Odrastao sam medju orasima i valjda nemam nikakvih posljedica. Prosle godine sam srusio tri oraha. Svi nikli na nezgodnim mjestima (nadvio se nad kucu, drugi u samoj medji, treci kostunjav).
p.s. i ne zaboravite, kilo jezgre 20 KM
ne samo u oraha, nego je to tako uglavnom i kod drgih vrsta drveca, tako ce ti i recimo hrast isto žilama naštetiti temeljima i zato je to u svakom slucaju bolje držati podalje od kuce.Danguba wrote:Orah u blizini kuce je opasnost sama po sebi. Zile idu otprilike u sirini krosnje. Kolika krosnja tolike su i zile. Jako su snazne da dizu sve na sto naidju. Orah ima tu neku kiselinu u liscu (neko kaze da su to herbicidi) tako da ispod njega tesko sta uspijeva.
Odrastao sam medju orasima i valjda nemam nikakvih posljedica. Prosle godine sam srusio tri oraha. Svi nikli na nezgodnim mjestima (nadvio se nad kucu, drugi u samoj medji, treci kostunjav).
p.s. i ne zaboravite, kilo jezgre 20 KM
a zašto? to ti je jedina opcije a ti je tako olako odbacuješ. zagrni kanal i za 5-6 godina ponovi proceduru.bizet wrote:kako sam shvatila od dizanja temelja nema nista, huh
jedino hlad moze biti problem, moze a ne mora valjda, jer se moze pojaviti vlaga...sa vlagom vec kuburimo(nevezano za orah pretpostavljam, jos uvijek istrazujemo i saniramo moguce uzrocnike)
zabijanje limene ploce se radi zbog cega?...da korijenje ne ide prema kuci?
kopanje kanala nije opcija...ma i limena ploca nije opcija, na sta bi to licilo
bice uzdaj se u dobru sudbinu i da orah nece napraviti probleme
Otrovan miris? Hajd sto je radioaktivan jos je i bojni otrov... pa ne treba nam vojska, samo orahe saditiUltrasNaBaterije wrote:Mi smo sušili lišće oraha i vinove loze, rezali i motali u rizle kad smo bili mlađi. Da vidite taj cirkus, ima neki opojni miris![]()
![]()
Orah skuplja vlagu, lišće pušta opojni i vjerovatno otrovni miris, pravi veliki hlad i zadržava vlagu, ima duboko korijenje koje je uz to ide i u širinu.
Znam da su komšije od moje majke i dede morali 2 dana platiti bager da iskopa panj od oraha, nikad ništa masivnije u zemlji nisam vidio. Doduše bio je ogroman orah star minimalno 60tak godina, ja nikad veći u životu nisam vidio. Dedo kaže da je star 100 godina, što je moguće...
Elem, imaš rješenje, uzmeš bušilicu i u podnožju izbušiš rupu u korijen, naspeš nafte, može i jaka baza ili kiselina, bolje kiselina, i tako 2-3 rupe. Prekriješ zemljom i nadas se da dajdža neće skontat.
kantica__ wrote:
Otrovan miris? Hajd sto je radioaktivan jos je i bojni otrov... pa ne treba nam vojska, samo orahe saditi
Paco wrote:Đoletov deda je pokopan ispod oraha
Listovi sadrze juglon koji je prirodni herbicid pa zato ispod oraha ne raste mnogo drugih biljaka.sarajevo999999 wrote:Stose tice stetnosti oraha to je istina.orah ispusta bukvalno otrov koji se zove juglanin (orah-lat. juglans regia pretpostavljam).iz tog razloga oko stabla primjeticete ne raste ni trava ni korov. Mada PO MOM misljenju to za covjeka ne znaci nista tako da price zaspao pa umro za mene su besmislene. Ipak trebala bi ga ukloniti zbog temelja kuce.ako ti zile potkopaju temelje,a budi sigurna da hoce,kucu mozes sravniti.idealno bi ti bilo da ga negdje premjestis jer pretpostavljam da je rijec o stablu starosti nekih 10 godina koji se primio tako da je vrijedno.
Ahahacrnoplavo wrote:Paco wrote:Đoletov deda je pokopan ispod oraha
to valjda da se ne bi digo ponovo
ispod oraha raste vegetacija (vidi sliku iznad) osim u pojasu oko debla gdje je prisustvo juglanina najvece. Listovi se najmanje nalaze ispod stabla jer ih vjetar odnese.dakle,taj prirodni herbicid bi unistio pojas od,ajmo reci, desetak metara.nema logike zar ne?kantica__ wrote:Listovi sadrze juglon koji je prirodni herbicid pa zato ispod oraha ne raste mnogo drugih biljaka.sarajevo999999 wrote:Stose tice stetnosti oraha to je istina.orah ispusta bukvalno otrov koji se zove juglanin (orah-lat. juglans regia pretpostavljam).iz tog razloga oko stabla primjeticete ne raste ni trava ni korov. Mada PO MOM misljenju to za covjeka ne znaci nista tako da price zaspao pa umro za mene su besmislene. Ipak trebala bi ga ukloniti zbog temelja kuce.ako ti zile potkopaju temelje,a budi sigurna da hoce,kucu mozes sravniti.idealno bi ti bilo da ga negdje premjestis jer pretpostavljam da je rijec o stablu starosti nekih 10 godina koji se primio tako da je vrijedno.
hahahaha ma salis se zar ne?sarajevo999999 wrote:ispod oraha raste vegetacija (vidi sliku iznad) osim u pojasu oko debla gdje je prisustvo juglanina najvece. Listovi se najmanje nalaze ispod stabla jer ih vjetar odnese.dakle,taj prirodni herbicid bi unistio pojas od,ajmo reci, desetak metara.nema logike zar ne?kantica__ wrote: Listovi sadrze juglon koji je prirodni herbicid pa zato ispod oraha ne raste mnogo drugih biljaka.
Zapanjen sam kolicinom procitanih gluposti u prethodne tri stranice (ne odnosi se na citirani post, postujem konstruktivnu diskusiju).
ispod oraha raste takođe i kadaispod oraha raste vegetacija (vidi sliku iznad)

Ja bih odrezo... ionako nece valjat kad naraste, pa sta mu Bog dadne. Ta fama oko oraha je neka narodna ubleha, ako zaspis ispod oraha ne mozes na noge isl. bajke za djecu, jedino sto je orah nako sam po sebi bezveze, nije za dvoriste sa onim mesnatim listovima isl. To me podsjeca na onu pricu ako ima neka crnogorica u dvoristu kad preraste sljeme umre domacin, sad kad ides kroz Bosnu malo malo vidis fali vrsika na borovima uvijek se nasmijem.
Capari, zamisli da naraste 20 metara kako bi bilo ružmo i pognoji malo to s nečim ako neće.Black swan wrote: ↑21/02/2022 10:29
Sta radit s ovim
Rezat ovu drugu da ojacam glavno stablo
Bojim se da se ne sasusi
10 godina vegetira na onoj lokaciji

ALI prvo pravilo amaterskog voćarstva NE DIRATI ORAHBobi wrote: ↑21/02/2022 11:51Capari, zamisli da naraste 20 metara kako bi bilo ružmo i pognoji malo to s nečim ako neće.Black swan wrote: ↑21/02/2022 10:29
Sta radit s ovim
Rezat ovu drugu da ojacam glavno stablo
Bojim se da se ne sasusi
10 godina vegetira na onoj lokaciji