Optuznica protiv Lijanovica za kupovinu glasova

Zanimljivosti, dešavanja i kulturno-politički život u Bihaću, Buzimu, Cazinu, V. Kladuši, Bos. Petrovcu, Sanskom Mostu, Bos. Krupi...

Moderator: Chloe

Post Reply
bihac-x
Posts: 224
Joined: 05/04/2004 11:35

#1 Optuznica protiv Lijanovica za kupovinu glasova

Post by bihac-x »

Izgleda da ce kupovina glasova na podrucju USK-a od strane Lijanovica konacno dobiti epilog na Sudu BiH jer je Tuzilastvo zavrsilo istragu i pronaslo elemente krivicnog djela.Kako ce se ponasati nakon sudskog postupka i da li sankcije mogu biti oduzimanje mandata,sto bi bilo najkorektnije?Ne znam da li uopste postoji ta opcija u nasem zakonodavstvu "oduzimanje mandata"?
"Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Hasana Samardžića i Nisveta Duratovića, koje terete za krivično djelo Povreda slobode opredjeljenja birača.

Optužene terete da su u septembru prošle godine, u toku predizborne kampanje za opšte izbore u BiH na širem području opštine Cazin, kao aktivisti Narodne stranke “Radom za boljitak”, podmićivali i određenom broju glasača teškog materijalnog stanja, nudili po 100 KM.

Sve je rađeno u cilju prikupljanja glasova za ovu stranku čiji su optuženi bili aktivisti.

Oni su od glasača tražili da glasaju za kandidate Narodne stranke “Radom za boljitak” na izborima, tako što bi na glasačkim listićima u vrijeme izbora zaokružili kandidata te stranke za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta FBiH i Skupštine kantona jedan u Federaciji BiH.

Tom prilikom dali su im koverte sa uputama za koga i na koji način glasati.

Optuženi se terete da su podmićivanjem i korištenjem teškog ekonomskog stanja uticali na birače u BiH da na izborima za institucije BiH glasaju za pojedine liste i kandidate, čime su počinili krivično djelo Povreda slobode opredjeljenja birača.

Tužilaštvo je saopštilo da je optužnica proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje".
User avatar
dada-bis
Posts: 152
Joined: 08/04/2009 15:47

#2 Re: Optuznica protiv Lijanovica za kupovinu glasova

Post by dada-bis »

Treba tužiti potkupljene glasače. Sutra bi svoju mater prodali za 100KM!
Post Reply