Opsti izbori 2006
- jeza u ledja
branimir_s, kazes da si 'uvijek do sada glasao za SDP'. Mozes li reci ZASTO si glasao za njih? Hvala.
- Vodenjak
Glasao je za njega isto kao i ja za SDA...jeza u ledja wrote:branimir_s, kazes da si 'uvijek do sada glasao za SDP'. Mozes li reci ZASTO si glasao za njih? Hvala.
Pun mi je hashim shuplje jos od 1990!
Nakon izbora, koga god sretnes, ko izbreti se...
Svi "glasali ili za SDP ili za Reformiste", a mishevi, kugom zarazeni, isplivali pa kolo vode...
-
branimir_s
Ukratko - zeznuo sam se. Mislio sam da su, osim sto su socijaldemokrati i multinacionalna stranka. Ali ne... Veliku kolicinu nacionallizma onog najcrnjeg sam cuo iz usta svojih dojucerasnjih kolega (moje narodnosti) prema osobama druge nacije poput: "Pusti njega on je vlašina (izvinite na izrazu)" i sl. E to je samo jedan od razloga. Ostale mozda napisem kasnije, a ima ih jedno pedeset. Pozdrav domovini.jeza u ledja wrote:branimir_s, kazes da si 'uvijek do sada glasao za SDP'. Mozes li reci ZASTO si glasao za njih? Hvala.
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Kad si poceo proces?spongebob wrote:Samo sto mene INSHALLAH od januara slijedece nit sluzbeno nece predstavljati (borio sam se svim silama)
- kekec
Sumnjiv si ti meni "branimire".branimir_s wrote:Ukratko - zeznuo sam se. Mislio sam da su, osim sto su socijaldemokrati i multinacionalna stranka. Ali ne... Veliku kolicinu nacionallizma onog najcrnjeg sam cuo iz usta svojih dojucerasnjih kolega (moje narodnosti) prema osobama druge nacije poput: "Pusti njega on je vlašina (izvinite na izrazu)" i sl. E to je samo jedan od razloga. Ostale mozda napisem kasnije, a ima ih jedno pedeset. Pozdrav domovini.jeza u ledja wrote:branimir_s, kazes da si 'uvijek do sada glasao za SDP'. Mozes li reci ZASTO si glasao za njih? Hvala.
Ti si ovdje po zadatku, zar ne?
-
branimir_s
Svidja mi se "branimir" Pa naravno da sam na zadatku. Zadatak glasi deblokirati Sarajevo.kekec wrote:Sumnjiv si ti meni "branimire".branimir_s wrote:Ukratko - zeznuo sam se. Mislio sam da su, osim sto su socijaldemokrati i multinacionalna stranka. Ali ne... Veliku kolicinu nacionallizma onog najcrnjeg sam cuo iz usta svojih dojucerasnjih kolega (moje narodnosti) prema osobama druge nacije poput: "Pusti njega on je vlašina (izvinite na izrazu)" i sl. E to je samo jedan od razloga. Ostale mozda napisem kasnije, a ima ih jedno pedeset. Pozdrav domovini.jeza u ledja wrote:branimir_s, kazes da si 'uvijek do sada glasao za SDP'. Mozes li reci ZASTO si glasao za njih? Hvala.![]()
Ti si ovdje po zadatku, zar ne?
-
Goa
Izostavio si Republike, patrioto....Bosna_E wrote:Ne znam kako je to islo kod vas u VRS, al u Armiji BiH na smotrama je islo:Goa wrote:Sad nesta ne mogu da se sjetim kako se pozdravljalo tokom postrojavanja....
"Gospodo vojnici pozdrav domovini" i odgovaralo se sa jednoglasnim " Pozdrav!"
p.s. za tvoj info u vezi VRS ja sam bio među najmladjim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su tokom rata dobili čin porucnika, a isto imam odlikovanje za posebne zasluge u ratu (koje sam dobio neposredno nakon jedne od najvece ofanzive VRS na ARBIH).
