OPŠTA PERCEPCIJA STRANACA O SARAJEVU I BIH UOPŠTE

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Fiore

Post by Fiore »

Simply_Red wrote:chatam neki dan sa djevojkom iz slovenije. pitam je dolazil kad u sa. kaze ne dolazi jer se boji da ce je neko napasti, i da je cula da se ljudi biju po ulicama, sto i nije toliko netacno.

ova je jos jaca. igram bilijara s nekim iz amerike, i pita me odakle sam. reko bosna, kaze jestel ono vi ratovali s rusijom :shock: :-D

Iako mi je smjesno i znam na sta si mislio al jbg tako ti dodje 80% je u pravu
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

opca percepcija je takva da od dvije hale u uredu, u jednoj jedan stranac ostavi svoj tenk svjeze posran, a u drugoj drugi stranac ostavi putice duz cijele solje...

:x
BatoN

#28 OPŠTA PERCEPCIJA STRANACA O SARAJEVU I BIH UOPŠTE

Post by BatoN »

Svi smo mi manje vise vidjeli i culi bisere stranaca. Mane zena (strankinja) pita sta se desi ako zena udje u kucu s obuvenim cipelama. "obuvenim cipelama"?!!!
Ili lik u NY koji me pita koliko dugo je trajala opsada Zagreba. Haj dobro, malo podaleko pa...

al definitivno su mi najači Kinezi, koji će izgleda svom najvećem heroju nekinezu, bati zivojinovicu, podici spomenik, ubijedjeni da spomenik podizu Vladimiru Pericu-Valteru, ne znajuci naravno da je protagonista sarajevskog narodnog heroja Valtera, bata, aktivni clan miloseviceve stranke. Eh tada je bata bas"branio" "svoje drago" Sarajevo (opsirnije u knjizi Andreja Nikolaidisa "Balkanska rapsodija").

Ipak, nije sve tako "zabavno"...vjerovali ili ne u svijetu ima i pismenih "stranaca", poput Bono Voxa, Pavarottija, Brian Eno-a (Miss Sarajevo), Michel Shumachera, Cranberries, Paul Harrisa (knjiga Cry Bosnia), Noel Malcolma, Stinga, i da ne nabrajam sad sve ostale.
BatoN

#29 OPŠTA PERCEPCIJA STRANACA O SARAJEVU I BIH UOPŠTE

Post by BatoN »

MIRcerka, slažem se s'tobom o POJEDINIM strancima. Ti si zapravo u ovoj svojoj izjavi razotkrio dozu razočarenja, koja je po meni potpuno opravdana. Ipak mislim da si morao imati i drugačija iskustva. Morao si sresti i nekog civilizovanog stranca. Uostalom ja sam mislio na percepciju upravoh onih civilizovanijih, jer ovih drugih smo se nasitili poodavno.

Ne znam da li si bio dovoljno velik, ali sigurno se sječaš kako su nam izgledale "hale" kada nije bilo stranaca-ništa bolje nego danas. Meni to govori da nam nisu stranci krivi što nijedna autobuska (ili druga) stanica nema sve klupe, a isti su i parkovi, a ne govorim o periferiji grada. Nazalost, onaj ko je "happy" u ovako "uređenom" gradu, ne može me ubijediti da vjeruje u bolje, niti da je sposoban živjeti u organizovanijem i ako ništa malo dostojanstvenijem okruženju ja sam htio temu ipak podjeliti sa svima.

Svima onim kojima to nešto znači, najiskrenije bih preporučio članak u časopisu Geo (broj sa naslovnom "Kreativni čovjek"), članak o jednom malom, ne tako bogatom ali gradiću u kojem su ljudi svojim dostojanstvom i kreativnošću učinili svakodnevni život lakšim i ugodnijim. Gradić se zove Cortiba. u prilog ovome što govorim ide i časopis The Economist, broj naslovljen "Happines (and how to measure it). I kao što je logično zaključiti, uz malo organizovanosti i uzajamnog poštivanja promijenili su i percepciju je samo svog grada, nego i Brazila.

Ugodan ostatak dana svima :)

Bato
Downunda

Post by Downunda »

mIRCerka wrote:opca percepcija je takva da od dvije hale u uredu, u jednoj jedan stranac ostavi svoj tenk svjeze posran, a u drugoj drugi stranac ostavi putice duz cijele solje...

:x
Pa kad je lud, umjesto da to fino radi u parku ili iza neke trafike, po uzoru na pojednice "domaćeg stanovnistva".

Batone, nemoj se previše zamarati oko"krive Drine".
Mi smo svakako jedinstveni jedino kad druge treba kritikovati (kao da su nam drugi krivi za BAŠ sve naše životne nedaće), a sebe "ne vidimo".

