MIRcerka, slažem se s'tobom o POJEDINIM strancima. Ti si zapravo u ovoj svojoj izjavi razotkrio dozu razočarenja, koja je po meni potpuno opravdana. Ipak mislim da si morao imati i drugačija iskustva. Morao si sresti i nekog civilizovanog stranca. Uostalom ja sam mislio na percepciju upravoh onih civilizovanijih, jer ovih drugih smo se nasitili poodavno.
Ne znam da li si bio dovoljno velik, ali sigurno se sječaš kako su nam izgledale "hale" kada nije bilo stranaca-ništa bolje nego danas. Meni to govori da nam nisu stranci krivi što nijedna autobuska (ili druga) stanica nema sve klupe, a isti su i parkovi, a ne govorim o periferiji grada. Nazalost, onaj ko je "happy" u ovako "uređenom" gradu, ne može me ubijediti da vjeruje u bolje, niti da je sposoban živjeti u organizovanijem i ako ništa malo dostojanstvenijem okruženju ja sam htio temu ipak podjeliti sa svima.
Svima onim kojima to nešto znači, najiskrenije bih preporučio članak u časopisu Geo (broj sa naslovnom "Kreativni čovjek"), članak o jednom malom, ne tako bogatom ali gradiću u kojem su ljudi svojim dostojanstvom i kreativnošću učinili svakodnevni život lakšim i ugodnijim. Gradić se zove Cortiba. u prilog ovome što govorim ide i časopis The Economist, broj naslovljen "Happines (and how to measure it). I kao što je logično zaključiti, uz malo organizovanosti i uzajamnog poštivanja promijenili su i percepciju je samo svog grada, nego i Brazila.
Ugodan ostatak dana svima
Bato