orah od kuce

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Ostri_Mac

#26 Re: orah od kuce

Post by Ostri_Mac »

Pih...kuca napravljena '68. Orah posadjen kad je i temelj kuce zakopan... Teren je malo rec' strm...i nije Sarajevo :lol:

Usudio bih se reci da nije tog oooogromnog oraha plafon 5-7m ispod kuce da bi sve davno otislo u 3 helaTja...

Nema problema sa vlagom i korijenjem...barem nisam skontao do sada....ah da, ima jos jedan maaalo mladji jedno 10m iznad kuce :-)

...eh sad o tim 'nakim energijama i cime ne ne bih raspravljao...al' da smo svi familijarno malo "cudni" 'vala jesmo :lol:
bizet

#27 Re: orah od kuce

Post by bizet »

onaj ko zivi u kuci zna da je to rupa bez dna...nisi jednu stvar ni zavrsio druga se kvari i propada...da ne pricam koliko su nas majstori zahebali dok smo pravili kucu i koliko je novaca otislo na popravke i korekcije odmah nakon :(...ali takav nam grah valjda
e sad kad znas koliko posla si uradio, koliko si se napatio da bi nesto doveo u red i da si sebi nasao zanimaciju do penzije da imas radukati i to ako sve ide na ruku i onda da ti orah zezne ovo energije sto ti je ostalo da se boris za bolje sutra, jer je borba mozda uzaludna
kad svake godine rjesavas budj sigurno ti ne treba potencijalni izvor iste pored prozora da ga gledas i ljeti se radujes kako ces zimi ribati zidove (iako ima izolacija sa vanjske strane) i udisati smrad

bice da cemo cekati i pratiti, mada bi mi bilo draze preventivno djelovati...dobila sam dozvolu od muza da probam i ja razgovarati sa dajdjom...sumnjam da cu postici bolji rezultat od njega, ali barem cu znati da sam probala postici dogovor
nisam ja rada da se drvo sijece, moj prijedlog je, od prosle godine, bio da pokusamo izmjestiti orah, ma koliki to posao bio.i koliko nas kostalo, jer sigurno ce sad izmjestanje kostati manje nego sutra sanacija kuce, dajdji na vikendicu i jos mu posaditi oraha (na vikendici) pride, ali taj prijedlog nije usvojen, okarakterisan je nemogucim, previse posla ili tako nekako..vise se ne sjecam, nek mi muz halali...u svakom slucaju ne vidim da je kila - dvije oraha vrijedna komsijinog krova nad glavom, a opet ima nas raznih

@Osti_Mac, dakle da ne brinem dalje :)
eki to

#28 Re: orah od kuce

Post by eki to »

dovoljno je pogledati kako trava izgleda ispod oraha pa da ti bude odmah jasno da li je stetno boraviti pod njim :roll:
desni

#29 Re: orah od kuce

Post by desni »

Ovo kao da je prepisano iz one pripovijetke ,,Miris lišća orahova,,Poenta je da svaka želja koju ispunimo,donese neko razočarenje.A inače orah je drvo za koje se u narodnim vjerovanjima vezuje nesreća.
crnoplavo

#30 Re: orah od kuce

Post by crnoplavo »

ni slucajno sijec orah, i on je zivo bice, ako se ne moze premjestit, onda uzet velikuu limenu plocu, dugu, sto duzu i zabit je uz zid kuce (strana prema orahu-znaci sto blize kuci i sto duzu, nikako uz ogradu jer ga onda mozes ranit, nedaj Boze.
a sto neko rece nije to granatada gruhne, ako dode do kuce vidice se, onda se mozepremjestat, niko nece pravit probleme, jest da je bolje sto ranije, dok je mlad, da se ne traumatizira a i vi da se ne trosite puno
sokkia

#31 Re: orah od kuce

Post by sokkia »

graue_maus wrote::shock: isprepadaste covjeka nece moci spavat cjelu noc :D jos ce mu zena davat vode preko masica ...........ja to prvi put cujem za orah da je stetan , mozda sto dolazim iz podrucja gdje je lose uspjevao.........
:-)
to što ti nisi znao/la ne znaci da nije štetan . :roll:
NNNN

#32 Re: orah od kuce

Post by NNNN »

ja bi iskopao podubok kanal između kuće i oraha, i tako mu presjekao sve žile koje idu prema kući
Skyfox

#33 Re: orah od kuce

Post by Skyfox »

Moja tetka je imala jedan orah iza kuce drugi ispred, oba stara preko 40g i na manje od 6m udaljenosti od kuce... Nikad nista lose se nije desilo. U ratu je jedan od tih oraha sprijecio da granata padne direktno na kucu, nakon cega se osusio... Drugi su srusili sami kad su gradili garazu. Uglavnom za tih cca 40g debela hladovina i hrpa opraha i to je to :) ...
bizet

#34 Re: orah od kuce

Post by bizet »

kako sam shvatila od dizanja temelja nema nista, huh :)
jedino hlad moze biti problem, moze a ne mora valjda, jer se moze pojaviti vlaga...sa vlagom vec kuburimo :( (nevezano za orah pretpostavljam, jos uvijek istrazujemo i saniramo moguce uzrocnike)

zabijanje limene ploce se radi zbog cega?...da korijenje ne ide prema kuci?

