vise niko ne pravi..

Moj Hajran voli sve pite, da ga iznenadim s prosirenjem ponude :lol:
zoomba
Posts: 44810
Joined: 19/12/2013 14:11

#120 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by zoomba »

Treba znati napraviti veoma je tanka ko mali prst , zato su je i zvali uckurusa(ko uckur)

Bilo je zajebancije oko toga posalju gazde radnika kaze uzmi mi uckura i da lovu on mu donese pravi uckur.. :lol:
User avatar
vazi
Posts: 8817
Joined: 07/04/2010 15:31

#121 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by vazi »

zoomba wrote:Treba znati napraviti veoma je tanka ko mali prst , zato su je i zvali uckurusa(ko uckur)

Bilo je zajebancije oko toga posalju gazde radnika kaze uzmi mi uckura i da lovu on mu donese pravi uckur.. :lol:
Ko ti ovdje jos zna sta je uckur :lol:

Ja se udala i svekrva rahm mi dala neke njene dimije da obucem :lol: , jedva kutarisala :lol: , presijekla uckur makazama, nisam znala odvezati , za malo se mlada nije upiskila u dimije :lol: :lol:

Edit: od cega je nadjev ?
zoomba
Posts: 44810
Joined: 19/12/2013 14:11

#122 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by zoomba »

vazi wrote:
zoomba wrote:Treba znati napraviti veoma je tanka ko mali prst , zato su je i zvali uckurusa(ko uckur)

Bilo je zajebancije oko toga posalju gazde radnika kaze uzmi mi uckura i da lovu on mu donese pravi uckur.. :lol:
Ko ti ovdje jos zna sta je uckur :lol:

Ja se udala i svekrva rahm mi dala neke njene dimije da obucem :lol: , jedva kutarisala :lol: , presijekla uckur makazama, nisam znala odvezati , za malo se mlada nije upiskila u dimije :lol: :lol:

Edit: od cega je nadjev ?

:lol: :lol:

Ma ko burek isto
User avatar
vazi
Posts: 8817
Joined: 07/04/2010 15:31

#123 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by vazi »

zoomba wrote:
vazi wrote:
zoomba wrote:Treba znati napraviti veoma je tanka ko mali prst , zato su je i zvali uckurusa(ko uckur)

Bilo je zajebancije oko toga posalju gazde radnika kaze uzmi mi uckura i da lovu on mu donese pravi uckur.. :lol:
Ko ti ovdje jos zna sta je uckur :lol:

Ja se udala i svekrva rahm mi dala neke njene dimije da obucem :lol: , jedva kutarisala :lol: , presijekla uckur makazama, nisam znala odvezati , za malo se mlada nije upiskila u dimije :lol: :lol:

Edit: od cega je nadjev ?

:lol: :lol:

Ma ko burek isto

Ok, cemo probamo aBd :thumbup:
User avatar
Toto
Posts: 8107
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#124 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by Toto »

PITA MASLENICA
Oko 80 dkg brašna, 25 dkg masla (masnoće ), so, 25 dkg slatkog kajmaka (skorupa ili vrhnja), malo ulja.
Zamijesi se tijesto mlakom slanom vodom i napravi 4-5 kupica. Kupice se malo izrade, premažu malo uljem i puste da odstoje.
Zatim se rasuču jufke i prosuše. Pomasti se tepsija i prekriva nekoliko puta komadima jufke veličine tepsije, koji se malo začine.
Uzavrije se oko10 dkg masnoće, ubaci 15 dkg kajmaka i polije po jufkama na tepsiji. Zatim se ponovo prekriva jufkama koje se premašćuju i maslenica stavi peći.
Kad je maslenica gotovo pečena, izreže se. Ostatak masnoće se uzavrije, smiješa sa preostalim kajmakom i polije po maslenici, a onda ubaci maslenica u pećnicu da se dopeče.

LAKIŠIĆ, Alija Bosanski kuhar: tradicionalni kulinarstvo u Bosni i Hercegovini
ISBN 9958-10-157-2 COBISSIBIH-ID 6972678
User avatar
Norm
Posts: 2867
Joined: 27/10/2011 11:29
Location: Prokleta Avlija

#125 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by Norm »

Post Reply