Al to i nije bitno zar ne, pricamo o opstim izborima. Ja cu s ponosom glasati za SDP, a za koga ces ti Bosna-e?
-
branimir_s
joj ljepotana majko moja.
Predlazemo da ovorimo topic - najljepsi i najruzniji politicar (ka) u BiH. Znam neki ce odmah napisati da je drug Staljin (pardon Zlatan) najljepsi. Rodila ga partija.
Predlazemo da ovorimo topic - najljepsi i najruzniji politicar (ka) u BiH. Znam neki ce odmah napisati da je drug Staljin (pardon Zlatan) najljepsi. Rodila ga partija.
- vatrogasac
...krenulo je, oktobar se bliži....
Ajanović: Lagumdžija namjerava oformiti privatnu reketašku organizaciju
Bosanska stranka oglasila se jučer saopćenjem za javnost povodom "licemjernog zalaganja Zlatka Lagumdžije i SDP-a za navodno oduzimanje nezakonito stečene imovine". Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović, kako se navodi u saopćenju BOSS-a, smatra da SDP i Zlatko Lagumdžija prijedlogom stvaranja agencije za navodno osiguranje prisilnog oduzimanja imovine namjeravaju oformiti privatnu reketašku organizaciju, kako bi imali ličnu ideološku policiju.
Preduzeća za marku
Pokušaj predstavljanja Lagumdžije i krnjeg SDP-a kao zaštitnika građana dokazuje o kakvim se manipulatorima radi, s obzirom na to da su za vrijeme vladavine SDP Alijanse imali priliku usvojiti sve potrebne zakone, procesuirati osobe odgovorne za pljačku imovine građana i oduzeti nezakonito stečenu imovinu.
Građani ne trebaju zaboraviti da je SDP Alijansa s Lagumdžijom na čelu nastavila otimanje radničke imovine u najbezobzirnijem obliku prodavanja preduzeća za jednu marku, i da je tadašnji lider Lagumdžija, po uzoru na partnere iz SDA, izbjegao usvojiti zakon o reviziji privatizacije, koji je suštinski za razbijanje ratnoprofiterskog lobija i oduzimanje nezakonito stečene imovine.
Konačno, jedina stranka koja ima dokazani antikorupcijski kredibilitet je BOSS. Zlatko Lagumdžija ni kao ličnost to nema, jer su državni revizori utvrdili da je upravo Zlatko Lagumdžija zloupotrebom položaja profesora protuzakonito sa grupom lica oduzeo od studenata Ekonomskog fakulteta Sarajevo 396.181 KM.
Ni SDP nema antikorupcijski kredibilitet, jer su se u toku agresije, dok su borci branili BiH, borili i izborili da prisvoje više stotina miliona vrijednu imovinu Saveza komunista koja je morala pripasti građanima.
Nalaz revizora
Od 4.150.000 KM ostvarenih godišnjih prihoda, prema izvještaju revizora, samo od iznajmljivanja uzeli su 677.872 KM. SDP je kao stranka prekršio Zakon o finansiranju političkih stranka za iznos od 552.953 KM, a od revizora su sakriveni prilozi fizičkih i pravnih lica, koji su uplaćivani na poseban devizni račun i nisu evidentirani u knjigovodstvo.
Revizori su utvrdili da je SDP primao i zabranjene novčane priloge. Ako se SDP i Zlatko Lagumdžija i pored nemoralnog i nezakonitog djelovanja ipak namjeravaju predstaviti kao istinski borci protiv kriminala i korupcije, prvo bi trebali vratiti imovinu studentima, radnicima i penzionerima, kaže se u saopćenju Bosanske stranke.
Devalviranje normi pravnog poretka
Stvaranje legalne stranačke mafije koja bi se koristila za reketiranje svih koji ne bi pristali služiti Lagumdžiji i SDP-u, devalviralo bi norme međunarodnog pravnog poretka, s obzirom na to da je krivičnim zakonima BiH precizno definiran način oduzimanja nezakonito stečene imovine, stav je BOSS-a. /Avaz
-
Prenj
Izvanredna analiza Ivana Lovrenovica u zadnjem Feralu
http://feral.mediaturtle.com/look/weekl ... rSection=1
...
