Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

User avatar
Sanjarko
Posts: 23235
Joined: 17/02/2015 19:32
Location: U snu

#126 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by Sanjarko »

Uz maslenicu moze sir ili pavlaka ili oboje. Imaju sad nove neke pite. Kao pica ili sendvic pite od sira, sa sirom.
User avatar
bunk
Posts: 8774
Joined: 16/07/2016 19:58

#127 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by bunk »

To napravi sirnicu pa onda nariba odozgo chedar da se otopi :mrgreen:
User avatar
Sanjarko
Posts: 23235
Joined: 17/02/2015 19:32
Location: U snu

#128 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by Sanjarko »

Nekako kao sendvic sirnica. Lici izgledom na picu. Ali vise meni baca na sendvic. Tanka kao nekakve one tortilje. Kao dvije tortilje a izmedzu sir sa pavlakom ili samo sir. Nisu ni skupe kako znam.
User avatar
Toto
Posts: 8107
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#129 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by Toto »

MOSTARSKA CICVARA

60 dkg krompira, 10 dkg masla,
10 dkg kajmaka, 10 dkg mladog ili
polumasnog sira, kašičica pšenična brašna,
2 dkg mladog masla (maslaca), so, ako kajmak nije dovoljno slan.
Krompir se skuha, oguli i istuče. U tavu se stavi maslo, doda kašičica brašna, promiješa, doda sir i kajmak, te sve rastopi, a zatim pusti da provrije. Na ovo se saspe krompir i izmiješa. Cicvara se stavlja na tanjire, razmjerno rasporedi i kašikom
naprave lokvice. Začini se uzavrelim mladim maslom
User avatar
vazi
Posts: 8817
Joined: 07/04/2010 15:31

#130 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by vazi »

Toto wrote: 30/10/2020 11:03 MOSTARSKA CICVARA

60 dkg krompira, 10 dkg masla,
10 dkg kajmaka, 10 dkg mladog ili
polumasnog sira, kašičica pšenična brašna,
2 dkg mladog masla (maslaca), so, ako kajmak nije dovoljno slan.
Krompir se skuha, oguli i istuče. U tavu se stavi maslo, doda kašičica brašna, promiješa, doda sir i kajmak, te sve rastopi, a zatim pusti da provrije. Na ovo se saspe krompir i izmiješa. Cicvara se stavlja na tanjire, razmjerno rasporedi i kašikom
naprave lokvice. Začini se uzavrelim mladim maslom
Hvala n’a receptu, nisam je jela od ranog djetinjstva, sacuvat cu recept i prvom zgodom napraviti.
User avatar
Sarah24
Posts: 10008
Joined: 08/06/2010 11:12
Location: Somewhere over the rainbow

#131 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by Sarah24 »

u ovu temu se moram upisati da zapratim recepte :thumbup:
User avatar
Toto
Posts: 8107
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#132 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by Toto »

JOŠIRLUK

Ranije je u tradicionalnom kulinarstvu Bosne joširluk spravljan bez mesa i imao je funkciju čimbura, kao i priloga uz neka jela (naprimjer krzatmu).
Za 1 obrok: 0,3 kg špinata, 0.3 kg pirinča (riže), soli, 70 g masla (masnoće), 2-3 jaja, 30 g mladog masla malo kiselog
mlijeka ili povlake.
Špinat se očisti, prebere i izreže (kao za pitu), dobro opere i saspe u šerpu, malo posoli. Doda se sirova oprana riža (samo toliko da "zašareni"), dolije se sa nešto vode i kuha 10-15 minuta, tako da riža nabubri. Zatim se ocijedi. U drugu šerpu se stavi masnoća i zagrije, pa se saspe špinat i prodinsta. Umute se jaja, a špinat se prebaci na tihu vatru, zalijeva polahko
umućenim jajima i miješa nekoliko minuta.
Prilikom serviranja začini se uzavrelim maslacem. Po želji prelije se kiselim mlijekom ili povlakom.
User avatar
Toto
Posts: 8107
Joined: 21/04/2009 11:09
Location: 38° 26′ 55″ N, 122° 42′ 17″ W
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#133 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by Toto »

PEKSIMET ČORBA

Za 4 obroka: Mesne vode kokoši­je (juhe) za 4 obroka, 2 dkg masla,oko 6 dkg peršunova lista, mrkve i celera, soli, bibera, malo limuna.
Peksimetići (Lokumi): 1 žumanjce, malo slatkog mlijeka, malo soli, brašna, te masla za prženje, čurekota.

Iskuha se mesna voda (juha). Na vrelu vodu se stavi iskrižana zelen i malo zaprži, zatim doda juha i sve provrije, pa posoli i pobiberi.

Izrada peksimetića

Zakuha se tijesto od žumanjc, masnoće, slatkog mlijeka, brašna i malo soli i razvije deblja jufka. Onda se formiraju kolačići naprstnjakom, pospu čurekotom i prže na vrelu maslu. Tijesto se može razviti u obliku tankog štapa. Kolačići se režu u obliku romba, ili se jufka savije na štap, pa se peksimetići režu kao prstenovi.