kopanje kanala nije opcija...ma i limena ploca nije opcija, na sta bi to licilo

bice uzdaj se u dobru sudbinu i da orah nece napraviti probleme
Cherry-Cherry

#35 Re: orah od kuce

Post by Cherry-Cherry »

što se vlage tiče, u blizini kuće treba imati kesten :wink: ima suprotno dejstvo od oraha. ovo nije babina gatka.
Salonski Kriticar

#36 Re: orah od kuce

Post by Salonski Kriticar »

Koliko znam, moljci jako vole orah pa ako je blizu kuce, moljci ulaze u kucu.
dječak sa šibicama

#37 Re: orah od kuce

Post by dječak sa šibicama »

Cherry-Cherry wrote:a valjda je i radioaktivan, evo sad mi jedna osoba reče :zoka: :zoka:
Ma ja, ozivi po noci pa te proguta dok spavas :D
kantica__

#38 Re: orah od kuce

Post by kantica__ »

Pod orahom se u aksam dzini skupljaju, ni slucajno ni blizu...
Banksy

#39 Re: orah od kuce

Post by Banksy »

Nije ovaj forum od kakve velike pameti, ali takvu hrpu gluposti u tako malo postova odavno ne pročitah ... Nevjerovatno.
kantica__

#40 Re: orah od kuce

Post by kantica__ »

Banksy wrote:Nije ovaj forum od kakve velike pameti, ali takvu hrpu gluposti u tako malo postova odavno ne pročitah ... Nevjerovatno.
Nadji orah pa zaspi pod njim u aksam pa ces vidjeti...
Cherry-Cherry

#41 Re: orah od kuce

Post by Cherry-Cherry »

dječak sa šibicama wrote:
Cherry-Cherry wrote:a valjda je i radioaktivan, evo sad mi jedna osoba reče :zoka: :zoka:
e jbg sad. guglaj.
kantica__

#42 Re: orah od kuce

Post by kantica__ »

Cherry-Cherry wrote:
dječak sa šibicama wrote:
e jbg sad. guglaj.
daj ba salis se da stvarno mislis da je orah radioaktivan?
graue_maus

#43 Re: orah od kuce

Post by graue_maus »

:lol: :lol: :lol: :saveta: cuj radio aktivno drvo i to jos orah .........ne kontam sto si se toliko uspanicila , te korjenje , te vlaga , te nesreca , te troskovi u buducnosti itd......satra se misleci.......jos ces si navuci neki belaj za vrat kako si krenula ............a mozda za par godina prodas orah za furnir i uzmes lijepe pare ............ :wink:
Lounge Act

#44 Re: orah od kuce

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 04/01/2015 13:24, edited 1 time in total.
kadinica

#45 Re: orah od kuce

Post by kadinica »

Mojim roditeljima je bio sretan, prvi poljubac ispod oraha, poslije svaki datum obilježavali na isti način, rođenje djece i sl :D

Bio nam uvijek ispred kuće, grane posječene prije par godina, sad ponovo raste. Nikad nikakvih problema nije bilo, samo ima puno lišća za grabiti. Uvijek sjedili ispod njega i u akšam, roštiljalo se, debela hladovina.

Uvijek vežem samo lijepe stvari za orah, uključujući i baklavu :-)
kantica__

#46 Re: orah od kuce

Post by kantica__ »

kadinica wrote:Mojim roditeljima je bio sretan, prvi poljubac ispod oraha, poslije svaki datum obilježavali na isti način, rođenje djece i sl :D

Bio nam uvijek ispred kuće, grane posječene prije par godina, sad ponovo raste. Nikad nikakvih problema nije bilo, samo ima puno lišća za grabiti. Uvijek sjedili ispod njega i u akšam, roštiljalo se, debela hladovina.

Uvijek vežem samo lijepe stvari za orah, uključujući i baklavu :-)
Ja se naravno salim s ovim za aksam iako ima takvo vjerovanje u narodu, kao i milion drugih jos smijesnijih
respo

#47 Re: orah od kuce

Post by respo »

ko nas napadne branit cemo se orasima jer su radio aktivni

vidis jebote sad mi pade na pamet pa i jesu radio aktivni
dedo uvijek sjedio ispod oraha stavi radio na jednu od grana jer je tu bio najbolji signal radio stanice i aktivira ga da svira :D

znaci ipak je orah radioaktivan
šonjo

#48 Re: orah od kuce

Post by šonjo »

orahovo lisce propusta mozda cak i pojacava neki ultraviolentni dio spektra svjetlosti pa je zato stetno boraviti u hladu oraha
bizet

#49 Re: orah od kuce

Post by bizet »

@graue_maus, moram nekako opravdati sijede, pa se satra misleci :)

@LA, @kadinica, hvala mile, dosle ste kao bronhi, prodisah :D

@respo :thumbup:

kod nas dajdja objesi alatke o grane, tipa kosa, grablje, motika...ima li kakva gatka za ove cudne rabote

salu na stranu, cula sam da orahovo lisce ne moze u kompost, da zbog te neke supstance koju ima ispod njega niti je dobro sijati, niti sta uspijeva...sto se tice hladovine, ispod svake debele hladovine se covjek moze razboljeti, ako vruc slucajno zakunja
rimano

#50 Re: orah od kuce

Post by rimano »

Upravo tako iskopati kanal, presjeci sve zile prema kuci i zatrpati kanal ponovo. Operaciju ponoviti nakon par godina.
Post Reply