A na novu "bombu" nije trebalo dugo čekati - za njezino aktiviranje pobrinuo se Milorad Dodik, šef vlade Republike Srpske, robustan političar koji ne krije namjeru da zavlada Republikom Srpskom kao nekrunjeni monarh, te da se u ostvarenju toga cilja neće libiti ni najzadrtijih nacionalističkih sredstava, makar se politički legitimirao kao socijaldemokrat. Ovoga puta Dodik je odlučio zaigrati na eksplozivnu kartu, koju nisu lako potezali ni SDS-ovi jastrebovi: referendum o osamostaljenju Republike Srpske. Izjavu o referendumu Dodik je, doduše, dao u kontekstu i uvjetno. Pozvao se na crnogorski referendum i na navodnu mogućnost da se i problem Kosova riješi referendumskim izjašnjavanjem o izdvajanju jednoga dijela te pokrajine, a sve je pojačao tvrdnjom da nikada neće prihvatiti Bosnu i Hercegovinu "kakvu hoće Silajdžić i Terzić". Usput, proteklih dana organizirana je po Banjoj Luci i drugim gradovima u Republici Srpskoj masovna akcija nevladinih organizacija za potpisivanje peticije o izdvajanju iz "nametnute Bosne i Hercegovine".
Sad su svi zabavljeni tom Dodikovom provokacijom: političari, profesori prava, novinari, međunarodni emisari i medijatori, a, evo, i Schwartz-Schilling je od političara u Beogradu dobio izričitu suglasnost da nema nikakve osnove za bilo kakvo izdvajanje Republike Srpske.
Milorad Dodik sve to, naravno, i sam odlično zna; njegova izjava ima posve drugi cilj. Nije uzalud izabrao Silajdžića (i Terzića usput) kao negativni reper. Dodik neće, kaže, sarajevocentričnu Bosnu i Hercegovinu, "kao prostor od Vječne vatre do Kozije ćuprije", kakvu hoće Silajdžić (podrazumijeva se: tobože građansku, a u stvari unitarnu bošnjačku); Silajdžić proklamira da neće Bosnu i Hercegovinu s Republikom Srpskom, koja je Dodiku prvi prioritet. I tu je kraj politike, a početak promišljenog (netko bi rekao i: dogovorenog, iako takvo dogovaranje, zapravo, nije ni potrebno) pretpolitičkog sukobljavanja, u kojemu antagonisti jedan drugoga savršeno hrane i obdržavaju, a glasačkim masama pružaju mogućnost lakog i brzog, rudimentarnog opredjeljivanja.
Krupna novost
Već se može vidjeti kako se na predizbornom horizontu pomaljaju te dvije figure, ratnički suprotstavljene, između kojih će se voditi glavna i najglasnija ideološka bitka, i iza kojih će se svrstavati, emocionalno i politički, ogromna masa bošnjačkih glasača s jedne, srpskih s druge strane. Nažalost, tek je privid da Silajdžićeva Stranka za Bosnu i Hercegovinu i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata predstavljaju nekakvu alternativu starim nacionalističkim strankama (SDA, HDZ, SDS). Dogodilo se samo to, da su se zamijenila mjesta, te sada SBiH (Silajdžić) i SNSD (Dodik) igraju, mutatis mutandis, iste one uloge što su ih 1990. igrali SDA i SDS. Jedina krupna novost jest to da im se negdje zagubio treći partner, HDZ, koji se raspao a da nije na političkoj sceni ostavio nikakvu "zamjenu" formatom analognu SBiH-u ili SNSD-u. O kakvoj se tu političkoj atrofiji i regresiji radi, najbolje govori podatak da se političkim zastupanjem Hrvata, očajničkom samozvanošću, bavi još samo kardinal Puljić.