Kada su prženi, vade se u posebnu zdjelu i serviraju uz čorbu ali odvojeno od čorbe. Ako se kolačići serviraju u čorbi onda se stav­ljaju u momentu kada je juha vec servirana, jer se, ako se stave rani­je, raskvase i izgube okus. Stavi se toliko da kolačića da pokriju površinu čorbe (superijeru). Po kolačićima se može nacijediti malo soka od limuna.
User avatar
Sanjarko
Posts: 23235
Joined: 17/02/2015 19:32
Location: U snu

#134 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by Sanjarko »

Meni i sebi stara malo, malo zna napraviti potkrižu ili podkrižu kako već se zove to jelo.

Ide stari hljeb, malo suha mesa i luk, valjda.

Ne znam nažalost oko kuhinje puno, osnovno samo znam.

Jbga kad nisam za toga zbog bolesti.
User avatar
Sanjarko
Posts: 23235
Joined: 17/02/2015 19:32
Location: U snu

#135 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by Sanjarko »

@Toto svaka čast :thumbup:
User avatar
Chloe
Photo mod
Posts: 71794
Joined: 03/10/2011 20:11

#136 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by Chloe »

Sanjarko wrote: 05/12/2023 11:59 Meni i sebi stara malo, malo zna napraviti potkrižu ili podkrižu kako već se zove to jelo.

Ide stari hljeb, malo suha mesa i luk, valjda.

Ne znam nažalost oko kuhinje puno, osnovno samo znam.

Jbga kad nisam za toga zbog bolesti.
Kod nas je potkriža. :oops:
Kombinacija junetine i suhog mesa, na prethodno preprženom crvenom luku se kuha meso, dodaju začini,
i uz to ide pogača, ne znam kako se u drugim krajevima zove, mijesi se brašno sa sodom i kiselom vodom ili kiselim mlijekom,
formira kao kruh i odmah peče.
Puno je tvrdja i gušća tekstura tijesta nego kod kruha,
pogače se nareže se na manje i tanje komade, malo zapeče u rerni,
preko se pospe dobivenom čorbom i vrati još malo u rernu.
User avatar
Chloe
Photo mod
Posts: 71794
Joined: 03/10/2011 20:11

#137 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by Chloe »

Toto wrote: 09/05/2019 07:00 PITA MASLENICA
Oko 80 dkg brašna, 25 dkg masla (masnoće ), so, 25 dkg slatkog kajmaka (skorupa ili vrhnja), malo ulja.
Zamijesi se tijesto mlakom slanom vodom i napravi 4-5 kupica. Kupice se malo izrade, premažu malo uljem i puste da odstoje.
Zatim se rasuču jufke i prosuše. Pomasti se tepsija i prekriva nekoliko puta komadima jufke veličine tepsije, koji se malo začine.
Uzavrije se oko10 dkg masnoće, ubaci 15 dkg kajmaka i polije po jufkama na tepsiji. Zatim se ponovo prekriva jufkama koje se premašćuju i maslenica stavi peći.
Kad je maslenica gotovo pečena, izreže se. Ostatak masnoće se uzavrije, smiješa sa preostalim kajmakom i polije po maslenici, a onda ubaci maslenica u pećnicu da se dopeče.

LAKIŠIĆ, Alija Bosanski kuhar: tradicionalni kulinarstvo u Bosni i Hercegovini
ISBN 9958-10-157-2 COBISSIBIH-ID 6972678
Nikad nisam jela maslenicu pripremanu na ovaj način. :-D
Mi je pravimo drugačije.
Odoh potražiti fotkicu da nabacim .. :hm: ako budem imala. :mrgreen:

Edit:
Image

Image

Pravim je samo domaćim brašnom mljeveno na vodenici, rijetko kombinujem obično brašno sa heljdinim, isto bude ukusna.
User avatar
Sanjarko
Posts: 23235
Joined: 17/02/2015 19:32
Location: U snu

#138 Re: Originalna jela: Kvrguša, Razvaruša, Kljukuša, Furdenjača ..

Post by Sanjarko »

Chloe wrote: 05/12/2023 12:14
Sanjarko wrote: 05/12/2023 11:59 Meni i sebi stara malo, malo zna napraviti potkrižu ili podkrižu kako već se zove to jelo.

Ide stari hljeb, malo suha mesa i luk, valjda.

Ne znam nažalost oko kuhinje puno, osnovno samo znam.

Jbga kad nisam za toga zbog bolesti.
Kod nas je potkriža. :oops:
Kombinacija junetine i suhog mesa, na prethodno preprženom crvenom luku se kuha meso, dodaju začini,
i uz to ide pogača, ne znam kako se u drugim krajevima zove, mijesi se brašno sa sodom i kiselom vodom ili kiselim mlijekom,
formira kao kruh i odmah peče.
Puno je tvrdja i gušća tekstura tijesta nego kod kruha,
pogače se nareže se na manje i tanje komade, malo zapeče u rerni,
preko se pospe dobivenom čorbom i vrati još malo u rernu.
:ruza:
Post Reply