Zna se šta stranci (koliko god to bio širok pojam) misle o nama, a znamo vala i mi da ni oni baš nisu "maslo za Ramazana", prema tome, mislim da je ova tema apsolvirana.

Ta ra
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Ako je već tako samo da kažem nešto još.... mene toliko ne zanima šta stranci misle o nama, jer ako ste zaboravili... to su oni koji su nam tokom agresije slali ljekove sa isteklim rokovima....

Mene boli što ja o nama u zadnje vrijeme mislim sve najgore..... jer smo se pokazali ko konji.... i još se pokazujemo....
BatoN

Post by BatoN »

uvjek dobar gost wrote:Ako je već tako samo da kažem nešto još.... mene toliko ne zanima šta stranci misle o nama, jer ako ste zaboravili... to su oni koji su nam tokom agresije slali ljekove sa isteklim rokovima....

Mene boli što ja o nama u zadnje vrijeme mislim sve najgore..... jer smo se pokazali ko konji.... i još se pokazujemo....

uvijekDobar gost

Svak cast. pogodio si srz stvari. Nazalost, i ja imam takvo misljenje, ali bih
ga rado rpomijenio...ali ne tako sto cu i ja dozvolit da postanem jedan , kako ti kazes "konj", vec tako sto cu ako nista barem svojim nacinom zivljenja, MOZDA..., kazem MOZDA uliti nadu jos kojem "Ne-konju" u ovom gradu da ne posustane od civilizovanog nacina razmisljanja, ciji je temelj uzajamno razumijevanje i harmonija...

Po sadrzaju tvoje poruke reklo bi se da imas kapaciteta shvatiti o cemu pokusavam govoriti (mada sam probo to preko percepcije stranaca...onih ko biva malo civilizovanijih).To mi je drago, jer sam potpuno bio doveo kredibilitet i ozbiljnost ovog foruma u pitanje.

Bilo bi mi drago kad bi, za ono malo razumne raje, mogao jos i navesti koji primjer toga o cemu govoris (mada mislim da vec unaprijed znam, ali eto...)
Como_Sarajevo

Post by Como_Sarajevo »

Simply_Red wrote:chatam neki dan sa djevojkom iz slovenije. pitam je dolazil kad u sa. kaze ne dolazi jer se boji da ce je neko napasti, i da je cula da se ljudi biju po ulicama, sto i nije toliko netacno.

ova je jos jaca. igram bilijara s nekim iz amerike, i pita me odakle sam. reko bosna, kaze jestel ono vi ratovali s rusijom :shock: :-D
Eh,ja.I sa Rusijom i sa Srbijom i sa Kinom i Japanom i sa Akašijem i sa Jasušijem...........i da ti ne nabrajam ,fataj se bilijara.
Bosanski_Amerikanac

Post by Bosanski_Amerikanac »

Zavisi o kome se radi. Kada pricate sa malo nacitanijim ljudima onda je to druga stvar. Na jednom od najjacih univerziteta u NY Columbiji profesor pod imenom Doubt je bolesnik za BiH. Jaranica iz Chicaga ga je imala za profesora. Sve ijedna tema se vrtila oko BiH. On je pravio crtane filmove o ratu u BiH. Filmove o Sarajevu ali sve za obrazovanje ucenika na tome univerzitetu. Covjek svake godine kazu dolazi u BiH. Jednostavno voli sarajlije i grad Sarajevo. I ovo nije laz da je se na svakome casu pricalo o BiH.

Ovdje licno u New Yorku kad kazem da sam iz BiH ljudi se malo zacude kako sam prezivio rat. Mnogi ljudi su pratili desavanja u BiH. Za nas mnogi kazu da smo jaki, a mnogi kazu da smo i ludi. Sve je to stereotip baziran na pojedincima. Jer recimo ovdje bosanci i albanci se nedaju zayebavati. Bilo je svakavih slucajeva od razbijanja murije do bacanje direktora skole niz stepenica itd. Pa zahvaljujuci tim ljudim mnogi stvore pogresnu sliku o nama Bosancima.

Ipak grad Sarajevo je veoma poznat i znan Njujorcanima. 2001 godine jedan jevrej je nudio $300 za dres Zeljeznicara jer je kaze neznam koje godine bio u Sarajevu na utakmici Zelje. Onda BiH mnogi znaju kroz Olimpijadu, ali najvise zahvaljujuci ratu. Kada im se kaze da BiH ima najvecu zgradu u istocnoj Evropi i da se glavni grad gradi iz dana u dan svi te gledaju sa cudjenjem.

Ljudi o nama imaju pozitivno misljenje. Ipak drugacije je pricati sa onima skolovanima, ili onima koje neke stvari interesuju nego sa onima koji samo znaju do Floride i Californije.
Post Reply