U ovome trenutku nije uopće moguće predvidjeti ni zamisliti kakav će odgovor na novo političko i personalno postrojavanje imati SDA i SDP. Za Sulejmana Tihića, koji je SDA za vrijeme Silajdžićeve političke apstinencije poveo putem umjerenjaštva i etničkoga otvaranja, Silajdžićeva agresivna nacional-patriotska demagogija možda će se pokazati kobnom. I za jednu i za drugu opciju bit će od ogromne važnosti komu će ljubav pokloniti reisu-l-ulema Cerić i Islamska zajednica, no to je računica o čijemu se ishodu još ne može ni nagađati. Za Zlatka Lagumdžiju i SDP bipolarizacija političke scene na relaciji Dodik – Silajdžić predstavlja možda još veće iskušenje, jer tu stranku i njezino glasačko tijelo ostavlja na suhome, i u nacionalnom i u ideološkom pogledu.
Generalno pak gledajući, nad sljedeće bosanskohercegovačke izbore nadvija se opasnost da budu potpuno obesmišljeni. Jer, ukoliko se stvari doista budu razvijale tako da Silajdžić i Dodik budu jedini, ili barem predominantan izbor, tada pravoga izbora neće ni biti, a Bosna i Hercegovina bit će jednako daleko od demokracije i pluralizma kao što je bila 1995. godine.
- suncica24
E moj Branimire... pokusaj promjeniti ime u Ratoljub. Bolje ti stoji.
Nego, mene zanima, a to samvec pitala na jednoj od tema, na osnovu cega cete glasati za pojedinu stranku?
Na osnovu onoga sto cujete u medijima? Po tome znaci postoje oni kojima misljenje formira Avaz, Oslobodjenje, Nezavisne, Svet, Express...
Na osnovu "i prije sam,i sad cu" ili "prije sam a sad bas necu", tj. inata?
Po principu "rekla-kazala", sto rekao pop, efendija, partizan... on zna bolje od mene, ipak je dalje dogurao?
Na osnovu osoba koje stranke nude na listama, njihovog imena, lika i djela?
Na osnovu izbornog programa stranke, prijedloga za rjesenja politickih pitanja i problema gradjana?
U odluci ce vam pomoci dueli, dvoboji, istupi politicara, predsjednika stranaka kako u medijima, tako i na javnim dogadjajima? Ili pak obecanja istih?
Pomocu dosadasnjeg ucinka politicara i stranaka u prethodnih 15 godina? Ili onoga sta rade zadnjih pola godine?
Itd...
Zaista, zivo me zanima sta je to na osnovu cega se sami odlucujete za ove ili one, a onda i lobirate i ubjedjujete ostale da su "ovi i oni" bas ti?
Nego, mene zanima, a to samvec pitala na jednoj od tema, na osnovu cega cete glasati za pojedinu stranku?
Na osnovu onoga sto cujete u medijima? Po tome znaci postoje oni kojima misljenje formira Avaz, Oslobodjenje, Nezavisne, Svet, Express...
Na osnovu "i prije sam,i sad cu" ili "prije sam a sad bas necu", tj. inata?
Po principu "rekla-kazala", sto rekao pop, efendija, partizan... on zna bolje od mene, ipak je dalje dogurao?
Na osnovu osoba koje stranke nude na listama, njihovog imena, lika i djela?
Na osnovu izbornog programa stranke, prijedloga za rjesenja politickih pitanja i problema gradjana?
U odluci ce vam pomoci dueli, dvoboji, istupi politicara, predsjednika stranaka kako u medijima, tako i na javnim dogadjajima? Ili pak obecanja istih?
Pomocu dosadasnjeg ucinka politicara i stranaka u prethodnih 15 godina? Ili onoga sta rade zadnjih pola godine?
Itd...
Zaista, zivo me zanima sta je to na osnovu cega se sami odlucujete za ove ili one, a onda i lobirate i ubjedjujete ostale da su "ovi i oni" bas ti?